Épületek/Középület

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Karának oktatási épülete

1/5

?>
?>
?>
?>
?>
1/5

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Karának oktatási épülete
Épületek/Középület

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Karának oktatási épülete

2002.06.24. 10:49

Projektinfó

Földrajzi hely:
Gyöngyös, Magyarország

Építészek, alkotók:
Thoma Emőke

építész: Thoma Emőke

Előzmények 

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) Gyöngyösi Főiskolai Kara Gyöngyösön, a Mátrai út mellett található. Területükön egy oktatási és egy kollégiumi szárnyból álló főépület és több oktatási melléképület áll. 1997-ben határozta el az intézmény, hogy a szomszédos területeket megvásárolva rendezi a környezetét és több különböző funkciójú épülettel bővíti az intézményt. A beruházási döntés előkészítéséhez a GATE Gyöngyösi Főiskolai Kara megbízásából elkészült a területre egy többcélú oktatási épület és egy fedett tanuszoda programterve (tervezők: Dely György, Thoma Emőke, Bakó Lóránt, Gáll János), valamint a főiskola jelenlegi területére egy tornacsarnok tanulmányterve (tervező: Thoma Emőke). A távlati tervek koncepciójának kialakítása után a GATE Gyöngyösi Főiskolai Kara úgy döntött, hogy első ütemben a többcélú oktatási épület épül meg a fent említett tervezési területre úgy, hogy a tanuszoda esetleges későbbi telepítésével mégsem kell számolni.

 

Helyszínrajzi elrendezés

A 300 fős auditóriumot tartalmazó oktatási épületet a Mérges-patak és a Mátrai út közötti területen kellett elhelyezni. A telepítést meghatározó fő szempontok voltak:

  • a 24. sz. úttól való távolság a zajterhelés-számítások szerinti megengedett méretig,
  • a patak felőli oldalon szervizsáv biztosítása,
  • a gyalogos forgalom várható irányai:
    • nyugatról, a meglévő főiskolai épület felől a tervezett gyalogos hídon keresztül,
    • a Bene utcán a gyalogos híd vonalában lévő kapun keresztül a város felől, illetve a buszmegállók felől.

Gépkocsival történő megközelítés:
A patak melletti útnak a meglévő, Bene utcai déli csatlakozása forgalmi szempontból nem jó, így az új Virág utcáról északi oldalon történik a gépkocsibehajtás az épület mögé telepített belső parkolókhoz. Bruttó beépítés: 1490,3 m2. A teleknek a parkolók, a gyalogutak és az épület után fennmaradt része zöldterület, intenzív park. A terület a Bene utcai és az új Virág utcai oldalon falazott, helyenként áttört kerítéssel körbe-kerített. A Bene utcai oldalon egy gyalogoskapu épült. A gyalogos híd, a Bene utcai nyugati kapun átvezető gyalogutak, valamint az épület fő tengelye találkozásánál egy tó épült kertépítészeti terv szerint.

Funkció

Az épület részben alápincézett, földszint + emelet szintszámú. A főbejárat a déli oldalon van az épület elé épített 12 m hosszú és az épület teljes szélességében húzódó teraszról nyílóan. Egy szélfogón át jutunk az előcsarnokba. A főbejárattal szemben vezet fel a lépcső a 300 fős nagy előadóba, mely a körszimmetrikus épület közepén helyezkedik el. A nagy előadótermet körbevevő folyosóról nyílnak a szemináriumtermek. Az épület északi oldalán a földszinti folyosók kivezetnek a szabadba, egyrészt a bevilágítás, más-részt a menekülőút biztosítása, harmadrészt a mozgássérültek részére épült rámpás megközelíthető-ség miatt. Az emeletre és a pincébe az épület nyugati és keleti oldalán elhelyezkedő lépcsőházon keresztül juthatunk.

A pincében a baloldalon a gépészeti helyiségek épültek, a jobb oldalon egy irattár és egy kondi-cionáló szoba a hozzá tartozó vizesblokkokkal. A kondicionálóhoz a lépcsőház földszintről levezető részének lezárásával a kertből közvetlenül is le lehet jutni. Az emeleten három szemináriumterem, egy 100 fős tanácsterem, egy tanári, egy teakonyha és a vizesblokkok épültek. A 300 fős nagy előadó déli végében az emeleti szinttel megegyező padlóvonalú tolmácsfülkék és egy stúdiószoba van. Az épület déli oldalán egy 204 m2-es tetőterasz épült. Az oktatási épület tehát egy 300 fős nagyelőadót, egy 100 fős tanácstermet, 5 db 20 fős nyelvi termet, 3 db 40 fős és 3 db 60 fős szemináriumtermet tartalmaz a hozzá kapcsolódó valamennyi kiszolgáló helyiséggel. 

Az épület szerkezete

Az épület a Mérges-patak völgyében helyezkedik el. A talajadottságok kedvezőek voltak. A görgeteges rétegre szakaszos sávalapozással, talpgerendával lett lealapozva. A falazatok hagyományos tégla blokkokból épültek, a pillérek kör keresztmetszetű vasbeton és kibetonozott acél cső, a födémek alul-felül sík monolit vasbeton lemezek. A középen elhelyezkedő 20 m átmérőjű aula lefedése a födémlyukról sátorszerűen körbetámasztott rácsos tartókra függesztett, acél gerendákra fektetett trapézlemez, 5 cm felbetonnal. Ezt a szerkezeti kialakítást a tűzvédelmi követelmények és az épülethez igen közeli főút miatti zajvédelem indo-kolta, ugyanakkor a felső födém többletvasalás nélkül is szinte korlátlan vízszintes erő felvételére képes, és ez gazdaságos megoldást eredményezett.

A megvalósításban közreműködők

Építtető: GATE Gyöngyösi Főiskolai Kara, Gyöngyös
Projekt manager: dr. Taralik Jenő (GATE)
Lebonyolító: Hegyi Tibor (AGROBER Kft., Eger)
Generál tervező: Egri Építész Iroda
Beépítési terv és RRT: Dely György, Thoma Emőke, Bakó Lóránt, Gáll János
Épület, építész: Thoma Emőke
Építész munkatárs: Országh László
Statikus: Styaszny Sándor, Renn Gábor
Épületgépész: Holló István, Vankó László (ENERGOTECH Kft., Eger)
Elektromos: Bozsó Ferenc (POLIVÁLL Bt., Eger)
Mélyépítés: Türk Antal (Egri Közműtervező Iroda Bt., Eger)
Akusztika: Kotschy András (R&M Építő és Szigetelő Kft., Budapest)
Kerttervezés: Kollányi László; kivitelező: KIPSZER Rt., Budapest
Tervezés: 1997-1998; kivitelezés: 1998-1999
Össz. nettó szintterület: 3313,60 m2

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk