Egyéb cikkek

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye

1/12

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/12

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye
Egyéb cikkek

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye

2007.02.23. 14:29

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Győr, Magyarország

Építészek, alkotók:
Rosta S. Csaba, Pados Melinda, Deák F. Tamás

Letölthető dokumentumok:

II. díj: (rangsorolás nélkül) 2,5 millió forintRAS Építész Tervező, Beruházó Kft.

II. díj: (rangsorolás nélkül) 2,5 millió forint

9. számú pályamű
RAS Építész Tervező, Beruházó Kft.
Rosta Csaba, Deák F. Tamás, Pados Melinda, Száraz Andrea, Ragányi Ágnes, Kincses – Uzsaly Andrea, Rosta Bendegúz, Pintér Tibor, Kordé S. Csaba, Szabó László, Börzsei Lajos
Részletes bírálat:

Telepítés
Az egyetlen pályázó, aki átfogó koncepcióra alapozza javaslatát. Pályaműve a környezeti kapcsolatokra, a városban való önálló, szuverén megjelenésre, az épületegyüttest átfogó, összekapcsoló építészeti eszközökre fogalmaz meg ajánlásokat. Épületeit ezen szempontrendszernek alávetve alakítja.

A campus teljes területét kódolja. A zónák az adott raszter irányait követve sávokba rendezik a területet. A rendezés elve a szerepvállalás szerinti felosztás. Az így felrajzolt térkép már önmagában szisztematikus rendet sugall. Pályaműve ezt a rendet kívánja erősíteni, a választott építészeti keretezéssel, eszköztárral.

Kapcsolatok, közlekedés: A területrendezés célja a campus kereteinek kitűzése, a belépési pontok megjelölése, a közlekedési irányok egyértelmű meghúzása. Mindezen célt határozott, meghökkentő eszközökkel kívánja elérni. Kelet nyugati irányban indított információs csatornája erős építészeti motívum – kétszintes lebegő üvegcső, ami találkahely, az információ csere kijelölt területe, egyúttal összekötő elem valamennyi zóna között. Mindez az egyetem vezérszintjének kétszintnyi emelését feltételezi. Ezért az észak-déli tengelyt is magas pontról (a töltésről) indítja. A vége céltalanul emelkedik a terület fölé. Bízva a két tengely erejében lemond a földszint, a természettel való érintkezés hétköznapi pillanatairól, helyette mesterséges függőkertekbe emeli az egyetemi polgárságot, a befektetőket, bérlőket, látogatókat. Ennek az elemelt világnak minden jellegzetes pontját megünnepli, megjelöli: a körforgalom gyűrűjébe tervezett vízfelülettel, a benne lebegő tükörképpel, ami a csatorna (INFO Sztráda) ferdén metszett végét mutatja enyhén fodrozódva, jelöli információs tornyokkal, a sétány magasba lendülő lemezével, stb.

A magasba emelt vezérszint kettős érkeztetést (földszint, második szint)von magával: az elkülönített egységek, így a tervezett épületek is meg kell küzdjenek ezzel az elvárással.

Megjelenés a városban. A tervezett körforgalom felől a campus keleti kapuja karakteresen megfogalmazott. Az információs csatorna határozottan mutat, vezet a campus központja felé. Hasonlóan jelszerű a többi kapu is, irányokat, távlatokat, célt kijelölő gesztusokkal, erős, a környezetre is kiható, azt felhasználó, azt alakító előkészítéssel. A jelenlét így aztán felkiáltójeles!

 

 
 

INNO-RAAB épület
A pályamű feltérképezi az egyetemi épületeket. Szándéka a meglévő épületállomány összeötvözése. Az új épületek tervezésekor a meglévő karakterekre épít, azokat formálja, alakítja. Irodaépülete a zóna jellegzetes épülete, a Matáv épület „klónozásával" jön létre. Rutinos, biztos kézzel fűzi tovább a szavakat, kétszintes csarnokkal kötve őket mondattá. Az irodák a második szintről indított, hagyományos, középfolyosós épületszárnyak, üvegfalakkal burkolva, ritmikus sorolással, érzékeny billegéssel. A kristályos kompozíció alatt szellemesen feltárt mélygarázs húzódik.

Az épület a zóna karakterjegyeit foglalja össze, főlépcsője a megemelt vezérszint létét, szervező szerepét hangsúlyozza. (68% hasznos/összes m2)

 

 
 

MOVE-SMART épület
Az épület formai kialakítását az egyetemi csarnokból vezeti le. A dongát magasba emelve, és tovább hajlítva kapja azt az íves testet, amire a kompozíció épül. Az egymásra merőleges tengelyű, íves felületek izgalmas térbeli alakzatot ígérnek Attraktív a kiállító csarnok konzolos megfogalmazása, mely messze átnyúlva lebeg a gát felett. A funkcionális elrendezés is megállja helyét, bár néhány „idegen" testet kell közbe szúrni, elsősorban a felkapaszkodás , a feltárás érdekében. A metszeten gondos részletek igazolják a körültekintő tervezést ( függesztett raktár a daruzott csarnok felett, az íves palástra szerkesztett előadók, és lépcsők, az átláthatóságot növelő üvegfödémek )

A hatásos formálás ellenére maradnak kérdések (lépték, eszmei tartósság, a divat szerepe)

 

 
 
 

Építészeti megfogalmazás

INNO-RAAB épület
Az előzőekben megfogalmazottaknak megfelelően az épület egységes megjelenésre törekszik, integrálva a Matáv épületet, s ezzel vállalva annak építészeti világát. A kristályos megjelenés, a billenő tetők, a szoborszerű formálás, a következetes szerkesztés időnként ellentmondásokat szül. (üvegtetők, bevilágító-járó felületek) A megcélzott hatást a modell közvetíti, a hozzá rendelt építészeti eszközök nincsenek kifejtve, bemutatva.

 

MOVE-SMART épület
A formai bravúr helyenként botladozó következetességgel keresi a megvalósuláshoz vezető utat. A tervezett forma, mint keret nagyvonalú, de épületté alakítása kompromisszumokat követel, ami rontja a végső képet.

 

Összességében:
A pályázat nagy, átfogó gondolattal, célkitűzéssel indít. A felvázolt jövőkép lendületes, lelkesítő. Feladatmeghatározása fontos, kikerülhetetlen elemeket tartalmaz. A Bíráló Bizottság a pályamű felvetéseit, útkeresését példamutatónak találja, és felhívja Felhasználó figyelmét a benne rejlő értékekre. Ugyanakkor sajnálattal rögzíti, hogy a konkrét építészeti javaslatokkal nem sikerül igazán értékes válaszokat adni a felvetett kérdésekre, megfelelni a kínálkozó kihívásnak

 

Összefoglalva
A Bíráló Bizottság, a pályamű városépítészeti, valamint a campus szerkezeti, arculati egységét célzó törekvéseit kiemelten értékes, a beruházást segítő, előmozdító munkarészként értékeli, ezért a tervet 2. díjban részesíti.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk