Technológia

A hangzavar és a munkahelyi teljesítmény

1/3

Akusto fal - fotó: David Millington

?>
Akusto fal - fotó: David Millington
?>
Master E és Solo Circle - fotó: Esa Karki
?>
Saint Gobain
1/3

Akusto fal - fotó: David Millington

A hangzavar és a munkahelyi teljesítmény
Technológia

A hangzavar és a munkahelyi teljesítmény

2015.11.02. 10:32

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Rigips

Annak ellenére, hogy a zajártalom hátrányos hatásait az iskolai és a munkahelyi környezetben is vizsgálatok bizonyítják, Magyarországon még nem létezik akusztikus szabályozás - ez derül ki a Rigips legfrissebb összefoglalójából. 

A hazai gipszkarton-specialista rámutat: az unióban jelenleg 40 millió munkavállaló tölti munkaidejének legalább egynegyedét magas zajszintben, pedig a zajártalom nemcsak a koncentrációt, hanem az együttműködési hajlandóságot is csökkenti, továbbá szélsőséges esetben növeli az agresszív viselkedés valószínűségét. Magyarország egyelőre még nem rendelkezik egységes és átgondolt zajszint-szabályozással a zárt terekre, így például az irodákra, osztálytermekre vonatkozóan.

- A pedagógusok 80 száazléka szerint zavaró a tantermi zaj.
- Az egylégterű irodákban a dolgozók 90 százalékát zavarják a kollégák.
- Az EU-ban 40 millió dolgozó tölti munkaidejének legalább 25 százalékát magas zajszintben.


A minket körülvevő környezeti ártalmak közül a zajra fordítjuk a legkevesebb figyelmet, jóllehet klinikai vizsgálatok és megfigyelések sora bizonyítja, hogy az egészségünket károsító, szennyező források közül a zaj az egyik legsúlyosabb. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a zaj okozta halláskárosodást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a „leggyakrabban előforduló, maradandó ipari betegségként" ismerte el.

A zajszint sokszor már a tervezőasztalon eldől

"Magyarországon egyelőre nem szabályozzák, hogy egy iskolai tanteremben vagy munkahelyen, például az egylégterű irodákban milyen zajszint a megengedett" – mutatott rá Jáger István, a Rigips szakértője. Az álmennyezetek és gipszkartonok piacvezető hazai gyártója szerint a zajártalmak csökkentésének egyik lehetséges módja a munkahelyi környezet és az iskolaépületek korszerűsítése. Egyszerű szárazépítészeti megoldásokkal, megfelelő álmennyezet kialakításával és gipszkarton használatával lényegesen csökkenthető bármilyen zárt tér zajszintje, legyen az akár munkahely, tanterem vagy éppen szállodai szoba.

A Rigips szerint az ideális megoldás az lenne, ha az építtetők már a tervezéskor törekednének a megfelelő akusztikus környezet kialakítására, hiszen az utólagos beépítés mindig jóval költségesebb. Jáger István hozzátette, a Belsőépítészek Amerikai Egyesülete és a világ egyik legnagyobb, hallássérülteket képviselő szervezete, a Hallássérültek Svédországi Egyesülete (HRF) szakmai ajánlásai között is régóta megtalálhatóak az akusztikus mennyezetmegoldások, amelyek lényegesen képesek csökkenteni a zajterhelést.


Master E és Solo Circle - fotó: Esa Karki
2/3
Master E és Solo Circle - fotó: Esa Karki
Figyeljünk oda a jövő generációjára!

A gyerekek különösen védtelenek a zajártalommal szemben, és általában nehezebben kezelik a stresszt. Azoknak a kisgyerekeknek, akik hangos környezetben kénytelenek tanulni, gyakrabban akadnak problémáik az olvasással, szövegértéssel. Iskolás gyerekeknél megfigyelték, hogy a tartós alapzaj káros lélektani hatásokkal is jár: növeli bennük az elhagyatottság érzését.

A Brémai Egyetem munkatársainak 2012-es kutatása szerint a tantermek zajszintje a pedagógusok 80 százaléka számára zavaró mértékűre, 65 decibel közelébe emelkedett. Ennek okai között szerepel az is, hogy az új tanítási módszerek az intenzívebb szóbeli kommunikációra épülnek. A zajszint csökkentése azonban nem csupán módszertani kérdés, legalább ennyire technikai, hangszigetelési feladat is. A tanulmány kimutatta, hogy az akusztikailag megfelelő tantermekben a zajszint azonos terhelés mellett is jelentősen, mintegy 13 decibellel volt alacsonyabb.

Mondtál valamit?

A munkahelyi zaj Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent, hiszen dolgozók millióit érinti közvetlenül nemcsak a nehéziparban, de az olyan szektorokban is, mint a szolgáltatások, az oktatás és a szórakoztatás. Az európai munkavállalók egyharmada munkaidejének több mint negyedében magas zajszint hatása alatt dolgozik, és csaknem 40 millió dolgozónak kell legalább a munkaideje felében a normális társalgási szintnél hangosabban beszélnie ahhoz, hogy mások meghallják. A környezeti zaj ráadásul a társas viselkedést is befolyásolja. A 80 decibel feletti hangok csökkentik a segítőkészséget, sőt agresszív viselkedést is kiválthatnak. Ez a téma több puszta közérzeti kérdésnél, mert a munkavégzés alacsonyabb hatékonysága pénzben is kifejezhető károkat okoz a vállalatoknak, ám ez a veszteség megelőzhető vagy orvosolható lenne.

A Cornell Egyetem munkahelyi zajártalmat vizsgáló anyaga hasonló eredményeket mutatott ki felnőtt munkavállalóknál, mint az iskolás gyerekekre fókuszáló tanulmányok. A zaj csökkenti a szövegértést, a koncentrálási képességet és növeli a gépelés során ejtett hibák mennyiségét. A megkérdezettek 90 százaléka szerint a többi kolléga beszéde és a számítógépekből érkező hangok a legzavaróbbak. Nem véletlen, hogy zajártalom szempontjából sokkal élhetőbbek a kisebb helyiségekből álló irodák a manapság divatos, egylégterű irodákkal szemben. Szerencsére léteznek egyszerű megoldások, melyekkel az egylégterű irodák is komfortosabbakká tehetők, például utólagos burkolatokkal, függesztett hangszigetelő panelekkel és pihenőszobákkal.


Saint Gobain
3/3
Saint GobainModern irodai környezet: halkabb, tisztább és esztétikusabb. Az átgondoltan tervezett álmennyezetek nem csupán a zajterhelésre jelentenek megoldást, de az irodai levegő minőségét is javíthatják. A legtöbb épület az energiafogyasztás minimalizálása érdekében ma már tökéletesen szigetelt, és ez a benti levegő minőségére is hatással van. Az elhasználódott levegőben ugyanis a megnövekedő károsanyag-koncentráció rossz közérzetet, fejfájást vagy allergiát okozhat. A szennyezőanyagok beltéri levegőbe jutását jelenleg nem lehet teljesen megszüntetni, ellenben a hatásuk tartósan csökkenthető.

Léteznek olyan álmennyezeti panelek, melyek gipszmagja levegőtisztító hatású, így az irodai eszközök, bútorok „kilégzéséből" származó és a levegőbe kerülő formaldehidet egészségre ártalmatlan, semleges anyagokká alakítja. Az álmennyezeteknek ezen felül esztétikai szerepük is van: többek között különleges világítási megoldások beépítését teszik lehetővé, de gépészeti elemeket is eltakarhatjuk velük, így végső soron a teret izgalmasabbá, otthonosabbá alakíthatjuk.Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk