Közélet, hírek

A Húszemeletesről vár történeteket a veszprémi EKF

1/2

A veszprémi Húszemeletes a város látképében. Fotó: Kovács Dániel

A veszprémi Húszemeletes a város látképében. Fotó: Kovács Dániel
?>
A veszprémi Húszemeletes a város látképében. Fotó: Kovács Dániel
?>
1/2

A veszprémi Húszemeletes a város látképében. Fotó: Kovács Dániel

A Húszemeletesről vár történeteket a veszprémi EKF
Közélet, hírek

A Húszemeletesről vár történeteket a veszprémi EKF

2020.04.22. 14:35

Cikkinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Veszprém, Magyarország

Építészek, alkotók:
Márton István

Egy troll metamorfózisai – A privát Húszemeletes címmel indított projektet a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa program csapata. Az 1975-ben emelt toronyházzal, Veszprém látképének és életének hangsúlyos szereplőjével kapcsolatban várnak történeteket, fényképeket, videókat, arra törekedve, hogy megértsék a város életében betöltött szerepét.   

„Szeretnénk körbejárni nevezetes és ellentmondásos történetét, valóságát, a veszprémi legendáriumban elfoglalt helyét. Kíváncsiak vagyunk a »troll« személyiségére, szokásaira, múltjára, jövőjére és a veszprémiekkel való kapcsolatára. Azért neveztük el trollnak, mert bármerről is nézzük a várost, minduntalan »beletrollkodik« a látványba. Reméljük nem sértjük meg ezzel sem az épületet, sem a benne lakókat. Valójában rokonszenvünk kifejeződése ez a becenév. Megszerettük a trollt, kíváncsiak vagyunk rá" – olvasható a felhívás szövegében

A beküldéseket a Veszprém Balaton 2023 Facebook-oldalán, Instagram-oldalán, privát üzenetben, esetleg az ekfabc@veszprembalaton2023.hu címen várják.

A veszprémi Húszemeletes a város látképében. Fotó: Kovács Dániel
1/2
A veszprémi Húszemeletes a város látképében. Fotó: Kovács Dániel



A veszprémi Húszemeletes a 2014 őszén elhunyt Márton István építész, a Lakóterv munkatársa tervei alapján épült fel 1975-re (a torony lábánál található Kereskedelmi Központ esetében munkatársa Mészáros Imre volt). Építésekor ez volt a Dunántúl legmagasabb épülete. A torony a Márton és kollégái által kidolgozott SKARNE rendszerrel épült belső, nagytáblás zsaluzatú, öntött monolit maggal, körülötte szerelt szerkezettel, kívül háromméteres fesztávú keretekkel, előregyártott mellvédekkel és födémmel. A parapeteket fekete pirogránittal, a szabálytalan formájú, íves tetőfelépítményeket színes kismozaikkal burkolták. A toronyban két lépcsőházból elérhetően négyféle lakástípus kapott helyet; a tetőn 100 köbméteres víztartály. Itt 1975-1984 között drinkbár (Tető-Bár, később Panoráma presszó) működött, amelyhez eredetileg három liften lehetett feljutni; 1984-1996 között a Veszprémi Városi Televízió használta ezt a szintet. Míg a környező városközpont az elmúlt években több szakaszban megújult, az épület felújítása évek óta húzódik.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk