Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

A Lőcse Szőlőbirtok és Pincészet Kft. Erdőbényei telepe meghívásos tervezési ötletpályázat eredménye

1/7

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/7

A Lőcse Szőlőbirtok és Pincészet Kft. Erdőbényei telepe meghívásos tervezési ötletpályázat eredménye
Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

A Lőcse Szőlőbirtok és Pincészet Kft. Erdőbényei telepe meghívásos tervezési ötletpályázat eredménye

2003.10.15. 09:14

Projektinfó

Földrajzi hely:
Erdőbénye, Magyarország

Az ötletpályázat eredménye

A Lőcse Szőlőbirtok és Pincészet Kft. Erdőbényei telepe meghívásos tervezési ötletpályázat eredménye

A Béres Rt. tárgyi hegyaljai birtokának építészeti kialakítására tervpályázatot hirdetett, amire hét magyarországi neves építészt/építészirodát hívott meg. A pályázat a kiírás szerinti rendben lezajlott.

Elõzetes megállapítások:
A pályaművek a tárgyi kiírásnak megfelelően időben elkészültek. Hiányosságot és titkosságot sértő jelenséget a pályázatoknál a Bíráló Bizottság nem tapasztalt. A Bíráló Bizottság a pályaműveket előírás szerint sorszámozta, a zárt borítékokat az eredményhirdetésig elzárta.

Összefoglaló értékelés:
A Bizottság eredményesnek ítélte a pályázatot, hisz azok komoly építészeti gondolatokat, és értékelhető építészeti minőséget mutattak fel. A zsűri elsősorban a tartalmi értékeket vizsgálta, mégis meg kell, hogy dicsérje a pályázókat, hogy igen szép grafikai minőségben adták be munkáikat. A galériában is kiállítható színvonalú tablókkal a pályázók megtisztelték a Béres Rt.-t – mint kiírót – a pályázati helyszínt és témát, s a zsűrit is, melynek munkáját ezzel megkönnyítették. Külön dicséretet érdemelnek azok a pályázók, akik a kötelezően elvégzendő feladatokon túl makettel is megjelenítették téri gondolataikat. A bírálatnál a főbb szempontok a kiírásban foglaltak szerint a következők voltak:

    * a tervezett épületegyüttes hibátlan funkcionális kapcsolatokkal rendelkezzen,
    * tájba és környezetbe illeszkedjen,
    * hegyaljai hagyományos stílusjegyeket viseljen,
    * racionálisan a világszínvonalat képviselje,
    * igényes legyen, de a luxust mellőzze.

Megállapítható, hogy a hét pályamunka mindegyike megfelelt a kiírásnak és mindegyike hordozott építészeti értékeket. Minden pályázat bírálható volt a fenti építészeti szempontok szerint. Megállapítható hogy a több épületszárnnyal, épülettömeggel szerkesztett pályamunkák a vidékhez jobban illõ tériséget tudtak létrehozni, s az épületek közti terek, udvarok további építészeti rétegekben segítették a funkciók kialakítását.

Megállapítások a pályaművekrõl

1-es bírálati sorszámú pályamű:
Szerzője: Bodonyi Csaba (BODONYI Építész Kft.)
A Bíráló Bizottság nagyra értékelte a több épülettömegből szerkesztett együttes tériségét, a gazdag építészeti formálást. Különösen szép színfoltja a tervnek a két egymással szöget bezáró épületszárny gyújtópontjába helyezett pihenő terasz. A borászati technológiát a pályázó szépen megoldotta, s a funkciókat harmonikusan helyezte el az épületszárnyakban. Ugyanakkor túlépítettnek s a táji környezetbe városiasnak ítélte a maximális programot kidolgozó pályamunkát. Szép gondolat, de kérdéses, hogy limnológiai szempontból megvalósítható-e a sásos területére tervezett vízfelület.

 

2-es bírálati sorszámú pályamű:

Szerzője: Fábián Rigó Tamás (KVADRUM ÉS VIATOR Építész irodák)
A pályázó a feladatot két épületben oldotta meg. Mindkettő „U" alaprajzú, de míg a főépület a megközelítés irányára előudvarral kapcsolódik, addig a melléképület (vékonyabb traktusú kisebb épülete) nyitott udvarával a hegy felé fordul. Ez a különös kompozíció modoros építészeti megoldást eredményezett. A Bíráló Bizottság ugyan értéknek gondolta a főépület romantikus épületrészekkel történő kezelését, de sajnálattal vette tudomásul, hogy az a telepítési konfigurációval azonos módon öncélú gesztus maradt, aminek kevés köze van a hegyoldal ősiségéhez.

 

3-as bírálati sorszámú pályamű:

Szerzője: Salamin Ferenc (ARKUSZ Kft.)
A pályázat a borászati technológia épületeinek jelentős részét támfalakkal szabdalt zöldtetők alá rejti. A teraszokon megáll a levegő, összegyűlik a napfény, a pályázó mediterrán hangulatot csen Erdőbényére. A vonulatot nyugati oldalon egy szépen szerkesztett vidéki házzal, a beépítés sarokpontján viszont egy tájidegen avantgarde tömbbel zárja. A kockológia ilyen erdőbényei magjelenítése nem a harmónia irányába vezet. A pályázó itt helyezte el a chãteau-t, amibe csak kevés kedvesség szorulhat. A pályamű borászati szempontból jól kimunkált.4-es bírálati sorszámú pályamű:
Szerzõje: Janáky István (JANÁKY Építész Kft.)
A pályázó sajátosan szép grafikai minőségben vezette elő építészeti gondolatait és igen nagy súlyt fektetett a műleírásra is. (Itt jegyezzük meg, hogy a műleírás végi második - idea- terv is izgalmas megoldást sugallt.) A munka - egy építészeti gesztus. A rétegvonalakra merőlegesen egy hosszú épülettömb a pályázó javaslata. Mint egy vágás karddal. Ez a nagyvonalúság a kezdetben nyeregtetős szép épülettömeg közepe felé elbizonytalanodik, és nehezen érthető, prizmaszerű fedéssel ellátott hasábban folytatódik. Az épület eleje a chãteau, szépen tagolt. Nyugati oldalán a lépcsőplasztika finom vonalvezetésű, mellette szűkös út vezet, ami nehezen szolgálja ki a technológiát.

 

5-ös bírálati sorszámú pályamű:

Szerzője. Ekler Dezső (EKLER Építész Kft.)
A domboldalra telepített egymástól távol lévő épületek sora nem nyerte el a bírálók tetszését. A keresett alaprajzi formák (egymáshoz forgatott trapézok és deltoidok) és tömeg-, részformák (konzolok, előtetők) sajátos „kövületek". Távoli asszociációkra vezethetnek és megépítésük semmiképpen sem az erdőbényei táj szerves építészeti folytatását jelentenék. A zsűri nagyra értékelte a pályázó lendületét, hogy két makettel is vizsgálta tervezett épületeinek rétegvonalakra illesztését, ugyanakkor hiányolta a konkrét helyhez való építészeti kötődést.6-os bírálati sorszámú pályamű:
Szerzője: Sugár Péter (RADIUS B+S Kft.)
A pályázó három épülettömegre bontja a programot. Két épületbe a technológiát, míg a harmadikba a vendégvárás funkcióját helyezi. Mindhárom épület a vidéki építészet hagyományaiból táplálkozik, mégis - mintha három kéz tervezte volna a három házat -valami nincs szinkronban közöttük. Ráadásul a chãteau épületét a pályázó a rendelkezésre álló területen kívül helyezte el. A tériségnek minden pozitív és negatív tartalmát jól szemlélteti a készített modell. Az ízes grafikák finoman értelmezték a száraz műszaki terveket.

 

Szerzõje: Anthony John Gall (GALL és Társai Építész Iroda Kft.)
A pályázó által javasolt épület hihető. Formái és részformái hagyományosak a hegyaljai tájban gyökereznek, ugyanakkor nagyvonalúak. A javasolt két épületszárny közül az egyik - a rövidebb - ’majd rétegvonalon ül. Nyugodt. A másik - rétegvonalakra merőleges - hosszú, hajló épületszárny oromfala emblematikus. A tömeg itt is szűkszavú és erős, mint a 4-es bírálati sorszámú pályaműnél. A két szárny közötti védett helyen terasz szolgál. Ezt az izületet igen jól szemlélteti az elegáns modell. Itt megül a napfény, mint a 3-as bírálati sorszámú pályamű függőkertjén, s lényegét tekintve idézi az 1-es pályamű rendjét. Az épület feszes szerkesztésű, mégis a pályázónak a tetők rajzolásánál elfogyott a türelme. A hegy felé húzó nyereg fellibben. Technológiai szempontból kifogásolható a készáru raktár helye, s az érlelőtér pozíciója.A Bíráló Bizottság döntése:
Anthony Gall és tervezőtársai pályázata volt a leghatározottabb, előremutató építészeti állítás a konkrét helyszínen: Erdőbénye határába. Részeiben és egészében is hihető fejlesztést irányozott elő úgy, hogy a nagyvonalú téri megoldás a hagyományaink szerinti építészetben gyökerezik, s a hegyaljai tájba, környezetébe illeszkedik. A funkcionális elrendezésének hibái a Bíráló Bizottság véleménye szerint könnyen korrigálhatóak. A bizottság ezt a pályamunkát tartja legalkalmasabbnak a továbbtervezésre.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk