Technológia

A modern mosdók 10 alapelve

1/9

A projekt

?>
A projekt
?>
Az építészek
?>
Tork termék
?>
Tork termék
?>
Image Line Family EU
?>
Tork termék
?>
TORK UK 3 WR 0049
?>
TORK UK 4 WR 0005
?>
Fürdőszoba részletek
1/9

A projekt

A modern mosdók 10 alapelve
Technológia

A modern mosdók 10 alapelve

2016.03.07. 11:00

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Svédország

A modern mosdók 10 alapelvét fogalmazta meg a Tork prémium mosdókba szánt higiéniai termékek fejlesztése során a svéd Tengbom Architects építész irodával együtt dolgozva. 

Az SCA márkája, a Tork a prémium mosdókba szánt higiéniai termékek fejlesztése során a svéd Tengbom Architects építész irodával dolgozott együtt. Az építészek 10 inspiratív pontban fogalmazták meg elképzeléseiket “energizing contrasts"nevű, vagyis azaz energetizáló ellentétekre épülő látványos, kortárs prémium mosdójuk megalkotásakor, melyek akár egy létesítményüzemeltetőnek, akár egy építésznek, vagy egy hotel tulajdonosnak is ihletet adhatnak kortárs, prémium mosdóhelyiségek tervezése során. 

Milyen a mai modern mosdó Budapesten? Lovas Cecília, enteriőrtervező szerint Budapest számtalan stílusos vendéglátóhellyel gazdagodott az elmúlt években, amelyekről szinte egyöntetűen megállapítható, hogy az étterem vagy épp bár, bisztró enteriőrje mintegy folytatódik a mosdóhelyiségekben is. A mosdó napjainkban kiemelt figyelmet követelő térré vált, legyen szó privát vagy épp közösségi színtérről. Olyan térré, mely egyben arculatépítő, image teremtő erővel is bír, olyan térről, melyről jó értelemben elhíresülhet a létesítmény - nem véletlen, hogy manapság a vendéglátóhelyek versenghetnek a legstílusosabb mosdó cím megítélésért kiírt küzdelemben. A mosdó nem csupán az alapvető higiénés követelményeket kell kiszolgálja, hanem megjelenésével, minőségi designjával kényelmünkről, komfortunkról is gondoskodnia kell, fizikai és lelki értelemben egyaránt.

A jól megtervezett, minden elemében átgondolt mosdótér ugyanis egyfajta rekreációs hely, ami nyugalmat, biztonságérzetet ad, ugyanakkor felszabadít, ahol jólesik néhány percre elidőzni, mielőtt újra bevetjük magunkat a társasági élet nyüzsgő forgatagába. A jó design ez esetben mind a funkcionális, mind az esztétikai szempontokat figyelembe veszi. A szobaszerű kialakítás, a megfelelő kiegészítő bútorok (padok, tükrök, ülőkék) mellett a fénytervezésről, a megfelelő tónusok, textúrák, sőt az illatok fontosságáról sem szabad elfelejtkezni. A stílusos egész grandiózus mosdópultokkal, izgalmas anyaghasználattal, gazdag látványvilág mentén épül fel, legyen szó akár metszett tükrökkel és mély tónusokkal, diszkrét hangulatfényekkel és süppedős bútorokkal dolgozó budoár hangulatú intim térről, vagy épp a loft és az indusztriális jelleget hangsúlyozó, koptatott falakkal, fémlemezekkel, gyalult fafelültekkel, újrahasznosított dézsákkal vagy épp hordókkal kialakított térről.


A projekt
1/9
A projekt


Az energetizáló ellentétekre épülő mosdó


A mosdók gyakran a leginkább mellékesnek tekintett helyiségek az épületekben, pedig fontos szerepet játszanak abban, hogy milyen emlékek maradnak meg a vendégekben. A meglepő design megoldások, az ellentéteken alapuló anyaghasználat vizuális energiát generál. A revitalizáló hatás elérése érdekében az alapvető szükségleteinkhez kapcsolódó természetes elemek előtérbe kerülnek. A fényhőmérséklet a természetes bioritmusunkat követi, amikor a napszaknak megfelelően változik.

Ha a stílusbeli különbségeket most háttérbe tesszük egy pillanatra, kiviláglik, hogy mindennek alapja a koncepciózus tervezés – ami a rendelkezésre álló tér adta lehetőségekhez szabja a funkcionális elvárásokat, és megfelelő méretezéssel kialakított, logikusan, könnyen használható egységekben, pozíciókban gondolkodik, hogy a felhasználó élmény minél teljesebb legyen azáltal, hogy minden magától értetődően működik. A stílusbeli elemek, a hangulatjegyek már csak az öltözet, persze a közönség megítélése nagyban múlik ezen az öltözeten" – fűzte hozzá Lovas Cecília.


A funkció és a forma harmóniája

Az “energizing Contrasts" mosdóban az új Tork Image DesignTM rozsdamentes adagoló termékcsaládja is megtalálható. Az adagolók formája és funkcionalitása harmonizál az exkluzív környezettel és párosul a professzionális adagoló rendszerek által nyújtott előnyökkel. A Tork Image DesignTM termékcsalád ellentétes elemeket alkalmaz, ami az energetizáló ellentétek mosdó koncepciójára is nagy hatással volt, a rozsdamentes acél tulajdonságai pedig gyönyörűen belesimulnak a környezetbe.


Fürdőszoba részletek
9/9
Fürdőszoba részletek
A jól működő egészhez a burkolatok, fények, szaniterek és szerelvények összessége mellett a kiegészítők is nagyban hozzájárulnak, melyre a hazai kivitelezési gyakorlat kevesebb figyelmet fordít. Az aktuális nemzetközi trendeknek megfelelően a műanyagot reményeim szerint e téren is leváltja a szofisztikáltabb, finomabb megjelenésű rozsdamentes acél, mely karizmatikus, ugyanakkor letisztult anyagával számos mosdótér sajátja lehet. Jól illik akár az öntött márványból készült pultok és a műgyanta padlók együtteséhez, a fából és kerámialapok mentén kialakított helyekhez, hogy a minimalista terekről, vagy épp a csillogó felületek mentén építkező kozmopolita enteriőrökről ne is szóljunk. Stílus és minőség, esztétika és funkció, a legapróbb részletekig átgondolt kialakítás – tán ezek a fürdőtervezés legfontosabb hívószavai, a „mosdó mint nem mellékes helyiség" gondolatiság mögött. Az egykori mellékhelyiségre a kortárs design mint a közösségi terek ékkövére gondol inkább." – összegezte Lovas Cecília, enteriőrtervező.

A modern, prémium minőségű mosdóhelyiségek 10 alapelve a Tengbom Architects megfogalmazásában:

1. A mosdó többé nem eldugott, elhagyatott helyiség Ne gondoljon a mosdókra az épület elhagyatott helyeiként. Értékes részei a létesítménynek, és hozzájárulnak az átfogó élmény kialakításához.
2. Vegye figyelembe a tisztaságot kiemelő jellemzőket! A higiénia nagyon fontos a látogatók számára. A tisztaságot kiemelő elemek használata kellemessé teszi a látogatást, és hozzájárul a vendégek komfortérzetéhez.
3. Gyorsan és könnyen átlátható Egy mosdóhelyiség legyen azonnal befogadható. Ez persze nem azt jelenti, hogy sablonosnak vagy unalmasnak kell lennie, csupán azt, hogy az elrendezése és kialakítása természetes módon vezesse a látogatót.
4. A szünet a mindennapok során A legrövidebb látogatás is jelentsen feltöltődést. Menjen az igények elébe, és gondolja át, hogyan járulhatnak hozzá a mosdóhelyiség funkciói a látogatók feltöltődéséhez.
5. Szokatlan elemek A mosdótervezés jól körülhatárolt műfaj, amely gyakran ugyanazt a stílust alkalmazza. A prémium minőségű mosdóhelyiség arra törekszik, hogy szakítson a megszokottal – például úgy, hogy nem porcelán mosdókagylót használ
6. Különleges és egyedi Tekintsen a mosdóra a márkaépítés eszközeként. A létesítmény többi helyisége mellett a mosdókkal is jó benyomást tehet a vendégeire.
7. Vegye figyelembe a meglévő szükségleteken túlmutató igényeket is A mosdókat sokféleképpen lehet használni és kihasználni. Nyisson a meglévő szükségleteken túli igények felé, és tegye a mosdót közösségi térré.
8. Használjon autentikus, eredeti anyagokat A párhuzamosan végzett munkák világában a mosdó meglátogatása testi-lelki felfrissülést kell, hogy adjon. Erre a célra kiváló segítséget jelent az eredeti anyagok használata. Kerülje az olyan anyagokat, amelyek másnak akarnak tűnni, mint amik valójában
9. Apró részletek Figyeljen oda az olyan apró részletekre, mint például a vendégek maximális kényelmét szolgáló ruhaakasztó, vagy egy kellemes, emlékezetes illat.
10. Forma és funkció ötvözete Soha ne válasszon a forma vagy a funkció között. Keressen mindkét szempontnak megfelelő megoldásokat. Válasszon olyan adagolórendszert, ami hozzájárul a prémium minőségű mosdó légkörének megteremtéséhez, de egyúttal a felhasználók és a karbantartók számára is tökéletesen kezelhető.


Image Line Family EU
5/9
Image Line Family EU

forrás: sajtóközlemény


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk