Egyéb cikkek

A Pesthidegkúti Waldorf Iskola bővítése

1/11

helyszínrajz

?>
helyszínrajz
?>
kert terv
?>
pince alaprajz
?>
bejárati szint
?>
emeleti szint
?>
tetőtéri szint
?>
metszetek, homlokzatok
?>
?>
?>
?>
1/11

helyszínrajz

A Pesthidegkúti Waldorf Iskola bővítése
Egyéb cikkek

A Pesthidegkúti Waldorf Iskola bővítése

2007.06.06. 11:07

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Kubinyi György

Letölthető dokumentumok:

Rangsorolás nélkül elfogadott 1. bírálati sorszámú pályamű: Felelős építész tervező: Kubinyi György

Rangsorolás nélkül elfogadott 1. bírálati sorszámú pályamű:
Felelős építész tervező: Kubinyi György
Építész munkatárs: Gál Éva - Archimedia Bt.

 

 
 

Részletes bírálat:

Telepítés és alaprajzszervezés
Tervező a kiírásban is szereplő összeépítéssel kívánja megoldani az iskola bővítését, azaz a meglévő „nagy" épülethez ikres beépítési móddal új épületet illeszt. Az épületegyüttes végleges állapotába a meglévő kézművesház (kisépület) elbontásával jut.

A két épület átfedésében, a csuklópontban elhelyezett vertikális közlekedő teremti meg a belső tereken keresztüli közvetlen kapcsolatot az épületek között.

Tervező a nagyház és az új épület érintkezéséből adódó pozitív lehetőséget a szintek bemutatott rendezése miatt nem tudja teljes mértékben a terv előnyeként kamatoztatni. (Lásd: a nagyházon belüli szintkülönbség!)

A telepítés pozitív hozadéka, hogy a vertikális közlekedőn keresztül a tornaterem és a sportudvar közvetlen kapcsolata biztosított. Érdekes gondolat az Euritmia terem és az udvar közötti kapcsolat, de a bemutatott megoldás nem túl szerencsés, számos probléma elé állítja az épület üzemeltetőjét.

A kiírás rögzíti, hogy a Petőfi utca 6. szám alatti telek telekalakítása nem módosítható, így érthetetlen a parkolók elhelyezése. Az OTÉK csak az újonnan keletkező igényekhez, és telken belül írja elő a parkoló szükségletet kielégíteni.

Az egyes helyiségcsoportok kialakításában, a helyiségek, közlekedő terek szervezésében, méretezésében Tervező törekvése nyomon követhető, mellyel a pedagógiai módszert kívánja maximálisan kiszolgálni.

Ugyanakkor a középfolyosós épületben a terv szerinti új tantermek - a már meglévő néhány tanteremmel azonos módon – kedvezőtlen, déli tájolásúak lettek. További problémát vet fel, hogy a tantermek előtti teraszok csak a szomszédos, lakóterületi használatban lévő telkek felé teremtenek kapcsolatot.

Az alsó tagozatos tantermek miatt nem előnyös az étterem és a konyha kis épületben való elhelyezése. A könyvtár és kapcsolódó helyiségei szorosabban kapcsolódnak az alsósok igényeihez.


Építészeti karakter
A jelenlegi „nagy"- épület kedvezőtlen merevségét csak fokozza a pályamű sematikus építészeti megfogalmazása. Az alkotó szabadság gondolatának érvényesülése helyett a meglévő épület és a Waldorf iskolák szellemisége közti feszültség állandósulását teremti meg a terv.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk