Design/Formatervezés

A Re:Store ötletpályázat nyertes pályamunkája

1/15

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/15

A Re:Store ötletpályázat nyertes pályamunkája
Design/Formatervezés

A Re:Store ötletpályázat nyertes pályamunkája

2008.03.28. 10:33

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Dankházi András

Letölthető dokumentumok:

A nyertes csapat tagjai:Dankházi András (Magyarország), Audrius Ringaila (Litvánia), Masayasu Shinoda (Japán)

A Re:Store ötletpályázat a Re:Vision pályázatsorozat harmadik fordulója.

A Re:Vision pályázatot innovatív, fenntartható városi lakóközösség-prototípusok megtervezésére írták ki. A pályázat témája a reményről, a merész kreativitásról szól, és arról, hogy miként lehet a lakóközösségeket arra ösztönözni, hogy merjenek javítani saját épületeiken, szolgáltatásaikon, üzleteiken, tereiken és útjaikon, valamint az energiafelhasználáson.

A helyi környezetbe tervezendő vegyes funkciójú városi területen a föld, a lakóközösség és az üzleti területek egészséges szimbiózisának elérése volt a cél. Hogyan lehet felváltani az üzletláncokat helyi tulajdonosú boltokkal? Fontos volt ezenkívül a lakóközösség fizikai, szociális és anyagi gazdagságának megteremtése. A legjobb tervekben az épületek fenntartható anyagokból épülnek, a boltokban pedig az általánostól eltérő áru kapható, a befektetések idevonzásával pedig a családok, a környezet és maguk az üzletek is nyernek.


Bemutatjuk a nyertes csapat munkáját

Műleírás

1/15

2/15

3/15

 

Az Open Source Architecture (OSA) városprogramja arra irányul, hogy a lakóközösségek közvetlenül is befolyást gyakorolhassanak saját épített környezetükre. A közösségi szinten zajló akciók és tettek jelentősége egyre inkább növekszik. Javaslatunkban többfunkciós, ideiglenes, mobil egységek előállítási és szállítási rendszerét dolgoztuk ki. Az egységek azonnal bármely helyszínen telepíthetők, majd helyben megtalálható kiegészítőkkel szerelhetők fel.

 

4/15

5/15

6/15

7/15

8/15

9/15

10/15

 

Az egységek szerkezete „levegő" alapú. A felfújható, kisméretű épületek műanyag zacskóból, a legközönségesebb városi szemétből készülnek. Magának az építési technológiának is számos előnye van: sokszor újból megépíthető, könnyű és könnyen szállítható, a környezet károsítása nélkül állítható fel, és fenntartható is.

A felfújható egységek szimbiotikus kapcsolatban állnak a városi textúrával, akár a gombák a fán. A megépítés azonnali és mobil jellegének köszönhetően az egyes elemek gyorsan telepíthetők, és ezzel a közlekedési sémára is hatást gyakorolnak.

 

11/15

12/15

13/15

14/15

 

Az utazási távolságok lecsökkenése miatt a városi területek sűrűbbé és energiatakarékosabbá válnak: a közösség tagjai többet járnak majd gyalog és gyakrabban vásárolnak helyben. A kisméretű egységek parkokban, egyetlen parkolóhelyen, de meglévő épületekben vagy azokhoz kapcsolódva is telepíthetők. Ezzel a lakóövezetek többfunkcióssá válnak, míg a helyben megtermelt termékek könnyedén eljutnak a helyi közösséghez. Az OSA lehetővé teszi a helyi közösségek számára, hogy bármikor, bárhol piacokat szervezzenek, és a termelők, de még a közösség bármely tagja is bármikor kereskedővé válhasson.

Csapatunk tagjai:
Dankházi András (Magyarország)
Audrius Ringaila (Litvánia)
Masayasu Shinoda (Japán)

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk