Egyéb cikkek

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

1/6

látványterv a Király utca felől / Építész Stúdió Kft.

?>
látványterv a Király utca felől / Építész Stúdió Kft.
?>
látványtervv a Markusovszky utca felől / Építész Stúdió Kft.
?>
látványterv / Építész Stúdió Kft.
?>
látványterv / Építész Stúdió Kft.
?>
látványterv / Építész Stúdió Kft.
?>
látványterv / Építész Stúdió Kft.
1/6

látványterv a Király utca felől / Építész Stúdió Kft.

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat
Egyéb cikkek

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

2008.12.05. 13:05

800 ezer forintos megvételben részesült az Építész Stúdió Kft. pályaműve. tervezők: Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Pálfy Sándormunkatársak: Láris Barna, Sólyom Benedek, Fenes Tamás, Menyhárt Gergely, Guzmics-Kis Andrea, Kápolnás Gergely

800 ezer forintos megvételben részesült az Építész Stúdió Kft. pályaműve.
tervezők: Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Pálfy Sándor
munkatársak: Láris Barna, Sólyom Benedek, Fenes Tamás, Menyhárt Gergely, Guzmics-Kis Andrea, Kápolnás Gergely

32. bírálati sorszámú pályamű

 

látványterv / Építész Stúdió Kft.
6/6
látványterv / Építész Stúdió Kft.

látványterv a Király utca felől / Építész Stúdió Kft.
1/6
látványterv a Király utca felől / Építész Stúdió Kft.

látványtervv a Markusovszky utca felől / Építész Stúdió Kft.
2/6
látványtervv a Markusovszky utca felől / Építész Stúdió Kft.

látványterv / Építész Stúdió Kft.
3/6
látványterv / Építész Stúdió Kft.

látványterv / Építész Stúdió Kft.
4/6
látványterv / Építész Stúdió Kft.

látványterv / Építész Stúdió Kft.
5/6
látványterv / Építész Stúdió Kft.

 


Részletes bírálat

Építészeti minőség
A beépítési térfalai nem követik a városszerkezet és a közlekedés hierarchiáját. Amint a „szeletelt" funkciók szerint osztott belső kompozíció sem tesz különbséget, alá-fölé illetve mellérendelt tömegek között. Ebből következően a homlokzatok kiemelése is ötletszerű. A színház kompozíciós fő eleme a stúdió épület hossztömegével vitatkozik. A homlokzatképzés bizonytalan, nincs meg a funkció és a forma egysége.

Városszerkezetbe, környezetbe illeszkedés minősége
A pályamű a Király u. és Markusovszky u. tengelyét tartja, de a nyugati oldalon parkolóvá alakítja. A körforgalmat nem veszi figyelembe. A Március 15. teret a stúdióépület hosszú tömegével határozatlanul zárja le. A parkolót egy a stúdióépület tengelyét folytató (ősfákat sem kímélő) új gyalogos tengellyel osztja, amely lakóutcák járdájához vezet. A másik gyaloghidas park kapcsolat erőtlen, sikátorszerű. A gyalogos közlekedés vezetése súlyos, nyomasztóan ható épülettömegek között történik. Ezáltal a térkapcsolatok elhalnak az épületek közt. Hiányzik az agóraszerű tér és a park feltárása a tér felől.
Közlekedési koncepciójánál elveti a körforgalom adottságként kezelendő felhasználását, holott a körforgalom kialakításának geometriája az építészeti koncepcióval nem ütközne, a forgalom biztonságát pedig kedvezően befolyásolná. Személygépkocsival ugyanakkor a létesítmény jól megközelíthető. A Március 15. teret a meglévő állapotnál nagyobb mértékben veszi igénybe felszíni parkolásra.
A szükséges parkolószámot biztosítja a személygépkocsik és az autóbuszok számára egyaránt. A technikai porta (díszletbeszállítás) kellő intimitással kialakított, azonban a 18-as Honvéd út felől a tolatás elkerülhetetlennek tűnik, ami ott a főforgalmi út miatt nem biztosítható. Ugyanígy aggályosnak mondható a rendezvényterem díszlet beszállításának megoldása is a Deák F. utca forgalma miatt, bár ott az útszakasz alacsonyabb besorolása miatt ez kifejezett tilalom alá nem esik.
A patakparti sétányra szervezett árufeltöltés forgalma a gyalogos tengelyeket kedvezőtlenül keresztező módon, szintben történik.
A pályázat megtartja a Petőfi S. u. – Szelestey L. u. jelenlegi jelzőlámpás csomópontját. A jelenlegi utak forgalmi rendjében nem tervez változást. /ill. csak kis mértékben/
A biztosított parkolószám elfogadható. 4+1 csatlakozást nyit a parkolókból a Március 15. térre. Gazdasági, személyi bejárók a Gyöngyös-parti sétány felől biztosítottak.
A választott megoldás kialakításához vizsgálandó lenne a Március 15. tér forgalombiztonsága, a tervezett öt új csatlakozás szükségessége, esetleges forgalomcsillapítás megvalósításával.

A funkcionális kialakítás, funkcionális igények kielégítésének minősége
A funkció nem indokolja az épület bemutatott tagolását, hiszen összetartozó létesítmény részek kerülnek a sikátorokkal elválasztott tömegek két oldalára. Az MSH nyugati oldalára olyan funkció kerül, ami a meglévő előépítmények teljes átépítésével jár.
Az épületegyüttesen belüli tagolás ugyanakkor előnyökkel is bír. Különösen megmutatkozik ez a TV stúdió vonatkozásában, ahol a többi zavaró tényezőt, funkciót természetes módon elzárva, zavartalan működési feltételeket teremt a stúdiók számára. Hasonlóan árnyékolnak a tömegek a tér és a környező utcák lakóházai felé is.
A vendéglátásnak a park felőli oldalra telepítése funkcionálisan jó gondolat, a park felé nyitott kilátás jól szolgálja a vendéglátó terasz és fogyasztótér működését.
Színháztechnika:
Az egyik oldalszínpad méretét a pályázó erősen lecsökkenti. A három épület közti funkcionális kapcsolat kizárólag a pincében van megoldva.

Az épület kulturális tartalma, kulturális üzenetének ereje
Az épületegyüttes a bevezető Király utca felől impozáns homlokzatát mutatja, amelyik kiképzésével szinte vonzza a nézőket, egyértelműen sugallja, hogy egy nyitott kulturális intézményről van szó. Ennek hatását azonban a homlokzat elé benyúló TV stúdió tömbje zavarja. A belső térszervezés alapvetően jól szolgálja az összes kulturális funkciót, ide értve a kiegészítő kulturális és vendéglátó szolgáltatásokat is, amelyek a pályaműben egyenértékűként jelennek meg. Kifejezetten jól oldja meg a terv a színházterem variálhatóságát. A stúdiószínpad is teljesen egyenértékű színházként tud működni. Az MSH alapjain épülő rendezvényterem funkcionális kihasználhatósága is sokoldalúvá vált.

Gazdaságos megvalósíthatóság, fenntarthatóság, üzemeltetés, ütemezhető időbeli megvalósíthatóság
A koncepció a meglévő épületek közül az MSH épületének részleges meghagyásával számol. A felszíni és a térszín alatti, de természetes szellőzésű, bevilágítású parkolók létesítése is a gazdaságosság, a beruházási költséghatékonyság irányába mutat. Épületgépészeti rendszerek kialakításánál is figyelembe veszi a gazdaságos üzemű, pl. részleges hő-visszanyerésre, csapadékvíz gyűjtésre, felhasználásra stb. alkalmas rendszerek alkalmazását.
A gépészeti központ az épület szélén helyezkedik el, ott kívánja megoldani hűtés-fűtés hőhordozó előállítást – egyedileg. Nagy térfogatú szellőzések részére nincs terület biztosítva.
Mintegy 19.300 épített m2 alapterülettel gazdaságos léptékben gondolkodik a beruházási költségek vonatkozásában, ez azonban esetenként túl nagy áldozatokkal jár a funkcionális igények rovására.
A pályamű az megvalósítást három ütemre bontja:
1. ütem a TV stúdió, a színház és az ünnepi térrész építése.
2. ütem a rendezvényközpont és annak kiszolgáló szárnya építése.
3. ütem felszíni és térszín alatti parkoló építése. Ennek megépítéséig provizórikus jelleggel mintegy 100 gépkocsit kíván annak helyén elhelyezni.
A jelzett ütemezés jelentős és hátrányos kompromisszumok árán biztosítható. Ez főkét a parkolás tekintetében kritikus.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk