Egyéb cikkek

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

1/2

Dobai Építésziroda Kft.

?>
Dobai Építésziroda Kft.
?>
1/2

Dobai Építésziroda Kft.

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat
Egyéb cikkek

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

2008.12.05. 13:08

800 ezer forintos megvételben részesült a Dobai Építésziroda Kft. pályaműve. tervezők: Dobai János, Tardos Tibor, Vizdák Janka szakági tervezők: Vargha Mihály, Molnár Imre, Steffeli István, Salgó Beátamunkatárs: Lamm Péter

800 ezer forintos megvételben részesült a Dobai Építésziroda Kft. pályaműve.
tervezők: Dobai János, Tardos Tibor, Vizdák Janka
szakági tervezők: Vargha Mihály, Molnár Imre, Steffeli István, Salgó Beáta
munkatárs: Lamm Péter

 

25. bírálati sorszámú pályamű

 

Dobai Építésziroda Kft.
1/2
Dobai Építésziroda Kft.


Részletes bírálat

Építészeti minőség
A koncepció levezetése (fázisábrák) logikus. A végkövetkeztetés egyetlen, roppant tömegű épületkocka, melyben a pályázó sikerrel tömöríti az összes funkciót. A főbejárat előtti süllyesztett tér és a park, illetve a Március 15. tér kapcsolata mintaszerű. Az egész elképzelés egyetlen gordiuszi kardcsapással oldja meg a tervezési feladat rendkívül összetett tervezési problémáit: gyakorlatilag feladja az illeszkedést. Ennek hiánya rendkívüli homlokzati architektúrát igényelne, ezzel azonban a pályamű nem szolgál. A tömeg és az építészeti megfogalmazás a funkciót nem tükrözi. A tömegalakítást, a szintszámokat úgy alakítja, hogy a zsinórpadlás a tömegben elnyelődve nem emelkedik ki önálló építészeti elemként.

Városszerkezetbe, környezetbe illeszkedés minősége
A pályamű a városszerkezeti kapcsolatokat gyökeresen átértelmezi. A Petőfi S. – Honvéd utcát az egyirányú Szelestey és Király utca torkolataként körforgalom nélkül oldja meg. Petőfi S. - Deák Ferenc utca közti átkötést elhagyva, nagyvonalú díszteret alakít ki. A tervezett térszint kialakítással a főbejáratot egyértelműsítő rézsűrendszert alakít ki. A patakon át park kapcsolatot kaszkádrendszerrel és lépcsőkkel oldja meg. A zárt épülethez nagyvonalúan illeszkedik a tömbök kialakult rendszerébe. Nagyvonalú többszintes tér sarkában zárt tubusban helyezkednek el a funkciók. A forgalmi rend átalakítása előnnyel járhat.
A tér kialakítását a pályázó gyakorlatilag a dísztér jellegű gyalogos funkcióknak rendelte alá. A létesítmény közlekedési kapcsolatai gyalogosok szempontjából megoldott. A körforgalom kialakítása, mint lehetőség és adottság tervezhető lenne, ám ezt a pályamű figyelmen kívül hagyja, ugyanakkor a gépjármű forgalom kezelésénél eltekint a környező utcák közlekedési kapcsolatrendszerétől, részben megbénítva azokat. (Karinthy u., Liszt F. u.) A tehergépkocsi-forgalom patakparton történő vezetése elhibázott megoldás, vegyesforgalmú útként zavaró a park, az épület funkciója és a gyalogos közlekedés – vegyes forgalom – szempontjából egyaránt.
Az előírt szgk. parkolószám mélygarázsban biztosított (három szint, szintenként 129 szgk.) Megközelítése a Deák F. u. felől kétirányú csatlakozással biztosított. Elképzelése szerint a parkológarázs városi közparkoló funkciót is átvesz, ami a városközpont közelsége és a kórház miatt reális elképzelés.

A funkcionális kialakítás, funkcionális igények kielégítésének minősége
Az épület funkcionális kialakítása végtelenül racionálisnak tűnő, ámde részlet megoldásaiban gyakran nagyvonalúságokat nélkülöző megoldásokat eredményez. Az egymás fölé helyezett funkciók a vertikális közlekedést rendkívül nehézkessé teszik elsősorban a közönség számára (sok lépcső, liftre várakozás, menekülési utak biztosítása). Hátránya, hogy a belső közlekedési rendszer a közönség számára nem teszi szerethetővé az épületet, ami jelentősen visszahat a látogatottságra. Problémás emellett az egymás fölé helyezett fő funkciók kielégítő hangszigetelésének megoldása. Ez a probléma a ház gyengesége, ami pontosan legnagyobb erősségéből, kompaktságából származtatható.
Részletesen kidolgozott technológiai tervvel rendelkezik. Kompakt térelrendezése miatt a vertikális kapcsolatok (közönség, teher, díszlet) nagy jelentőségűvé válnak. Rendezvényterem belmagassága alulméretezett.

Az épület kulturális tartalma, kulturális üzenetének ereje
A pályázó bravúrosan helyezi egyetlen nagy épületbe valamennyi meglévő MSH funkciót és az új színházat, TV stúdiót, valamint a különféle kulturális szolgáltatásokat. Ez a kísérlet kíváncsivá teszi a térre bármely irányból érkezőt. Az újszerű térszervezés, a szintek eltolása még jobban kiemeli az épületet a környezetből. A racionális tér- és funkciószervezésnek köszönhetően a Március 15. tér minden korábbinál nagyobb részét adja vissza a pályázó közpark céljára. Amit ezen nyerünk, azt az egymás fölé szervezett belső funkcionális terek bonyolult megközelítésén, a közönség nehézkes mozgatásán veszítjük el. Ugyanakkor a belső terek ebben a beszorított helyzetben intimebbé váltak, nincsenek feleslegesen nagy légterek. Kifejezetten jól sikerült megoldani a színházi nézőtér variálhatóságát. Az épület a sűrű „belső beépítés" miatt kevéssé átlátható, ezért a külső szemlélőre tömbjével nyomasztóan hathat.

Gazdaságos megvalósíthatóság, fenntarthatóság, üzemeltetés, ütemezhető időbeli megvalósíthatóság
Az épületegyüttes beruházási szempontból nem takarékos utat választott. Teljes bontást követően high-tech épületet hoz létre magas költséggel, mintegy 30.000 m2 alapterületen.
A magas technológiai színvonalú költséges megoldások üzemeltetési oldalon hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek. A megtérülés idejére a pályázatból következtetéseket levonni nem lehet.
Épületgépészeti rendszerek az építészeti adottságokat kihasználja. Az ener-giatermelést, elsősorban talajhő, nap és kapcsolt energia termeléssel oldja meg. Számos energia-megtakarítási lehetőség vizsgálatát javasolja. Az egész épület a high-tech megoldások tárházát kívánja felvonultatni. Gázcsatlakozást nem is tervez, a hőellátást ún. alternatív megoldásokkal kívánja biztosítani.
A létesítmény jellege, építészeti kialakítása az ütemezhetőséget kizárja és telepítési helye miatt – mivel éppen az MSH helyén valósulna meg, hosszabb időre kiesne egy jelentős forgalmú rendezvényterem a városban.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk