Közélet, hírek

A Tegnap Holnapja – Építészet Hónapja 2007

1/1

?>
1/1

A Tegnap Holnapja – Építészet Hónapja 2007
Közélet, hírek

A Tegnap Holnapja – Építészet Hónapja 2007

2007.10.12. 10:37

Aktuális programok

1/1

A Tegnap Holnapja - a címe az immár ötödik alkalommal Magyarországon megrendezendő Építészet Hónapja Fesztiválnak, amely október 31-éig tart. Budapesttel együtt 15 településen, 65 helyszínen 170 esemény zajlik majd, azaz egy átlagos napon 5-6 program szentel figyelmet az építészet ügyének. A fesztivál a kreativitás, az alkotó cselekvés és az építés ünnepe, középpontjában a teremtő ember áll, annak a mesterségnek a hőse, amely mindenfajta fizikai, vagy szellemi destrukcióval szembe a fantáziát, a tervezést, az építést állítja.

Idén az Építészet Hónapja - 2007 fesztiválközpontjának a Körzőgyár Galéria (Bp. V. kerület Molnár u. 35.) ad otthont.
Kiállítótermeiben HA!! címmel a meg nem épült Magyarország építészeti koncepciói, tervei vonulnak fel. Soha meg nem valósult ideák, amelyektől ma más lenne, lehetne egy-egy utca, a Duna part, a városkép, és nemcsak Budapesten, de az ország más szegleteiben is.
A luxus design és az építészet találkozik újra a Design Salon október 10-14. között nyitva tartó négynapos kiállításán a Magyar Telekom Székházban.
Október végén pedig japán szellemi invázió éri Budapestet, három olyan kiváló japán sztárépítész fogadta el meghívásunkat a fesztivál zárókonferenciájára, akik ma meghatározó módon formálják a világ építészeti gondolkodását. Kengo Kuma példája és neve nemrégiben ismertté vált Magyarországon is a Kormányzati Negyed pályázat kapcsán. Természetelvű gondolkodásmódjából talán még többet értünk meg mestere, Hiroshi Hara előadása, valamint kortársa Riken Yamamoto révén.

Az Építészet Hónapja - 2007 programjai a szokásos kiállítás megnyitók, filmvetítések, épületbejárások, kerekasztal-beszélgetések és konferenciák mellett idén pikáns és mindenki számára tartalmas eseményekkel is kiegészülnek. Ilyenek lesznek a fővárosi fürdőtúrák, ahol az építészekkel úszódresszben találkozhatunk, vagy a vidéki kastélyok nyomában járó biciklitúrák, valamint az A38-on zajló fergeteges záróbuli, ahová neves külföldi sztár dj-t hívtunk el.

Az Építészet Hónapja fesztivált az /OCTOGON arcitecture&design/ magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy a Színházi Hónap, az Ünnepi Könyvhét vagy éppen a Filmszemle, a Fotóhónap mellett végre az építészetnek, mint az életünket közvetlenül meghatározó kulturális műfajnak is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. Eseményeinek célja, hogy közelebb vigye az emberekhez az építészetet, lehetőséget biztosítva párbeszédre, vitákra, aktív és passzív információáramlásra. A rendezvényekre való belépés -- néhány kivételtől eltekintve -- a nagyközönség számára ingyenes.

A korábban kialakult gyakorlathoz hasonlóan ismét lesz a hónapnak fesztiválközpontja, amelynek helyszíne a tavaly az Építészet Hónapja keretében megnyílt Körzőgyár Galéria Budapesten a belváros szívében a Molnár u. 35. szám alatt, ahol egész hónapban, változatos programok sorával, szeretettel várják az érdeklődőket.

Részletes információ: www.epiteszethonapja.hu


Aktuális programok

Körzőgyár Galéria 
„MINDENFÉLE HÁZAK – 0 kreditpont"
(a Fernezelyi, Basa építész műterem kiállítása)

Az építészeti kiállítás tablóin (egészen meglepő módon) tényleg mindenféle ház látható – kicsik és nagyok, megépültek, épülőben levők és soha meg nem épülők egyaránt. A közös bennük az, hogy mindet Basa Péter, Fernezelyi Gergő és Reisz Ádám jegyzi, néha külön-külön, néha együtt, néha más barátokkal közösen. Más egyezés nincs, hacsak nem az összes ház mögött megbúvó, szűnni nem akaró hit és lelkesedés, a mesterség szeretete és megismerésének vágya.

Időpont: október 16 - 31.

Megnyitó: október 16. 19.00
Megnyitja: Németh Gábor, író
Zenél: Dóra Attila, zenész

HA !! – meg nem épült Magyarország


A kiállítás az elmúlt több mint félévszázad olyan budapesti épületeit tárja a nagyérdemű elé, melyek soha nem épültek meg, csak tervezőasztalon léteztek. Eljátszottak a rendezők a gondolattal, hogy mi lett volna, ha… ha megépülhettek volna? Elmondható talán a többségükről, hogy hamvába holt, de semmiképpen sem érdektelenek, így utólag is tanulságokkal szolgálhatnak.
A tervek megismerése, közszemlére tétele művelődéstörténeti kuriózum, hiszen fizikai valóságukban nem létező építészeti emlékekről van szó! Ekként is részei város- és építészettörténetünknek, még ha nem a közelmúlt harcosan vitatott középületeit tárgyalja, hanem már néhány évtizednyi távolságból idézzük meg azokat.
Az 1948-at követő évektől maga a tervezőtevékenység is államosíttatott, ami egyaránt új és szokatlan körülményeket teremtett. Ekkor alakultak meg a nagy állami tervezőhivatalok is, mint a LAKÓTERV, az IPARTERV, a KÖZTI, és mások. A korra sokáig volt jellemző az anyag- és forráshiány, mégis, az emberi invenciónak, az alkotókedvnek ez nem szegte szárnyát.
A kiállítás nem csupán a szűken szakmai közönségnek szól. A tervek, épületek közérthető és látványos módon, filmek, modellek segítségével kerülnek bemutatásra, túllépve a tervezőasztal kínálta kifejezési formákon. Találkozás egy soha meg nem épült Budapesttel.

A kiállítást összeállította: Káli Béla, Munteán László, Ocztos István, Frederique Lemerre
A kiállítás kurátora: Káli Béla


Alexandra Könyvesház, Nyugati tér
1055 Budapest, Nyugati tér 7.
Tel.: (+36 1) 428 7070
www.alexandra.hu

A tegnap holnapja – Talkshow 4 héten át


Az Alexandra Pódimon rendezett beszélgetéseket Bojár Iván András az Építészet Hónapja Fesztivál igazgatója vezeti

Időpont: október 12. péntek 19.00
Mi lett volna HA
Beszélgetőpartnerek: Dévényi Tamás, építész, Káli Béla, építész, fesztivál HA kiállításának kurátora, Rajk László, építész, Vadász Bence, építész

A beszélgetés központi témája olyan Budapesti épületeket érint, tár a hallgatóság elé, melyek soha nem épültek meg. Csak tervezőasztalon léteztek. Választ kap a kérdés, hogy 1948 óta miért nincs olyan építészet a fővárosban, amiről érdemes lenne vitát nyitni, mely holland, angol, New York-i turistaagyakba vésne legalább egy irigylésre méltó kontúrt. Az est résztvevői megidéznek egy soha fel nem épült Budapestet.


New York Palota
Időpont: október 15 - november 15.

Szépvölgyi Tamás: Comedy Nation - New York arcéle blendével

Beszédes képek épületekről, amelyek ma már nem léteznek. Minden kép egy újabb történet. Fegyelmezett és érzékenyen fényfogalmazások, abból az időből, amikor még nyugodtan merenghettünk a valóság tükröződésein. A kiállítás segítségével minden néző maga rakhatja össze saját New Yorkját.


Építész Pince
1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.
Tel.: (+36 1) 267 3413
Nyitva: hétfő – vasárnap 12.00 – 24.00

Tizenkét kőmíves – építész portréfilmek az Építész Pincében


A 2005-ös első („piros") széria után elkészült Csontos Györgyi és Csontos János „Tizenkét kőmíves – Mesterek a kortárs magyar építészetből" című portréfilm-sorozatának második („kék") szériája. Hetente tűzi műsorára a Magyar Televízió a 25 perces epizódokat. Hat estén át, ezúttal is az Építész Pincében (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.) kerül sor a szakmai bemutatókra, két-két építész mester személyes részvételével. A filmek levetítése után a bemutatott építészekkel a legrangosabb hazai építészeti folyóiratok szerkesztői beszélgetnek.

Időpont: október 18. 18.00
Vendégek: Bodonyi Csaba – Dévényi Sándor
Moderátor: Szegő György (Magyar Építőművészet)

Időpont: november 8. 18.00
Vendégek: Ferencz István – Virág Csaba
Moderátor: Bojár Iván András (Octogon)

Időpont: november 22. 18.00
Vendégek: Nagy Tamás – U. Nagy Gábor
Moderátor: Csanády Pál (Alaprajz)

Időpont: december 6. 18.00
Vendégek: Balázs Mihály – Karácsony Tamás
Moderátor: Wesselényi-Garay Andor (Átrium)


Gázmúzeum
1081 Budapest, Köztársaság tér 20.
Tel.: (+36 1) 477 1347
Információ: Dr. Gulyás Péterné
www.fogaz.hu

Építészeti örökségünk a Gázgyárak megmaradt épületei


A hajdani első gázgyár területén, a mai Köztársaság téren (volt Lóvásár tér), a legautentikusabb helyszínen található a Gázmúzeum. Az 1856-ban felépült gyártelepből az igazgatósági épület és két oldalán egy-egy különálló szárnyépület maradt meg, némi átalakítással, de megőrizve a romantikus építészeti stílus jegyeit. Tavaly ünnepelte a Józsefvárosi Gázgyár és ezzel a gázszolgáltató is 150. évfordulóját. Az állandó kiállítás, mely a főváros gázszolgáltatásának történetét mutatja be a kezdetektől, kibővült. Ehhez a tárlathoz kapcsolódik bútoraival és használati eszközeivel, egy megmaradt, az 1930-as évek hangulatát visszaidéző konyha. Az Óbudai Gázgyár (1912-13) építkezését eredeti fényképeken lehet nyomon követni. A tárlat érdekessége, hogy bemutatja azokat az irodai bútorokat, amelyeket az óbudai gázgyár igazgatói 1950-től az 1990-es évek közepéig használtak.

Időpont: 2007. október 15. 10.00

A kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetés
Gulyásné Gömöri Anikó, múzeumvezető kalauzolja a látogatókat

Időpont: november 5. 10.00
Kiépülés, terjeszkedés, összehúzódás, rekonstrukció

Vadas Ferenc, művészettörténész kiállításhoz kapcsolódó előadása a Józsefvárosi Gázgyár épületegyütteséről

A belépés díjtalan, a programokra bejelentkezés nem szükséges. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül kerül megrendezésre


HAP Galéria
1027 Budapest, Margit krt. 24.
Tel.: (+36 1) 212 5992
www.hap.hu/galeria
Nyitva:H-P: 14.00 – 19.00

Időpont: október 16 – november 27.
Megnyitó: október 16. 18.00

Szendrői Jenő építész emlékkiállítása és Molnár Péter Díj átadása

Szendrői Jenő építész emlékkiállítása és a megnyitóval egy időben a Molnár Péter díj átadása negyedik alkalommal.


Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.
Tel.: (+36 1) 392 1180
www.mome.hu

Időpont: október 30.

Milyen lesz 5 év múlva a Nyugati? Hogyan fest majd a Dunapartot szegélyező épülettömeg Délen? Ma dől el, hogy a múlt patinás hagyatéka és a kommunizmus figyelmetlen tömegépítészetének zavaros mixe hogyan kaphat új irányt, következetes, előremutató városépítészeti koncepciót, és mindez miként párosulhat merész, kortárs gondolatokkal, vagy épp a környezettudatos építészettel. Jó példával járhat elől a japán építészeti kultúra, melynek legnevesebb tagjai érkeznek hazánkba, hogy saját praxisuk, gondolataik, problémafelvetéseik révén segítsenek a XXI. századi identitását kereső, múltba meredt Budapestnek a naprakész válasz megtalálásban.

Kengo Kuma
53 évesen a kortárs építészeti szcéna központi figurája, olyan gondolkodó, aki New Yorktól Párizson át Lengyelországig ugyanazt a minőséget jelenti, a sztárépítész világ szerves eleme. Európára kiterjesztett praxisának legmeghatározóbb darabja lehet a budapesti kormányzati negyed projekt. Mesterei, példaképei között szerepel Frank Lloyd Wright, Bruno Taut, Kenzo Tange és Hiroshi Hara. Stílusuknak méltó továbbvivője Kuma, aki tájba simuló, természetes anyagokat felhasználó épületeivel kiérdemelten kapott már szakmai díjakat, elismerést. Saját irodáját, a KKA-t (Kengo Kuma and Associates) 1990 óta működteti Tokioban.

Hiroshi Hara
Kuma egykori, ma is tisztelt mestere, aki 70 éves kora ellenére vitálisan, friss, új megközelítéssel formálja épületeit. Munkásságáról többek között Bognár Botond, magyar származású építész készített monográfiát, egy neves amerikai kiadónál „The Floating World of his Architecture" címmel, melyben Hara úgy definiálja saját építészetét, mint a folyamatos, állandó változás egy-egy eseményszerű pillanatát. Megvalósult épületei közt egyaránt szerepelnek felhőkarcolók, könyvtárak, pálya a FIFA kupára, gigantikus állomás Kyotoba – mely a berlini Hauptbahnhof előképe.

Riken Yamamoto
Leginkább a szigetországban alkot a 62 éves Yamamoto, aki Japán prefektúráinak számos, meghatározó épületét jegyzi. 1973-ban alapította irodáját Riken Yamamoto & Field Shop néven. Kórházat, egyetemeket, tűzoltóállomást, képzőművészeti múzeumot, városházát, felhőkarcolókat is tervezett, melyek mind transzparensek és az „Open Space = Open Mind" elvén alapulnak. Utóbbi években készült projektjeire jellemző a fémmel való kísérletezés a homlokzaton.

Program:
9.00 – 9.45 Regisztráció
9.45 – 10.00 Megnyitó
10.00 – 11.00 "Anti-object", Kengo Kuma japán építész előadása
11.00 – 12.00 Hiroshi Hara japán építész előadása
12.00 – 13.00 Ebéd
13.00 – 14.00 Riken Yamamoto japán építész előadása
14.00 – 15.00 Bemutatkozik az ArchiCAD 11
15.00 – 16.30 A tegnap holnapja – kerekasztalbeszélgetés
Résztvevők:
Bán Ferenc, építész,
Janesch Péter, építész,
Koszorú Lajos, építész,
Szépvölgyi Viktória, építészet kritikus
A beszélgetést vezeti: Bojár Iván András, fesztiváligazgató


OMM Elektrotechnikai Múzeuma
1075 Budapest, Kazinczy u. 21.
Tel.: (+36 1) 342 5750
www.emuzeum.hu

Időpont: 2007. október 9 – 2007. december 31.
Megnyitó: 2007. október 9. 14.00

„Ipari műemlékek fotókon és dokumentumokon"


A kiállításon olyan, főleg budapesti erőműveket, alállomásokat mutatunk be fotók, tervrajzok, archív anyagok segítségével, melyek mint épületegyüttesek Budapest 1893 utáni, majd a két világháború közötti időszak villamosításának „alapkövei" voltak, de ma már eredeti formájukban nem, vagy csak részben láthatók. Az OMM Elektrotechnikai Múzeumának műemlék épülete eredetileg áramátalakító állomás volt. A kiállítás gondolatvilágának kiinduló pontja maga ez a helyszín, az egykori transzformátorállomás, amely példát mutat arra, hogy hogyan lehet egy műemléki értékű ipari épület belső tereit új, kulturális funkcióra hasznosítani.


Óbudai Társaskör Galéria
Budapest, III. Kiskorona u. 7.
Tel.: 250 0288
www.obudaitarsaskor.hu
Nyitva: kedd – vasárnap 14.00 – 18.00

Időpont: október 16 – november 11.
Megnyitó: október 16. 19.00


Parazita építészet


„Azokat a jelenségeket kutatom, melyek szimulálják, hogy miként válik egy építészeti konstrukció szoborrá. Mivel az építészetet inkább képzőművészeti oldalról közelítem meg, így épületszobrot és nem lakóépületet tervezek, ezért át kellett értelmeznem a régi definíciókat, mert használhatatlanoknak bizonyultak az általam használt új környezetben.
Épületeimnél szinte lehetetlen függőlegest vagy vízszintes falat találni, előszeretettel használom a kristály szerkezetet. Olyan építészeti elemek, mint a fal és a mennyezet nálam egybefolyik a padlóval. A padlók, falak, mennyezetek egy folyamatos felületet alkotnak, ami a legtöbb érdeklődőben kétségeket ébreszt. Az épület eljátszik a látogató érzékszerveivel, hiszen mindenkinek saját magának kell kitalálnia, hogy éppen mit is lát.
Hasonlóan más művészeti ágakhoz, az építészet is a levegőbe kényszerülhet, és végre megszabadulhat kötelékeitől és egy lüktető, örvénylő építészet kialakulásának lehetünk szemtanúi." Kapitány András

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk