Nézőpontok/Vélemény

A város újraprogramozása – innovatív építészeti kiállítás Bostonban

1/19

Boston Society of Architects kiállítóterme

?>
Boston Society of Architects kiállítóterme
?>
The Cascade
?>
The Cascade
?>
Töltőállomások
?>
City Tickets
?>
City Tickets
?>
I-Pavement
?>
I-Pavement
?>
Lampbrella
?>
Fényterápia
?>
Fényterápia
?>
Fényterápia
?>
QR Chiado
?>
QR Chiado
?>
Smart Screens
?>
URBAN AIR
?>
URBAN AIR
?>
Water Billboard
?>
Water Billboard
1/19

Boston Society of Architects kiállítóterme

A város újraprogramozása – innovatív építészeti kiállítás Bostonban
Nézőpontok/Vélemény

A város újraprogramozása – innovatív építészeti kiállítás Bostonban

2013.09.23. 09:25

Hétköznapi városi tárgyaink észrevétlen szegélyezik napi útjainkat. Buszmegállók, használaton kívüli telefonfülkék és villanyoszlopok kelnek életre, reagálnak természetes emberi igényekre vagy szolgálják a közérdeket meghökkentő új funkcióikkal a Boston Society of Architects kiállítótermében.

Mihez kezdjünk a rengeteg használatlan telefonfülkével? A felesleges parkolóórákkal? És az üres óriásplakát-állványokkal? Reprogramming a city - A város újraprogramozása, ez a címe annak a kiállításnak, amely pozitív példákon keresztül ad globális áttekintést meglévő infrastruktúráink újragondolásáról. A kiállítás június 25-től szeptember 29-ig látható a Boston Society of Architects kiállítótermében. 

Boston Society of Architects kiállítóterme
1/19
Boston Society of Architects kiállítóterme

A kiállítás kurátora Scott Burnham, tapasztalt városfejlesztő, aki független stratégiai tervezőként Porto-tól Manchesterig sok nyugati nagyvárosban dolgozott. A tárlathoz negyven fejlesztést gyűjtött össze, jobbnál jobb ötleteket nagyvárosi tárgyaink újrahasznosítására. Minden városnak megvan a maga sajátos problémája. Figyelemre méltó az is, hogy számos nyugati nagyváros energia- és kommunikációs-szolgáltatói néha döntő szerepet vállaltnak abban, hogy egy város élhetőbb legyen. Íme néhány érdekes példa:

Fényterápia
hely: Umeå, Svédország
alkotó: Umeå Energi

Fényterápia
11/19
Fényterápia


Az életszínvonalat mérő felmérésekben Svédország rendre az elsők között végez. Umeå kisváros Stockholmtól 300 kilométerre északra és lakosai ritkán ünneplik ezt a tényt – inkább azon keseregnek, hogy a hosszú tél alatt csak néhány órányi napsütésben van részük. A város energia-szolgáltatója, az Umeå Energi egy egyszerű ötlet segítségével most javított valamit a helyzeten. Harminc buszmegálló új minőséget kapott, a city-light posztereinek helyére úgynevezett fototerápiás anti-SAD égőket helyeztek el. Ez az ingyenes fényterápia buszmegállóban várakozók számára. Amíg megérkezik a 75-ös, megkapod a szükséges fényadagodat! Miután a fénycsöveket üzembe helyezték, a buszhasználat a városban megduplázódott. Példaértékű kapcsolat városi közösség és energiaszolgáltató között – annyi történt, hogy figyelembe vettek egy teljesen alapvető emberi igényt. 

Smart Screens
hely: New York, USA
alkotó: City 24/7

Smart Screens
15/19
Smart Screens

Az nyilvános telefonfülkék csaknem mindenhol használatlanul, tetszhalott állapotban állnak. Nem egy kiállítási projekt foglalkozik ezekkel a régi nagyvárosi ikonokkal. A new-york-i Smart Screens projekt nemcsak a megmentésükön dolgozik, hanem visszahelyezi őket a köz szolgálatába. A City 24/7 a városvezetéssel társulva az állomásokat érintőképernyős tájékoztatópontokká alakítja át – turistainfók, közlekedési hírek, lokális hirdetések dinamikus felületévé. I need to eat! I need to play! I need to to learn! I need to explore! A nyitólapokon megjelenő menüpontokhoz bizonyára nem kell fordítás. A cég mottója egyébként rímel a magyar rendőrségére: „informálunk, védünk és újraélesztünk"

QR Chiado
hely: Lisszabon, Portugália
alkotó: MSTF Partners

QR Chiado
13/19
QR Chiado


Lisszabon híres macskaköves utcáiról. A portugálok azt mondják, a kikötőváros utcái kódolt meséket hordoznak tengeri kalandokról és külföldről érkezett idegen legendákról. A szabálytalan alakú mészkő és bazalt macskaköveket ezúttal a város karakterének kommunikálásra használják. Ez a régi anyag, a járófelület alkotóeleme vált huszonegyedik századi médiummá. A QR Chiado egy helyi kreatív ügynökség, a MSTF Partners fejlesztése. A köveket „átkódolták", az ezek az új mozaikok IPhone-os beolvasó kód formájában közvetítenek információkat. Az utca tovább mesél – a mozaikos ötlet exportképes, hamarosan Rio de Janeiro és a Barcelona belvárosában is használni fogják.

Töltőállomások
hely: Bécs, Ausztria
alkotó: Telecom Austria 

Töltőállomások
4/19
Töltőállomások


Az innovatív ötlet egyik jellemzője két egymástól független pont váratlan összekötése. Az osztrák telefonszolgáltatóknak, a Telecom Austria-nak az egyik ilyen végpontja régóta megvan – a feleslegessé váló 13 ezer telefonfülkéje. A másik végpont az elektromos autók rohamosan növekvő használata – előrejelzések szerint Ausztriában 2020-ra több mint 400 ezer lesz. Tehát telefonfülkéből elektromos-autó töltőállomás – a kezdeti fázisban a rendszer kommunikációs lehetőségei kihasználva először itt is multimédiás információs-pont lesz, ahol az elektromos autók használatát hirdetik majd. A következő szakaszban a tankolás ingyenes lesz, később néhány majd euróba kerül a szolgáltatás. A sors iróniája, hogy a telefonfülke-töltőállomásokon fizetni majd csak mobiltelefonnal lehet. Eddig harminc telefonfülke átalakításába kezdtek bele.

The Cascade
hely: Hong Kong
alkotó: Edge Design Institute

The Cascade
3/19
The Cascade


Honkong iszonyú sűrűn lakott metropolisz – felületei, infrastruktúrája csúcsra vannak járatva, gondoljunk csak a reptér-közeli tetőteraszok fölött méterekkel elrepülő repülőgépekre vagy az irodaház-udvarokon megrendezett tömeges tai-chi foglalkozásokra. Ebbe közegbe került a Cascade (vízesés) amelyet tervezői „mesterséges domborzatnak" neveznek. Furcsa narancssárga csőszerkezetet, amely a lépcsős utcákon változatos új ülő- és találkozóhelyeket hoz létre, este világít, kiskertjében pedig Bauhinia-fákat nevel. Formavilágában a város sajátos, lépcsőzetes topográfiájára reflektál. Az alkotók nem alakítják át az adott struktúrát, hanem a már meglévő építményekre ráépülő parazita-épitészet tanulságait levonva keresnek új lehetőségeket eddig kihasználatlan területen.

Water Billboard
hely: Lima, Peru
alkotó: UTEC

Water Billboard
18/19
Water Billboard


Lima, Peru fővárosa a világ második legnagyobb sivatagi városa. Ivóvízből mindig hiány van itt, ugyanakkor a város levegőjének nagyon magas, 98 százalékos a páratartalma. Továbbá, van ott sok billboard, azaz óriásplakát-állvány. UTEC-en, azaz a Limai Műszaki Egyetemen fejlesztették ki az óriásplakátállvány-lepárlókat, amelyek a levegő nedvességét ivóvízzé alakítják át. A páradús levegő az állvány belsejébe szerelt ozmozis-gépeken, légszűrökön, szén-szűrökön és hűtő-kondenzátorokon keresztül halad át – körülbelül napi 100 liter termelődik így. A friss vizet a szerkezet tetején tárolják tartályokban, majd egy alsó csaptelepből távozik. Adja magát, hogy az építmény tövében ivóvíz-bár legyen.

URBAN AIR
hely: Los Angeles, USA
alkotó: Stephen Glassman

URBAN AIR
16/19
URBAN AIR


Ismét egy óriásplakát-állvány hasznosítás, ezúttal bambusz-kertek Los-Angeles autópályái felett. Képzőművészeti tárgynak indult – a zöld jövő szimbóluma – aztán rájöttek, hogy ebből rendszert lehetne csinálni. A projektre most a kickstarter.com-on gyűjtik a pénzt, a tervező szerint komoly várostervezők, mérnökök és kertészek is beindultak már erre az ötletre.

City Tickets
hely: Boston, USA
alkotó: Mayo Nissen

City Tickets
6/19
City Tickets


Parkolóórák – újabb pazarlóan egyfunkciós, költségesen kiépített városi hálózat. Az Egyesült Államokban rég elmúlt a pénzbedobás és gombnyomogatás kora, a legtöbb városban személyre szabott átalányos mobiltelefonos befizetés van. Mégis ott állnak minden utcasarkon ezek a drága digitális állomások beépített fizetési rendszerrel, hardveres és szoftveres háttérrel, szolár-elemekkel és nyomtatókkal. Mayo Nissen boston-i dizájner szerint üdvösebb lenne új városi kommunikációs rendszert alkotni belőlük. Ez lenne a City Tickets. A helyi politikusok és hatóságok ezentúl nemcsak telefonon, levélben vagy Twitteren hanem egy új médiumon, parkolóórákból kinyomtatott hírleveleken keresztül is kommunikálhatnának, nyomatnák a közérdekű infókat. A rendszer a párbeszédre épülne, a járókelők meg itt nyújtanák be javaslataikat – a parkolóórák tulajdonképpen panaszládaként üzemelnének.

I-Pavement
hely: Madrid, Spanyolrszág
alkotó: Via Inteligente

I-Pavement
8/19
I-Pavement


Manapság aki megérkezik egy új városba, egyből a térerőt és lefedettséget figyeli. Laptopos munkavállalók nemzedéke keresi a nyilvános helyen, a kávézókban az internetet és az azzal járó virtuális emberi kapcsolatot. Egy madridi informatikai cég, a Via Inteligente értük dolgozik és az urbánus kényelem új szintjét vezeti be – a járdába. Vadonatúj kísérleti terméke az I-Pavement, a wi-fi és a bluetooth-kapcsolattal rendelkező útburkoló kövek. Az új integrált technológiát a egy nap alatt bármelyik járdába be lehet építeni. A priojekt mottója az intelligens város, amely közelebb hozza az embereket, fellendül a turizmust, sőt gazdasági fejlődést is generálhat, ha egy adott kerületnek stabil az internetkapcsolata.

Lampbrella
hely: Szentpétervár, Oroszország
alkotó: Mihail Belajev 

Lampbrella
9/19
Lampbrella


Ebben az egyelőre konceptuális tervben az orosz tervező a nagyvárosainkban elhelyezett szenzorokon gondolkozott el. Mindenféle kütyük mérik a közlekedők mennyiségét, az autók sebességét, a levegő minőségét, a feldolgozott adatokat meg digitális kijelzőkön teszik közzé, amelyeket néha lámpaoszlopokon helyeznek el. Na most, nem lehetne valami egyszerűbbet kérni, mondjuk azt, hogy szenzoraink reagáljanak az esőre meg a sok gyalogosra, akik nem készültek fel az esőre? A Lambrella, a lámpaoszlopra szerelt esernyő alapállapotban zárva van – amint kellő nedvességet érzékel, kinyílik. Elsősorban olyan pároknak nyújt menedéket, akik rossz időben sem szeretnék megszakítani a meghitt együttlétet.

Nemes András

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk