Épületek/Irodaépület

AGC Irodaépület Tatabánya

1/13

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

AGC Irodaépület Tatabánya
Épületek/Irodaépület

AGC Irodaépület Tatabánya

2007.05.21. 09:51

Építészet: Stocker György DLA, szerző, Bánsági Szilvia, Csunderlik Ágnes - Stokplan Bt.; Kátai István felelős építész tervező, Hopka József - Colossus Kft.; Kása Miklós, Kovács Gergely - Takenaka

Az Asahi Glass Co., az üveggyártás területén 100 éves múltra visszatekintő japán multinacionális vállalat, 2005-ben indította el „az év legnagyobb zöldmezős beruházása“-ként a Tatabány-Környe Ipari Parkban létesülő 55000 négyzetméteres üzemcsarnokának létesítését.


A Megbízó azzal kereste meg irodánkat, hogy az irodaépületének homlokzati tervezésében működjünk közre. Így kaptunk megbízást először az üveghomlokzat, majd a teljes irodaépület építészeti kialakításának megtervezésére és a kivitelezés műszaki ellenőrzésére.

 

 

Egy irodaépület építészeti kialakítása szerves részét képezi egy cég üzleti kommunikációjának, így érthető volt az igény, mely szerint az épület homlokzati megjelenésében meghatározó szerepet kapjon az üveg.


A pince és három szintes épület a gyártócsarnokhoz egy átjárófolyosóval és egy híddal csatlakozik. A három oldalról transzparens homlokzatú épület kialakításánál a legújabb technikai fejlesztések által nyújtotta lehetőségeket alkalmaztuk. A szerkezeti megoldás különlegessége, hogy az üveget nem csak teherhordó szerkezetek közötti felületalkotó elemként, hanem tartószerkezeti anyagként is alkalmaztuk. A homlokzati üvegfalak szintmagasak, tartószerkezetük ragasztott üvegből készített üvegborda, mely a padló és a mennyezet csatlakozásában acélszetkezetbe feszül.

 

Mind a homlokzat, mind az épület visszafogott, egyszerű tömegalakítású. Funkcionális kialakításban a pinceszinten helyezkednek el a szociális helyiségek, melyek a gyártócsarnok dolgozóit is kiszolgálják. A földszint az érkezés és az elosztás tere a tárgyalókkal, az előadóval és az étteremmel, az emeleten az üzemet irányító központ , valamint a vezetői irodák találhatók.

 

 

A három szintet egy fal mögé rejtett lépcső köti össze, melynek tere az épülettömegből kiemelkedő reklámhordozó-felülvilágító felépítményen át kap természetes fényt.

A belső terek kialakítását is a transzparencia jellemzi. A földszinti tárgyalók, valamint az emeleti irodák központi terektől határolt falainál üvegszerkezetes modulokat alkalmaztunk, csak a merőleges válaszfalak tömörek. Az épület eleganciáját és visszafogottságát az alapvetően sötétbarna-szürke fehér színek által meghatározott enteriőr is erősíti, a cég lógójának kék színe csak kismértékben jelenik meg a belső terekben.

Az épület megformálásánál arra törekedtünk, hogy egy a környezetében megfelelő hangsúllyal jelen lévő, de nem tolakodó, ám egy multinacionális nagyvállalat image-ét mégis kifejező irodaépületet hozzunk létre.

 


 

Az épület tervezése során Megbízónk aktívan részt vett a munkában. Minden részletre kiterjedően együttműködött a tervezésben majd a megvalósításban. Csak így jöhetett létre e transzparens építészeti környezet.

 

 
 

Stocker György DLA
Stokplan Bt


Építtető: AGC Autóipari Magyarország Kft.
Fabio Boccalatte ügyvezető igazgató
Jacques Dumont műszaki igazgató

Generál kivitelező: Takenaka Europe GMBH
Projektvezető: Uenaka Tatsuya - Takenaka

Építészet:
Stocker György DLA, szerző,
Bánsági Szilvia, Csunderlik Ágnes
- Stokplan Bt.;
Kátai István
, felelős építész tervező, 
Hopka József
- Colossus Kft.;
Kása Miklós, Kovács Gergely
- Takenaka

Belsőépítészet: Tóth Ágnes, Csunderlik Ágnes - Stokplan Bt.

Statika: Sterner Pál - Sterner Kft.

Közmű: Petkovicsné Kiss Györgyi - CityTERV Kft.

Gépészet: Garancsy András, felelős gépész tervező - Projekt Stúdió Kft., Miura Hidetoshi, Sinóros László - Takenaka

Elektromos: Üveges Zoltán, felelős elektromos tervező - Kelevill-FZ Kft., Miura Hidetoshi, Sinóros László - Takenaka

Műszaki ellenőrzés: Stocker György, Csunderlik Ágnes - Stokplan Bt., Szigyártó Gábor - SMG-SISU Kft., Solymos Attila, Czékus György - Archiline Bt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk