Egyéb cikkek

Agóra PÓLUS interaktív kiállítási központ

1/7

Győr Agóra - Török és Balázs

?>
Győr Agóra - Török és Balázs
?>
Győr Agóra - Török és Balázs
?>
Győr Agóra - Török és Balázs
?>
Győr Agóra - Török és Balázs
?>
Győr Agóra - Török és Balázs
?>
Győr Agóra - Török és Balázs
?>
Győr Agóra - Török és Balázs
1/7

Győr Agóra - Török és Balázs

Agóra PÓLUS interaktív kiállítási központ
Egyéb cikkek

Agóra PÓLUS interaktív kiállítási központ

2009.03.29. 09:49

"Az épület belső térszerkezetét úgy alakítottuk ki, hogy a látogatók a térszín alatti parkolótól egészen a kiállítócsarnokig egy izgalmas történet részesei lehessenek. A födémkivágásokon keresztül nemcsak természetes fény járja át az egész épületet, hanem a közönség fantáziája is."Balázs Mihály és szerzőtársai (Török és Balázs Építészeti Kft.) II. díjas terve a győri Agóra PÓLUS pályázaton.

II. díjas
3. sorszámú pályamű:
Török és Balázs Építészeti Kft.,
vezető tervező: Balázs Mihály
építészek: Falvai Balázs, Nagy Márton, Tatár Balázs, Török Dávid
épületgépész tervező: Mangel Zoárd
elektromos tervező: Krén József

 

Győr Agóra - Török és Balázs
7/7
Győr Agóra - Török és Balázs

Győr Agóra - Török és Balázs
1/7
Győr Agóra - Török és Balázs

Győr Agóra - Török és Balázs
2/7
Győr Agóra - Török és Balázs

Győr Agóra - Török és Balázs
3/7
Győr Agóra - Török és Balázs

Győr Agóra - Török és Balázs
4/7
Győr Agóra - Török és Balázs

Győr Agóra - Török és Balázs
5/7
Győr Agóra - Török és Balázs

Győr Agóra - Török és Balázs
6/7
Győr Agóra - Török és Balázs

 


Részletes bírálat

Pályázó az épület telepítésénél és választott tömegformájánál vegyesen alkalmazkodott az épített környezethez, és a kialakult telek alakokhoz. A déli oldali ferde telekvonalat az épület tetőformája követi, míg a tömegként megjelenő déli homlokzati fal szinte az építész tanszék déli homlokvonalához alkalmazkodik. A választott megoldással a megtervezett érkezési útvonalnak állandó vizuális kapcsolata alakul ki az épületen túli természeti környezettel.

A létesítmény gazdasági és vendég gépjármű megközelítése az épület keleti oldalára van szervezve. Az alagsorba helyezett gazdasági feltöltés (bár a pályázó biztosította a kellő szabad belmagasságot azzal, hogy a földszinti épülettömeget visszahúzta) kissé nehézkes megoldás. Ugyancsak kisebb ellentmondásként értékelhető, hogy az alagsori pincegarázsból a földszinti előcsarnokba az épületet megkerülve lehet bejutni.
Az épület tömegalakítása ugyanakkor kompakt egységes képet mutat. Az előcsarnok felőli oldalon - mintegy természetes terepalakulatot imitáló emelkedőn - terepszinten lehet eljutni a főbejárathoz. Az épülettömeg a déli oldalt kivéve könnyed lebegő benyomást keltve el van szakítva a kapcsolódó terepszinttől, ezáltal az alagsori garázs természetes szellőztetése is biztosítva van.

Az épületbe belépve egy kiszolgáló zónába rejtett többszintes előcsarnokba érkezik a látogató.

Az épületben a földszinten vannak elhelyezve a vendégforgalomhoz legjobban kapcsolódó helyiségek. A konferencia terem, az utazó kiállítási tér, bolt, büfé, e-olvasó könnyen megközelíthető. Fontos eleme a tervnek, hogy az érkezési szinten azonnal vizuális kapcsolatba kerül a látogató az interaktív kiállítási térrel, és az nem csupán egy eldugott hátsó, vagy felső zónaként működik.

A pályázó egy megtervezett kiállítási útvonalra szervezte rá az interaktív kiállítási tér elemeit, az azt kiszolgáló lépcsőházakkal, felvonóval. A pályázó az épületen belüli természetes megvilágítást több nagyobb méretű, árnyékolható felülvilágítóval, födémáttörésekkel, üvegfödémekkel biztosította. Ugyanakkor igény szerint biztosítható egyes részek elsötétíthetősége.

A kiszolgáló funkciókat tartalmazó épületszárny függőleges közlekedési rendszere elválik a kiállítási, közönségforgalmi terület közlekedésétől.

A pályázó az épület tető és homlokzatburkolatát, mintegy karosszériaelem egyedi fémlemez burkolattal tervezte, kivéve a bejárat környékén kialakított műkő médiafelületeket.

A főfunkciójú és kiszolgáló terek területének aránya 58 %, területük megfelelő, az épület területe közepes méretű.

A Bíráló Bizottság a terv építészeti karakterével, belső funkcionális kialakításával valamint a központba helyezett interaktív kiállítótér megfogalmazásával azonosulni tudott. Ezen kívül a terv értéke, hogy a tervezett fedett szabadtéri kiállító tér túlmutat a töltés, a természeti környezet felé.

Felsorolt értékei miatt a Bíráló Bizottság a pályaművet II. díjban részesítette.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk