Épülettervek/Hallgatói terv

Agriagora – egri gyermekszínház

1/23

helyszín, megközelítés - építész: Jobbágy Ágnes

?>
helyszín, megközelítés - építész: Jobbágy Ágnes
?>
helyszínrajz - építész: Jobbágy Ágnes
?>
helyszín - építész: Jobbágy Ágnes
?>
alagsori alaprajz - építész: Jobbágy Ágnes
?>
földszinti alaprajz - építész: Jobbágy Ágnes
?>
galéria alaprajz - építész: Jobbágy Ágnes
?>
hosszmetszet - építész: Jobbágy Ágnes
?>
keresztmetszet - építész: Jobbágy Ágnes
?>
nyugati homlokzat - építész: Jobbágy Ágnes
?>
északi homlokzat - építész: Jobbágy Ágnes
?>
dél homlokzat - építész: Jobbágy Ágnes
?>
madártávlat - építész: Jobbágy Ágnes
?>
kinti erdő - építész: Jobbágy Ágnes
?>
Agriagora gyermekszínház - építész: Jobbágy Ágnes
?>
Enterior - építész: Jobbágy Ágnes
?>
galéria - építész: Jobbágy Ágnes
?>
infografika - építész: Jobbágy Ágnes
?>
építészeti koncepció - építész: Jobbágy Ágnes
?>
Agriagora gyermekszínház makett - építész: Jobbágy Ágnes
?>
Agriagora gyermekszínház makett - építész: Jobbágy Ágnes
?>
Agriagora gyermekszínház makett - építész: Jobbágy Ágnes
?>
Agriagora gyermekszínház makett - építész: Jobbágy Ágnes
?>
Agriagora gyermekszínház makett - építész: Jobbágy Ágnes
1/23

helyszín, megközelítés - építész: Jobbágy Ágnes

Agriagora – egri gyermekszínház
Épülettervek/Hallgatói terv

Agriagora – egri gyermekszínház

2016.09.26. 13:25
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Eger

Építészek, alkotók:
Jobbágy Ágnes

Agriagora Gyermekszínház

Tervezés éve:
2016

Bruttó szintterület:
1815 m2

Stáblista

építész vezető tervező: Jobbágy Ágnes
konzulnes: Dévényi Tamás

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Egy különleges kert átalakításával, formálásával alakult ki az Egri vártól pár perc sétára ez a gyermekszínház, melynek gondolatát a gyermekek fejlődése, szórakoztatása, játszva tanítása ihlette. Jobbágy Ágnes diplomamunkájában a kert újraértelmezéseként nyitott erdőrészletet épített ki. 

A színészet és a művészetpedagógia együttműködésének egy varázslatos kert, Gárdonyi egykori lakhelye körül a Gárdonyi kert ad helyet. Napjainkban a Gárdonyi Emlékmúzeum mellett egy kávézó és építésziroda is működik, mely a telek szélén húzódó -egykor óvodai, majd helyi iskolák pénzügyi központját adó Gamesz- épületet tölti meg élettel.

A hely mesés hangulatát megtartva a kert újraértelmezését tartottam szem előtt, még pedig úgy, hogy egy nyitottabb erdőrészletet építek ki. Több irányból megközelíthető erdőszelet a fő közlekedési irányvonalak felé nyitja meg útjait. A járdahálózat, mely a fák között a telek geometriáját lekövetve fejlődött ki, külön raszterrel reagál a Gárdonyi ház szabályos négyszögletes alaprajzára. A kávézó épülete is az előzőhöz hasonló rasztert kapott, de a terület többi részén a párhuzamosságot elhagyva alakítom ki azokat. A színház épületét képző egység kiemelkedik a földből, ugyanakkor eggyé is válik vele, mivel a kiemelkedő domb az épület zárófödémén zöldtetőbe vált át. Itt ugyanúgy szaladgálhatnak a gyerekek, mint a kert többi részén és nem utolsó sorban kilátás nyílik a városra a fák koronái között.


helyszín, megközelítés - építész: Jobbágy Ágnes
1/23
helyszín, megközelítés - építész: Jobbágy Ágnes
Északkelet felé a terepviszonyokat úgy alakítom, hogy az épület tömege izolálodni tudjon a lakóházak övezetében, tehát egy külön zöld sávval elválasztva takarást kap a színház épülete. Ez a keskeny zöld sáv, valamint a déli irányból húzódó zöld terület, mintegy tetőre ráforduló felületként jelenik meg, és ezen keresztül juthatunk fel a zöldtetőre. A természet felé nyitó épülettömeg nagyrészt üvegfelületekkel létesít kapcsolatot ott, ahol nem föld takarja az épület falait. A föld alól kibúvó üvegfelületek terjedelmessége miatt az árnyékolás elengedhetetlen, erre szolgál a homlokzat előtt felsorakoztatott, a parametrikus tervezés metodikájával kiosztott fa lamellarendszer.


nyugati homlokzat - építész: Jobbágy Ágnes
9/23
nyugati homlokzat - építész: Jobbágy Ágnes
A homlokzat rajzolatát a zene és fényjáték ihlette. Ahogy a zene hanghulláma váltakozik a megkomponált ritmusoktól, itt a kialakított geometria adja a homlokzati lamellarendszer kiosztásának ritmusát. Nappal kintről befelé érkező napfény, este a bentről kifelé világító fények eközött a lamellák között játszanak az árnyékvetéssel. A függönyfal homlokzati rendszer fa fogadószerkezettel a belső tér felé is átadja a kültér felé mutatott képét. A különbséget az adja, hogy a lamellarendszer lapjainak szelvénye y tengelyre folyamatosan csökkenő keresztmetszetet vesz fel, így az északra néző felületek nyitottak (keskenyebb lapoknak köszönhetően) és a déli irány felől érkező napsugárzás élénk fényét a szélesebb lamella lapok fogják fel.


madártávlat - építész: Jobbágy Ágnes
12/23
madártávlat - építész: Jobbágy ÁgnesA lapok folyamatos keresztmetszeti változásán felül a kiosztásuk is egyre sűrűsödik. Az épület geometriájából leképzett fa oszlopok kiosztása a bejáratnál vált át a kültéri kőburkolatba, mely közeli építőanyagból - hangácstetői zeolitos riolittufából - készül. A kőburkolat homogenitása kapott szerepet a járda, a kerti utak burkolatválasztásában ezért ugyanúgy riolittufa kőburkolatot használok. Ennek az anyagnak könnyű a faragása, csiszolása, megmunkálása és a kertépítők egyik kedvelt anyaga. Kültéri anyagokat tovább elemezve a lamellák anyaga BSH szárított fából készült több rétegű gerenda, amely hosszanti irányban is toldva van. A lamellákat max. 12% nedvességtartalommal használják fel, ezért mellőzhető a vegyszeres favédelem, és a repedésképződés szinte kizárt.


Enterior - építész: Jobbágy Ágnes
15/23
Enterior - építész: Jobbágy Ágnes
A ragasztás ökológiailag is környezetbarát és időjárásálló melamin gyantával történik (áttetsző enyvfúga). A réteg-ragasztott tartó felülete mérettartóra gyalult fózolt, valamint a felületkezelés a gyalulást követően kivitelezhető. A felületkezelésnél, vizes hígítású, áttetsző, akrilát alapú műgyantákat tartalmazó lakkot használok, mely kellő védelmet nyújt a természeti hatások ellen, valamint kiemeli a fa felületén végigfutó rajzolatot mely egyedivé teszi ezt a csodálatos anyagot. A beltér felé haladva akusztikai szempontból (próbaterem, előadói tér) a 30 cm-es vasbeton tartófalak falvastagsága elegendőek hanggátlásra, de a belső oldalakra hangszigetelő burkolat kerül fel a falakra. A padlóburkolatok közül a galéria szinten lévő előadói tér burkolata tér el a (csokoládébarna) műgyanta burkolattól, ahol parafa burkolatot használok. Gyerekek földön ülhetnek,játszhatnak, ezért választottam ezt rugalmas, kényelmesebb, antiallergén padlóburkolatot.


Agriagora gyermekszínház makett - építész: Jobbágy Ágnes
22/23
Agriagora gyermekszínház makett - építész: Jobbágy Ágnes
Fő tartószerkezet a színházterem vasbeton fala, ami egy belső magot képez, külön födémszerkezettel. Északkeleti irányból földmegtámasztásra jet-grounting technológiával kialakított támfalat terveztem, majd az épület lemezalapozása és fő tartófalai ezután kivitelezhetőek. A zárófödémre telepített zöldtető gyep és évelők fogadására képes, mert az ültetőközeg méretét úgy választottam, hogy túlságosan ne terhelje a szerkezetemet, de intenzív zöldtető legyen.

Homlokzati függönyfal rendszerem háttérszerkezete fa anyagú, ezzel is barátságosabbá téve a belső tereket. Az épület belső tereinél a szabadság, laza kapcsolat adta az alapját a kialakult közlekedő rendszernek. Három tömb körüljárhatóságával formáltam ki a közlekedőket és a szaladgálókat, ahol a gyerekek temérdek mennyiségű energiájukat levezethetik az előadások szüneteiben. Megkaptam ezzel azokat a falfelületeket is, melyek kiállításokkal gazdagíthatóak és a mosható falfestéknek köszönhetően a gyerekek is alkothatnak rajta. A hosszú folyosószakaszt kihasználva az öltözőszekrények sora az északi falon kap helyet, ahova a gyerekek saját táskáikat, kabátjaikat pakolhatják be.


galéria - építész: Jobbágy Ágnes
16/23
galéria - építész: Jobbágy ÁgnesA fő magot a 80 fős színház tér adja, ahol a forgószínpadon kívül a szabadon berendezhető nézőtéri rész van. Ezen a részen az ülőalkalmatosságokat olyan formán rendezik be, ami az előadáshoz illik: lehet ez székek sorozata, hátsó két sor dobogóra állítva, de lehetnek zsámolyok is párnákkal, de akár a földön is ülhetnek szőnyegeken. Ez a színháztér a legmodernebb hang- és fénytechnikáknak köszönhetően, mint egy továbbgondolt és továbbfejlesztett szobaszínházként (egy osztálytermet használnak a színészek), de inkább stúdiószínházként működne.

Két fő tömb közül a kisebbikben mosdóhelyiségek szolgálják ki a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, hiszen az óvodás korosztálynak gyermekmosdóra van szüksége, viszont a fiatalok már külön felnőtt mosdókat kapnak. A másik tömbön belül a büfé, próbaterem és a művészbejáró kap helyet. Díszletek érkezésekor a kert északi gazdasági bejáratát igénybevéve a kültéri gyülekező helyre érkezhet a szállítmány (díszletek), majd a tehergépkocsiról a főbejárat melleti gazdasági bejáraton keresztül a teherliften viszik le az alagsori díszlettárba a kellékeket.


alagsori alaprajz - építész: Jobbágy Ágnes
4/23
alagsori alaprajz - építész: Jobbágy Ágnes
Az alagsor és a földszint közötti kapcsolat a színház tér süllyeszthető forgószínpada valamint a déli fő tömbön belüli közlekedő rendszereken keresztül lehet megközelíteni az alagsort. A két lift közül egy a közönség számára is nyitott, viszont alagsorig csak a dolgozók használhatják, a belső lift az csak az itt dolgozók részére van. Az alagsorban helykihasználás szempontjából a színészek minden apró helyet is megkapnak, hiszen a kellékek, kiegészítők, jelmeztár részeként és még sokféleképpen belakhatják azokat a helyeket. A színészöltözők a színpadtéri maghoz vannak a legközelebb, ahogy elkészülnek az emelhető színpadra állnak amin díszlet is készen áll majd felemelkednek a földszinti térbe és ezután elkezdődhet az előadás.

Az épület gépészeti működését tekintve a légkezelő berendezéseknek, hőszivattyú rendszernek az alagsori gépészeti helyiségben adok helyet, de a villamoshelyiség külön részt kap. Nagy helyigényre való tekintettel díszlettárként funkcionál a nézőtér alatti rész is, valamint a teherliftből közvetlen a díszlettárba érkezhetünk. A színházban dolgozók az emeleti irodában dolgozhatnak, és nagy üvegfelületének köszönhetően közvetlen kapcsolata van az előtérrel, ugyanakkor a színháztérben lévő hangtechnikai és fénytechnikai berendezésekhez ezen keresztül lehet eljutni.


Agriagora gyermekszínház - építész: Jobbágy Ágnes
14/23
Agriagora gyermekszínház - építész: Jobbágy Ágnes
A galéria fő eleme az alkotói és előadói tér, ahol kisebb csoportfoglalkozásokat tarthatnak és a színház - valamint a művészetpedagógiai gyakorlatokat végezhetik. Külön puhább padlóburkolatot kap meg ez a tér, hogy akár földön ülve, cipő nélkül, felszabadultan tudják használni a teret. A gyermekszínház adta lehetőségek elősegítik a gyerekek fejlődését, emellett a felnövekvő generációk vizuális és művészeti alapokat tanulhatnak játszva a színes falak, de inkább a fák között.

Jobbágy Ágnes

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk