Épületek/Középület

Alapmegoldások a Belvárosban

2015.06.22. 14:32
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil, Bajor Ádám, AU Műhely

Vélemények:
1

Stáblista

belsőépítész: Bajor Ádám, Ghyczy Dénes Emil (AUW)
bútorterv: Szederkényi Lukács (AUW)
grafika: Bálint Dániel

MÉD:

Az AU Workshop és Bajor Ádám  tervezte fővárosi Alap nevű közösségi munkahely és kávézó a tervezők alapfilozófiája szellemében megmaradt a legszükségesebb építészeti megoldásoknál. A tér azonban minden elemével a betérő vendéget, az ott munkálkodót szolgálja. Bán Dávid írása, Dömölky Dániel fotói.

Fiatal zenész, családi segítséggel indított vállalkozást a budapesti Bajcsy Zsilinszky úton, ahol egy olyan helyet szeretett volna létrehozni, amely a közös munkára és az amelletti kávézásra is egyaránt lehetőséget nyújt, egyfajta találkozóhely, a közös ötletelések helyszíne, közösségi csomópont lehet. Egy bezárt könyvesbolt helyén jött létre az Alap, amelynek belsőépítészeti tervezésével a fiatal Achitecture Uncomfortable Workshop (AUW) csapatát (Ghyczy Dénes Emil, Szederkényi Lukács), valamint Bajor Ádámot bízták meg.

A terv alapkoncepciója szerint az utcáról, az azzal párhuzamosan elnyúlt, hosszúkás térbe belépőt rögtön a pultrész fogadja, ahol a zenész-tulajdonos tervei szerint általában személyesen ő vagy társai fogadnák a vendéget, egyfajta kapcsolat máris létrejönne. A koncepció szintén lényeges eleme, hogy a vendégteret, az asztalokat minél inkább az ablakokhoz, a természetes fényhez közelre koncentrálták, a kiszolgáló helyiségek pedig lehetőség szerint a tér hátsó részébe kerültek. A hidegkonyha, a raktár és a mellékhelyiségek tereit önmagukban álló, egyedi alakzatú – kocka, házikó és nyelv formájú – külön kis tömbökbe helyezték el, amelyek alapját a helyiséggel együtt megörökölt, a tér sarkában megmaradt kis áruszállító lift köré emelt gipszkarton kubus adta.

Szintén az előző térkialakítás öröksége a jó állapotban megmaradt mintás gipsz mennyezet, amit – két hely kivételével – nem kívántak megbontani az új tér kialakításakor, ezért ez alá, a világítás számára egy szabálytalan rajzolatú fagerenda rácsot húztak be. A két keresztgerendán rögzített fa kábelcsatornák jellegzetes arculatot adnak a térnek, majd a nyers fa világa szépen köszön vissza a Szederkényi Lukács tervezte bútorokban is. Az Alap a megszokott co-working helyekhez képest inkább a közösségi gondolkodás inspirálása felé kíván elmozdulni, amihez jó alapot nyújt az AUW visszafogott, nyers, de a nagy arányú fa használat miatt mégis meleg belső tere.
 

Bán Dávid


 

Vélemények (1)
rojan
2015.06.30.
11:51

Nagyon tetszik, gratulálok a szerzőknek!

Roth János

Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk