Közélet, hírek

Antológia Kelet-Közép-Európa modern művészetéről

1/1

?>
1/1

Antológia Kelet-Közép-Európa modern művészetéről
Közélet, hírek

Antológia Kelet-Közép-Európa modern művészetéről

2019.12.30. 16:02

Szabadon letölthető, angol nyelvű antológia jelent meg a közép-európai régió modern művészetéről a londoni Courtauld Institute of Art kiadásában. A tanulmányok szerzői között többek közt Passuth Krisztina, Cserba Júlia, Bakos Katalin, Pataki Gábor, P. Szűcs Julianna, György Péter neveit találjuk. 

A kiadványt, amely A Reader in East-Central-European Modernism 1918-1956 címmel szabadon elérhető a Courtauld Institute honlapján, Hock Beáta, Klara Kemp-Welch és Jonathan Owen szerkesztette. A 27 tanulmány alapvetően a képzőművészetre fókuszál, de a kor társadalmára, kultúrájára nézve is érdekes tanulságokat tartogat. Az írásokból olyan kevéssé ismert művészeti területek fedezhetőek fel jobban, mint a cseh kubizmus lengyel hatása vagy a szlovákiai szocreál, illetve olyan figurák bontakoznak ki, mint a Prinner Annaként született, de Anton Prinner néven Párizsban híressé vált képzőművész vagy a cseh Orion csokigyár híres tervezőgrafikusa, Zdeněk Rykr.

A tanulmányok szerzőinek teljes listája: Katarína Bajcurová; Bakos Katalin; Waldemar Baraniewski; Zuzana Bartošová; Bódi Kinga; Lenka Bydžovská; Cserba Júlia; György Péter; Hock Beáta; Dorota Jarecka; Klara Kemp-Welch; Kiss-Szemán Zsófia; Kusler Ágnes; Vojtěch Lahoda; Iva Mojžišová; Luiza Nader; Jonathan Owen; Martina Pachmanová; Szeredi Merse Pál; Passuth Krisztina; Pataki Gábor; Milan Pech; Agata Pietrasik; Tomáš Pospiszyl; Marie Rakušanová; Hana Rousová; Zora Rusinová; Małgorzata Sears; Przemysław Strożek; P. Szűcs Julianna; Andrzej Turowski; Lucie Zadražilová; Zwickl András.

A kiadvány megjelentetését a Marie-Louise von Motesiczky Charitable Trust támogatása, valamint a lipcsei Leibniz Intézet együttműködése tette lehetővé. 

A kiadványra Hock Beáta hívta fel a figyelmünket; köszönjük!

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk