Közélet, hírek

Átadták a 2013. évi a Forster Gyula-díjat és emlékérem elismeréseket

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Átadták a 2013. évi a Forster Gyula-díjat és emlékérem elismeréseket
Közélet, hírek

Átadták a 2013. évi a Forster Gyula-díjat és emlékérem elismeréseket

2013.10.11. 13:00

A műemlékvédelem területén a hivatásos szakemberek, a civil személyek és szervezetek munkáját elismerő A Műemlékvédelemért − Forster Gyula-díjat és A műemlékvédelemért − Forster Gyula-emlékérmeket adott át Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára. A ünnephez a keretet Kőszegen, 2013. szeptember 20-án a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitója adta.

A díjat Sedlmayr Jánosné Beck Zsuzsanna kapta, Dr. Horváth Zoltán András, Kristína Markusová, Nagy Vendel, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület, Szablyár Péter és a Szádvárért Baráti Kör munkáját pedig emlékéremmel ismerte el Dr. Pintér Sándor.

SEDLMAYR JÁNOSNÉ BECK ZSUZSANNA építészmérnök az 1960 és 1980 közötti történeti belvárosaink mint pl. Pécs, Sopron, Kőszeg, Eger, Győr, illetve Budán a Vár-negyed falakon belüli területének vezérszinten alapuló rendezési terveit készítette el. Az egyedi tervezésű műemléképületek helyreállításai közül a nyírbátori Református templom, a nagybörzsönyi Bányász templom, a Veszprémi Akadémiai Bizottság Székháza, a soproni Fabricius ház utcai szárnya, a győri Kreszta-ház (tetőtérben a Kovács Margit kiállító teremmel), a budapesti Rókus Kórház Gyulai Pál utcai homlokzata, valamint a Váci utcában a Szent Mihály templom homlokzata érdelem említést. A műemléki környezetbe tervezett új épületeinek mértéktartó formai megoldásai a mai napig példaértékűek. A műemlékvédelemért – Forster Gyula-díj a fentiekben felsorolt tevékenységet ismeri el.

A műemlékvédelemért − Forster Gyula-emlékéremmel Dr. HORVÁTH ZOLTÁN ANDRÁS geológus esetében a minden részletre kiterjedően alapos alkotó partner munkássága nyert elismerést. A szakember kőzettanban való jártassága és geokémiai tudása, kődiagnosztikai vizsgálatai, illetve szakvéleményeinek egyértelműsége, útmutatásai és javaslatai nagy segítséget jelentenek a műemlékek helyreállítási terveinek elkészítése, az előkészítő- és kiviteli tervezés során.

A műemlékvédelemért − Forster Gyula-emlékéremmel az interszektoriális térségi együttműködés színtereként a 2005-ben alakult NAGYKANIZSAI CIVIL KEREKASZTAL EGYESÜLET tevékenysége kapott elismerést. A „Zala megye hét csodája" megyei szintű örökségvédelmi kampány megszervezése mellett a „Nagykanizsa hét csodája" örökségvédelmi akció során a város 7 épített és 7 természeti csodáját iskolák és más intézmények fogadtak örökbe. Szervezésükben közösségi összefogással történt meg az eredeti állapotnak megfelelően a Látó-hegyi kápolna rehabilitációja és a Sétakert helyreállítása is. Sikeres programjaik más megyékben is követőre találtak.

Főtisztelendő NAGY VENDEL atya a Kaposvári Püspökség gazdasági helynöke hosszú idő óta vesz részt a Kaposvári Oktatási Központ lelki, szellemi, anyagi fejlesztésében. Lelkiismeretes és odaadó munkája során újultak meg az egyházmegye területén működő katolikus templomok és plébániák, szem előtt tartva a műemléki értékek kibontakoztatását, megvédését. A műemlékvédelemért − Forster Gyula-emlékérem ezt a tevékenységet ismeri el.
MARKUŠOVA KRISTÍNA építőmérnök, műemléki szakmérnök 1991-től Kassa műemléki felügyelője. A műemlékvédelemért − Forster Gyula-emlékéremmel a szlovákiai és a magyarországi műemlékvédelmi intézmények szakmai együttműködésének egyik kezdeményezőjének munkája nyert elismerést. Magas szintű szakmai tudása és személyes adottságai a magyarországi és szlovákiai műemlékes társadalom közti együttműködés, a megértés és a közös örökség iránt érzett felelősségből fakadó közös feladatok megoldását segítő kapcsolatok fenntartásában nélkülözhetetlen.

SZABLYÁR PÉTER kohómérnök, geológus, barlangkutató is A műemlékvédelemért − Forster Gyula-emlékéremmel történő elismerésben részesült. 1994-ben Jósvafőn megalapította a Tájházat, ami az elkötelezett helyiek és a jó szándékú hivatalosságok csapatát összekovácsolva a helyi identitás része, az emlékezet, a hagyományőrzés jelképerejű intézménye lett. A 2002-ben Jósvafő központtal, 67 tájház részvételével megalakuló szakmai-érdekképviseleti egyesületnek, a Magyarországi Tájházak Szövetségének alapítója és 2010-ig ügyvezető elnöke is volt. Munkássága azt bizonyítja, hogy az épített környezetért felelősséget érző emberek jó szövetségesei a műemlékvédelem hivatásos munkatársakból álló csapatának.

A műemlékvédelemért − Forster Gyula-emlékérem elismerésben részesült a 2006-ban, Szögligeten alakult SZÁDVÁRÉRT BARÁTI KÖR, azért hogy a település mellett magasodó vár megmentéséért közös erővel, kétkezi munkával tevékenykedjenek. Együttműködnek Szögliget Község Önkormányzatával, az Aggteleki Nemzeti Park, az Északerdő Zrt, az MNV Zrt, a miskolci Hermann Ottó Múzeum szakembereivel, képviselőivel, valamint az örökségvédelmi hatósággal. Az évente megrendezendő Vármentő Napok és a Vármentő Hét keretében rendszeresen megtisztítják a vár területét a bozótostól, segédkeznek a régészeti feltáráson. Sok éve tartó, eredményes munkájuk a civil társadalom kezdeményezőkészségének és kitartásának szép példája.

forrás: sajtóanyag

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk