Közélet, hírek

Átadták a 2013. évi Pro Architectura, Lechner Lajos és Palóczi Antal díjakat

1/1

Zsolnay Kulturális Negyed

Hirdetés
?>
Zsolnay Kulturális Negyed
1/1

Zsolnay Kulturális Negyed

Átadták a 2013. évi Pro Architectura, Lechner Lajos és Palóczi Antal díjakat
Közélet, hírek

Átadták a 2013. évi Pro Architectura, Lechner Lajos és Palóczi Antal díjakat

2013.10.08. 13:41

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter október 7-én, az Építészet Világnapján adta át ünnepélyes keretek közt a Pro Architektura, Palóczi Antal és Lechner Lajos Díjakat a Belügyminisztárium márványaulájában.

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Országos Főépítész Úr! Hölgyeim és Uraim! Kedves-Vendégeink!

Elsőként a Lechner Lajos Díjról

A Lechner Lajos-díj az építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági feladatkörben legalább tizenöt éven át végzett kimagasló szakmai tevékenység elismerését kifejező miniszteri díj.

Dr. Pintér Sándor
Magyarország belügyminisztere

Lechner Lajos Díjat adományoz

AZ ÉPÍTÉSÜGYI IGAZGATÁS TERÜLETÉN HUZAMOSABB IDŐN KERESZTÜL VÉGZETT KIEMELKEDŐ SZAKMAI TEVÉKENYSÉGE ELISMERÉSÉÜL:

BORSY ESZTER ANNA asszonynak
a Baranya Megyei Kormányhivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala,
másodfokú építésügyi és építésfelügyeleti hatósági ügyintézőjének

HIDEG GYÖNGYI asszonynak
a Somogy Megyei Kormányhivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala, Építéshatósági Osztály vezetőjének

HORVÁTH MARIANN asszonynak
a Budapest Főváros Kormányhivatala, Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal, hatósági referensének

NAGY OTTÓ JÓZSEF úrnak
a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala, Építésfelügyeleti Osztály vezetőjének

VÁRADI TIBOR úrnak
a Pest Megyei Kormányhivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala,
építéshatósági ügyintézőjének

A Palóczi Antal Díjról

A Palóczi Antal-díj a településrendezés, illetve a területrendezés területén legalább egy évtizeden át végzett kiemelkedő tevékenység, és az elért szakmai sikerek elismerését kifejező miniszteri díj.

AZ ELSŐ DÍJAZOTT szakmai tevékenysége rendkívül széles területet ölel át: a településrendezési és főépítészi feladatok ellátása mellett tíz éven át volt a Magyar Építész Kamara Terület- és Településrendezési tagozatának elnöke. Tervpályázatokon kiváló eredményeket ér el. Részt vállal a fiatal generáció oktatásában és szakmára nevelésében. Munkáiban rendszeresen biztosít tervezési lehetőséget pályakezdőknek. A települések fejlődésének hosszú távú érdekeit szem előtt tartó következetes, kitartó, sokrétű és magas színvonalú munkája, valamint az oktatásban és a pályakezdők segítésében kifejtett tevékenysége elismeréséül

AZ ÉPÍTÉSZETI VILÁGNAP ALKALMÁBÓL PALÓCZI ANTAL- DÍJ ADOMÁNYOZÁSBAN RÉSZESÜL:

BERÉNYI MÁRIA asszony
az URBANITAS Tervező és Tanácsadó Kft. ügyvezetője,
vezető tervező, igazságügyi szakértő.

A következő díjazott a terület- és településrendezési (tervezési) szakterület meghatározó szakági tervezője. Az elmúlt évtizedek során az ország közel ezer települése településrendezési eszközeinek közmű szakági munkarészét készítette el. Közreműködött az Országos Területrendezési Terv, a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve, valamint több megyei területrendezési terv kidolgozásában. Részt vesz hazai és nemzetközi kutatásokban. Munkáját elhivatottság és következetesség jellemzi. Konfliktusokat is vállaló igényességgel dolgozik a tervek magas szakmai színvonalának eléréséért. Munkatársait folyamatos innovációra készteti. Kiemelkedő szakmai ismereteivel és rendkívül jó tárgyalókészségével a tervek egyeztetése során nagyban hozzájárul a tervjavaslatok elfogadtatásához. A szakmai közéletnek évtizedek óta aktív résztvevője.

A településrendezés területén több évtizeden át végzett kimagasló tervezői tevékenysége elismeréséül Palóczi Antal-díjban részesül:

HANCZÁR ZSOLTNÉ asszony
a KÉSZ Tervező Kft. ügyvezetője,
vezető tervező.

Harmadik díjazottunk rendkívüli elmélyültséggel és hivatástudattal végzett településtervezői munkájával példát mutat a szakmának az értékelvű, „párbeszédre épülő" településrendezés lehetséges és sikeres módjáról. Munkáját megbízói is megbecsülik. „Csendes alkotó", eredményei azonban elvitathatatlanok: több évtizede gondozza számos Baranya megyei aprófalu, valamint Harkány, Szigetvár, Paks, Siófok és Székesfehérvár településrendezési eszközeit. Tervei előkészítettsége, magas szakmai színvonala kiemeli életművét az átlagból. a településrendezés területén több évtizeden át végzett kimagasló tervezői tevékenysége elismeréséül Palóczi Antal-díjban részesül:

HORVÁTH MAGDOLNA asszony
a Pécsi Építész Kör Kft. ügyvezetője,
vezető tervező.

A Pro Architektúra Díjról

A Pro Architectura-díj a kiemelkedő építészei alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenység elismeréseként a tervező építészek számára adható miniszteri elismerés.

A Pécs 2010 Kulturális Főváros program keretében valósult meg a Zsolnay Kulturális Negyed rehabilitációja, melynek köszönhetően a patinás gyár történetében új korszak kezdődött a régi elemek megtartása, újak létrehozása nyomán.

A BELÜGYMINISZTER A PÉCSI ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED TERVEZÉSÉÉRT PRO ARCHITECTURA-DÍJAT ADOMÁNYOZ MEGOSZTVA

BARANYI-CSABA KATALIN ÁGNES asszonynak
Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal,
Főépítészi, Városfejlesztési és Üzemeltetési Főosztály
településfejlesztési ügyintézőjének,
építészmérnöknek, építész tervező szakmérnöknek,

HERCZEG LÁSZLÓ úrnak

és

PINTÉR TAMÁS JÁNOS úrnak
a MCXVI Építészműterem Kft.
vezető tervezőinek

A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI VÁRÓ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSÉÉRT

Alázatos, mindenre kiterjedő figyelemmel végzett munkájáért, mely eredményeként az épület 5 hónap alatt, kiváló minőségben születhetett újjá.

PRO ARCHITECTURA-DÍJ ADOMÁNYOZÁSBAN RÉSZESÜL:

HAJÓS TIBOR úr
a Hajós Építész Iroda Kft. ügyvezetője

Számos értéke közül kiemelendő a piarista nevelési módszerre jellemző rend és fegyelem építészeti eszközökkel történő megjelenítése, az új és a régi épületrészek szoros együttélése, valamint a szakrális és profán együttes harmóniája.

A BUDAPESTI PIARISTA KÖZPONT „A" ÉPÜLETE REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSÉÉRT A BELÜGYMINISZTER PRO ARCHITECTURA-DÍJAT ADOMÁNYOZ MEGOSZTVA:

GOLDA JÁNOS úrnak
az M-Teampannon Kft. ügyvezetőjének

KOVÁCS ZOLTÁN úrnak
a Kollektív Műterem Kft. vezető tervezőjének

és

MÉSZÁROS ERZSÉBET asszonynak
a KÁVA Építő, Vállalkozó és Szolgáltató Kft.
vezető építész tervezőjének.

A DEBRECENI EGYETEM INFORMATIKAI KAR ÉPÜLETÉNEK TERVEZÉSÉÉRT

A fényre és a nyitottságra épülő koncepció alapján életre hívott egyetemi épület. Ezt a nyitottságot erősíti tovább a zárt tömegszerkesztés nyomán létrejött negatív-pozitív tömegek elkülönülése.

PRO ARCHITECTURA-DÍJ ADOMÁNYOZÁSÁBAN RÉSZESÜL

MEGOSZTVA

KOVÁCS PÉTER DLA úr
az Archiko Kft. ügyvezetője,
vezető tervező

és

LENGYEL ISTVÁN úr
a Lengyel Építész Műterem Kft.
ügyvezetője.

A ZÁNKAI ÚJ NEMZEDÉKEK KÖZPONT KÖZPONTI ÉPÜLETE ÁTALAKÍTÁSÁNAK ÉS BŐVÍTÉSÉNEK TERVEZÉSÉÉRT

A meglévő épülethez újonnan csatolt bejárati épületrész dinamikája, lendülete a mai kor szellemében terveződött, vonalvezetése az ifjúság számára nyaralóhelyként szolgáló komplexum újjászületését, egy új korszak beköszöntét hirdeti. Az épület Mies van der Rohe díj egyik jelöltje volt 2013-ban.

PRO ARCHITECTURA-DÍJ ADOMÁNYOZÁSÁBAN RÉSZESÜL MEGOSZTVA:

KRIZSÁN ANDRÁS úr
a MODUM Építésziroda Kft.
vezető tervezője,

CSONTÓ JUDIT MÓNIKA asszony
a BÖRGER-K Bt. munkatársa

és

DEBRECZENI SZABOLCS úr
a Tátra Net Kft.
építész munkatársa

Gratulálunk valamennyi díjazottnak!

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk