Épülettervek/Középület

Az élet Coke oldalán – a siófoki COKE CLUB átalakításának koncepcióterve

1/11

Helyszínrajz, tervező: ZOA

?>
Helyszínrajz, tervező: ZOA
?>
Alaprajz, tervező: ZOA
?>
Emeleti alaprajz, tervező: ZOA
?>
Metszetek, tervező: ZOA
?>
Homlokzatok, tervező: ZOA
?>
Látványterv, tervező: ZOA
?>
Látványterv, tervező: ZOA
?>
Látványterv, tervező: ZOA
?>
Magyarázó ábra domb, tervező: ZOA
?>
Magyarázó ábra hullám, tervező: ZOA
?>
1/11

Helyszínrajz, tervező: ZOA

Az élet Coke oldalán – a siófoki COKE CLUB átalakításának koncepcióterve
Épülettervek/Középület

Az élet Coke oldalán – a siófoki COKE CLUB átalakításának koncepcióterve

2012.01.12. 13:55
MÉD

Sokakban idéz fel kellemes nyári emlékeket a siófoki Coke Club, lánykori nevén Coca-Cola Beach House. A strand átfogó felújítása révén megváltoztak a geometriai viszonyok, a meglévő épület szerkezeti és esztétikai avulással küzd, illetve a funkcionális igények is módosultak időközben – így szükségessé vált az épület jelentős átalakítása. Erre készítettek tervet a ZOA építészei, a munka a 2. Épületszerkezeti Konferenciához kapcsolódó kiállításon is helyet kapott.

A tervezési terület a siófoki nagystrandon található. A korábban Coca-Cola Beach House-nak, majd Coke Clubnak nevezett létesítmény a többi vendéglátóhelytől némiképp különállóan, a Balaton-part közvetlen közelében helyezkedik el. Feladatunk a meglévő épület újrafogalmazása volt, mert a strand – párhuzamosan zajló – átfogó felújítása által létrehozott új geometriai viszonyok, a meglévő épület szerkezeti problémái, az időközben módosult funkcionális igények és a valamelyest elavult esztétikai megjelenés együttesen az épület jelentős átalakítását tették szükségessé.

 

Helyszínrajz, tervező: ZOA
1/11
Helyszínrajz, tervező: ZOA

Alaprajz, tervező: ZOA
2/11
Alaprajz, tervező: ZOA

Emeleti alaprajz, tervező: ZOA
3/11
Emeleti alaprajz, tervező: ZOA

 

 

A kert

A terület gyalogos megközelítése átkerült az északkeleti határvonalra. A gazdasági megközelítés ezzel összehangolva a délnyugati oldalra került át, valamint – elsősorban a móló zajvédelme miatt – a part közelében időszakosan üzemeltetett mobil színpadépítmény helyét is a délnyugati határvonalon, a tervezett főbejárattal szemben jelöltük ki. A színpad mögötti, kerítéssel körülzárt gazdasági udvarba kerülnek a zárt építményt nem igénylő tárolóterületek, az italraktárak, a kerti bútor raktár, a kertészeti tároló, valamint a hang- és színpadtechnika épülete. Ugyanitt kapott helyet a klubterület kiszolgálóblokkja is, amelyben a személyzeti öltöző, -pihenő és a raktár található.

 

Metszetek, tervező: ZOA
4/11
Metszetek, tervező: ZOA

Homlokzatok, tervező: ZOA
5/11
Homlokzatok, tervező: ZOA

 

 

A mobilszínpaddal ellentétes oldalon, a bejárat közelében fedett-nyitott kerti pavilonokat helyezünk el. A bútorszerűen kialakított, 10 m2 bruttó alapterületű, fedett-nyitott kerti építmények változó funkcióval szolgálják a vendégeket. Egyes elemek ülőbútorokkal berendezve pihenőként funkcionálnak, mások igény szerint alkalmi szponzoroknak biztosítanak prezentációs lehetőséget. A főbejárati oldalon a fás-ligetes terület hasznosítására, az érkezők szórakoztatására és egyben a homokos strand határolására, egyfajta térfal képzésére is szolgálnak.

Az épület

Tekintettel a rendelkezésre álló szűk építési határidőre, a főépület átalakításához a tartószerkezet megtartása mellett döntöttünk. A szerkezet egy 5×5 méteres raszterközű, monolit vasbeton pillérváz vízzáró monolit vasbeton lemezalapra állítva és monolit vasbeton födémmel lezárva. A meglévő épület földszintjének bruttó alapterülete 696 m2, felső szintje nyitott teraszként funkcionál egy 167 m2 bruttó alapterületű fedett és egy fedett-nyitott tetőfelépítménnyel kialakítva. Az épületegyüttes korábbi tervezője Nagy Zsolt (vezető tervező) és Nagy-Miticzky Szabolcs (tervező), akik épületük továbbtervezéséhez készséggel járultak hozzá.

Az épület újrafogalmazásakor arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy bár a meglévő pillérváz építészeti értéket önmagában nem képvisel, az új funkciókhoz való szerves illesztése aránytalan kompromisszumokkal járna, magassága a funkcióhoz képest feleslegesen nagy, ezért a színvonalas megjelenés érdekében az új funkciókat egy határozott gesztussal a pillérektől elválasztva formáljuk meg. Ennek a hatásnak az eléréséhez a földszinten a lehető legkisebb beépített alapterület befalazására és több fedett-nyitott tér létrehozására törekedtünk, visszahúzott homlokzatokkal elősegítve az épület tömegének optikai csökkentését. A tetőfelépítmény kialakításánál ugyanezt az építészeti elhatárolódást egy szoborszerűen kialakított, szabadon formált tömeg megalkotásával oldottuk meg. A megörökölt szerkezet, a beleépített „dobozok" és a szerkezetről „héjszerűen leváló szobor" hármasa végeredményben egy egységes, barátságos építészeti megjelenést eredményez, amely megfelelően ízesül a strandkörnyezetbe és alkalmas megrendelőnk „imidzsének" közvetítésére.

 

Látványterv, tervező: ZOA
6/11
Látványterv, tervező: ZOA

Látványterv, tervező: ZOA
7/11
Látványterv, tervező: ZOA

Látványterv, tervező: ZOA
8/11
Látványterv, tervező: ZOA

 

 

Bárpultok és éttermi fogyasztótér

A földszinten a közönségforgalmi területek a meglévő épületkontúrhoz képest visszahúzva helyezkednek el, így elegendő fedett területet biztosítanak a kulturált sorbanállásra, közlekedésre egyaránt, akár nagyobb tömeg kiszolgálásakor is. Egy-egy hosszú, 4 kiszolgáló egységből álló, nyitott bárpult helyezkedik el hosszirányban, a Balaton-part illetve a homokos strand felé. Ezek között található az étterem fogyasztótere. Az éttermi részt acél-üveg kivitelű függönyfal határolja, amit kinyitva az étterem tere együttműködik a bárpultok terével, valamint közlekedőtérként is funkcionál az épület első és hátsó traktusa között. Rossz idő esetén az étterem ad helyet kisebb létszámú programok lebonyolításának.

Konyhaüzem és büfé

Az épületnek a főbejárattól legtávolabb eső, hátsó traktusában került kialakításra a konyhaüzemi és szociális blokk, a legkevésbé hangsúlyos helyzetbe hozva így ezek feltárását. A konyha közvetlenül kapcsolódik az éttermi fogyasztótérhez, illetve a medence felé fordítva kialakított büféhez. Az esti üzemvitelhez megfelelő módon a büfé fogyasztótere, a medence, illetve az erre a kertrészre eső nappali bejárat együtt elzárhatóak a közönségforgalomtól. Ez minimalizálja az éjjeli órákban a rongálás, a medence közelében pedig a baleset kockázatát, könnyebbé teszi a felügyeletet.

 

Magyarázó ábra domb, tervező: ZOA
9/11
Magyarázó ábra domb, tervező: ZOA

Magyarázó ábra hullám, tervező: ZOA
10/11
Magyarázó ábra hullám, tervező: ZOA

 

 

VIP-terasz

Az épület tetőszintje az átépítés után a megrendelő meghívottai számára kialakított, elzárt területté válik. A tetőszint csak a főbejárat felé eső tágas acéllépcsőn át megközelíthető, így egy ponton ellenőrizhetőek az érkezők. A bejárati oldalon egy szabad formálású tetőfelépítményben kapnak helyet az igazgatási helyiségek, rálátást biztosítva a területre érkezőkre, illetve a parton zajló eseményekre. Egy másik felépítményben kap helyet a VIP-vendégek számára biztosított WC-csoport, ennek első oldalán hosszanti, fedett-nyitott bárpulttal. A tető többi területe üzemszerűen járható, burkolt terasztető, a partra néző részén fogyasztó-, napozóterülettel.

2011. január


A ZOA építészei: Balogh András Miklós, Dubniczki Csilla, Hámori Máté, Kovács Zoltán, Onodi András, Rohonczi Donát, Götz Balázs
tervezés éve: 2011
földszint bruttó szintterülete: 700 m2
telekterület: 1 hektár
generáltervező: ZOA Kft.
tartószerkezetek: Erdélyi Tamás
elektromosság: Nagy Gábor, Kubinyi Márton
épületgépészet: Lucz Attila
konyhatechnológia: Gauland András
épületszerkezetek: Reisch Richárd - FRT Raszter
 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk