Épületek/Középület

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem új kollégium épülete

1/12

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/12

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem új kollégium épülete
Épületek/Középület

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem új kollégium épülete

2004.11.05. 14:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Krizsán András

Építész: Krizsán András okl. építész - KÖR Építész Stúdió Kft

A Bosnyák téri piac közelében van egy kis lutheránus sziget. A közelben a hetes busz végállomása, tolongó, munkába siető emberekkel. A közpark hajléktalanjainak hétköznapi életével, örömeivel, szégyeneivel. A forgalmas szürke város hömpölyög az evangélikusok ingatlana körül. Nehéz átlényegülni az utcáról belépve ide. A Rimanóczy Gyula által tervezett római katolikus templom mögött alig észrevehető módon bújik meg ez a kis campus, központjában a gyülekezet templomával. Az egyetem a hetvenes években költözött a mai helyére, amikor megépült a teológia új épülete (Tillai Ernő tervei szerint), és átalakították a régi szeretetotthont kollégium épületté. A kollégium működése mára rengeteg műszaki problémát és belső elrendezéséből adódó nehézséget jelent a diákok számára. A mai igényeket és elvárásokat nehéz számon kérni az építése idejében is szükségmegoldásokból gazdálkodó épületen. A megváltozott felsőoktatási rendszer napjainkra már elkerülhetetlenné tette, hogy egy új, korszerű épületrésszel bővüljön az otthon.


Különös építészeti feladatot jelentett az is, hogy a közelben állították fel azt a Luther Márton szobrot, melyet egy 1939-es szoborpályázat győzteseként Lux Elek szobrászművész készített, és eredetileg a Deák térre szántak. A kor történelmi hangulatát és az eredeti helyszín adottságait híven tükrözi, hogy a főalak több mint 4 m magas, és méretével erőteljesen konkurál a kis egyházi intézmények épületeivel. Emiatt a tervezett új kollégium épület ezt az alapszituációt sem hagyhatta figyelmen kívül.



A meglévő régi kollégiumi épülettel a kapcsolódást egy összekötő lépcsőházi nyaktag teremti meg, könnyed faburkolatos homlokzatával, pavilonos tagoltságával. A régi kollégiumi épület folyosói végfalaiba átjáró ajtók kerültek, biztosítva a szintenkénti átjárási lehetőséget a régi és új épületrészek között. Ez a tagolt épületrész fémlemez fedésű tetősíkokkal érkezik le a földszinti részre és öleli körbe az új épületrész főtömegét, majd ívesen folytatódik a tanácsteremi rész félnyeregtetőjeként. Ezáltal egy beforduló kis teret alkot az épület előtt álló Luther Márton kőszobra körül, amelyet további kertépítészeti elemek (támfal, díszburkolat, padok, növények) segítenek szerves egységbe formálni, megteremtve a szobor és épület harmonikus együttesét. Az új kollégiumi épület homlokzati tagolása részben a csatlakozó régi épület ereszmagasságát követi, részben pedig a szemközti parókia épület homlokzati elemeit idézi. A nemesen egyszerű látszótégla burkolat a ház belső tereiben is fő szervező motívumként köti össze a lépcsőházban a szinteket, az alagsortól a tetőtérig, három szinten át. A tervezett új épületrészben az akadálymentes közlekedés törvényi előírásait figyelembe véve, egy mozgássérült lift is működik.









A bővítés alagsori részébe, az egyetemisták sportolási lehetőségeinek biztosítására, kondicionáló terem került, melyhez egy kétnemű zuhanyozós öltöző-vizesblokk kapcsolódik.
A tervezett új épületrész földszintjén van a teológus otthon főbejárata, egy kiszolgáló pulttal, amely részben recepció, ügyeleti funkciókat lát el, részben pedig alkalmi jelleggel kiadványok árusítására is alkalmas. A földszinti nagyterem egy többcélú közösségi tér. Részben a teológus otthon tanácsterme, ahol kisebb konferenciákat, tanácskozásokat lehet szervezni, részben pedig csendes áhitatok, imaközösségek számára biztosít megfelelő hangulatot. A homlokzati körablak egyben a szakrális közösségi tér belső oltárképe is, Mezősi Eszter üvegművész alkotása, előtte egy puritán oltárral és ambóval. Valójában ez a ház lelke.









A szemközti földszinti két iroda az egyetem tanárainak, professzorainak nyújt megfelelő munkahelyi környezet, a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel, vizesblokkokkal. Az emeleti szinteken új kollégiumi szobák találhatók, kétféle nagyságban és elrendezésben saját, önálló zuhanyozós fürdővel, WC-vel. Szintenként egy-egy mozgássérült szoba is helyet kapott, kifejezve, hogy a ház lakói nem csak szavakban nyújtanak segítséget a rászorulóknak, hanem különlegesen felszerelt szobákkal, és kerekes székkel is várják a mozgásukban korlátozott felebarátaikat. A tetőtéri részbe a teológus otthon lelkészének és családjának a szolgálati lakása került, három szobával, étkező konyhával és több gardrób és tároló helyiséggel. A több mint 1000 m2-rel bővült egyetemi kollégium egy olyan újfajta építészeti minőséget jelent a teológus hallgatók számára, amely nem csak a lelkészképzés megújulását szolgálja, hanem a diákok kényelmesebb, a mai igényeknek még inkább megfelelő otthona is lehet az egyetemi évek alatt.

Szerző: Krizsán András (szöveg, tervlapok, fotók)










Evangélikus Hittudományi Egyetem új kollégium épülete

Beruházó: Magyarországi Evangélikus Egyház
Tervezők:
Építész: Krizsán András okl. építész - KÖR Építész Stúdió Kft
Belsőépítész: Márton László Attila okl. építész
Üvegművész: Mezősi Eszter
Tervezés: 2000-2001

Lebonyolító: Óbuda-Újlak Rt
Lendvay Ferenc műszaki ellenőr
Kivitelező: CONFECTOR Kft
Ügyvezető: Holman Attila
Építésvezető: Holman Sándor
Kivitelezés: 2003-2004

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk