Közélet, hírek

Azonnali ideiglenes védelem hét erzsébetvárosi ingatlannak

2006.02.24. 12:13

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleménye

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleménye

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – a főváros pesti oldalának épített örökségét megóvandó – az elmúlt két évben műemléki területi védelem alá helyezte a 2001-ben világörökségi címet kapott Andrássy utat, annak környezetét és a Belső-Erzsébetváros volt pesti zsidónegyedét. Ezen túlmenően a területen több mint 80 épület kapott egyedi műemléki védelmet.

Sajnálatos, hogy a tudatos és erőteljes értékvédelem ellenére olyan helyzet állhat elő, mint a VI. kerület Király utca 40. esetében, ahol – mint a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség is rögzítette – törvénysértő módon kezdeményeztek bontást értékes épületen.

Okulva a még le nem zárt esetből és tekintettel a környező épületállomány veszélyeztetettségére, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2006. február 24-én azonnali ideiglenes védelem alá helyez hét ingatlant a történeti városrész területén.

Az ideiglenes védelem alatt álló ingatlanok tekintetében az építésügyi hatósági jogkör gyakorlása a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt illeti meg: építési és bontási engedélyt csak a Hivatal adhat ki. Az ideiglenes védettség ideje alatt folyik a tudományos alapú védési eljárás, melynek eredménye lehet az ingatlan védetté nyilvánítása a nemzeti kulturális örökség miniszterének rendeletével, vagy az ideiglenes védelem megszüntetése. Az ideiglenes védelem addig áll fenn, amíg a védési eljárás lezárul. Az ideiglenes védelem alá helyezésről a KÖH hivatalosan értesíti az érintetteket.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2006. február 24-én ideiglenes védelem alá helyezi az alábbi VII. kerületi ingatlanokat:

VII. Akácfa u. 38. Lakóház
Az 1893-ban Moravetz József tervei szerint emelt épület a historizmus budapesti építészetének jó színvonalú emléke. Finom kialakítású téglaburkolatán kiválóan érvényesül a főpárkány angyalfejes fríze, a vízszintes tagolást adó párkányok, s a második emeletet függőlegesen osztó korinthoszi pilaszterek, s a korlátbábos díszerkély. A lakóház jelentős kultúrtörténeti emlék is: alsó szintjén mindig vendéglő volt, s a ma is méltán híres Kispipa étterem elődjében zongorázott hosszú éveken át Seres Rezső. 
Dob u. 55. Lakóház
Zártsorú beépítésben álló, kisméretű lakóház, mely városi palotákat idéző homlokzata miatt érdemes figyelemre. 1890 körül épült, jó arányú homlokzatának ritmusát a földszinten íves ablakok, az emeleten klasszicizáló aediculák adják. A középtengelyt a kapu felett ballusztrádos erkély és féloszlopos keretezésű erkélyajtó emeli ki. A lépcsőház vörösmárvány lépcsőfokait míves öntöttvas korlátelemek vigyázzák, az emeleti, elegáns lakások mennyezetét rozetták díszítik.

Kertész u. 24-28. Irodaház és parkológarázs, ún. Cyklop-garage
A 250 gépkocsi befogadására alkalmas garázsépületből és az utcai fronton elhelyezkedő, franciaudvaros iroda- és lakóházból álló együttest neves építész, a Kazinczy utcai zsinagógát is jegyző Löffler Béla tervezte 1924-ben. Az épület különlegességét nem csupán a sajátos, hazánkban szinte egyedülálló összetett funkciója jelenti, hanem a hatalmas korinthoszi pilaszterekkel tagolt, a Kertész utca képét alapvetően meghatározó, erőteljes formálású homlokzata. Az épületet ma is eredeti rendeltetése szerint használják, a lakóépület mögött a Főtaxi autói parkolnak.

Klauzál tér 13.  Lakóház
A Klauzál tér egyik meghatározó épülete valószínűleg a magyar építészettörténet kiemelkedő alakjának, Hild Józsefnek nevéhez köthető. A kerületben gyakran foglalkoztatott Hild 1838 után emelt épületének egyszerű homlokzatai a klasszicizmus nemes arányait idézik. A visszafogott külső mögött díszes korlátú, elegáns lépcsőház és udvari homlokzat bújik meg.    

Klauzál u. 15. Lakóház
Az épület a nemrég műemléki védelem alá került, Klauzál u. 7. szám alatti lakóépülettel együtt a Klauzál utcában fennmaradt, a Kiegyezés utáni kisvárosias beépítés szép példája, különleges hangulatának őrzője. A finom tagolású, volutás konzolokon nyugvó erkéllyel díszített homlokzat mögött az épületbelső értékes részlete az öntöttvas korlátú vörös mészkő főlépcső, valamint a függőfolyosó korlátja.

Klauzál u. 21. Lakóház
A romantikus-historizáló lakóház korábbi, klasszicista épület bővítésével alakult ki. Különlegességét a vöröstégla-burkolatos homlokzat ablakainak kőkeretei jelentik, melyeken gazdag faragású növényi ornamentika fut végig, míg a nagyobb ablakokat változatos fejezetű oszlopok osztják. A belső számos eredeti részletet (padló, rácsok) őriz.

Wesselényi u. 42. (Kertész u. 22.) Lakóház
Két fontos utca, a Dob utca és a Wesselényi utca találkozásánál emelkedik az 1885-ben épült lakóház. A neoreneszánsz stílusú épület sarokház jellegét az oldalhomlokzatok találkozását kiemelő, aediculás ablakokkal élénkített sarokrizalit is hangsúlyozza. Az épület loggiás udvarán eredeti kutat találhatunk, melyben a ház egykori lakója, Scheiber Hugó festőművész is kedvét lelte.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk