/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Épületek/Irodaépület

Bakterház helyett HOME/OFFICE Irodaház

1/24

Fotó: Bujnovszky Tamás

?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Földszinti alaprajz.
?>
Emeleti alaprajz.
1/24

Fotó: Bujnovszky Tamás

Bakterház helyett HOME/OFFICE Irodaház
Épületek/Irodaépület

Bakterház helyett HOME/OFFICE Irodaház

2021.08.05. 08:02
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Paár Eszter Szilvia

Földrajzi hely:
Siófok, Magyarország

Építészek, alkotók:
Berecz Tamás, Katók Edit, Rainer Anna

HOME/OFFICE Irodaház

Tervezés éve:
2018-2019

Építés éve:
2019-2020

Bruttó szintterület:
65 m2

Szakemberek/kivitelezők

Prefa Hungária Kft.
Alumínium tetőfedő- és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztése, gyártása, értékesítése.
Adatlap →

Stáblista

Vezető tervezők: 

Katók Edit, Berecz Tamás DLA

Építész munkatárs:

Rainer Anna

Dosszié:

MÉD:

Siófokon áll az az izgalmas új épület, mely indusztriális stílusának és a vasút közeli elhelyezkedésének köszönhetően első ránézésre bakterháznak tűnhet – de nem az. A pandémia alatt találóan HOME/OFFICE Irodaház névre keresztelt épület Katók Edit és Berecz Tamás DLA munkája.

A HOME/OFFICE Irodaház egy siófoki vasúti átjáró közvetlen szomszédságában elhelyezkedő, és ezért nagyon kedvező árú, maradék telken épült fel. A kedvezőtlen, zajos elhelyezkedés miatt a telek sokáig nem talált gazdára, ám a megrendelő – aki maga is építész végzettségű, és kivitelezőként dolgozik – meglátta benne a fantáziát, és a tervezéssel Katók Editet és Berecz Tamás DLA bízta meg, akikkel már többször is dolgozott együtt. A feladat azonban nem kevés kihívást tartogatott.

A teleknek nem az elhelyezkedése az egyetlen problémája, a mérete sem ideális, hiszen csupán 226 m2. Az övezetben található telkekhez képest ez annyira kicsi, hogy az előírások betartásával – tehát a telekhatároktól kötelezően tartott távolság figyelembevételével – nem marad akkora építési hely a telken, amekkorát egyébként a százalékosan meghatározott beépíthetőség megengedne. A tervezőknek nem volt hát más választásuk, a beépíthetőség helyett az elő-, oldal-, és hátsókert kimérésével fennmaradt, kisméretű építési helyre kellett megálmodni a házat, melynek alapterülete így csupán 52 m2.
A vasút közelsége miatt akusztikai problémák adódtak, ezeket azonban sikerült kiküszöbölni: az épület hangszigetelő téglából épült, extra hangszigetelő nyílászárókkal.

Fotó: Bujnovszky Tamás
3/24
Fotó: Bujnovszky Tamás

A vasúti környezet azonban nem csak problémaforrásként, hanem inspirációként is szolgált: a ház nem csak ipari épületekre, hanem egyenesen mozdonyra, vagy még inkább egy vagonra emlékeztet, melynek köszönhetően igazán jól illeszkedik környezetébe, és még humoros is. Az indusztriális hatásban nagy szerepe van az épület külső, alumíniumlemez borításának, mely antracitszürke színének köszönhetően egy ipari telep komorságát juttatja eszünkbe, ám ezt a komorságot feloldják a nyílások körül megjelenő napsárga elemek, melyek játékosságot visznek a homlokzatokba. Az áhított indusztriális jelleget és a környezetből adódó terhelésnek ellenálló anyagot a tervezők a PREFA Prefalz szalagjában találták meg, mely nem csak a falakat, de a tetőt is borítja. Az izgalmas külső kialakítás azonban nem pusztán a vasút közelségére vezethető vissza, hanem egy konkrét előképre is.

Fotó: Bujnovszky Tamás
15/24
Fotó: Bujnovszky Tamás

Berecz Tamás és Katók Edit a helyszínből azonnal Jacques Herzog és Pierre de Meuron bázeli Zentralstellwerk, vagyis központi vasúti jelzőtorony épületére asszociált. Az 1999-ben épült nagyméretű „jelzőbódé" ugyan lényegesen nagyobb szabású, a tervezési feladat mégis hasonló, csak épp fordított. Míg Herzog és de Meuron a környező irodaépületek sorába kívánta beilleszteni a vasúti jelzőtornyot, Berecz és Katók a vasúti környezetbe illesztette be az otthonnak is beillő irodaházat. A svájci épületről több elemet is kölcsönöztek, innen származik az ipari hangulatú fém borítás – bár Bázelban rézzel, Siófokon pedig alumíniummal találkozhatunk –, és innen eredeztethetők az egymáshoz ferdén csatlakozó síkok is. A svájci épület legizgalmasabb eleme ugyanis a különben szabályos kubus egyedüli ferde sarka, melyhez hasonló a magyar párhuzamon is megjelenik: a ház fölé nem vízszintes tetőgerinc került, melynek következtében a tetősíkok és az ereszek is ferdék. Ez a megoldás valamelyest oldja a tömbszerű épület szigorúságát.

Fotó: Bujnovszky Tamás
11/24
Fotó: Bujnovszky Tamás

A belsőben már nyoma sincs az ipari hangulatnak, barátságos, otthonos terekkel találkozhatunk. A meleg színű rétegelt lemezburkolatok és a nagy gonddal kiválasztott, színükben a külsőhöz igazodó, ám formáiknak köszönhetően kényelmet sugárzó bútorok nem csak irodaházba, de lakótérbe is illeszkednének. A kisméretű alapterület miatt az enyhén trapéz alakú alaprajz igen koncentrált, átmeneti terek kialakítására nem volt lehetőség. A földszinten így egy teljesen egybenyitott konyha-étkező-nappali, vagy inkább közösségi tér kapott helyet, valamint egy WC. E fölött egy nagyméretű galéria található, melyen nem csak fürdőszoba és WC, de két irodahelyiség is elhelyezkedik. Utóbbiakat eredetileg üvegfallal képzelték el a tervezők, ám végül felfalazva épültek meg.

Fotó: Bujnovszky Tamás
12/24
Fotó: Bujnovszky Tamás

A telek adottságai valóban nagy fejtörést jelentettek a tervezőknek, mivel a telekre nem értelmezhetők hibátlanul a helyi előírások. Erre megoldást jelenthetne a szabályozási terv módosítása, és a beépítés oldalhatárosra változtatása, ami annyit jelent, hogy az épület egyik fala elérhetne a telekhatárig. Ezt a lehetőséget az építészek már a tervezés folyamán szem előtt tartották, ezért terveztek egy később a házhoz építhető tömböt is, melynek földszintjén kocsibeálló, emeletén pedig még egy irodahelyiség vagy szoba kap majd helyet. (Ez persze csak akkor kivitelezhető, ha esetleg sikerül megváltoztatni a beépíthetőséget.) A lépcsőházat pedig direkt úgy alakították ki, hogy legyen benne egy pihenő, valamint egy ajtó méretű nyílás, melyen keresztül az új épületrész csatlakozhat az eredeti házhoz.

A siófoki HOME/OFFICE Irodaház tehát igazán ötletes, környezetének érdekes színfoltja, ahol valóban otthon érezheti magát a használó. 

Paár Eszter Szilvia

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk