| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Programok

Balatorium Meetup – Átmeneti terek / Transitional spaces

1/3

?>
?>
?>
1/3

Balatorium Meetup – Átmeneti terek / Transitional spaces
Programok

Balatorium Meetup – Átmeneti terek / Transitional spaces

2023.10.12. 10:39

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Balatonfenyves

Építészek, alkotók:
GUBAHÁMORI

Cég, szervezet:
Balatorium, PAD Alapítvány a Környezeti Igazságosságért, szabadonbalaton, Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Esemény kezdete:
2023.10.20. 10:00
Esemény vége:
2023.10.20. 18:00

A Balatorium program őszi utolsó eseménye Átmeneti terek - vízparti koncepciók címmel rendhagyó formátummal jelentkezik: a Balaton déli parti vasútvonalán, egy vonaton megrendezett tájbejárás keretében a vízparti területek történetével és funkcióival ismerkedhetnek meg a résztvevők, különböző tudományterületek szempontjából.

Az ilyen területeket az építészet átmeneti térnek, az ökológia ökotónnak, vagy szegélynek, az urbanisztika puffertérnek nevezi. Ezeknek a tereknek a funkciói nagyon sokrétűek, mivel ezek biztosítják a zavartalan összeköttetést és átmenetet a különböző jellegű és funkciójú élőhelyek között, amihez szükség van egyedi élővilágra és mikroklímára, amihez az ember területhasználati szokásainak is alkalmazkodnia kell.

A Balaton esetében ez a zóna az igen erősen beépített partmeni sávba esik, ami miatt a tó átmeneti zónájának területe gyorsan csökken, funkcióit egyre kevésbé látja el. Ez oka és következménye is a tájhasználati és kulturális szokások megváltozásának. Így a Balaton rövid időn belül olyan tulajdonságait veszítheti el, amelyek a régió egyik leggazdagabb élőhelyévé és kiemelt turisztikai célpontjává tették.

2/3

AZ ELŐADÓK ÉS A TÉMÁK:

dr. Mateja Kurir, filozófus, építészetteoretikus az átmenetiség sokrétegű jelentéséről fog beszélni, az átmeneti térről mint építészeti jelenségről és annak karakterisztikájáról. Előadásában kitér továbbá a vízparti zóna mint átmeneti tér különlegességeire, érintve a határvonalak problematikáját és az üdülőterületek egy-egy specifikus attribútumát.

Wettstein Domonkos, PhD, építész, kutatási területe a Balaton régió tervezéstörténete. Tájkommentárjában áttekinti az elmúlt évszázad épített környezeti változásait a Balaton déli partján az építészeti hagyományok és kihívások tükrében. Feltárja a településszerkezeti specifikumokat az utazás során érintett települések kapcsán, és bemutatja, hogy mit jelentenek a tervezési határvonalak, és azok hogyan mosódtak el az utóbbi években.

Schleicher Vera, PhD, etnográfus, muzeológus, tájkommentárjában szintén a Balaton földrajzi tereiben lezajlott változásokat vizsgálja a kulturális és társadalmi interakciók aspektusából, valamint kitér a turizmus által támasztott kihívásokra az őslakosság és a nyaralónépesség szempontjából. Arra keresi a választ, hogy ezek a kulturális kölcsönhatások milyen terekben jönnek létre, és hogy az átmenetiség értelmezhető-e időbeli, társadalmi folyamatként.

dr. Varga Anna, etnobiológus, a parti zónának a hagyományos tájhasználati módjairól, és az ebben bekövetkezett változásokról fog beszélni. Hogyan hatnak ezek a változások a Balatonra és a parttól távolabbi területekre, a természetes élőhelyekre?

dr. Zlinszky András limnológus, térinformatikus, kutatási területe a tó élő rendszerének és emberi használatának modellezése. Előadásában vízparti élőhelyek zonációjával és az egyes zónák ökológiai szerepével foglalkozik. A parti zóna keresztmetszetét áttekintő sétán a vízpart legfontosabb élőlény-csoportjait és az ezek által fenntartott ökológiai folyamatokat mutatja majd be.

MENETREND:

10:00 - Budapest, Déli pályaudvar, gyülekezés, beszállás
10:35 - Budapest, Déli pályaudvar, vonatindulás
11:00 - Mateja Kurir bevezető előadása
11:20 - Székesfehérvár
11:40 - Schleicher Vera és Wettstein Domonkos tájkommentárja
11:55 - Siófok
12:45 - 15:10 - Terepbejárás, sétával egybekötött szakmai beszélgetés Balatonfenyves vízparti zónájában Zlinszky András és Varga Anna vezetésével
15:17 - Balatonfenyves vasútállomás, vonatra visszaszállás
15:30 - Workshop beszélgetések
16:01 - Siófok
16:36 - Székesfehérvár
17:24 - Visszaérkezés, Budapest, Déli pályaudvar

A Balatonfenyvesi terepbejárásra lehet külön is csatlakozni: találkozó a Balatonfenyvesi vasútállomáson.

REGISZTRÁCIÓ:

Az esemény regisztrációhoz kötött, a regisztrációs határidő október 18. (éjfél). A férőhelyek száma 60 fő, amelynek elérése után lezárjuk a regisztrációt. A sikeres regisztráció után visszaigazoló e-mailt küldünk.

Regisztrációs link: https://forms.gle/bpSA8WT5pirMUrMP7

A program ingyenes, utazási hozzájárulást azonban adományként szívesen fogadunk, amelyet a helyszínen készpénzben lehet befizetni.

AJÁNLOTT JEGYÁRAK:
- teljes áru jegy: 5.000 Ft
- diák-és nyugdíjas jegy: 2.500 Ft

3/3

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

_A program hibrid módon, angol és magyar nyelven valósul meg. Igény esetén kiscsoportban fordításra lehetőség lesz.
_Az esemény egy külön vasúti kocsival közlekedik.
_A regisztrált résztvevőknek uzsonnával és frissítővel készülünk, de érdemes saját igények szerint egyéb étellel/itallal érkezni.
_Az eseményre a terepbejárás miatt kényelmes és vízhatlan cipőben és ruházatban érdemes jönni.
_A program 16 éves kor felett ajánlott.
_Extrém rossz idő esetén a Balatonfenyvesi terepbejárás helyszínét a szervezők módosíthatják.
_A vonatút alatt a dohányzás nem megengedett. Dohányzási lehetőséget a balatonfenyvesi vasútállomás erre kijelölt helyén tudunk biztosítani.  

A MEETUP a szabadonbalaton és GUBAHÁMORI közös ötlete alapján valósul meg a PAD szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

A Balatorium a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa megbízásából a PAD for environmental justice szervezésében és szakmai koordinációjával valósul meg. További partnerek: MOME Budapest - MOME Balatorium, szabadonbalaton, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet - BalatonScience, Balaton-Felvidéki Nemzeti Park, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, Limnológia Tanszék, Pannon Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem - MKE Képzőművészet-elmélet Tanszék

Facebook esemény: https://fb.me/e/35o0hjGeZ 

A PROJEKT FELÜLETEI:
www.balatorium.hu
www.bazis.balatorium.hu
www.facebook.com/balatorium
www.instagram.com/balatorium 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.