Nézőpontok/Kritika

Bartos Erika: Budapest könyvek

1/17

Bartos Erika: Budapest rajzban

Bartos Erika: Budapest titkai

Elefántház

rajzok

Danubius Hotel Gellért

Iparművészeti Múzeum

Nyugati Pályaudvar

Opera

Parlament

Budapest titkai

Budapest titkai

Budapest titkai

Budapest titkai

Budapest titkai

Vajdahunyad vára

a könyvek

fotó: Tóth-Horváth Réka

?>
Bartos Erika: Budapest rajzban
?>
Bartos Erika: Budapest titkai
?>
Elefántház
?>
rajzok
?>
Danubius Hotel Gellért
?>
Iparművészeti Múzeum
?>
Nyugati Pályaudvar
?>
Opera
?>
Parlament
?>
Budapest titkai
?>
Budapest titkai
?>
Budapest titkai
?>
Budapest titkai
?>
Budapest titkai
?>
Vajdahunyad vára
?>
a könyvek
?>
fotó: Tóth-Horváth Réka
1/17

Bartos Erika: Budapest rajzban

Bartos Erika: Budapest titkai

Elefántház

rajzok

Danubius Hotel Gellért

Iparművészeti Múzeum

Nyugati Pályaudvar

Opera

Parlament

Budapest titkai

Budapest titkai

Budapest titkai

Budapest titkai

Budapest titkai

Vajdahunyad vára

a könyvek

fotó: Tóth-Horváth Réka

Bartos Erika: Budapest könyvek
Nézőpontok/Kritika

Bartos Erika: Budapest könyvek

2016.07.13. 13:30

Cikkinfó

Szerzők:
Bartos Erika

Földrajzi hely:
Budapest

Megjelentek Bartos Erika Budapest könyvei, melyben a főváros 28 kiválasztott épületét két kötetben - számos archív felvétellel, friss fotókkal, rajzokkal, leírásokkal, izgalmas történetekkel, részletekkel - ismerhetjük meg. A rengeteg anyaggyűjtés, és nagy építészek leszármazottaival folytatott találka eredménye a két kötetnyi album. 

Előszó

Építészmérnökként diplomáztam a Budapesti Műszaki Egyetemen, az építészet azóta is meghatározó része az életemnek. Mesekönyveimben is szüntelenül jelen van, nagy örömmel formáltam meg a valós helyszíneket, ahogy Bogyó és Babóca erdei házikóit is. Ebben a kötetben most főszerephez jut az építészet. Az album nem a legkisebb korosztálynak szól, hanem mindazoknak, akiket érdekel a főváros. Sok év munkája rejlik benne, lassan formálódott és bővült a most látható állapotára. A kötet egy szubjektív kép Budapestről, néhány kiválasztott épület története, amik kedvesek számomra. Vagy azért, mert nevezetesek, fontos a múltjuk, vagy azért, mert híres lakónak adtak otthont, vagy egyszerűen szépek. Az épületeket nem csak önmagukban tartom érdekesnek, a teljesség igénye nélkül körbejártam a környezetüket is. Ahogy a Gellért-szállót is nehéz a Gellérthegy nélkül szemlélni, a zugligeti lóvasúthoz is hozzánőtt a Libegő története, vagy a Margitszigethez a Margithíd sorsa. Így formálódott ez a mű egy folytonosan kitekintő, elkalandozó városjárássá.

Számtalan szakembert, kutatót, művészek, építészek, alkotók leszármazottait kerestem fel személyesen. Nagy élmény volt Stróbl Mátyás otthonában tett látogatásom, ahol lehetőségem nyílt nagyapja, Strobl Alajos, a századforduló kiváló szobrászának eredeti rajzait megcsodálni egy finom kávé mellett. Hasonlóan tartalmas volt számomra a Medgyaszay István unokájával való találkozás, akinek romantikus, Gellért-hegyi házában a kivételes tehetségű építész eredeti rajzai, tervei mellett maketteket is láthattam. Sok különböző intézmény képeiből válogattam, nagyszerű anyagokat találtam a nélkülözhetetlen FORTEPAN fotótárban, vagy a Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében, amely befogadhatatlan mennyiségű kiváló képanyagot őriz a főváros múltjából.


Danubius Hotel Gellért
5/17
Danubius Hotel GellértOlykor a világ legkülönbözőbb pontjain élő alkotókkal váltottam levelet, mint a francia Defroi, a fiatal Minecraft-géniusz, aki megalkotta a számítógépes építőjátékból a magyar Parlamentet, vagy a bécsi Harald Schachenhofer, aki egyedülálló járműfotók tulajdonosa. Nagy tisztelője vagyok Lajta Béla építészetének, az ő munkáival kapcsolatban külön köszönöm Csáki Tamás részvételét, aki a Lajta Béla Archívum szerkesztőjeként volt segítségemre. Kiemelten örömteli élmény volt Dulácska Endre professzort, egykori tanáromat is megszólaltatnom a kötetben. A Margitszigeti Víztorony vasbetonszerkezete kapcsán beszélgettünk, ami visszaidézte számomra az építészkari egyetemi éveket. A matematika, statika, szilárdságtan a legnagyobb kedvenceim közé tartozott, mint minden tudomány, ami a logikára épül.

A sok különböző találkozás és anyaggyűjtés között feltöltődést hozott, amikor az Országos Levéltárban és a Kiscelli Múzeumban kikértem néhány nevezetes épület eredeti terveit, Ybl Miklós, Steindl Imre, Hauszmann Alajos, Schulek Frigyes és mások munkáit. Sokáig nézegettem ezeket a rajzokat, mint a számítógép előtti világ fantasztikus, szemet gyönyörködtető lenyomatait. Végtelennek tűnő időt töltöttem az Arcanum Digitális Tudománytár archívumában fellelhető századfordulós lapok (Uj Idők, Pesti Hírlap, Vasárnapi Ujság olvasgatásával is.


Opera
8/17
Opera
Sok izgalmas helyre bejuthattam. Körbenézhettem az Operaház épületének tetejéről, felmászhattam a Mária Magdolna - torony galambok lakta fedélszékéig; megnézhettem, hogyan restaurálják a Mátyás-templom Mária-kapuját, bebarangolhattam a frissen megnyílt Vigadót, láthattam a Nyugati pályaudvar Királyi Várótermét, vagy a Parlamentet ábrázoló bámulatos makettet, készítés közben. Hálás vagyok azoknak a szakembereknek, akik egy-egy témakör tudósaként átnézték, lektorálták és véleményezték a fejezetek szövegét.

Nagy segítséget nyújtottak a Budapesttel foglalkozó blogok, és a főváros széles irodalma. Rengeteg könyvet vásároltam, kölcsönöztem és böngésztem végig, külön köszönöm több lelkes antikvárius segítségét, akik egy-egy témában külön utánajártak bizonyos régi köteteknek a kedvemért. A több éves anyaggyűjtés nem volt egyszerű, de még nehezebb volt a rengeteg anyagból leszűrni egy megjeleníthető mennyiséget. A rajzok készítése volt talán minden részlet közül a legélvezetesebb. A nyomdai teendőkben nagy segítségemre volt Wunderlich Péter, a lektorálásban Lovász Andrea, Mandler Judit, Illés Anna, Pálos Miklós és Ágoston Alexandra. Köszönöm a segítséget és bíztatást Kiss Emőkének és Janikovszky Jánosnak, a tördelést, szerkesztést, kreatív munkát Kiss Dominikának, a fotózást Kosik Richárdnak. Végül nagyon köszönöm Bereményi Gézának és Császár Bíró Évának, hogy a Cseh Tamás által énekelt, ikonikus Budapest-dal egy mondatát felhasználhattam mottóként.


Budapest titkai
10/17
Budapest titkai
Amikor lezártam a kéziratot, akkor szembesültem vele, hogy a kötet meglehetősen terjedelmes lett. Elhatároztam, hogy készítek egy kisebb változatot is, rövidebb szöveggel, és a bőséges fotóanyag helyett csupán saját rajzaimmal. A kisebb kötet két nyelven készült el, köszönöm az angol fordítást Gaschler-Gyeviki Nórának. Így a Budapestről készített munkámnak egy nagyobb (Budapest titkai), és egy kisebb (Budapest rajzban) változata is megszületett.

Bartos ErikaBartos Erika: Budapest könyvek 

Bartos Erika nevéhez számtalan mesekönyv fűződik, Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, munkásságát és karitatív tevékenységét számos díjjal ismerték el. Budapestet bemutató két új kötetével először lép ki a gyerekkönyvek világából. Eredeti építészmérnöki végzettségéhez visszanyúlva a főváros legszebb századfordulós épületeit veszi sorra, bekörbejárva azok múltját, jelenét és jövőjét.

A Budapesti titkai című kötet több év munkájának a gyümölcse, 28 kiválasztott épület kapott helyet benne. A történeteket számtalan archív és friss fotó illusztrálja, a bőséges képanyagnak köszönhetően a könyv terjedelmes, nagy albummá duzzadt.


Budapest titkai
12/17
Budapest titkaiA Budapest rajzban című kötet az előbbinek tömörebb, rövidebb változata. Ugyanaz a 28 épület szerepel benne, de rövidebb leírásokkal, illetve a fotók helyett a szerző saját grafikáival illusztrálva.

Budapest titkai: 29 × 24 cm, 340 oldal, terjeszti a Móra Könyvkiadó, 9990 Ft
Budapest rajzban: 25 × 2 0 cm, 176 oldal, magyarul és angolul, terjeszti a Móra, 4990 Ft

Bartos Erika: Budapest titkai 

Bartos Erika Budapest titkai című könyve páratlan ajándék mindazoknak, akik Budapesten élnek, vagy a fővárosba látogatnak, és megérinti őket a város atmoszférája. Az album egyesíti a tudományos igényességet a laikus olvasó tájékoztatásával, a történeti dokumentációt a szórakoztató irodalommal, az épületek szabatos leírását pedig saját rajzaival és olyan lenyűgöző felvételekkel illusztrálja, amelyeket az olvasó másutt még nem láthatott. Külön érdeme a kötetnek, hogy nemcsak a szerző által kiválasztott huszonnyolc épületet mutatja be, hanem közvetlen környezetüket is – ezzel a szokásos épületismertetések műfaját fejleszti tovább.

Bartos Erika, aki a Bogyó és Babóca sorozatával vált ismertté és kedveltté, most a felnőtteket lepi meg egy mesés Budapest-könyvvel. Az a szeretet, ami ismert karitatív tevékenységében is megnyilvánul, most épített környezetünk felmutatásában érhető tetten.


Bartos Erika: Budapest titkai
2/17
Bartos Erika: Budapest titkai
Dr. Meggyesi Tamás DSc. professzor emeritus, Ybl- és Széchenyi-díjas építészmérnök, az MTA doktora, a BME Építészmérnöki kar, Urbanisztika tanszék tanára

A könyv mérete: 29 × 2 4 cm
340 oldal, keménytábla, cérnafűzött
Terjeszti a Móra Könyv kiadó, 9990 Ft


Bartos Erika: Budapest rajzban 

Különleges könyvet tart kezében az olvasó. Alkotójáról, számos nagysikerű gyerekkönyv szerzőjéről, Bartos Erikáról talán kevesen tudják, hogy diplomadíjjal végezte el a BME építész karát. Tehetségét, művészetét már a gyerekkönyveiben is megmutatta, most az idősebb korosztályoknak szóló impozáns könyvvel jelentkezik, amelyben elsődleges szerepet játszik a történeti építészet, Budapest lenyűgöző épületeivel. A magyar fővárost méltán szokták említeni a világ legszebb városai között. Megismerhetetlen gazdagságának olyan keresztmetszetét vehetjük kézbe, amely az építészeti grafika médiumán keresztül az ünnep- és hétköznapok megélhető, gyönyörködtető világába viszi az olvasót.


Bartos Erika: Budapest rajzban
1/17
Bartos Erika: Budapest rajzbanDr. Krähling János PhD, egyetemi docens
A BME Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszék tanszékvezetője

A könyv mérete: 25 × 2 0 cm
176 oldal, keménytábla, cérnafűzött
Terjeszti a Móra Könyv kiadó, 4990 Ft
A kötet angolul is kapható, Budapest in drawings címmel

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.