Közélet, hírek

BÉK tisztújtás októberben — a Jelölő Bizottság felhívása

2008.04.30. 13:02

Cikkinfó

Vélemények:
1

Dosszié:

2008 októberében a BÉK teljes tisztújítás elé néz. A kamara jelenlegi elnöksége a tisztújítás előkészítésére – a kamarai törvénynek megfelelően – öttagú Jelölő Bizottságot (JB) kért fel.A Jelölő Bizottság felhívását tesszük közzé: "Felhívjuk tagtársainkat, hogy támogassák a munkánkat!"

FELHÍVÁS
a Budapesti Építész Kamara valamennyi tagja számára

2008 októberében a BÉK teljes tisztújítás elé néz. A BÉK jelenlegi elnöksége a tisztújítás előkészítésére – a kamarai törvénynek megfelelően – öttagú Jelölő Bizottságot (JB) kért fel.

A JB határozott szándéka, hogy a jelölés folyamatát minden eddiginél szélesebb nyilvánosság előtt végezze, a teljes folyamat átláthatóságát biztosítva. Célunk azonban nem csupán az átláthatóság, hanem annak a biztosítása, hogy a BÉK tagjai maguk is alakíthassák már magát a jelölési folyamatot is. A JB elhatározása, hogy a jelöléssel párhuzamosan egyfajta szakmai vitára is lehetőséget adjon, a kamara jövőbeni profilját, irányultságát meghatározandó.

A JB szerint a kamara vezetése olyan profi testület kell legyen, melynek feladata elsősorban a kamarai tagok érdekképviselete, a tagságon belüli érdekcsoportok (pl. tervező építészek, építésztanárok, kutatók, szakmai tagozatok stb.) igényeinek összehangolása illetve problémainak kezelése. Példaként az orvosi és az ügyvéd kamarák működését és érdekérvényesítő képességét tekinthetjük. Így belátható, hogy a Kamara elnökségében nem kizárólag, talán nem is elsősorban kiemelkedő tervezői készségekkel megáldott építészekre van szükség, hanem olyan kollégákra, akik ugyan ismerik a szakmagyakorlás problémáit, de beállítottságuk és képességeik a feladatorientált ügyvitelre is alkalmassá teszik őket (pl. az új elnökség megörökli a tervezett Budapesti Építészeti Központ ügyét is), valamint határozott szándékuk a kifelé történő sokkal intenzívebb, folyamatos kommunikáció lebonyolítása is.
Csak abban az esetben lehet az épített környezet alakításában pozitív változásokat előidézni, ha a szakmagyakorlók tiszta szakmai és jogi környezetben tudnak dolgozni. Ennek első lépcsője lehet az olyan Kamarai szolgáltatás megteremtése, mely elősegíti a problémák feltárását, számbavételét, megoldási stratégiák kidolgozását, illetve azok hatékony menedzselését és kommunikációját.

Olyan küldötteket is keresünk, akik a szakmagyakorlás során felmerülő problémákat az elnökség felé aktívan közvetítik, javaslatokat fogalmaznak meg, ötleteket dolgoznak ki.

Felhívjuk ezért tagtársainkat, hogy támogassák a munkánkat!

Akár úgy, hogy megfogalmazzák azokat a sarokpontokat, ahol érdemi változást tartanának szükségesnek, akár úgy, hogy az egyes tisztségekre jelölteket állítanak, akár pedig úgy, hogy maguk jelentkeznek egy-egy pozícióra azzal, hogy a következő 4 évben munkájukkal szeretnék segíteni közös ügyeink előmozdítását!
Tagtársaink kérdéseikkel, ötleteikkel fordulhatnak akár a JB egyes tagjaihoz közvetlenül is, minden kommunikációs csatorna rendelkezésre áll. A JB szándéka, hogy a BÉK honlapján (www.budapestiepiteszkamara.hu) valamennyi jelöltet bemutassa a tagságnak. A bek/kukac/t-online.hu címre a jelölés folyamán beérkezett érdemi javaslatokat, észrevételeket, valamint a JB valamennyi határozatát a tagság nyilvánossága elé tárjuk.

Kapy Jenő DLA, Kruppa Gábor (a JB elnöke), Schwarczuk Ágnes, Szabó Levente, Zsuffa Zsolt
a Budapesti Építész Kamara Jelölő Bizottsága

Kapcsolódó információk olvashatók a BÉK honlapján

Vélemények (1)
Hartmann György Sándor
2008.05.01.
12:28

Ha nem is a tiszújításhoz, de egy korábbi eseményhez szeretnék szóni - a május 8-i BÉK küldöttgyűlés alapszabály módosításához - a KAMARAI KÁRTYA bevezézetés alapszabályba történő beemeléséhez, azzal a célla, hogy legalább a vita fóruma megtermetődhessen.

Úgy látszik valamely kártyagyártó cég rájött arra, hogy milyen nagy üzlet (a cca. 150 ezer fős) kamarai tagok és regisztráltak részére a kártyák éves legyértása, megkeresték mind az építész, mind a mérnöki kamarát, és no lám az elnökségek ráharaptak, és osztanák a kártyákat (évente), mint állat!  (Egy kollegám már reklamált a mérnöki kamránál is.)

Mert mire jó ez a kártya? Semmire! Csak szórjuk vele a pént (éppen abben az évben is jeletős tagdíjat emelt az építész kamara!)

Minden korábbi papírokkal lehet igazolni a regisztrációkat.

Ráadásul valemyik okostojás még azt is kitalálta, hogy az éves kártyát csak a tagdíj befizetése és a továbbképzés teljesítése után adják ki!

Most hogyan is van ez? A tagdíjat márciusig kell befizetni, annak aki nem kap mentességet. Tehát az éves kártyát április után adnák ki, vagy ez csak azt elmúlt évi befizetést igazolná?

A továbbképzés kötelező részét öt év alatt egy alaklommal kell elvégezni. Ki fogja megállapítnai évente, hogy most akkor valaki eleget tett-e a továbbképzési lehetőségének vagy sem?

Szavazatra jogosult küldöttek! Tiltakozzatok a kártya bevezetése ellen!

Ryhe

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk