| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Közélet, hírek

Bemutatjuk az Év Tájépítésze Díj zsűrijét

1/0
Hirdetés
1/0
Közélet, hírek

Bemutatjuk az Év Tájépítésze Díj zsűrijét

2013.03.29. 09:48

Bemutatjuk az Év Tájépítésze Díj 2013 szakmai zsűrijét, akik eldöntik, ki kapja idén az egymillió forint pénzjutalommal járó elismerést.

Dr. Rácz Tamás
Zsűri elnök

Tájépítész, vízgazdálkodási szakmérnök. 1972-76 között a VÁTI – ENSZ Termálturizmus Központi Tervező Osztály csoportvezetője, 1974-75 között a UNDP ösztöndíjasaként az USA-ban tanul. A VÁTI-ból kilépve elsők között alapít magánvállalkozást. 1989-91 között Master fokozatot szerez az USA-ban, majd 1994-ben az MTA Mezőgazdasági Tudományok kandidátusa címét is megkapja. Érdeklődése 1992-ben fordul a regionális Duna-kutatás felé, amely ÖKOPLAN nevű cégének fő profilja lesz. Hajóirodát üzemeltet, hobbija a dunai kishajózás. A Duna teljes hazai szakaszának felmérője, a Szigetközben az ún. meanderező változat kidolgozója és a szigetközi vízpótlási alternatívák értékelője. 2011-ben Pro Régió-díjban részesül, 2012-ben az Ormos Imre emlékérem kitüntetettje.

Anna Sessarego
EFLA Europe delegált

1985 óta tagja a Genovai Építészek, Tervezők, Tájrendezők és Tájvédők Rendjének. 1990-ben az elsők között specializálódik tájépítészetre Olaszországban. Az Olasz Tájépítészek Szövetségének (Associazione Italia di Architettura del Paesaggio – AIAPP) alapító tagja, 2006 és 2009 között titkára. Jelenleg az olasz szövetség EFLA és IFLA delegáltja. 1994 óta folytat oktatási, kutatási és koordinációs tevékenységet a Genovai Egyetem tájépítészeti szakán. Kutatásainak fókuszában – főként Liguria területén - a használaton kívüli iparterületek tájanalízise, a barnamezők rekultivációs lehetőségei, a városi zöldhálózatok és a parti menti területek fenntartható turisztikai fejlesztése állnak.

Dr. Jámbor Imre
BCE Tájépítészeti Kar delegáltja

1969 óta dolgozik egyetemi oktatóként. Kidolgozta a Zöldfelületi rendszerek diszciplina tananyagát, amelynek oktatását 1980-tól irányításával kezdték meg. Kimunkálta a tájépítész doktori (Ph.D) képzés programját. Kezdeményező szerepet játszott a MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozat létrehozásában, amelynek 4 évig elnöke volt. A Tájépítészet, majd az ezt váltó 4D c. szakmai-tudományos folyóirat alapító főszerkesztője. A szabadtér fogalmának bevezetője és a Szabadtérépítészet c. tantárgy kidolgozója. 2008-ig a Tájépítészeti Kar dékánja, tanszékvezető egyetemi tanár.

Kerekes György
a MÉSZ delegáltja

Építész, szociológus, esztéta, településtervező, a CDC Kft ügyvezetője. Számtalan település fejlesztési koncepciójának, rendezési tervének kidolgozója. Volt kerületi főépítész az V. és a XI. kerületben is. A Tarlós kabinetben két évig Budapest főépítésze, koordináló munkája nyomán, a településfejlesztési koncepció megalapozásaként, soha nem látott részletezettségű térinformatikai adatbázis állt elő a főváros területén. 2012 óta a Magyar Építőművészek Szövetségének alelnöke. Kettős életet él: építészeti és főépítészi munkája mellett kiváló zongorista és jazz történész: Jazz Portrék címen 5 évtized jazz történetét dolgozta fel több kötetben.

Pottyondy Péter
A MÉK-TKT delegáltja

Építészmérnök, 1979-ben diploma díjjal diplomázott a BME Ipari Tanszékén. 1979-1984 között Veszprémben, majd a HUNGEXPO-nál, építész tervezőként dolgozott. 10 éven keresztül építészeti tervezést és épületszerkezettant tanított az Ybl Miklós Főiskolán. 1990-től a fővárosi és kerületi építészeti tervtanácsok tagja. 1997-től a KÖZTI-ben dolgozik, építész stúdióvezető. 1980 óta tagja, 2008-2009 között elnökségi tagja a MÉSZ-nek. 2008-tól tagja majd két éve vezetője az NKA Építőművészeti Szakmai Kollégiumának illetve a későbbi Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumának. Lánya révén családi vonalon is erős szálakkal kötődik a tájépítészethez.

Sándor Tamás
MAKEOSZ delegáltja

Tájépítész, az S-TÉR Kft. vezetője. A MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozat vezetőségi tagja, korábban a MAKEOSZ elnökségi tagja. 2012-ben Az Év Tájépítésze közönségdíjasa. A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán a „Játszóterek és környezetük tervezése" tantárgy meghívott előadója. Az S-TÉR Diplomadíj alapítója. Részt vett az Erzsébet tér (Gödör) valamint az Erzsébet téri park tervezésében valamit több kelet-magyarországi településközpont és számos közpark, köztér és játszótér tervezésében.

Schieder Zoltán
Semmelrock delegált 

A Semmelrock Stein+Design Kft-nél 1998 óta dolgozik, mint projektmenedzser. Mélyépítő üzemmérnöki végzettségének köszönhetően a nagy projekteket lebonyolító tervezőkkel, kivitelezőkkel, beruházókkal, önkormányzati és építési ügyekben meghatározó döntéshozókkal országos szinten tartja a kapcsolatot. A betontermékek menedzselése tartozik a szakterületéhez, munkája különösen fontos az olyan betontermékek esetében, ahol a 400 féle Semmelrock termék standard színe, formája és mérete mellett további egyedi gyártási igényeket kell kielégíteni.

Szakács Barnabás
MTSZ delegált

Tájépítész, városépítési és városgazdálkodási szakmérnök, vezető tervező, a Lépték-Terv iroda alapító tagja, 2001 óta cégvezetője. Alapító tagja a Sztánai Műhely, a kalotaszegi falu fejlesztéséért - szakmai és kultúrális csoportosulásnak, valamint a TÁJ-ÉK tájművészeti csoportnak. 2010 óta a Magyar Tájépítészek Szövetsége alelnöke. Nevéhez fűződik többek között a XIII. Kerületben a Hollán Ernő és a Ditrói Mór utcák rekonstrukciója, Pécsett az Uránváros főterének és Megyer városrész központjának rekonstrukciója. Társtervezője a budapesti Károly körút átalakításának.

Turcsányi Miklós
MÖFÖSZ delegált

Táj- és kertépítész vezető tervező, oklevelét Ormos professzornál védte 1968-ban.  Előbb egri tervező, majd Salgótarjánban „parkmérnök" lett. Később Városépítés- Városgazdasági szakmérnöki diplomát szerez, majd vidéken tájfásításokat, stadion felújítást végez. Táj- és Környezetrendezési harmad-diplomáját Alma Materében, a Kertészeti Egyetemen már Mőcsényi Mihály rektortól veszi át 1993-ban. Az európai virágos versenyben díjazott Eger ekkor hat évre kinevezi városi főkertésszé. A Főkertészek Szövetségének (a mai MÖFÖSZ elődjének) alapító elnöke. A Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány alapító tagja.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.