Épülettervek

Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve

1/10

látványterv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve

?>
látványterv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
látványterv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
látványterv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
Az égigérő paszuly története - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
alaprajzok - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
?>
tájépítészeti koncepció - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
1/10

látványterv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve

Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
Épülettervek

Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve

2015.05.12. 10:50

Projektinfó

Bence-Hegyi Kilátó Pályázat

Tervezés éve:
2015

Stáblista

koncepcióterv: Huszár András, Pozsár Péter, Ráday Dávid
formaterv: Bányai Csaba
műszaki rajzok: Lencsés Albert
3D: Szilágyi Benjamin
illusztráció: Gyulai Panni
szöveg: Anabela Vasková
statikusok: Cséfalvay Gábor, Szaniszló Gábor adminisztráció: Lakatos Nikoletta, Janota Orsolya

Bemutatjuk a Hello Wood csapatának első helyezett, Bence-hegyi kilátóra tervezett munkáját. 

Bence-hegyi kilátó koncepció 
Az égigérő paszuly

A kilátó alapgondolata egy olyan történet köré szerveződik, amely hazánkban is értelmezhető, de a külföldi turisták számára is ismert az égigérő paszuly történetét. Olyan jelet szerettünk volna létrehozni, mely formájával, anyaghasználatával illeszkedik a környezetébe, mégis észrevehető, megjegyezhető és szerethető.


terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
4/10
terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve




Mivel a kilátó magassága 20 méterben maximalizált, arra törekedtünk, hogy a felület kialakítása a magassági korlát ellenére mégis grandiózus hatást keltsen. A vékony szálak, melyek a kilátó burkolatát alkotják, dinamikussá formálják a külső megjelenést miközben a forma továbbra is organikus, szerethető, és szelíd marad. A kilátó organikusan kavargó formája alá, egy a végletekig egyszerűsített alaptest került. A kilátó alapozási munkálatai eleve szükségessé teszik a hegy felső rétegeinek megbontását, ami így lehetőséget nyújt arra, hogy a szükséges, de minimális kiszolgáló funkciókat a megbontott terep alá süllyesztjük. Itt a vizes blokkok és egy minimális közösségi tér kap helyet, ahol igény esetén egy kisméretű kiszolgáló tér is kialakítható.

A háromszög alaprajz ideálisnak tűnt. A tó felé eső él a lankába illeszkedik, így az itt pihenni vágyók korlát nélkül élvezhetik a kilátást, az alap test egybeolvad a természettel. A felérkezés helyszíne a háromszög további két éle, a lépcsőnek illetve az alap egység bejáratának ad helyet. Az egyszerűsített alap kubus, mint egy posztamens tartja a ráhelyezett műtárgy hangulatú kilátót. A tervezett kilátó minimális eszközök alkalmazásával arra törekszik, hogy az ide látogatóknak a leheő legérdekesebb élményeket biztosítsa.


alaprajzok - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
9/10
alaprajzok - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve




A kilátó lépcső spirálja mellett egy zárt, száraz csúszda is helyet kap, ami az üzemeltetés ideje alatt a lefelé induló mozgást jelentősen csökkentheti. Így a kilátókra oly jellemző sűrűsödések kiküszöbölhetők és a közlekedés folyamatossá válhat. A csúszda másik fontos szerepe, hogy a használat
során köti össze és szervezi egy egységgé az alépítmény geometrikus kubusát, az organikus toronyformával.

A torony felső szintjére a burkolat szinte teljesen kiritkul, eltűnik, a külső homlokzatot kültéri időjárásálló kompakt lemezekbol alakítjuk ki. A perforált és tömör elemek felváltva követik egymást újabb érdekes rétegét adva ezzel az installációnak. A felső szintre már csak a perforált lemezből álló elemek kerülnek, így biztosítva a teljes 360 fokos körpanorámát.


terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
7/10
terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve



A kilátó fő nézete a tó felé, annak tengelyére tájolt, a kilátás teljes egészében élvezhető. A külső burkolat korlát felé emelkedő része a látogatók szélterhelés elleni védelmét szolgálja. A tartószerkezet vázát egyedileg hajlított és méretezett hossztoldott ragasztott fatartók adják. A főtartókat acél andrásolás és a belső körben elhelyezett acél lépcsőkarok kötik össze és biztosítanak szerkezetileg és statikailag állékony és merev szerkezetet. A hajlított
fatartókat, a külso kompakt lemez burkoló elemeket, a formát meghatározó egyedi fatartókhoz rögzítjük.

A torony 2 méter mély vasbeton alaptesten, gyurun nyugszik, amely a jelenlegi mértékadó talajszint alá nyúlik. E szinten alakul ki a posztamens is, amely a tervezett minimális kiszolgáló egységek helyszíne. Az alaptest funkciókkal való feltöltésének lehetőségét elengedhetetlennek tartjuk, bízva abban, hogy így elkerülheto a barkács bódék megjelenése a kialakított csúcson. A tájépítészeti koncepció a toronnyal rokon és annak koncepcióját erosíti, támasztja alá. A terület megközelítése, az eredeti ösvény nyomvonalának minimális változtatásával történik. A feljutás egy enyhe ívvel történik, ami a torony spirális kialakításával rokon téri mozdulat. Az ösvény az alaptest főhomlokzata felé érkezik, ahonnan az első terasz azonnal megközelíthetové válik. A terep burkolata minimális, ezzel is csökkentve a mesterséges jelenlétet.


tájépítészeti koncepció - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
10/10
tájépítészeti koncepció - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve



Az épület üzemeltetése

A kilátótorony kialakításán túl fontosnak tartottuk a hosszú távú üzemeltetés kritériumait szem előtt tartani. A külön zárható csúszda és alsó kubus lehetőséget biztosít a szezonális nyitvatartáshoz: maga a kilátó szezontól függetlenül látogatható, míg az alépítmény és a csúszda ettől függetlenül lezárható, így a kiszolgáló funkciók nem igényelnek állandó felügyeletet. Ezáltal időszakosan, akár előre leszervezett csoportok részére is kinyitható az épület, egyúttal a beltér, és a csúszdarendszer állagvédelme is megoldott.


Az égigérő paszuly története - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve
8/10
Az égigérő paszuly története - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve




a Hello Wood csapata


 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk