/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Programok

BME Alkotóhét 2007

1/2

?>
?>
1/2

BME Alkotóhét 2007
Programok

BME Alkotóhét 2007

2007.10.04. 08:38

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Esemény kezdete:
2007.10.08. 06:00
Esemény vége:
2007.10.31. 15:00

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

A BME Urbanisztika Tanszék "Alkotóhét 2007" programsorozata október 8-tól a Gödör Klubban. Részletes nyitónapi program

1/2

Ebben az évben az Alkotóhét az Erzsébet téri Gödör Klubban kerül megrendezésre, és mivel kapcsolódik az Építészet hónapja programjához, a szokásosnál jóval korábban. Emiatt a Város 4-es tervezési tantárgy tematikájában is máshol lesz a helye, más lesz a feladata. A Város 4-es tervezési tárgyunk témája ebben a félévben: „Paneles lakótelepek fenntarthatósága". Éppen csak a tervezési helyszínek, azok problémáinak megismerésén és közös fenntarthatósági koncepciójuk megfogalmazásán lesznek túl a hallgatók, amikor következik az Alkotóhét, ami ebben a félévben tulajdonképpen az önálló alkotómunka az elindítása lesz.


Hogy ez az indítás intenzív és eredményes legyen, az Alkotóhét első napján (október 8.-án, hétfőn) a Gödör Klubban előadássorozatot tervezünk, ahol a lakótelepek problematikájának egy-egy – elsősorban nem építészeti - szegmensét ismerhetik meg a hallgatók „népszerű tudományos" formában, vetítettképes előadásokon, akár egy-egy film(részlet) levetítésével. Ugyanezen a napon nyílik a fotókiállítás (Hommage à Lucien Hervé), amelyen a nyáron meghirdetett, október elsejei beadási határidejű fotópályázat legjobb képei kerülnek kiállításra.

A részletes program csatolva! 


AZ ALKOTÓHÉT NYITÓ NAPJÁNAK RÉSZLETES PROGRAMJA AZ ERZSÉBET TÉRI GÖDÖR KLUBBAN 2007. OKTÓBER 8.

10.00 – 10.15 Az ALKOTÓHÉT ÉS A „LAKÓ-TELEPESEK" FOTÓKIÁLLÍTÁS MEGNYITÁSA PÁLFY SÁNDOR DLA
10.15 – 10.45 DR.FLEISCHER TAMÁS TUDOMÁNYOS KUTATÓ ELŐADÁSA : „A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSRŐL" CÍMMEL
10.45 – 11.15 DR. DÚLL ANDREA KÖRNYEZETPSZICHOLÓGUS ELŐADÁSA: „LAKÓTELEPEK KÖZTERÜLETEI KÖRNYEZETPSZICHOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSBEN"
11.15 – 11.45 MEDGYASSZAY PÉTER ÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA: „TELEPÜLÉSI ÖKOLÓGIA" CÍMMEL

11.45 – 12.00 KÁVÉSZÜNET

12.00 – 12.30 GERŐHÁZI ÉVA VÁROSKÖZGAZDÁSZ ELŐADÁSA: „A BUDAPESTI LAKÓTELEPEK RÉTEGZŐDÉSE" CÍMMEL
12.30 – 13.00 SZABÓ GÁBOR TÁJÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA: „A LAKÓTELEPEK KÖZTERÜLETEI" CÍMMEL
13.00 – 13.30 NOVÁK ÁGNES ÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA: „FENNTARTHATÓSÁG VAGY BONTÁS" CÍMMEL

13.30 – 15.00 EBÉDSZÜNET

15.00 – 18.30 AZ ALKOTÓHETI MESTEREK BEMUTATKOZÁSA ÉS A TÉMÁJUK RÉSZLETES ISMERTETÉSE A HOZZÁJUK JELENTKEZETT HALLGATÓKKAL

Basa Péter, Balogh Péter István:
Kőbánya blues – Közproblémák a lakótelepeken
Dévényi Tamás: Az én városom
Dömötör Tamás: Rákoskeresztúri lakótelep problémái
Ertsey Attila: Kőbánya, Állomás utcai tömb rehabilitációja
Golda János: A panel, mint életforma, életstílus - kollektív ház. A környezet, mint közösségi akcióprojekt. A sokféleség harmóniája
Kalmár László: 2030. Élet a panel után
Kapy Jenő: Visszabontás, újraépítés
Kerekes György: Békásmegyer 1↔2
Madzin Attila: A lapostetők a paneles lakótelepeken
Reischl Gábor: Fiatalok önfenntartó aktivizálása

19.00 – 22.00 DYGA ZSOMBOR FILMRENDEZŐ „TESÓK" CÍMŰ FILMJÉNEK VETÍTÉSE ÉS UTÁNA BESZÉLGETÉS AZ ALKOTÓVAL


Az Alkotóhét első napjának (október 8.) délutánján a Gödör Klubban találkoznak először a hallgatók az általuk választott mesterekkel és a szeptember 15-ig meghirdetett témájukkal. A témák valamilyen szállal kötődnek a Város 4-es tantárgy kitágított tematikájához. A tényleges alkotóheti munka az ezt követő három és fél napban, október 9-12. között (kedd-szerda-csütörtök-péntek délig) zajlik az egyetemen a kijelölt tantermekben. A készítendő munkarészek - amelyeknek egyetlen formai követelménye a kiállíthatóság - minél jobban mutassák be a három és fél napban felszínre került és körbejárt építészeti gondolatokat.

A kiállítás az alkotóheti munkákból október 12-én, pénteken délután 16 órakor nyílik a Gödör Klubban. A megnyitót követően a mesterek tartanak „tárlatvezetést" a kiállított anyaggal illusztrálva az Alkotóhét tanulságait. Az esti program filmvetítéssel és koncerttel záródik. A kiállítás október 31-éig tart nyitva. A nyitvatartás ideje alatt további programokat tervezünk, amelyek során kiosztásra kerülnek a fotópályázat és az alkotóheti munka díjai is, szakmai beszélgetéseket kezdeményezve. Terveink között szerepel olyan idősebb építészek meghívása és kerekasztal beszélgetésbe vonása, akik aktív szereplői voltak a budapesti paneles lakótelepek építésének.

Várunk minden további jó ötletet, hogy az idei Alkotóhét maradandó élmény lehessen ne csak a hallgatóknak, de mindenkinek, aki részese, vendége lesz. Reményeink szerint a Város 4-es feladat is megfelelő lendületet fog kapni ezen a héten, de titkon azt is reméljük, hogy az idei Alkotóhét híre és jelentősége túl fog mutatni a Város 4-es tantárgy és az egyetemi feladat keretein.


AZ ALKOTÓHÉT MENETRENDJE

2007. október 8-án (hétfőn) 10 órától: előadások, filmek, fotókiállítás, találkozás a mesterekkel a Gödör Klubban
2007. október 9-12. alkotóheti munka az egyetemen a kijelölt tantermekben
2007. október 12-én (pénteken) 16 órakor: az alkotóheti kiállítás megnyitója a Gödör Klubban
2007. október 12-én 17-22 óráig: az Alkotóhetet értékelő előadások, utána buli a Gödör Klubban
2007. október 19.-én 16 órakor az alkotóheti munkák és a fotópályázat díjainak a kiosztása
2007. október 12-31-ig az alkotóheti kiállítás nyitvatartása, melynek során további programok (kerekasztal beszélgetések, filmvetítések, stb.) a Gödör Klubban, amelyek egyben illeszkednek a MÉK Építészek Hónapja rendezvényeihez

Az Alkotóhét tanszéki felelőse: Vörös Tamás egyetemi tanársegéd.

ELŐADÁSOK A KIÁLLÍTÁS MEGNYITÁSAKOR
(2007. okt. 12.-én 16 órakor a Gödörben)


A mesterek a vitaindító „tárlatvezetők", akik a kiállított anyagokkal illusztrálva elmondják, hogy mi volt az elképzelésük a témájuk meghirdetésekor és végül mi jött ki belőle – előadások, beszélgetés.

Pálfy Sándor

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk