Nézőpontok/Kritika

Bojár Iván András (szerk.): Közben

1/1

?>
1/1

Bojár Iván András (szerk.): Közben
Nézőpontok/Kritika

Bojár Iván András (szerk.): Közben

2004.05.20. 13:10

A Magyar építészet 15 éve a rendszerváltástól az EU-ba lépésig / 1989-2004. Octogon Könyvek 4.

A Magyar építészet 15 éve a rendszerváltástól az EU-ba lépésig / 1989-2004.
Octogon Könyvek 4.

146 oldal, színes fotókkal és rajzokkal, 5490 Ft

Fél évvel az Európai Unióhoz csatlakozás időpontja előtt, 2003 októberében a Műcsarnok bő egy hónapon át adott helyet a KÖZBEN - A magyar építészet 15 éve a rendszerváltástól az EU-ba lépésig (1989-2004.) című kiállításnak. Az eseményt az építészet iránt korábban nem tapasztalt mértékű érdeklődés övezte; szakmai és nem szakmai körökből tizennégyezer látogató kereste fel. Ilyen méretű, az aktuális élő hazai építészet eredményeit felvonultató seregszemle évtizedek óta nem volt látható Magyarországon. A kiállítás apropóját a világos történelmi határpontok, az 1989-ben megkezdődött rend-szerváltás, valamint a 2004 májusában esedékes csatlakozás időpontja szolgáltatta. Valamint az a meggyőződés, hogy ez a másfél évtized a hazai építészet számára nem csupán intézményes, de kulturális, esztétikai átrendeződéssel, átalakulással is szolgált. E másfél évtized eredményei, mintegy kétszáz tervező túlnyomórészt megvalósult épületeinek fotódokumentációi, tervlapjai, makettjei szerepeltek a Műcsarnok termeiben.
Ez a kötet a KÖZBEN kiállítás momentuma. Oldalain megismétlődnek a tárlat kiállított munkái, valamint azok a rövidre fogott vélemények, amelyekre a kiállító alkotók a kor hazai építészetének talán legtöbbször hallott problémáira kivártak az adott feltételek mellett válaszokat adni. A kurátor, Bojár Iván András művészettörténész, valamint Anthony Gall és Pazár Béla építészek tanulmányai segítenek eligazodni a későbbi korok, illetve a külföld kutatói számára, a rend-szerváltást követel idöszak magyar épitészetében.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk