Épülettervek

Budapest Box ötletpályázat - a minusplus iroda terve

1/10

látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve

?>
látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
analízis - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
analízis - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
helyszín - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
installáció - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
tabló - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
tabló - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
?>
tabló - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
1/10

látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve

Budapest Box ötletpályázat - a minusplus iroda terve
Épülettervek

Budapest Box ötletpályázat - a minusplus iroda terve

2015.06.16. 13:45
MÉD

Projektinfó

Budapest Box tervpályázat

Tervezés éve:
2015

Stáblista

építészek: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Tarr Ivett, Turai Balázs (Minusplus Generáltervező Kft.)

MÉD:

Érdekes pavilonok kellenek a Vörösmarty térre. A Főváros meghirdetette a Budapest Box ötletpályázatot, melyen Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Tarr Ivett, Turai Balázs és Kis Ferenc terve megvételt nyert. 

Koncepció

Analízis

A vásárok jelenlegi állapotában tapasztalható disszonancia az árusító pavilonok által nyújtott szűkös és korszerűtlen keretekből és ezek spontán kialakuló szétfeszítéséből adódik. A jelenleg használatos faházak az áru bemutatását nem teszik lehetővé, csupán egy teret határolnak le - lényegében szükségtelenül. A belső térben jóformán csak raktározás történik, az árukat a házak körül asztalokon, tárlókon kínálják. Mivel a faház az áruk bemutatására nem nyújt megoldást az árusok egyedi, barkácsolt megoldásokhoz folyamodnak. Ennek disszonanciáját az elégtelen lefedés egyedi toldozásai is fokozzák. Az állandó szétszedés és újraépítés miatt a szétszerelhető építményelemek gyorsan megkopnak, elhasználódnak - avulásuk csak állandó cserével küszöbölhető ki.

Az árusító pavilonok fizikai környezetével analóg módon a vásárokban való árusítás frontális, az egykori szatócsboltok működését konzerváló pult mögüli formája is meghaladottá vált. Az árus és vevője közötti fizikai távolság nehézkessé teszi a kommunikációt, az áruk változatos bemutatását, kipróbálhatóságát. A pavilonon belüli tárolás pedig állandó ki- és berakodást igényel.


helyszín - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
6/10
helyszín - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve




Javaslat

Mindezeknek a kommunikációban, térhasználatban és környezetkultúrában jelentkező problémáknak a kiküszöbölésére a jelenlegitől radikálisan eltérő megoldást javasolunk; mind az árusítás - valamint az ehhez kapcsolódó termékbemutatás és tárolás módjában -, mind a téri környezet kialakításában. Ilyen módon az egységes és korszerű környezeti megjelenés is biztosítható.

Zárt pavilon építmények helyett egy olyan nyitott struktúrában látjuk a megoldást, amiben megszűnnek az árusokat és a vásárlókat elválasztó térhatárok; az eddig szigorúan elkülönülő használati tereik egymásba oldódnak egy közvetlenebb eladó és vásárló közötti kapcsolatot eredményezve. A struktúra lényege nem a térelhatárolás, hanem a termékek minél közvetlenebb megjelenítése.

Mivel az árusítás tere a közterület akadálytalan folytatása organikusabban kapcsolódik egybe a közlekedés a vásárlással és nézelődéssel, emellett enyhül a gyalogos felületek szűkössége is. Ebben a nyitott térben nagyobb felületen és közvetlenebbül mutathatók be a termékek, a pavilon/box flexibilis, átrendezhető és alakítható megoldásai szükségtelenné teszik az egyéni barkács megoldásokat. A jelenlegi pavilonokkal ellentétben a tárolás a bemutatással egy helyen történik, ezáltal az árusok minimális átrendezésre, rakodásra kényszerülnek. A zárást és védelmet a box becsukható elemei és szárnyai biztosítják. Mivel a box célja nem a térelhatárolás, ezért jóval kisebb méretű a szokványos pavilonoknál. Ez lehetővé teszi az egyben történő szállítását és egyszerű installálását - nem kell elemeire szedni, kiküszöbölve az építési időt és az elemek avulását.


analízis - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
4/10
analízis - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve



Ezt a nyitott térhasználatot természetesen ki kell egészítse a vásárlás tereinek a lefedése. Ez megoldható volna a box által is, de egy attól független tető struktúra maradéktalanabbul tudja megvalósítani a terek egymásbamosását azáltal, hogy nem csak az árut védi mint egy előtető, hanem a közterek, gyalogos felületek fedésével azonos feltételeket teremt, a megközelítést is kellemesebbé, védetté teszi. Egy nehézkes lefedés helyett az időszakos használatnak jobban megfelelő, könnyű és gyorsan installálható pneumatikus szerkezet a legmegfelelőbb erre a szerepre.

Box terve

A struktúra
mind a kereskedelmi, mind a vendéglátó modulok esetén 3 alapelemből áll:

  • a lefedést biztosító pneumatikus tetők, 
  • a tetőket alátámasztó keret vázak,
  • a kereskedelmi boxok illetve a vendéglátóhelyek infrastrukturális alapmoduljai.

Pneumatikus tető

A pavilonok nap- és esővédelmét biztosító moduláris tető pneumatikus szerkezetű párnákból épül fel. Ezek minimális súllyal és szerkezettel képesek biztosítani a vásárok ideiglenes fedését. A könnyedség nem csak a párnák megjelenését jellemzi, hanem szállításukra és az installálásukra is igaz. A párnákon belül fény- és látványelemek vannak elhelyezve. Felületi mintájuk a különböző vásárok tematikájának megfelelően változtatható, cserélhető anyaguk újrahasznosítható (például a vásárok arculatába illeszkedő termékekké átszabva).


analízis - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
5/10
analízis - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve




A párnák működését szabályozottan működtetett ventilátorok biztosítják, melyek a hóteher kiiktatására a befújt levegőt szükség esetén elektromosan elő is fűtik.

A pneumatikus tető becsült költsége 750.000 Ft
Egy kereskedelmi boxra jutó becsült költség 250.000 Ft


Installációs keret

A tetők tartószerkezete és a boxok installációs kerete egy összecsukható vázrendszer. A pneumatikus tető könnyűségének köszönhetően a szerkezete egy könnyed, porszórt acél zártszevény váz, melyhez a tető oldható kapcsolatokkal rögzíthető. A keretváz emellett a boxok helykijelölésére és az elektromos csatlakozások befoglalására is szolgál. A keretbe rejtett elektromos hálózat fogadja és osztja el az elektromos hálózatot a boxok, a tető párnák és a magába foglalt világítás között.

Az installációs keret becsült költsége 360.000 Ft
Egy kereskedelmi boxra jutó becsült költség 120.000 Ft


Vendéglátó alapmodul

Mivel a vendéglátó pavilonok elsősorban a saját konyhatechnológiai eszközeikből épülenek fel ezért a lefedés és az infrastrukturális csatlakozások biztosítása a cél. A tetők alatt körbezáródó pultos, minden oldalukon kiszolgálni képes elrendezés a kívánatos. A konyhatechnológia kiszolgálására egy infrastrukturális alapmodul szolgál, mely az elektromos és vizes csatlakozások mellett a szennyvíz tartályt és a mosogatókat is tartalmazza. Az acél vázas modul rozsdamentes acél felületével jól beilleszthető a körbefutó pultba. Igény szerint ez az infrastrukturális alapmodul kiegészíthető egyszerű, üres pultelemekkel is, melyek azonos méretmodulban és felülettel készülnek. Egyszerű szállíthatóságukat szétnyitható szerkezet oldja meg.

Az infrastrukturális alapmodul becsült költsége 450.000 Ft


látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
2/10
látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve




Kereskedelmi box

Akár egy nagy utazóbőröndnél, úgy nyílnak fel a kereskedelmi box szárnyai, melyek a teljes bemutatni kívánt árukészletet magukba foglalják és változatos módon képesek azt bemutatni. Zárt, összecsukott állapotában viszont masszív külső burkolatával védi a benne rejlő értékeket.

A felnyitott boxból szatelit elemek (fiókos pult, asztal) húzhatók- illetve vehetők ki, melyek szabadonálló elhelyezésükkel variábilissá teszik az árusítótér kialakítását, lehatárolását. A kínált termékek sokszínűségének megfelelő többféle használhatóságot pedig egyrészt a változatos kirakodási lehetőségek, másrészt a polc-elemek kivehetősége, átrendezhetősége biztosítja. A kinyitott szárny végfalára reklámfelület kerül, amin a kereskedő egyedi arculata megjeleníthető print vagy lightbox formájában.
A bemutatott termékek megvilágítására a szárnyak tetejébe beépített led-es panelek kerülnek, melyek polcvilágító ledszalagokkal kombinálhatók. Az elektromos doboz felett csatlakozók állnak az egyedi elektromos eszközök fogadására.


látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve
3/10
látványtrev - Budapest Box öltetpályázat - a minusplus iroda terve




A box szerkezete önhordó karosszériaként működik, fém-műanyag kompozit anyagú, szendvics szerkezetű burka nem igényel merevítő vázat. A fém vértezet biztosítja a külső oldalak ellenállóságát; belső oldali felületére pedig egyszerűen csavarozhatóak az installációs sínek és moduláris kapcsolóelemek. A cserélhető belső elemek szintén fém vagy táblásított fa anyagúak lehetnek. A szárnyak tömített kapcsolatokkal csatlakoznak egymáshoz.

A kereskedelmi box becsült költsége 1.450.000 Ft


Kereskedelmi egységek
40 x 3 = 120 db box

Vendéglátó egységek
9 db tetszőlegesen variálható méretű egység ∼250 m2
2 x 3 = 6 db box

Fedett terület összesen
2235,6 m2


minusplus 


 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk