Pályázatok

Budapest Építészeti Nívódíja 2008 — pályázati hirdetmény

1/1

fotó: Bujnovszky Tamás

Hirdetés
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
1/1

fotó: Bujnovszky Tamás

Budapest Építészeti Nívódíja 2008 — pályázati hirdetmény
Pályázatok

Budapest Építészeti Nívódíja 2008 — pályázati hirdetmény

2008.09.30. 11:04

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

A pályázat beadási határideje 2008. október 31., péntek, 16 óra

P Á L Y Á Z A T I   H I R D E T M É N Y

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala meghirdeti a
BUDAPEST ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJA 2008
pályázatot

A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megvalósult építészeti alkotások nyilvános pályázat keretében nyerhetik el.

1. A pályázat célja

az építészeti és környezetkultúra fejlődésének, új érték teremtésének, valamint a hagyományos értékek megőrzésének elősegítése,
a városképet formáló építészeti alkotások elismerése és megismertetése,
az igényesen megtervezett és megépített, illetve magas színvonalon, értéknövelő módon rehabilitált építészeti alkotások megvalósításában résztvevők jó együttműködésének ösztönzése.

2. A pályázatra benevezhetők
Budapest építészeti arculatát befolyásoló, megvalósult, új, illetve értéknövelő módon rehabilitált, a hirdetmény 6. pontjában felsorolt kategóriák közé sorolható épületek, épületegyüttesek, külső- és belső terek.

3. A pályázaton való részvétel feltételei
Pályázatot nyújthat be minden olyan személy, aki az épület megvalósításában felelős építész tervezőként, generálkivitelezőként vagy tulajdonosként közreműködött, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az építészeti alkotás megvalósításában közreműködők együttesen jelentkezhetnek, egy épület, épületegyüttes csak egy pályázatként vehet részt a pályázaton. Amennyiben a tervező egyedül nyújtja be a pályázatot, akkor ehhez mellékelnie kell a tulajdonos, illetve annak képviselője írásos beleegyezését. Ha a tulajdonos nyújtja be a pályázatot, akkor az építész-tervező írásos beleegyezését kell mellékelnie. A kivitelezőnek az építész-tervező és a tulajdonos írásos beleegyezését egyaránt mellékelnie kell. A pályázatra csak olyan alkotással lehet jelentkezni, amelynek tervezője azonos az építési és használatbavételi engedélyben feltüntetettel, és amelynek használatbavételi engedélyét Budapest közigazgatási területén adták ki 2006. július 1. után.
Nem vehet részt a pályázaton olyan épület, amelynek használatbavételi engedélye nem jogerős, vagy ahol szerzői jogi, vagy etikai vita áll fönn!
A pályázat benyújtói a jelentkezési lapon található nyilatkozatban szavatolják, hogy a pályázatra benyújtott épület a fent említett kitételeknek megfelel, valamint jelentkezési lapon nyilatkoznak arról, hogy vállalják-e a nyilvánosságot.
A pályázóknak kell biztosítaniuk a Bírálóbizottság számára a benevezett alkotás, annak belső terei valamint környezete megtekintését. A látogatás időpontjáról egy héttel korábban a Bírálóbizottság írásbeli értesítést küld.

4. A pályázati kiírás és a jelentkezési lap beszerezhető
2008. szeptember 29-től a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában (Budapest, V. ker. Bárczy István u. 1-3. H, Sze 8.00-18.00; K, Cs 8.00-16.30; P 8.00-14.00 óra között, vagy megtalálható a Fővárosi Önkormányzat honlapján is (www.budapest.hu) az „Aktuális pályázatok" rovatban.
További felvilágosítást ad Bágya János a Studio Metropolitana Kht. 411-09-76-os telefon­számán.

5. A pályázat beadása
A pályázatot 2008. október 31. péntekig munkanapokon 8.30 és 16.00 óra között adhatják be a pályázók személyesen a Studio Metropolitana Kht. titkárságán (Budapest, VII. ker. Madách tér 3.). A Bírálóbizottság a határidő után érkezett vagy hiányosan benyújtott pályaműveket bírálat nélkül kizárhatja a pályázatból.

6. Kategóriák
Öt kategóriában lehet pályázni:

 • közhasználatú vagy közösségi célú intézmény
 • iroda-, szállás jellegű, kereskedelmi és vendéglátó épület
 • legalább négy lakást tartalmazó lakóház,
 • műemlék-helyreállítás és rehabilitáció,
 • egyéb, környezet-, és arculatformáló innovatív alkotás.


A jelentkezési lapon a választott pályázati kategóriát jelölni kell. Több kategória is jelölhető.

7. A pályázat elbírálása
A pályázatokat a Bírálóbizottság a benyújtott pályázati anyag, és a helyszíni bejárások alapján bírálja el. A Bírálóbizottság elegendő számú pályázó esetén kategóriánként egy győztest állapíthat meg, és a "Budapest Építészeti Nívódíja 2008" címet adományozhatja. Megfelelő színvonalú pályamű hiányában a díjat a zsűri nem köteles odaítélni. Egy-egy kategórián belül közel azonos értékelés esetén a Bírálóbizottság javaslatot tehet dicsérő oklevél odaítélésére.
A pályázatról zárójelentés készül, amely tartalmazza a pályaművek értékelését.
A pályaművek díjazására összesen 4.500.000.- Ft áll rendelkezésre, a díj összege 200.000 Ft.-nál kisebb nem lehet.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre legkésőbb 2008. december 15-ig kerül sor.

8. A Bírálóbizottság összetétele
A Bírálóbizottság tagjait az alábbi szervezetek delegálják:
Fővárosi Önkormányzat
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
Budapesti Építész Kamara
Magyar Építőművészek Szövetsége
Magyar Urbanisztikai Társaság
Budapesti Városvédő Egyesület
Építéstudományi Egyesület
Alaprajz folyóirat
Építészfórum (epiteszforum.hu)
régi-új Magyar Építőművészet folyóirat
Atrium folyóirat
Octogon folyóirat
MTV „Kultúrház"
HÍR TV „Kő kövön"

9. A pályázatra benyújtandó munkarészek

 • a jelentkezési lap a pályázók nem titkos adataival és a jelen "Pályázati Hirdetmény" 3. pontjában megjelölt közreműködők által aláírt „Nyilatkozat"-tal,
 • az építési engedélyezési dokumentáció főbb munkarészei M=1:100 méretarányban, vagy léptékkel ellátva kicsinyítve, (helyszínrajz, alaprajzok, metszetek, homlokzatok) és fotók (külső illetve belső felvételek, minimum 4 db 18x24 cm méretű kép) a lent részletezett formátumban papíron
 • a terv és képanyag nyomtatható minőségben képként elmentve, vagy PDF formátumban CD-n a kiállítás számára.
 • kivonatolt műszaki leírás (maximum 3 oldal)
 • a jogerős építési engedély és a használatbavételi engedély másolata
 • zárt boríték a pályázók azon adataival, amelyek a díjak kifizetéséhez szükségesek, és nem nyilvánosak. A zárt boríték csak eredményes pályázat esetén kerül kibontásra. A szükséges adatokra vonatkozóan lásd a tájékoztatót a díjak kifizetésének módjáról.

A pályázat nem titkos, de a pályázati dokumentációt az azonosíthatóság érdekében zárt csomagolásban kell benyújtani.
A terv és képanyagot A3 vagy A4 formátumban kell elkészíteni, és a műszaki leírással, valamint az engedélyek másolataival össze kell fűzni (Más méretben és módon, pl. önálló lapokként, vagy habkartonra kasírozva nem lehet a pályázatot beadni). Ha az engedélyezési tervek a megadott formátumba nem illeszthetők, úgy kicsinyített másolat is felhasználható, a lépték feltűntetésével.
A csomagoláson belül, de nem befűzve kell elhelyezni a jelen kiíráshoz csatolt „Jelentkezési Lapot" és a „Nyilatkozatot". Külön, a pályázat megnevezését feltüntetve kell beadni egy zárt borítékot a pályázók személyes, a díjak kifizetéséhez szükséges, nem nyilvános adataival.

10. A pályaművek bemutatása
A díjazott pályaműveket az eredményhirdetést követően kiállítják. A médiapartnerség keretében a "Budapest Építészeti Nívódíja 2008" médiapartnerei közlik a díjazottak névsorát, valamint a Nívódíjban és dicsérő oklevélben részesült alkotásokat részletesen bemutatják. A díjazásban és jutalomban nem részesült tervek a kiállítás végétől számított 90 napon belül a Főpolgármesteri Hivatal Főépítészi Irodáján, a III. emelet 366-ban átvehetők.


A teljes hirdetmény az adatlapokkal a csatolt dokumentumban.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk