Technológia

COMMENT, avagy szólj hozzá!

1/1

?>
1/1

COMMENT, avagy szólj hozzá!
Technológia

COMMENT, avagy szólj hozzá!

2006.06.21. 07:34

Cikkinfó

Szerzők:
Molnár Emil

Vélemények:
9

Dosszié:

Új a weben - avagy mi történik mostanában a neten Új sorozat az epiteszforum.hu-n    

Gondolom sokakban felmerült a kérdés internetezés közben, hogy mik ezek a lépten-nyomon megjelenő új szavak, logók, fura weboldalak. Sokan valószínűleg úgy gondolják, ezek valamilyen informatikusoknak szóló (új) játékszereket takarnak.

Nos, ez utóbbi gondolatot szeretném ebben a sorozatban cáfolni, megmutatni, hogy ezek az újfajta technológiák hogy tudják könnyebbé tenni napi internethasználatunkat, ezzel időt és energiát spórolni az amúgy is túlhajszolt életünkben.

A napjainkban végbemenő fejlődést sokan web 2.0 címen emlegetik. Én szeretnék ettől távol maradni, mert azt hiszem nem ez a lényeg. De, ha a napi böngészés közben evvel a kifejezéssel találkozunk, akkor nem árt tudni, hogy semmi ördöngösséget nem jelent, csak nagyrészt néhány olyan új programot, ami az átlag felhasználó számára is közelebb hozza azokat a technológiákat, amik eddig a ´hozzáértő´ informatikusok eszközei voltak. Remélhetőleg e rövid cikksorozat után Önök is bátrabban fogják használni ezeket a ma még geek dolgoknak gondolt technikákat.

Nézzük mik azok a bűvös szavak, amikről a továbbiakban szó lesz:
COMMENT
RSS
WIKI
BLOG
FLICKR
DEL.ICIO.US
GOOGLE - MAPS, SEARCH, GMAIL, CALENDAR, PICASA
IM - MSN, ICQ
SOCIAL NETWORKING
SKYPE
PODCASTING

1. COMMENT, avagy szólj hozzá!

 

Az egyik legfontosabb dolog (eszköz) ami az elmúlt időszakban végbement változásokat fémjelzi a hozzászólások megjelenése volt. Igen, eddig is elég gyorsan véleményt nyilváníthattunk az e-mail (főleg az olvasói leveleket szerettük) és a fórumok segítségével, de ez azért egy kicsit más. Először is: gyorsabb, kényelmesebb, jobban követhető.

Gyorsabb, mert (ahol lehetőség van rá, mert egyelőre a magyar on-line tömegmédia nem igen foglalkozik vele) a cikk végén csak rákattintunk a hozzászólás gombra, és beírjuk a véleményünket.

Bénán ír a szerző, vagy egyszerűen csak minket is felháborít a téma, vagy esetleg teljesen más véleményen vagyunk, mint az újságíró? Írjuk be, szóljunk hozzá, mondjuk el véleményünket, kezdeményezzünk vitát!

Néha a hozzászólások érdekesebb beszélgetésekhez vezetnek, mint az eredeti cikk. Néha a téma valahova teljesen máshova kanyarodik el.

Rólunk szól, nekünk szól, hát miért ne szólnánk bele(?); végre belebeszélhetünk az eddig csak olvasói levelekkel megérinthető sajtó napi életébe.

Tehát tessék hozzászólni.
Kezdetnek mindjárt indíthatnánk azzal, hogy a hozzászólásokban várom a javaslatokat, hogy a korábban felsoroltakon túl mi az amiről szívesen olvasnának itt, ebben a sorozatban.
Hajrá!

A sorozat következő része: RSS

 

Vélemények (9)
Hartmann György Sándor
2012.11.19.
19:26

Már két napja szertném látni a véleményket (amire az volt az igéret, hogy a regisztráltak hozzájuthatnak).

Biztos, hogy ámítástechnikai ismereteim hiánya az, amely nem teszi számomra ezek elérését. (Pedig látok és több jelet is, de egyik sem fogad el kattintást -hogy akkor meg minek?)

Továbbá kerestem elérhetőségeket is, sajnos ezk is eltüntek az őszi ködben. Pl. egy cíkket hova lehet beküldeni?

Ha kapok rá választ a Szerkesztőktől, megköszönném.

Üdvözlettel: Ryhe ( ryhe@freemail.hu )

perika
2012.11.20.
02:39

@Hartmann György Sándor: Kedves Ryhe, nem értem a kérdést. Milyen véleményeket nem látsz? Még van az oldal alján pár link, ami nem működik, hamarosan azok is fognak. Az impresszum (elérhetőségekkel) mind a menüből (index.), mind változatlanul a láblécből elérhető. Anyagok beküldése oldalt, a szürke mezőre kattintva (ahol folyó szöveg van és úgy kezdődik, hogy "Az epiteszforum.hu 2000 óta gyűjt...") lehet elérni. 

sityu
2007.05.29.
07:04

könyvjelzőzés: nem működik; Illetve továbbra is várnám az rss-t a kommentekhez/hozzászólásokhoz. Nem vagyok türelmetlen, csak fönn akarom tartani a témát. üdv: sityu

mB
2007.05.17.
19:24

MIt kell tenni, hogy az építészfórum ne építészfórum-nak lássék - a többi szövegről már nem is beszélve? Vagy az én gépemmel van probléma? Teljesen önkényesen: hol olvasható, hol !%/=()ˇ^˘°[ Miért?

Hartmann György Sándor
2007.05.17.
21:16

@mB: Sajnos nálam is több esetben előfordul, különösen akkor, ha a Fórumon kezdem a belépést (e.mail értesítéről lépek be a honlapra). Ekkor jobb egérrel a honlpra kattintva a kódolásnál át kell állítanod a belállitást "Unikód"-ra. Akkor helyreáll a kép. Ui. Egyébként üdv a számítástechnikusoknak, és még kölönösen Billy Gates-nek!

wondi
2007.05.18.
05:54

@Hartmann György Sándor: helló,

igen, sajnos itt az a probléma, hogy a böngésző néha nem ismeri fel, hogy milyen kódolással működik a honlap. Hogy miért? Nem tudom. Több böngészőben, több operációs rendszerben teszteltük, és nem sikerült a problémát reprodukálnunk, de néha, teljesen váratlan helyeken belépve előfordult már nálunk is. Főleg Internet Explorerben. Mondhatnám, hogy használjatok Firefox-ot, de, érdemes a windows-t is frissíteni, és letölteni az új (7-es) Internet Explorert.

Ha mégis előfordulna, akkor a menüben a kódolásnál át kell állítani unikódra, ahogy itt fentebb már írták.

sityu
2007.05.16.
15:54

RSS-t a kommenteknek! Jó lenne, ha a az itteni commentekhez is lenne rss, vagy legalább az oldalon valahol egy hozzászólás archívum, ahol nem csak a legutóbbi 5 bejegyzés volna látható. Hogy miért: mert jó lenne, ha vissza tudnék keresni egy korábbi hozzászólást, ill. láthatnám, hogy mihez történt korábban hozzászólás (hátha nem hagynám szó nélkül, de ha leszalad 5 egyéb, akkor nem értesülök róla). Más, commentezhető weblapokon (hogy csak a blog.hu-sakat említsem) szokásos ez a megoldás. Hogy hova kéne tenni: a [Friss hozzászólások] alá hiperlinkként, vagy a lista alá [hozzászólás archívum]-ként, vagy [összes hozzászólás]-ként. Hogy hogyan: azt pontosan nem tudom (mivel nem vagyok kódzsonglőr), de azt gyanítom, hogy egy drupalnál ez nem lehet valami nagy truváj. S az is lehet, hogy már van ilyen, de akkor nem jó helyen van, mert sehol sem találtam (pedig minden logikus helyen kerestem).

tewe
2007.05.16.
16:22

@sityu: helló, az ötlet jó,  most épp a rendszer alapjait próbáljuk felfrissíteni, de lesznek funkcionális bővítések is hamarosan. Ezt is felvettem a listára a leendő új funkciók közé. (a többiről hamarosan a blogban...)

sityu
2007.05.16.
17:24

@tewe: apropo blog: azt viszont érdemes lenne "blogosítani", egyedibbé, vizuálisan megkülönböztethetőbbé tenni. (ha már ötletelek) Sok sikert a frissítéshez!!

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk