Nézőpontok/Vélemény

Design Hét Budapest – Programok az Építészfórum ajánlásával

1/5

A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió

?>
A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió
?>
LAKO2. Fotó: Képkocka
?>
EJTECH-installáció
?>
A szentendrei vadászház. Fotó este
?>
VPI Betonsimogató. Fotó: Lakos Máté
1/5

A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió

Design Hét Budapest – Programok az Építészfórum ajánlásával
Nézőpontok/Vélemény

Design Hét Budapest – Programok az Építészfórum ajánlásával

2020.10.02. 11:42

Stúdiólátogatások és online kiállítások, podcast-beszélgetések és helyszínbejárások: az idei Budapesti Design Hét rendhagyó módon, helyszíneken és platformokon át, de ugyanolyan pezsgéssel zajlik, ahogyan azt megszoktuk. A rengeteg program közül az Építészfórum néhányat külön is az Olvasók figyelmébe ajánl, a VPI online betonworkshopjától Budapest legújabb menő helye, a Kápolna aktuális kiállításáig. 

A Budapest Design Week online kiállítása: Nincs kiszállás! 
2020. október 30-tól. 

A Nincs kiszállás! design körforgásban egy online kiállítás, mely a körkörös gazdasági modellben rejlő lehetőségeket kutatja: olyan hazai projekteket mutat be, melyek akár nagyipari, közepes méretű vállalkozásként, projektként, vagy kisléptékű kezdeményezésként bizonyították eredményességüket, jó példaként állhatnak a jövőben megvalósuló további projektek vagy együttműködést kereső tervezők, gyártók, partnerek számára.

A Budapest Design Week által szervezett online, interaktív tárlaton nagyléptékű, gyártói egységgel rendelkező vállalkozások, K+F fókuszú vagy urbanisztikai projektek bemutatása mellett designerek és tervezőstúdiók egyéni projektjei, márkái között lehet böngészni. A négy tematikus egységbe rendezett tárlat megmutatja, hogyan lehet bent maradni és miért nem érdemes a körforgásból kiszállni – érdemes végigböngészni a ´kiállított´ projekteket!

A kiállítás megtekintéséhez kattintson ide!

 

75 év – 75 szék. Vásárhelyi János bútortervező online életmű kiállítása
2020. október 3-11.

Vásárhelyi János bútortervező a magyar bútorgyártás történetének egyik legjelesebb magyar tervezőművésze idén augusztusban töltötte be 75. életévét, így időszerű munkásságának bemutatása a szakma, és az érdeklődő közönség részére. Vásárhelyi János több bútora ma is gyártásban van, és kereskedelmi forgalomban megvásárolható. Az általa tervezett székek – több magyar bútorgyár sikeres termékeként – európai és amerikai felhasználókhoz is eljutottak. A megvalósult és gyártásba került bútorok közül az online kiállításon 75 darabot tekinthet meg a látogató. Ezek nagy része szék, illetve karosszék.

A kiállítás ötletgazdái és kurátorai Jakab Csaba és Márton László Attila. A megvalósításban szervező partner a Magyar Bútor és Faipari Szövetség. Szakmai partner a Magyar Formatervezési Tanács és a Budapest Design Week. A kiállítás megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia programpályázata és az NKA Iparművészeti Kollégiuma támogatja.

A kiállítás a Magyar Bútorszövetség oldalán tekinthető meg.

 

A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió
1/5
A Közben Stúdió tagjai. Fotó: Közben Stúdió

Közben stúdió. RisoPlant X Berecz Vanda workshopjai
2020. október 5-11. 10:00

A Közben stúdió átmeneti megoldásnak indult a Heinrich udvarból szétszéledt kisvállalkozások összefogására, végül a KELE clothing, a NŌWA accessories, a RisoPlant és Berecz Vanda tervezőművész állandó főhadiszállása lett. A limitált darabszámban készülő kötött pulóverek, bőrtáskák, hazai kertészetben nevelt kaktuszok, és egy old school riso nyomtató között működnek a tervezők munkaállomásai, az üzlethelyiség hátuljában pedig valóságos növénylaboratórium üzemel.

A Nyitott stúdiók programsorozat keretein belül a RisoPlant tagjai közül Nosek Mimma a risográf technikák rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, Erdész Dávid növényültető workshopot tart, míg Berecz Vanda bőrtáskakészítő foglalkozással várja a látogatókat. A Közben stúdió triója online bejelentkezéssel is kedveskedik a Budapest Design Week követői számára.

 

Beton TV – Online workshop
2020. október 6. 17:00

A VPI Beton csapata élő adásban, egy közel egy órás videó keretében vezeti be az érdeklődőket a betonozás rejtelmeibe. A program során nemcsak az otthoni öntés technikájára derül fény, hanem magáról az alapanyagról és a technológiáról is szó esik. A bejelentkezés könnyed stílusban, főzőműsorra apelláló formában instruálja a résztvevőket, a készítéshez szükséges alapanyagok listája pedig előre elérhető lesz.

Az adás elsősorban a szakmán kívüli közönséget, szélesebb célcsoportot kívánja megszólítani. A videó az élő bejelentkezést követően is megtekinthető marad, így az is elsajátíthatja a betonozás tudományát, aki a megadott időpontban nem ér rá. A program meghirdetése a saját felületek és a Facebook esemény mellett az építészeti szaksajtóban fog történni. A VPI Beton 50 fő számára ingyenesen elvihető alapanyagot biztosít a workshophoz.

Az élő közvetítést ezen a linken lehet nyomon követni.
 

A szentendrei vadászház. Fotó este'r partners
4/5
A szentendrei vadászház. Fotó este'r partners

A szentendrei vadászház története. Fotókiállítás és storytelling Radnóczy Eszter belsőépítésszel
2020. október 6. 17:00

1936-ban Quittner Ervin tervei szerint épült meg Szentendrén a Vadászház, melyet Szécsényi Tamás gróf nyári rezidenciaként használt. Az épület a vadkacsavadászatot kedvelő gróf tornácos, dunaparti nyaralója volt, a folyó közelsége miatt a kapuba ladikbeállót is terveztek.

Az épületben most alkotó este’r partners belsőépítész iroda nyolc éve rehabilitálta a romos állapotban lévő házat, melyet az államosítás után szociális bérlakásokként használtak. A felújításhoz szakmai alázat, a genius loci tisztelete, odaadás és kreativitás is kellett: Radnóczy Eszter és csapata szentendrei kőművesekkel, az eredeti terveket maximálisan tiszteletben tartva újította fel a Vadászházat, amely ma pezsgő, élettel teli alkotótere belsőépítész irodájuknak. A ház egyben műterem is: otthont ad Apáti Abkarovics Béla alkotásainak.

A Budapest Design Week programjaként az este’r partners szentendrei stúdiója, a Vadászház kertjében szabadtéri fotókiállítást rendez, amelyet több időpontban tekinthetnek meg a látogatók. A nyitóalkalmon Radnóczy Eszter, az este’r partners vezető tervezője mesél a ház és a felújítás izgalmas, kihívásokkal teli történetéről.

A látogatás regisztrációhoz kötött.

 

Hulladékból nyersanyag. Kereszthasznosítás és újrahasznosítás az építő- és divatiparban, a formatervezésben. Online beszélgetés
2020. október 7. 18:00

A bennünket körülvevő tárgyak és terek gyorsan változnak. Hová kerülnek vajon? Lehet-e építkezni levetett ruháinkból, új tereket kialakítani az elbontott bútorokból?

A fenntarthatóság sok környezettudatos és társadalmi felelősséget vállaló dizájncég központi irányelve. A szektoron belüli cirkuláris termelés széleskörben megvalósul, de az újrahasznosítható termékek szektorokon átívelő, kreatív kereszthasznosítása kevésbé elterjedt.

A panelbeszélgetés résztvevői arra keresik a választ, hogy hogyan lehet a különböző piaci szereplőket összekapcsolni és tevékenységeiket egy szektorok közötti közös, körkörös láncba fűzni.

Résztvevők:

Kiss Ida (DVM group, design részlegvezető)
Apró Dia (DVM group, fenntarthatósági tanácsadó)
Veronica Pravato (Nanushka, senior fenntarthatósági manager)
Székely Kinga (Nanushka, fenntarthatósági manager)
Húnfalvi András (Flying Objects, ügyvezető)
Moderátor: Hodován Zsuzsanna (DVM group, service designer)

A program regisztrációköteles: regisztracio@dvmgroup.com 

 

LAKO2. Fotó: Képkocka
2/5
LAKO2. Fotó: Képkocka

LAKO2 Kiállítás
2020. október 8-22.

Az október 8-22. között megvalósuló LAKO2 kiállítás egyfajta záróeseménye a BME Lakóépülettervezés 2. kurzusának. A bemutatásra kerülő anyagot a féléves tervezések során létrejött hallgatói rajzok és makettek adják. A kiállítás összefogja és reprezentálja a tanszéken zajló munkát, közvetíti a hazai lakóépülettervezés legfrissebb irányait, valamint lehetőséget teremt az építészet önmagába záródó jellegének feloldására azáltal, hogy a szakmán kívüli érdeklődőket is megszólítja.

Helyszín: Budapesti Műszaki Egyetem - Lakóépülettervezési Tanszék (K épület II. emelet 73.)

 

Mint hal a vízben – online kiállítás
Megnyitó: 2020. október 8. 18:00

A projekt célja, hogy egy online kiállítás keretében diskurzust kezdeményezzen a szabadúszói lét mindennapjairól, közelebb hozza a különböző területek képviselőit egymáshoz, valamint rávilágítson arra, hogy miben tud a kulturális projektmenedzsment a tervezők segítségére lenni. A kihívások létezők és a legkülönbözőbb formákat tudják ölteni, de annak köszönhetően, hogy láthatóvá válnak az általánosan megjelenő mintázatokat és közbeszéd tárgyává válnak, lehetőség van tenni is ellenük. 

A kiállítási anyagot statikus és mozgóképek, gifek, animációk adják, melynek elkészítésében a kreatív szektor felkért alkotói vesznek részt. Közel 50 témakör áll a tervezők rendelkezésére, ami mellett saját felvetést is kidolgozhatnak. A vizuális kifejezésmód megválasztására nincs megkötés, egyedül a kiállítás címére kell a résztvevőknek utalást tenniük. A kiállítás a Balka honlapján és közösségi média felületein lesz elérhető. Az esemény linkje itt érhető el.

 

EJTECH-installáció
3/5
EJTECH-installáció

Kápolna / EJTECH: Pulse
2020. október 9-11.

A 2020 őszén nyitó pasaréti Kápolna co-space és kiállítótér olyan kreatív projekteknek ad otthont, melynek szervezői egymás tudását kiegészítve új utakat keresnek gazdasági, társadalmi, üzleti és művészeti kezdeményezések összekapcsolására a kölcsönös stratégiai kooperációkra alapuló co-business modell szellemében.

A Matheidesz Réka közgazdász és Tóth Tímea belsőépítész által alapított Kápolna közösségépítő kezdeményezéseinek egyike a kortárs médiaművészet szélesebb körben való megismertetése. A Let it Be! art agency-vel együttműködéseben kurált Kápolna Collection gyűjteményének darabjai kölcsönözhető műalkotásokként egy-egy magánlakás vagy nyilvános rendezvény terét avathatják alkalmi művészeti helyszínné. 

A Budapest Design Week alatt az érdeklődők félórás, maximum 4 főből álló turnusokban tekinthetik meg az EJTECH kollektíva kézmozdulatokkal irányítható PULSE c. interaktív installációját, melynek fizikai jelenlétet igénylő megtapasztalását virtuális csatornákon publikált vizuális teaserek teszik teljessé.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 4 FŐ / naponta fél órás turnusokban október 9-11. között (14:00 / 14:30 / 15:00 / 15:30 / 16:00 / 16:30 / 17:00 / 17:30 / 18:00 / 18:30)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk