/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Közélet, hírek

Díjat kapott a magyar projekt az Új Európai Bauhaus programban

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Díjat kapott a magyar projekt az Új Európai Bauhaus programban
Közélet, hírek

Díjat kapott a magyar projekt az Új Európai Bauhaus programban

2024.04.15. 14:57

Magyar fiatalok csoportja díjat nyert az április 12-én Brüsszelben megrendezett New European Bauhaus Prizes díjátadó ünnepségen, 30 éven aluliak kategóriában (Rising stars). Csűrök Adél, Jakabos Júlia, Nagy Orsolya és Úr Eszter Kollektív tulajdon a közösségekért című projektjében egy közösségi tulajdonban lévő multifunkcionális teret hozna létre egy józsefvárosi volt ipari területen. 

 

Az április 9-13. között zajló, az Európai Bizottság által már másodjára megrendezett Új Európai Bauhaus Fesztivál a környezetileg és társadalmilag fenntartható épített környezet szempontjait hivatott népszerűsíteni. A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos New European Bauhaus (NEB) díjakat, amelyeket innovatív és fenntartható európai projektek elismerésére hoztak létre. A negyedik évben kiosztott díj történetében először született magyar győzelem: több mint 500 jelentkező közül választotta ki a zsűri a díjnyertes magyar projektet, melynek címe Kollektív tulajdon a közösségekért (Cooperative Ownership for Communities), máshol Együttműködés a közösségekért. A projekt során egy józsefvárosi volt ipari területen lévő, húsz éve üresen álló épületet újítanának fel környezetileg tudatos módszerekkel. A két emeleten 10 megfizethető lakás, 40 szakkollégiumi férőhely, irodák, műhelyek és kulturális funkciók is helyet kapnának. A projektről itt írtunk részletesebben.

A NEB díj jelentősége elsősorban az elismerésben, a projektötlet kiválóként való kiemelésében rejlik. A díj a megvalósításra nem biztosít forrást, azonban lehetőséget ad további partnerek és esetleges finanszírozók bevonására. A pályázat benyújtói a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért mentorálásával, és a Társadalomelméleti Kollégium jelenlegi és volt tagjainak a segítségével a gyakorlatban is dolgoznak a projekt megvalósítása érdekében. A projektről több információ ezen a linken érhető el.

További díjazottak:

A díjakat négy kategóriában és két ágon ítélik oda: az egyik ág a már befejezett projektek között kerül kihirdetésre („Az Új Európai Bauhaus Bajnokai"), a másik ágon pedig a fiatal pályázók ígéretes kezdeményezései („Az Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai") kapnak elismerést.

Az Új Európai Bauhaus Bajnokai díj győztesei és a második helyezettek a befejezett projektek közül:

 • Map4Water: Az ezer szökőkút városa (Bosznia és Hercegovina) nyerte el a legtöbb szavazatot az összes kategóriában zajló közönségszavazáson. A projekt a szarajevói nyilvános szökőkutak feltérképezését és fejlesztését célozza a nyilvánosság széles körű bevonásával, beleértve a helyi hatóságot, a város lakóit és a turistákat.
 • Făget Erdőpark; Kolozsvár zöld tüdeje (Románia) az „Újrakapcsolódás a természettel" kategória első helyezettje. A projekt egy nagy erdőpark rekreációját és megőrzését tűzi célul.
 • Flytevi – Kék Városi Közösségi Kert (Svédország) az „Újrakapcsolódás a természettel" kategória második helyezettje. A projekt célja a közösségek támogatása fenntartható élelmiszer- és vízellátási megoldásokkal.
 • SET Közösségi Kertek (Hollandia) „Az összetartozás érzésének visszanyerése" kategória győztese. A projekt a különböző szociokulturális háttérrel rendelkező generációk összekapcsolására fókuszál egy városi permakultúrás közösségi kert és központ segítségével.
 • Betonból kultúra (Bulgária) „Az összetartozás érzésének visszanyerése" kategória második helyezettje. A projekt keretében egy Szófia külvárosában található irodakomplexumot alakítottak át aktív közösségi térré. 
 • Tetőkert (Spanyolország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése" kategória első helyezettje. A projekt célja a fogyatékkal élők társadalmi befogadásának a kertészet segítségével történő előmozdítása.
 • Yes We Camp (Franciaország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése" kategória második helyezettje. A projekt közösségi kezdeményezések előmozdítására fókuszál különböző terek kihasználásával. 
 • A Kampusz fenntartható átalakítása (Luxemburg) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában" kategória győztese. A projekt keretében újrahasznosított anyagok segítségével újítottak fel épületeket a környezeti hatások minimalizálása érdekében. 
 • Re-Sourcing Commons (Ausztria) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában" kategória második helyezettje. A projekt a fenntarthatóság előmozdítását célozza újrahasznosított anyagok felhasználásával és közösségi együttműködéssel egy közparkban.

Az ígéretes koncepciókért járó Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai díj első és második helyezettjei:

 • Regeneratív Mezőgazdasági Központ (Spanyolország) lett a közönségszavazás győztese a Feltörekvő Csillagok ágon. A projekt a fenntartható, környezetbarát gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére fókuszál, melyek a biodiverzitást segítik elő.
 • A társas kapcsolatok ápolása (Németország) az „Újrakapcsolódás a természettel" kategória első helyezettje. A projekt egy kutatási központ kialakítását javasolja egy kukoricaföldön, mely az építészek és a gazdálkodók életközeli tervezői gondolkodását segíti elő.
 • Hydroscape Lisbon (Portugália) az „Újrakapcsolódás a természettel" kategória második helyezettje. Célja a víz éghajlattal szembeni ellenállásban és a városi közösségi terekben betöltött szerepének feltárása. 
 • Együttműködés a közösségekért (Magyarország) „Az összetartozás érzésének visszanyerése" kategória győztese, célja a megfizethető lakhatás és a befogadás előmozdítása körforgásos felújítás és fenntartható gyakorlatok segítségével.
 • Co-llection (Görögország) „Az összetartozás érzésének visszanyerése" kategória második helyezettje, célja a vidék narratíva újragondolása a művészet és a közösségi együttműködés révén. 
 • Community reBuilding (Ukrajna) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése" kategória első helyezettje, célja Ukrajna közösségeinek megerősítése Közösségépítő Központok kialakításával vagy felújításával. 
 • Teufelsberg Transformation Lab (Németország) „A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése" kategória második helyezettje. Az elismerést a design thinking segítségével megvalósuló, együttműködésen alapuló szakpolitikai innováció úttörő tevékenységéért nyerte el.
 • Urban_MYCOskin (Portugália) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában" kategória győztese, célja a hulladék környezetbarát anyaggá történő alakítása. 
 • Az állomás (Belgium) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában" kategória második helyezettje. A projekt egy önellátó, megújuló energiával működő munkavégző állomást javasol a szezonális betakarítási munkák átalakítására. 

Az Ukrajna újjáépítési és helyreállítási erőfeszítéseiért járó különleges elismerés díj győztese és második helyezettje:

 • Nad Dzherelom Lviv Város Önkormányzatának projektje lett a győztes, amely egy elhagyott természeti terület társadalmi integrációt szolgáló, ugyanakkor az ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget megőrző helyreállításáért kapta az elismerést.
 • Leo States a második helyezett projekt, melynek célja ideiglenes szállás biztosítása az Ukrajnában lakóhelyük elhagyására kényszerült emberek számára.

A 20 díjazott projektet, melyeket ezen a linken lehet böngészni, 49 döntős közül választották ki, amelyek az Új Európai Bauhaus elveit testesítik meg. A pályázók 30 000 euróig terjedő pénzjutalomban részesülnek, emellett kommunikációs csomagot kapnak, amely elősegíti a projektek továbbfejlesztését, illetve hasonló projektek megvalósítását Európában.

Forrás: Európai Bizottság, Társadalomelméleti Kollégium

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.