Gazdaság

Égbe emelt fénykupolák

1/2

forrás: Paulinyi-Reith & Partners

forrás: Paulinyi-Reith & Partners
forrás: Paulinyi-Reith & Partners
?>
forrás: Paulinyi-Reith & Partners
?>
forrás: Paulinyi-Reith & Partners
1/2

forrás: Paulinyi-Reith & Partners

Égbe emelt fénykupolák
Gazdaság

Égbe emelt fénykupolák

2019.01.10. 15:47

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Cég, szervezet:
Peri

PERI nehézállványokra támaszkodva épült Európa legjobb szabadidős épületének, a Pannon Park Biodómjának különleges tetőszerkezete.

Egymásba érő lankás dombok látványát kelti a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Liget Budapest Projekt részeként épülő Pannon Park Biodóm élménykomplexum, amely nem ok nélkül nyerte el idén az Európa legjobb szabadidős épülete címet a legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai megmérettetésen, az International Property Awardson. A majdani fedett őspark fölé boruló fényáteresztő teflonmembránt merevítő-, és az egymásba érő négy kupolát megtartó, változó magasságú csarnokszerkezet összehangolt kivitelezése komoly kihívást jelentett. A kupolák terhét az égbe emelő PERI VARIOKIT VST tornyokkal sikerült elérni, hogy az összeszerelési munka hatékonyan folyhasson.

forrás: Paulinyi-Reith & Partners
1/2
forrás: Paulinyi-Reith & Partners

Fényáteresztő kupolarendszer alá zárt buborékvilág születik éppen az egykori Vidámpark Hungária körúthoz közelebb eső részén: a Pannon Park Biodóm megépítésével egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér valósul meg. A tervező cég, a Paulinyi-Reith & Partners egy olyan szabályozott, élőház jellegű klímával rendelkező, dombszerű csarnokszerkezet alá helyezve álmodta meg ezt az egyedülálló komplexumot, amely télen-nyáron alkalmas egy zárt ökoszisztémaként működő világ bemutatására.

 

A dombszerű szerkezet kivitelezése nem csak gigantikus mérete miatt jelentett kihívást: a 18.000 négyzetméter alapterületű Biodóm négy egymáshoz kapcsolódó kupolából áll, szinte minden pontján különböző magasságú, átlagosan 17 méter, a legmagasabb pontján azonban eléri a 36 métert a földfelszín felett. A kupolák teteje pedig egy különleges fényáteresztő fóliamembrán héjazat, amelyet nehéz acél rácsszerkezet tart.

A kupolák vázának terhét ideiglenesen meg kellett tartani ahhoz, hogy összeszerelésük befejeződhessen, ehhez azonban csak kis alapterületű teherhordó tornyok jöhettek szóba, hogy az állványzatok ne zavarják a még javában zajló szerkezetépítési munkát. Így esett a kivitelező cég választása a PERI VARIOKIT VST nehézállványokra, amelyek alapterülete mindössze 4 négyzetméter, magasságuk pedig 15 métertől 44 méterig változó.

Az építkezés folyamán ezzel a rendszerrel könnyen lehetett alkalmazkodni a tetőszerkezet változó belmagasságához, a megfelelő magasságú VST nehézállványt a négyszárú toronyegységekből gyorsan össze lehetett építeni, mindehhez pedig oldalsó megtámasztás sem kellett. A kivitelezők előre gyártott beton alaptestekre horgonyozták a száranként 700 kN teherbírású nehézállvány tornyokat, ezek tetejére pedig a kívánt magasságig 4 méter magas, a VST állványzattal kompatibilis PERI UP Flex egységeket csatlakoztattak.


forrás: Paulinyi-Reith & Partners
2/2
forrás: Paulinyi-Reith & Partners

 

Mivel a VARIOKIT mérnöki elemkészleten alapuló VST nehézállvány tornyok igény szerint előszerelhetők és bérelhetők is, alkalmazásuk egy ilyen különös rugalmasságot kívánó összeszerelési időszakban, rövid felhasználási idő mellett is hatékonynak bizonyult, és 2018 végére az alaplemez és a vasbeton karéj teljesen elkészült.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk