Közélet, hírek

Egy kis szünet, aztán valami teljesen más...

1/17

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
Balikó Emese a Vénusz átvonulásakor - Polaris Csillagvizsgáló, 2012. június 6. 5 óra 9 perc - fotó: perika
?>
Pásztor Erika Katalina - önportré. csavargás Komárom és Tata között Január Lajos kutyával 2012. április 12-én
?>
?>
1/17

Egy kis szünet, aztán valami teljesen más...
Közélet, hírek

Egy kis szünet, aztán valami teljesen más...

2012.11.13. 21:26

Cikkinfó

Szerzők:
Pásztor Erika Katalina
Balikó Emese

Vélemények:
76

Dosszié:

12 évesen kinőttük a ruhánk - a jelenleg használt nyílt forráskódú Drupal tartalommenedzsment rendszerünket (CMS). A háttérben már közel három éve dolgozunk az oldal megújításán. Több sikertelen kísérlet után végül úgy döntöttünk, hogy egy teljesen új rendszert építünk, amelyet 2012. november 19-én teszünk elérhetővé a közönség számára az epiteszforum.hu domain alatt. A régi oldalt már nem frissítjük többé.

Tisztelt Olvasóink!

12 évesen kinőttük a ruhánk - a jelenleg használt nyílt forráskódú Drupal tartalommenedzsment rendszerünket (CMS). A háttérben már közel három éve dolgozunk az oldal megújításán. Több sikertelen kísérlet után végül úgy döntöttünk, hogy egy teljesen új rendszert építünk, amelyet 2012. november 19-én teszünk elérhetővé a közönség számára az epiteszforum.hu domain alatt. Mától ezt a régi oldalt már nem frissítjük.

(S hogy miért? Ebből a rendszerből át kell vinnünk az összes tartalmat az újba: több százezer képet, több tízezer cikket, statisztikákat, felhasználói adatokat, hozzászólásokat stb. Az importálás során elkerülhetetlenek a hibák, amelyeket meg kell keresnünk és javítanunk kell: a következő pár napot ezzel töltjük. Biztos lesz olyan hiba, amit nem mi, hanem Önök vesznek majd észre. Előre is köszönjük, ha ezekről értesítést küldenek nekünk az editors[kukac]epiteszforum.hu címre.)

 

Ami marad...

Egyedileg fejlesztett új portálrendszerünkben felhasználóink ugyanazzal a névvel és jelszóval tudnak majd belépni, amivel az epiteszforum.hu-t eddig is használták. Jóllehet teljesen új rendszert építettünk, minden cikkünket megtartottuk, minden oldalunk továbbra is elérhető marad a korábbi url címekről. Bár az oldal jól bevált kategória rendszerét felújítottuk, lényegében megtartottuk, aki ismerősen mozog oldalainkon, ezután is könnyen eligazodik majd rajta, sőt, reményeink szerint még könnyebben.

 

Egyébként minden változik...

Kiváltképp a felület, ami sokak számára bizonyára furcsa és idegen lesz a megszokott, hat éve ugyanolyan külsővel megjelenő epiteszforum.hu után. A felülettel együtt minden más lesz, hiszen teljesen új alapokon, új rendszert építettünk, kicsit ahhoz hasonló módszerrel, mintha egy meglévő műemlék épület felújítása során mind a tartószerkezetet, mind a térszerkezetet, mind a homlokzatokat elbontanánk és kicserélnénk ahhoz, hogy átmentsük a régi lényegét.

Az új rendszert új adatbázisra építettük (tartószerkezet). A hetvenes évek mára igencsak elavult relációs adatbázisát új típusú, ún. dokumentum adatbázisra cseréltük. Körültekintő kutatás után több lehetőség közül a nyílt forráskódú mongoDB-t választottuk. Ilyen adatbázissal futnak olyan nagy szolgáltatók, mint pl. az MTV Networks, az SAP, Sourceforge, vagy olyan hírportálok, mint The Guardian, Forbes vagy The New York Times - nem véletlenül. A mongoDB felhasználóinak hosszú listája innentől kezdve az epiteszforum.hu-val is gyarapodik, és számunkra nagyon izgalmas, hogy az elsők között térünk át egy internetre szabott, új és gyors adatbázis rendszerre.

Néha az utolsókból lesznek az elsők. Utólag kiderül, hogy nem baj, ha az interneten a már-már elvárt kétévenkénti ráncfelvarrás (a mi esetünkben többször is) elmarad. Most már úgy látom, hogy szerencsések vagyunk, hogy többszöri kísérlet ellenére sem sikerült az amúgy nagyon okos és hasznos Drupal rendszert hatalmasra nőtt tartalmunkra szabni, mert ez végül új utak és megoldások keresésére ösztönzött bennünket.  

Az építkezés a tartalom szervezésének új logikáját kívánta meg, a háttérben a korábbihoz képest jobban strukturált adatbázis jött létre, mely rengeteg újításra adott lehetőséget - ami oldalainkat böngészve azonnal szembeötlő lehet. A felhasználók - ha majd tartalmat akarnak feltölteni - biztosan érzékelni és értékelni fogják a rendszer logikájából eredő változásokat.

 

Felhasználók, jogosultságok, hozzászólások

Az egyes cikkekhez fűzött hozzászólások színvonala miatt sok kritika ért minket. Évekig azt reméltük, hogy az emberek moderálák magukat, később azt, hogy majd a lap közönsége kiszorítja azokat a hozzászólókat, akik nem idevalók. Most új stratégiával védjük a szerzők és az alkotók érdekeit a névtelen „troll"-okkal szemben úgy, hogy azért megmaradjon annak lehetősége, hogy azok, akik nem akarnak valós nevükkel szerepelni, de szeretnék véleményüket elmondani, megtehessék azt. Ugyanis ezek a vélemények is fontosak, még akkor is, ha sokszor jogos felháborodás kíséri őket.  

Az oldal használatában az egyik legfontosabb változás az lesz, hogy azon felhasználók számára, akik valós névvel vállalják magukat, a Harcosok klubja mintájára Arcosok Klubja néven klubot alapítottunk. A klubtagok valós névvel és telefonszámmal regisztrálhatnak a rendszerbe, adataikat a szerkesztőség ellenőrzi, és ezeket kizárólag csak a szerkesztőség és a többi klubtag látja. A klubtagok többféle jogosultságot kapnak, mint a csak becenévvel regisztrált felhasználók. A cikkek között a jövőben különbséget teszünk abból a szempontból, hogy azokhoz mely felhasználói kör fűzhet hozzászólásokat. A közélet rovat cikkeit mindenki, míg az épületeket, terveket és az interjúkat, vagyis építészet című, összevont rovatunk cikkeit csak a klubtagok véleményezhetik.

A szimmetria elvét követtük ezen döntés során, vagyis ha valaki valós névvel vállalja a közlést és munkájának bemutatását, akkor csak azok véleményezzék azt, akik észrevételeiket szintén valós névvel vállalják fel.

A beazonosíthatatlan becenév mögül megszólalók véleményét - előzetes értesítés nélkül - törölni fogjuk, ha nem az adott témához szólnak hozzá, hozzászólásukkal a médiatörvényben meghatározott törvényi kereteket nem tartják be, az internet általános etikai szabályait, személyi és szerzői jogokat sértő, valamint kereskedelmi jellegű tartalmakat közvetítenek. (Üzleti célú tartalmakat minden esetben díj ellenében teszünk közzé, mert a lapot nagyrészt ebből kell fenntartani.) Itt szeretnénk szerzőink és az alkotók figyelmét felhívni arra, hogy minden esetben kérhetik, hogy saját publikációikat illetően tiltsuk le a hozzászólás lehetőségét. Alapesetben az építészeti alkotások bemutatását a klubtagok, a közéleti cikkeket bármely regisztrált felhasználó véleményezheti. Értelemszerűen a fizetett reklámokhoz és az álláshirdetésekhez nem lehet ezután sem hozzászólni. Reméljük, hogy ez a hibrid rendszer beválik: a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.  

 

Keresés

A rendszert úgy építettük fel, hogy viszonylag egyszerű lesz benne a tematikus (pl. kategóriánkénti) keresés. Ebben az első fejlesztési fázisban még nem lesz készen a belső keresőnk, mivel az oldalon belül egyelőre nem akarjuk egyik nagy testvér keresőjét sem használni. Szerencsére az open source világban már van a mongoDB-hez illeszkedő, modern kereső (elasticsearch), és ennek beillesztését hamarosan el is végezzük.

 

Apróságok

Az elmúlt hat évben, mióta a Drupal rendszert használjuk, a tartalmakhoz tartozó nevek, címkék, kategóriák (az új rendszerben fogalmak) szinte guanóként rakódtak egymásra, tévedésből, figyelmetlenségből, vagy a teljes tartalom nem ismeréséből fakadóan helyenként átfedésben, vagy felesleges ismétlésben. Ezeket is megpróbáljuk most kiszűrni, az egymást átfedő kategóriákat összevonni, az egész tartalmi struktúrát (térszerkezetet) újragondolni. Nyilván nem tudunk tökéletes munkát végezni közel harmincezer cikkel, de törekedünk egy tartalmilag és vizuálisan is áttekinthetőbb rendszer megalkotására.

Átalakítjuk és egyszerűsítjük a menürendszert, a bejelentkezés módját, a cikkek főoldali megjelenésének elvét és rendszerét, és elindítunk néhány olyan kisebb szolgáltatást is, amelyek - reméljük - tetszeni fognak felhasználóinknak. Ilyen pl. a napi inspiráció (ami a főoldalon a felhasználóknak egy kép és kevés szöveg hozzáadására ad lehetőséget), vagy az, hogy innentől kezdve klubtagjaink is írhatnak könyvajánlót illetve könyvrecenziót.

Az oldalakhoz tartozik majd egy ún. breadcrumb (morzsa), ami hasznos navigációs eszköz, az adott oldal helyét mutatja az oldalstruktúrában. Ilyenünk korábban nem volt, reméljük, hogy ezzel sokat segítünk a tájékozódásban.

A cikk oldalán több újdonság is lesz. A publikáció dátumát a hivatalos időszámítással és jelöléssel adjuk meg: CET/CEST (Central European Time, illetve Central European Summer Time) jelöléssel. Ez azért fontos, mert egyre többen néznek minket külföldről, más-más időzónából. A cikkadatok megjelenítése bővebb lesz. A cikkek elején külön feltüntetjük a szerzőket, az építészeket/alkotókat, a fotósokat, valamint a cikkhez kapcsolódó hozzászólások számát. A jövőben a cikk oldalán is olvasható lesz a bevezető-ajánló. A szövegbe ágyazva nagyobb képek jelennek meg. A képekre kattintva – ahogy eddig is - galéria nyílik meg, de a szöveg mellett, az oldalsó sávban bélyegképek formájában a teljes galériatartalom látható lesz. Így előre el lehet dönteni, hogy akarunk-e a fotók között tallózni vagy sem. Oldalt jelennek meg majd a cikk olvasottsági adatai, és újdonság, hogy külön mérjük a galéria nézettségi adatait.

3/17

10/17

Az építészet rovatunkban közzétett cikkekhez (épületek, tervek esetén) ún. projekt info is tartozik: az oldalsó sávban a cikk mellett közvetlenül elérhetővé tesszük a projekt legfontosabb adatait, a vezető tervezők nevét, a generáltervező cég honlapját, valamint a teljes stáblistát. Sajnos nem valószínű, hogy az összes korábban közölt épület és terv esetén ezt az utólagos kiegészítést meg tudjuk tenni, hiszen az nagyon sok oldal újraszerkesztését kívánná meg. Továbbra is a cikk alján lesznek a hozzászólások, de ezek alapesetben nem láthatók, külön ki kell nyitni őket. De rögtön a cikk tetején, a cím alatt látható lesz, hogy a cikkhez hány hozzászólás érkezett, ide kattintva pedig azonnal meg lehet nyitni őket. A cikkek - reméljük – a monitoron is olvashatóbbak lesznek, mivel a felületen nagyobb betűket használtunk.

1/17

4/17

Van jó néhány olyan kisebb-nagyobb szolgáltatásunk, amit a fejlesztés következő fázisára tettünk át, ilyen pl. az eseménynaptár. Most az eseményeket és a pályázatokat még csak közzétételi sorrendben lehet látni az események rovatban. A főoldali oldalsávban a közelgő események illetve a pályázatok listáját viszont a mindenkori aktuális időponthoz viszonyított sorrendben lehet látni. A jövőben az eseményeket és a pályázatokat lejjebb, kb. a főoldal közepén egy-egy külön blokkban mutatjuk meg, nem pedig az összes többi tartalom között elszórva, ahogy ez eddig történt.  

 

Listaoldalak és archívum

A rovatoldalakon egyszerre csak hét cikket mutatunk meg. Az oldalon azonban lekérhető egy 36 elemből álló lista is, amely egyben az archívum funkcióját is betölti. Ezen a 36-os listaoldalon lehet majd a kategóriák és a publikáció dátuma szerint szűrni az epiteszforum.hu teljes adatbázisában.

 

12/17

2/17

 

Képek

Mivel leginkább vizuális információval dolgozunk, a felületen sokkal több kép jelenik meg, és teljesen átalakítottuk a cikkekhez tartozó galéria rendszert is. Az új galériában látható lesz a publikáció címe is, erre kattintva lehet majd a cikkhez visszajutni, valamint itt is látható egy ún. breadcrumb, amely az egymásra épülő galériák közötti navigációt támogatja. Innentől kezdve tulajdonképpen az epiteszforum.hu képes tartalma önállóan is böngészhető lesz. A főoldalon lesz egy külön kép.mutató menüpont. Ez az ún. galéria főoldal egyfajta képes ajánlóként működik, az egyes képek a hozzájuk tartozó cikkek publikálási dátuma szerinti sorrendben tölthetők be. A galéria oldalon nagyobb képeket tudunk megjelentetni. A bélyegképeket itt nem oldalra, hanem alulra tettük. A galéria oldal mérete automatikusan alkalmazkodik a megnyitott böngésző ablak méretéhez, így nagyobb felbontású monitoron, vagy nagyobb képernyőn sokkal nagyobb képeket lehet majd látni. Újdonság, hogy a galéria oldalon is láthatók lesznek a cikk adatai (szerző, építész, fotós). Az "I" (mint info) jelű ikonra kattintva pedig megnyílik egy egérrel vonszolható, a képen szabadon elhelyezhető transzparens doboz, amely a képaláírást és a projekt infót tartalmazza.

9/17

8/17

 

Tudományos művek

Az új oldalon lehetővé tesszük ún. blind peer reviewed (két anonim lektor által véleményezett) tudományos publikációk közzétételét. Az oldalt technikailag felkészítettük erre, a feladat most az, hogy a szolgáltatás nem-technikai hátterét is megteremtsük. Az oldalon látható, egyelőre még inaktív Open Access Journal (szabadon hozzáférhető folyóirat) embléma azt jelzi, hogy innen majd hamarosan elérhetők lesznek azok a tartalmak, amelyeket kizárólag csak a felkért, anonim lektorok véleményezhetnek. Egy-egy ilyen közlés végén a lektorok bírálatai nyilvánosak lesznek. Egy OA Journal-nak megvan a maga sajátos, nemzetközi szabványoknak megfelelő tároló és kereső rendszere, amely a mi tartalommenedzsment rendszerünktől függetlenül működik. Erre egy külön szoftvert fogunk üzembe helyezni, hogy az ide bekerülő tudományos publikációk a nemzetközi rendszerek által is kereshetők legyenek.

13/17

 

A tudományos közlések finanszírozása a világon mindenhol komoly fejtörést okoz a kiadóknak, még angol nyelvterületen is, nem hogy egy olyan kicsi piacon, mint a magyar. Globalizált angol nyelvű világunkban a magyar nyelvű tudomány fejlődése, sőt fennmaradása is kérdésessé válik, ha erre nem tudunk megfelelő felületeket biztosítani és finanszírozási forrásokat találni. Az epiteszforum.hu az elmúlt 12 évben a magyar nyelvű internet legismertebb és leglátogatottabb építészeti csomópontja lett. A tudományos tartalmak közlésével az a célunk, hogy összekapcsoljuk a nagy közönséget vonzó tartalmakat a szűk szakmai elit publikációival, és megnyissunk egy kaput, amin keresztül bárki hozzáférhet az építészet, design valamint az ezekhez kapcsolódó területeken folyó tudományos kutatások és eredmények körül kialakuló diskurzusokhoz. Az elkövetkező hónapokban tehát a finanszírozás lehetőségeinek felkutatása, a lektorok felkérése és a lektorálni kívánt tartalmak begyűjtése lesz (többek között) a feladatunk. Bízunk benne, hogy olvasóink közül sokan felismerik (most részletesebb kifejtés nélkül is) a hosszú távra szóló jelentőségét annak, hogy a szakmai tudományos tartalmakat miért kell szabadon elérhetővé tenni a szakma egésze, illetve a laikus közönség számára, és támogatnak minket a projekt megvalósításában. Ezúton is kérjük, hogy amennyiben módjukban áll, hasznos ötletekkel és tanácsokkal segítsenek minket, amit előre is köszönünk.    

 

Arculat

Az új felülettel együtt lecseréljük az epiteszforum.hu arculatát is, így a logó, a felhasznált webfont (Verdana helyett Trebuchet) és a felületen használt színek is megváltoznak. A harsány trikolórból (vörös-narancs-pink) megmarad a vörös, amit feketével kombinálva egy egyszerűbb és bizonyos értelemben „kommerszebb" arculatot terveztünk. 12 évesen már illik komolyodni:-) Ez a logó kifejezetten hasonlítani akar, vagy mondjuk inkább nem akar kitűnni a többi közül. (Hasonló konstrukció maga a mongoDB logója is, vagy a sourceforge, SavingStar, iPara, mopub, theguardian, examiner.com, everyscreen, copperegg vagy éppen a BranchOut emblémája is.) A két szó (építész és fórum) mesterséges összekapcsolása (hiszen eredetileg ilyen összetett szó nincs) most vizuálisan elválik egymástól, az embléma főszereplője a (vörös) pont lesz a domain név országot jelölő végződéséből kiemelve. Az epiteszforum.hu-t mondjuk úgy, hogy tudatosan és kicsit szemtelenül a nagyok által követett vizuális trendekhez illesztettük.

17/17

Személy szerint én már a kezdetektől fogva nem hiszek a logóban, pontosabban a speciálisan ilyen céllal létrehozott identifikációs jelben. Emiatt többször is ütköztem korábbi marketinges kollégámmal Könyves Viktorral, míg végül az ő unszolására, az általa kitalált jelből faragtam emblémaszerűséget Facebook oldalunkra és névjegykártyáinkra. S hogy miért nem hiszek a logóban? Mert az interneten a név a fontos, nem a megkülönböztető jel. A nevet kell memorizáltatnunk a látogatóinkkal. Ahányszor egy szövegre pillantunk, annyiszor akaratlanul is elolvassuk magunkban. A szöveg tipográfiája, a betűk formája, elrendezése tudat alatt mélyen rögzül az emberben. Egy internetes név (URL cím) megjelenítése során a vizuális információ nem lehet túl sok vagy bonyolult, a szó képe nem írhatja felül a jelentést, mert akkor az jelként kezd működni, és nem olvassuk többé, hanem csak „nézzük". A karakteres, de egyszerű tipográfia és pár feltűnő szín kombinációja a leghatásosabb eszköz a mi túlságosan is sűrű kommunikációs terünkben itt az interneten, ahol  mindenkinek az a célja, hogy a nevükre minél többen pontosan emlékezzenek. Az internetes cégek emblémái tehát elsősorban a márka (domain név) olvasását és írását támogatják, nem annak jelszerűségét, attraktív és/vagy különleges formáját.

Az internet – bármilyen sok kép, hang és videó van itt jelen – alapvetően szöveg alapú (text based) médium, amely visszafelé is erőteljes befolyással van a nem-internetes kommunikációra. A szöveg képe, annak alkotó eleme a betű ma kitüntetett szerepet játszik a vizuális kommunikációban. Nem csoda, hogy a betűtervezés óriási gellert kapott az utóbbi években, pedig a digitális fontok tervezése - a sok okos segédeszköz ellenére – még ma is akkurátus, sok és rendkívül nagy odafigyelést igénylő, precíz munka. Megszámlálhatatlanul sok betűtípus áll ma már a tervezők rendelkezésére, de a megfelelő megtalálása komoly kutatást igényel, és nem csak az egyes digitális betűkészletek technikai paramétereire, hanem felhasználásuk jogi kereteire is tekintettel kell lenni.

Hosszas keresgélés után Emese fedezte fel a Dosis betűcsaládot, amely egy fiatal autodidakta argentin betűtervező, Pablo Impallari munkája. A Dosis 2011-es megjelenése után szinte azonnal bekerült a legnépszerűbb és legtöbbet ajánlott szabadon felhasználható fontok közé. Ha kicsit alaposabban szemügyre vesszük ezt a betűt, nincs is min csodálkozni. A Dosis egyszerű, hét különféle betűtípusból álló talpatlan (san serif) betűcsalád. Miközben enyhén nyújtott formája miatt elegáns, rögzített szélessége, az egyes betűk mértéktartó lekerekítései és finom belső antimetriái miatt egyszerre kiegyensúlyozott, határozott, jól olvasható és tiszta írásképet mutat. A Dosis szerintem pont olyan, mint amilyennek az ideális építészt magam elé képzelem. Határozott, tiszta és logikus gondolkodású, széles látókörű, művelt, érzékeny, szeretettel és megértéssel teljes. A Dosis szép, mint a kívül-belül harmóniát kereső és teremtő építész ember. És tényleg, nézzünk a tükörbe, nem pont ilyennek látjuk – vagy ilyennek szeretnénk látni - magunkat? :-)

A Dosis család egyes elemei finom különbségeket mutatnak, a vékony, a normál vagy a vastag betűkészlet eltérő vizuális hatást kelt, amelyekkel más és más üzeneteket lehet közvetíteni. A vastag (karakteresebb) és a normál (kiegyensúlyozottabb) betűk kombinációjából hoztuk létre az epiteszforum.hu új emblémáját, hangsúlyossá téve a lényeget: egyrészt itt többféle értelemben is az alkotó ember, az építész van a középpontban, másrészt a helyi ügyek, a magyarországi építészet (.hu).

 

Nyitás

Tágabbra nyitjuk az epiteszforum.hu kapuját. Építészet, város, vizuális kultúra szlogenünk már régóta nem teljesen fedi tartalmunkat. Az építészetet kontextusfüggő médiumnak tekintjük, s azt mindenkor az adott, sokdimenziós, sokféle külső hatásra reagáló, változó (természeti, társadalmi, gazdasági és politikai) környezet viszonyrendszerében értelmezzük. Recesszióban és olyan hatványozottan bizonytalan környezetben élünk, amely mindannyiunkat - fizikailag és mentálisan is - új kihívások elé állít. Egyénként és közösségként is meg kell találnunk a hosszú távon fenntartható élet lehetőségeit. Nem csak anyagi biztonságra, hanem a sokféle más értelemben is vett minőségi változásra gondolok itt, amihez nem árt némi bátorság és találékonyság, de amihez leginkább új ideák kellenek. Erre utal új szlogenünkben az innováció, ami annyit jelent, hogy egy új elképzelést képesek is vagyunk megvalósítani - személyes életünkben épp úgy, mint kisebb-nagyobb közösségeinkben, vagy akár gazdasági és társadalmi szinten. A jövőben tehát az ötleteit szívós munkával megvalósító, találékony emberre még több figyelmet fordítunk a szűkebben vagy tágabban értelmezett építészet területén egyaránt. 

Ha rossz kedvünk van, ha nem látjuk a fényt az alagút mélyén, ha úgy tűnik, hogy minden kapu bezárul előttünk, akkor kell újakat nyitni, erőt merítve a jó példákból. A megújult epiteszforum.hu sokkal expresszívebben mutatja meg tervező kollégáink, szerzőink, támogatóink és üzleti partnereink által létrehozott itteni világunk lenyűgöző gazdagságát. Kívánom, hogy ez a most feltáruló gazdagság valamennyiünk számára új lehetőségekre nyisson ajtót.


Pásztor Erika Katalina
főszerkesztő, epiteszforum.hu

Ezúton szeretném megköszönni korábbi kiváló Drupal fejlesztőink munkáját, akik mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy hatalmas anyagunkat átemeljék az új Drupál rendszerbe, s erre új felületet szabjanak. Köszönjük és nagyra értékeljük Maczák Attila, Juhász Márton és Hosszu Kálmán temérdek befektetett munkáját - kiváló szakemberek ők, akik sokat tettek értünk.  


epiteszforum.hu CMS 2012 Budapest
fejlesztette és tervezte: Balikó Emese, Pásztor Erika Katalina
a projekt kezdete: 2012 május
1.0-ás verzió üzembehelyezése: 2012. november 19.

Balikó Emese és Pásztor Erika Katalina 2005 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan együtt dolgoznak különféle médiaművészeti és design projekteken, illetve alkalmazások fejlesztésén.

Balikó Emese a Vénusz átvonulásakor - Polaris Csillagvizsgáló, 2012. június 6. 5 óra 9 perc - fotó: perika
14/17
Balikó Emese a Vénusz átvonulásakor - Polaris Csillagvizsgáló, 2012. június 6. 5 óra 9 perc - fotó: perika

Balikó Emese a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, videó szakon diplomázott 2004-ben. 2007-ig MOME Vizuális Kommunikáció Tanszéken interaktív programozást tanított, azóta szabadúszó tervezőként és fejlesztőként dolgozik. A MOME doktori iskolájában adatvizualizációval és szövegelemzéssel foglalkozott. 2003 óta párhuzamosan valósított meg művészeti projekteket és interaktív média design feladatokat, de az utóbbi években figyelme mindinkább a professzionális internetes alkalmazások fejlesztése felé fordult. Önálló kiállítása volt a Kirakat Galériában (2001), a Stúdió Galériában (2004), és a Knoll Galériában (2007). Számos csoportos kiállításon is részt vett, többek között munkáival szerepelt a Műcsarnok Plastica Dreams – Szobrászat az installáció után (2003) című kiállításán, a Kogart NECC (2006) című kortárs képzőművészeti kiállításán, a Krakkói Nemzetközi Fotóhónapon (2006), illetve a Római Magyar Akadémián rendezett Találkozások/Incontri 2 (2009) kiállításon, illetve Hanoiban és Saigonban vietnami és magyar képzőművészek csoportos kiállításán (2010). Alkotásairól többek között Százados László (Balkon, 2005/7), Hock Beáta (Exit Express, Madrid 2007/6), illetve Paksi Endre Lehel (Balkon, 2007/3) írt recenziót. Mindemellett 2006 és 2011 között komplex Flash animációkat, speciális internetes alkalmazásokat, Flash alapú honlapokat, saját 3D Flash könyvtárat, stratégiai és oktatási célú játékokat és kísérleti internetes alkalmazásokat is fejlesztett. Foglalkozott adatvizualizációval, navigáció és struktúra tervezéssel, projekt menedzsmenttel. Professzionális programozó, Zend, PHP/MySQL, mongoDB, AS3/JS fejlesztő, ismeri és használja a C, C++, JAVA programozási nyelveket, valamint több kép-, hang-, videó-, és kiadványszerkesztő alkalmazást is.

Pásztor Erika Katalina - önportré. csavargás Komárom és Tata között Január Lajos kutyával 2012. április 12-én
15/17
Pásztor Erika Katalina - önportré. csavargás Komárom és Tata között Január Lajos kutyával 2012. április 12-én

Pásztor Erika Katalina építészmérnökként végzett a BME-n, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem videó szakán, mint audiovizuális tervező. A Corvinus Egyetem Vezetőképző Intézetében üzleti kommunikációt tanult, majd 2007-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett doktori fokozatot. 1995-1998 között az első magyar komputer animációs cég, a Wonderland Stúdió művészeti vezetője volt. 1998-ban elsők között alapított önálló média design vállalkozást Magyarországon, majd 2000-ben Vargha Mihállyal (1952-2010) közösen létrehozták az epiteszforum.hu-t. 18 évig tanított a MOME videó szakán, aminek 2003-2006 között vezetője volt. A BKF Média design szak alapító oktatója, a szakot az ő programja és irányítása alatt akkreditálták 2009-ben. Médiaművészeti és design munkássága igen sokrétű, videóktól, televíziós arculatoktól kezdve multimédia- és internetes alkalmazásokig, interaktív installációkig terjed. 2010 óta az epiteszforum.hu főszerkesztője, stratégiai vezetője, szerzője, in-house designere, videósa, riportere. Kilépve a magyarországi művészeti felsőoktatás rendszeréből két éve végre arra is jut néha ideje, hogy hobbija legyen: konyhakertet művel, süt-főz-befőz, néha síel, és ha teheti, nagyokat csavarog Január Lajos kutyával.

 

Vélemények (76)
Jahoda Róbert
2012.12.05.
11:40

Én is ategnapi  Pálfy Sándor féle cikket keresem...merre találhatom? :)

csonti
2012.12.04.
19:31

Miért nem elérhető Pálfy Sándor A város védelmében 5. c. cikke? Valaki annyira berágott miatta Pécsről, hogy le lett tiltva a cikkhez való hozzáférés? Vagy csak technikai malőr?

perika
2012.12.04.
21:01

@csonti: Kedves Csonti, egyrészt azonnal válaszoltam az első leveledre. Lehet, hogy nem kaptad meg, mert mint utólag kiderült, kimenő leveleink nem mentek el, amire kb. hétfőn jöttem rá, és elvileg mára sikerült a rendszergazdáknak elhárítaniuk a problémát. Ugyanis nem lehet azonnal rájönni, hogy a kimenő levelek nem mennek el, ha közben jönnek be levelek. Fogalmam sincs, hogy hányan vártak hiába választ tőlünk az elmúlt napokban, mert nem tudom pontosan, hogy hány napig nem mentek ki a levelek. A felülettel kapcsolatos munkák során most a galéria volt soron, ezzel kapcsolatban több változtatást is sikerült tenni. Kisebbek lesznek a betűk, a letöltésből kivettük a villódzást, kisebbre vettük a bélyegképeket, lesz nagyító gomb a galériában. De sajnos vannak dolgok, amelyeket most egyelőre (valószínűleg) nem tudunk megcsinálni, mint pl. a léptetés előre-hátra billentyű gombokkal vagy a visszafelé lépdelés. Emese hamarosan felölti az javított galériát. Azt tapasztalom, hogy ha valahol belenyúlunk a rendszerbe, sokszor valahol máshol keletkeznek problémák:-( A fejlesztésen kívül pedig más feladat is van, mondjuk tartalmat kell szolgáltatnunk, plusz a nagy hajrák után egész egyszerűen fáradtak vagyunk. Minden észrevétel, amiben használható info volt, megfontolásra kerül, de hozzá kell azt is tennem, hogy ahogy minden, ez a munka is korlátos, mindent nem fogunk tudni megcsinálni. Az észrevételek között van olyan, ami egyszerű figyelmetlenség és pillanatok alatt kijavítható, de van, ami egyszerűnek tűnik, de nem az, ezért mérlegelni kell, hogy mi fér bele az energiáinkba és mi nem. Egyébként pedig számos pozitív visszajelzést is kaptunk, számunkra fontos emberektől, akiknek tetszik az oldal. Harmadrész pedig > a szóbanforgó cikket levettük, most nem elérhető. üdv, perika

Pákozdi Imre
2012.12.04.
21:45

@perika: Kedves Erika,

A weboldal javul, a közönség stagnál. A keresést nagyon várjuk. 

Üdv., Imre

mB
2012.12.05.
17:37

@Pákozdi Imre: Kedves Imre - a szlovén épületet bemutató szöveggel (helyesebben annak fordításával) lám, nem csak nekem volt gondom - hadd javasoljak akkor örömest a korábban is már felvetett alternatív fordítást (a tetőtéri légkondit is érinti :-) ) egy szép videóval (fentebb pár konkrét javaslat is volt, javaslom megfontolásra a szerkesztőségnek).

csonti
2012.12.04.
14:03

Korábban néhány e-mailben kifejtettem álláspontomat az új design-al kapcsolatban, erre azonban nem érkezett reakció, így most a leveleket kisebb aktualizálásokkal kiegészítve, amelyek azóta tett felfedezéseim eredményei, itt is közlöm.

 Az itt leírtakat kedves Erika tekintsd építő szándékú kritikának, amely csupán az én véleményem ugyan, de talán nem vagyok vele egyedül. A szándékom, nem az új irány és a honlap becsmérlése, hanem hogy rámutassak azokra a pontokra, amik szerintem jelenleg még gátjai annak, hogy még magasabb minőségű legyen az építészfórum. Hangsúlyozom, hogy az előző már megérett a pusztulásra, a váltás iránya jó, de néhány dolgon, pl. tipográfia, grafika, elrendezés elcsúszott a szándék, az eredmény így nem egyértelműen pozitív.   Vegyük rögtön azt, hogy megnyitom a honlapot, 16:9-es arányú laptop monitoron Chrome-al és a képernyő min. 30%-a a logót, menüket és keresőt tartalmazó fejléchasáb foglalja el. A tartalomból csak a felső, "Tervek" kategória 3 cikkét látom, de nem teljesen, az utolsó sorok már kilógnak. Ez a fejléc annak ellenére hogy ennyire hangsúlyos, eléggé áttekinthetetlen: a feliratok elcsúsztatva, ugráltatva egymáshoz képest, ezt az ugrálást csak fokozza a lépcsőző piros csík, ami összeköti a főmenüt a kereső sávval, de akkor már miért nem egy sorban vannak? Betűméret kérdése az egész, s a betűméretek miatt nem egyértelmű a hierarchia sem, az epiteszforum.hu felirat/logó irdatlan hatalmas, ami teljesen indokolatlan. A főmenü, az almenü, a legördülő menü címeinek betűi viszont mind egyformán jó méretesek, jó nagy szünetekkel, feleslegesen. A legördülő menük alcímei már jó méretűek, itt felbukkan a hierarchia, ami jó. Nem érthető a jobb szélen az Architectforum OAJournal és az architectforum.eu logók sem, eltérő méretben, eltérő grafikával és háttérszínekkel fokozzák a káoszt, ugyanakkor nem funkcionálnak linkként (egyelőre gondolom). Ugyanakkor olyan mintha ugyanennek a honlapnak a logói lennének másféle megfogalmazásban, erre utalt már valaki korábban. A legfelül kiemelt fókuszban rovat jó ötlet, de a betűméret itt is óriási, a pozicionálás pedig szintén a káoszt erősíti, mert nem igazodik itt semmi semmihez. A fejléc háttérképe pedig megint csak a nehezen átláthatóságot erősíti, saját színeivel és vonalaival gyengíti azt amit egy fejlécnek tudnia kell: az átláthatóságot és a gyors eligazítást a honlapon. Ergó: a fejléc grafikai tobzódás, azt igyekszik ordítani, hogy ez az építészfórum jó nagy piros ponttal, közben pedig a tartalom háttérbe szorul. A piros pont egyébként megér egy pár sort, hiszen miért emelünk ki egy írásjelet ennyire, mi a mondanivalónk ezzel? Egy logó legyen lényegre törő, egyértelmű üzenettel, ez itt most nem sikerült szerintem. Ennyit mondanék a fejlécről.   Ha végignézem a jobboldali menüsávot és az egész honlapot, rengeteg féle háttérszín és kiemelés keveredik: neonzöld, piros, világoskék, szürke, fekete, legalul az impresszumban visszatérnek a régi honlap színei. Ezek is az áttekinthetőség kárára mennek. A betűk színei és méretei is rendkívül változatosak: fehér, fekete, piros, a cikkek címe pedig mintha sötétszürke lenne némi bordós beütéssel. Ha a legfontosabb cikk pirossal is és nagyobb betűmérettel is ki van emelve az már túlzás talán, olyasmi mintha kiabálna, ugyanakkor rögtön tőle jobbra a menüdobozban is piros színű az aktuálisan látható rész címe, innentől egyszerre több dolog is ordítóan hangsúlyos, holott csak az egyiknek kéne annak lenni: a kiemelni kívánt cikk címének. Nem teljesen egyértelmű a jobb oldali menüdobozok sorrendje sem, hogy kinek mi a fontos információ aminek felül kellene lennie, persze nem lehet egyértelmű, de talán a partnereknek a végén kéne lenni, az ajánlónak pedig valahol felette, ugyanígy a fórumhozzászólások és a közelgő események érdekesebbek, mint a facebookon követők arcképei. A cikkeket tartalmazó hasáb és a jobb oldali menüdobozos hasáb között lehet érdemes lenne hagyni egy leheletnyi rést, hiszen vízszintesen feloszja a háttér a különböző témákat, akkor függőlegesen miért nem? Így most vannak érdekes találkozásai a "dobozoknak".   A cikkek témánkénti bontása sokkal jobb lett mint az előző honlap esetében, rögtön három cikket is látni a főoldalon minden témakörben, amely témakörök igényesen és rendezetten válnak el egymástól, a bal felső sarokban tök jól és megfelelően hangsúlyosan meg vannak nevezve. Ez tiszta ügy. De a három cikkből megjelenő részletek nem érnek a dobozok aljáig, így egy rakás fehér felület adódik, ez összedobáltságot sugall, a rendezettséget gyengíti. Most megnyitok egy cikket: a fejléc háttérképe változik, a jobb oldali hasáb tetején a kép változik, a cikk címe ordítóan hatalmas és piros, felette viszont jól látom legalább, hogy melyik témakörben melyik csoporthoz tartozó cikket nézek, és látom a cikk címe alatti első kép felső felét. Scrollozni kell a tartalomért, először ugyanaz a szövegrészlet vagy a cikket felvezető ismertető olvasható, amit már a főoldalon elolvastam. Szerintem felesleges dolgokat néhány másodpercen belül kétszer is elolvasni. A cikkre vagyok kíváncsi, egy a fehér hasábot megszakító szünet után elolvashatom. A betűméret túlságosan nagy, nem kényelmes a szemnek. Ezzel a betűmérettel már zavaró, hogy balra zárt a szöveg, mert alig olvastam valamit és már vége is a sornak, gyakran már 2-3 centivel a hasáb szélétől.   A cikk végén a véleményíráshoz bejelentkezésre felszólító hasáb megint kék, de nem ugyanolyan széles, mint a cikk fehér hasábja. Itt azonban nem lehet bejelentkezni, ehhez fel kell scrollozni a lap tetejére. Bejelentkeztem. Most egy random cikkben vagyok, keresem a hozzászólási lehetőséget, de nem találom. Hagyjuk is most. Inkább a cikk alatti menüdobozt elemezzük: A zöld részen főmenük és almenükre kattintva lehet eligazodni a honlapon, ez jó dolog, itt is csak a szín harsányságára, a zöldön kicsit beolvadóbb fekete betűkre hívom fel a figyelmet, illetve az az érzésem, hogy túl sok a zöld terület körös-körül. Alatta a támogatók és médiapartnerek nem praktikusan használják ki a hatalmas fehér hasábot ami jutott nekik, csak elrendezés és méretezés kérdése lenni pedig. Legalul ismét a jelenlegi dizájnnal nem igazán foglalkozó impresszum hoz be három másik színt.   Most bemegyek egy képgalériába. A galéria működése szerintem majdnem jó, fekete háttér, a képek középen, alul lehet válogatni a kis képekből, bárhova kattintok vált a kép, de sajnos mindig csak előre, ha balra kattintok akkor nem az előzőre ugrik, hanem ugyanúgy a következőre, ergó lent kell megkeresnem az előző képet. Ez nem praktikus szerintem. A képgaléria leggyengébb része a felső részen elhelyezett fehér színű szöveghalmaz. A "vissza a cikkhez: Cikk címe" betűi óriásiak, ha nem fér ki az oldal szélességében, akkor két sorosra nyúlik, így már ez az egész felső menüsor: vissza a cikkhez, dátum, földrajzi hely, építészek névsora információhalmaz többet harap ki a képernyőből, mint a lenti kiskép-sor. Hangsúly-eltolódás. Hiányolom a kép megtekintése teljes méretben funkciót is.   A keresőmotorról egyelőre nem lehet nyilatkozni, mert még nem működik, de bízom benne, hogy sokkal hatékonyabb lesz, mint régen volt. Nagyvonalakban ezeket a kritikákat tudom megfogalmazni az új honlappal kapcsolatban.   Emellett viszont lenne az építészfórumot általában érintő néhány észrevételem is, elsősorban a tartalmakat érintően. Lassan elszoktam a lap rendszeres megtekintésétől, mert sokszor napokig ugyanaz a cikk volt a címlapon, nem frissül elég ütemesen vagy kiszámíthatóan a tartalom, ellenben az archdaily-n, a tumblr-en naponta többször frissülő tartalom tárul elém, amiből én választom ki mit nézek meg. Emellett eltérített tőletek az is, hogy nem volt kategória szerint jól elválasztva az amit Ti ajánlotok épületet, és amit beküldtek nektek kész szöveggel. Így hatalmas minőségi ingadozás keletkezett a bemutatott anyag minőségében, elsősorban építészetileg. A másik a fényképek. Egy dolog a beküldött épületek beküldött fotóinak minősége, bár itt is el lehetne várni, hogy visszaszól a szerkesztő, hogy ezek a képek nem ütik a lécet srácok, küldjetek újakat, addig nem kerültök fel a honlapra. Sokkal sajnálatosabb, hogy ti magatok is készítetek compact géppel, rossz minőségű képeket akár házak, akár események illusztrálására.   Ennyit akartam írni, remélem nem veszitek zokon és leszűritek belőle az igazságosnak vélt tanulságot. Tudom, hogy egy szűk csapat, lelkiismeretes és nehéz körülmények között zajló munkáját kritizálom, de a piac és a fogyasztók által szabályozott közegben megjelenő terméket állítotok elő, ahol a barátság, a szeretet és a megértés nem szabad, hogy felülírja a minőséget. Az a jó, ha ez együtt létezik.   Következő levelemben írtam:   Szerintem jó lenne, ha a cikkek legelején elhelyezett kép is a galériába vezető linkként működne, így ugyanis az aki alapvetően csak a galériára kíváncsi (szerintem sokan), kénytelen legörgetni a következő elhelyezett képig, ami odalinkeli. Emellett a galériában a képek sorrendisége is lehetne valamilyen elv szerint meghatározva, mert például a zeneiskolát bemutató galériában a fotók és a látványtervek a tervrajzokkal össze vannak keveredve, nincs iránya a bemutatásnak. Azt is észrevettem, hogy a galériában a képfájlok mérete eltérő lehet, egyes képek lassabban töltődnek be és megjelenés után először pixelesek, s csak pár másodperc után láthatóak megfelelő minőségben. Ennek oka az lehet, hogy nem lettek a galéria méretéhez kicsinyítve a képek, ez viszont várakozást, kényelmetlenséget jelent a látogatónak.   Harmadik levél:   Jelezném egy újabb észrevételemet, de már bizonyára unjátok folyamatos kritikáimat olvasgatni, de szerintem a fogyasztói visszajelzés fontos dolog, ezért élek vele továbbra is. Sajnos nem tudom, hogyan lehetne hozzászólni egy cikkhez, konkrétan a pálos kolostorromról szólóhoz, pedig be is jelentkeztem és a témát eléggé fontosnak találom ahhoz, hogy konstruktív vita alakulhasson ki a terv kapcsán. Ha ez most technikai okok miatt elmarad, az szerintem az ügynek rossz, konkrétan a romokhoz való építés mikéntjének kérdéskör megbeszélésének gátja, a fórum lényegének hiánya. Másik ügy, hogy mindig újra be kell jelentkeznem ha bezártam a böngészőmet.   Negyedik levél korrekció, mert naivan azt hittem hogy kommentelni nem lehet, de csak "annyiról" van szó valami okból, hogy erre egy mezei három éves regisztráció nem volt elegendő, itt az "arcosok klubjába" kell tartozni!  

bardóczi
2012.12.04.
14:27

@csonti: Egy csomó jobbító szándékú és jogos kritika van itt összegyűjtve (sokat dolgoznak még alapvető dolgok, mint pl. a kereső beüzemelésén, ezért adj nekik egy kis levegőt, biztos reagálnak majd) de egy ügyet szeretnék a helyére rakni addig is: 

"először ugyanaz a szövegrészlet vagy a cikket felvezető ismertető olvasható, amit már a főoldalon elolvastam. Szerintem felesleges dolgokat néhány másodpercen belül kétszer is elolvasni."

Kérlek vedd figyelembe, hogy az olvasóknak a töredéke jut el a főoldalról a cikkre, a látogatók zöme keresőből vagy linkajánlón keresztük érkezik. Ők ha úgy úgy tetszik eddig lemaradtak a felvezetőről, ami számos félreértést szült. Szerintem kifejezetten jó dolog, hogy a lead a cikken belül is olvasható.

üdv: b.s.

Pákozdi Imre
2012.12.04.
14:55

@bardóczi: Egyetértek bardóczival. 

Amúgy pedig szabadjon a valamikor itt kommentelők becses figyelmét felhívni a szakmájukra. Persze, elhiszem, hogy unják az építészetet, különösen annak zárványszerű teresedéseit (ezeket a köznapi nyelv "ház"-nak nevezi). Elegük van az egyre rongyosabb városszövetből is, mit nekik Orcy-kert, Budai Vár rekonstrukció 1200 milliárdért, magasházak vagy a Kossuth tér tarra vágott sarka... Harcokat a legtöbben már csak koruk miatt sem vállalnak, érveik pedig már a saját fejükből is kihulltanak a hosszú harc alatt. Igen, aki elmúlt harminc, annak vigyáznia kell az egzisztenciájára, ezért álnév fedezékéből is csak a jelen honlap szerencsétlen készítőire mernek lőni. Első a család.

De ez itt nem emberijogi és nem is nevezéktani társalkodó klub. Ez itt a jelen kormányzat alatt mindenképpen visszaszorítani akart civil szféra egyik imponáló szakmai fóruma volt. Az, hogy kiváló hozzászóló társaim hetek óta a keretrendszert rágják az abban foglalt tartalom helyett, egyszerűen kiábrándító.

mB
2012.12.03.
20:35

(néhány javítás a most főoldalon levő ljubljanai házat ismertető szöveghez:

"Plečnik hídjainak közelében" - Plečnik Hármashídjának közelében "az első emeleten irodák találhatók" – irodák voltak, "a tetőszinti lakásoknak sincsen szükségük légkondicionálásra" - a tetőtéri lakások kivételével további légkondícionálásra nem volt szükség "nyilvános belső kertté válhasson a földszint magasságában" - az udvar ezáltal egy központi belső kerté válhasson (nem a földszinten, az első emeleten van - és ezért nem is nyilvános, csak a lakóké) Az épületről pont ma közölt szép videófelvételt a Dezeen - ez, és egy javított fordítás megnézhető itt.)

sos
2012.11.20.
00:36

Kedves Építészfórum,

Most nagyon meglepődtem, mikor ide kattintottam.  Honlap új arculata láttán hirtelen azt hittem, valami indexblog és egy építőanyagkereskedés hzasságából született oldalra jutottam. Bevallom, idegenkedem. Megértem a rendszer és az adatbázisok működési problémáit, és örvendek a javításukon. Tetszik, hogy a képek külön is nézhetőek lesznek. Remélem a belső kereső rendszer sokkal jobb lesz, mint ami volt: ha nem szó szerint írtam be valamit, semmit sem találtam meg. Körülbelül ennyit a pozitívumokról.

Azt látom, hogy az alcímből eltűnt a design és tárgykultúra, valamint művészet sincs jelen, és helyette maradt az építészet:környezet:innováció. Azt gondolom, ez a változás megalapozott, hiszen ezekben a témákban az ÉF az utóbbi években szinte semmit sem publikált. De azért mégis...egy kis arculattervezés? Betűtípus? Logó? Színek? Nem hiszünk benne? Én az építészetet igenis rokonnak érzem a dizájnnal, tárgykultúrával és a művészetekkel is, és ezen fogalmak szétszakításának nem különösebben örülök.

A Trebuchet betűtípus számomra minél nagyobb méretben látom, egyre rondább....Majd lehet megszokom, de az is lehet, hogy inkább 'megszököm'. A főoldalon a végtelen görgetés lefelé? Az hogy az állást kínáló hirdetések helyett (amiért, szerintem az oldalt látogatók meglepően nagy része kattint ide mostanság) az álláskeresők hirdetései találhatók jól kiemelve, az ajánlatok pedig ki tudja hova kerültek...

A hozzászólásokról az a véleményem, hogy ha nem tetszik, moderálni kell, a teljes neves belépés szerintem el fogja riasztani a szakmai emberek többségét attól, hogy akár építő kritikát fogalmazzanak meg, hiszen az amúgy is belterjes magyar építészetben ki engedheti meg magának, hogy egy tanszékvezető vagy már befolyásosabb építész tervét kritikával illetve magára haragítsa a világot? Persze aki csak egy hallgató, annak a véleménye nem is tartozik az építészfórumra? Akkor kikből lesznek a jövő nagy újító zsenijei? (Mert kevés ember bírja a kritikát..) Azt tudom, hogy vannak hozzászólók, akik mindenre egymással válaszolgatva reagálnak, de szerintem róluk körülbelül két cikk látogatása után mindenki tudja, hogy valószínűleg sosem dolgoznak egyebet, ha ennyire ráérnek...de ettől ők szerintem nem riasztják el a valóban a szakmában aktívan tevékenykedők véleményét, legfeljebb vizuálisan eltakarják. Nagyon anyázós véleményre én nem emlékszem.

Tehát összefoglalva a véleményemet, az oldal jobb működésével természetesen egyetértek, viszont a látvány esztétikájával, az oldalon való eligazodás rendszerével, és a kommersz hangulattal nem értek egyet. Véleményem szerint, a nem szakmai oldallátogatók vizuális élményeit kellene gazdagítani egy valóban esztétikus és könnyen navigálható oldallal (erre példa a dezeen.com régi arculata), és nem pedig lesüllyedni az ő esztétikai szintjükre. Ezt szerintem az Apple cég összes termékének sikere alátámasztja, hogy igenis, a nem esztétikailag képzett fogyasztók is értékelik a magas esztétikájú terméket.

Remélem a kritikám építőnek hangzik, és nem csak sértődött reakciót vált ki.

Üdvözlettel,

SOS

 

(Ui. Üdvözölnék egy helyesírás ellenőrzőt a komment mezőben.)

Rab Hajnalka
2012.11.20.
10:46

@sos: Kedves SOS,

Gyors válasz az egyik megjegyzésre:

Az Állást kínál rovat természetesen nem szűnt meg, ott van a helye az Állást keres mellett. Csak most épp egyetlen álláshirdetésünk sincs, ezért nem látszik ott semmi. Alig várjuk hogy legyen, így legalább azt is tesztelhetjük...

üdv,

Rab Hajnalka

komlosi.bence
2012.11.19.
07:54

Nagy érdeklődéssel vártam, hogy milyen lesz az új külalak! - SZÍNES!

Nagy érdeklődéssel olvastam a hozzászólásokat a klubtagság kapcsán! - Szerintem a Harcosok Klubját nem azért szerettük, mert csak egy pár ember nézhette meg, hanem azért, mert egy furcsa (nem feltétlenül jó) témát dolgozott fel! Én személy szerint sosem szerettem egy klub (csoportosulás, zárt közösség, ...) tagja lenni, illetve sokszor voltak ellenérzéseim más klubbok tagjai iránt. Főleg azokat a klubbokat utáltam, amikbe nem sikerült bejutnom! :I

Amit én gondolok a dologról, hogy az építészfórum egy demokratikus országban lévő portál, azt csinál, amit csak akar és ami nem sérti mások jogat, viszont az olvasóknak is joga van belépni, nem belépni, az íróknak is joga van cikkeiket megjelentetni, nem megjelentetni, eldönteni, hogy hol szeretnék az írásukat megjelentetni. Ha akarják lehet csak a klubbtagoknak írni, lehet teljesen publikusan, sok mindent lehet!

Szerintem a Több több, még ha a hozzászólás durva, szemtelen, furcsa is, valakinek ez a véleménye. 

Azt gondolom, hogy a klubtagokhozzászólásokbeírásoknemtetszik témában a DEMOKRÁCIA a kulcs fogalom.

Én szeretem az epiteszforum.hu -t!

Pákozdi Imre
2012.11.18.
20:40

 

Üdv. az új ÉF-nek!

Hartmann György Sándor
2012.11.15.
19:11

Szép. szép. Mondanám, mint a viccben a dadogós a mézeskalács árusnak. De mivel ez az elátkozott internet a domin névben nem ismeri a magyar ékezetes karaktereket, én bizony megtartanám - a most bemutatott lapokon nam láttam -, az építészfórum nevet - így, hosszú ékezettel (márcsak a nyelvünk tisztelet miatt is) a címlapon. Ryhe

FenyvesiHK
2012.11.16.
09:36

@Hartmann György Sándor: Egy Szókratész (Σωκράτης) nevű ókori filozófusról jegyezték fel, aki sétálgatva, tanítványaitól övezve elmélkedett és tanított, hogy bárki megszólíthatta őt. És ő szívesen válaszolt. A tanítványok megfigyelték, hogy a Mester ilyenkor sohasem emelte fel a fejét, tehát nem nézett az őt megszólítóra. Meg is kérdezték tőle, miért teszi ezt. - Mert a gondolatokra vagyok kiváncsi - válaszolta. - Ám, ha látom, hogy az, aki megszólított, jóöltözetű aranyifjú, netán túdós ember vagy egy egyszerű polgár, óhatatlanul másképp válaszolnék. Hát Ti tudjátok...

bardóczi
2012.11.16.
14:50

@FenyvesiHK: ez egyébként rendkívül meggyőző érv. Kérdés, hogy összevethető-e ennyiben a valós idejű, valós térben zajló kommunikáció a virtuális időben és térben történővel. Arra gondolok, hogy ha Szókratész ugyan nem is látta (nem akarta látni) azt, aki megszólította, a megszólító látta őt és ez, valamint a filozófus gesztusai mindenképpen moderáló hatással voltak rá. Nem hiszem, hogy közben például mondjuk fenékbe rugdosta vagy ilyesmi, mert arra már a Szókratész kollega is biztosan felkapta volna a fejét :-).

De visszatérve az analógiára, én Erika válaszából azt olvasom ki, hogy kedves Fenyvesi, az álcád nem kell levesd az Arcosok klubjában sem teljesen. A szerkesztőség és a többi klubtag tudni fogja valódi neved, mail címed és telefonszámod, de bárki, aki hall, mint Szókratész, leszegett tekintettel hallgatja, amit mondani szeretnél. Viszont, mivel klubtag vagy (ami a városállamban úgy nézett ki, hogy görög, szabad és férfi) és nem holmi barbaros vagy "állat" (értsd: nem görög, nem szabad, nem férfi) van lehetőséged egyáltalán bejutni abba a kertbe, ahol az a bizonyos rendkívül szabad szellemű Szókratész sétálgatott :-) 

másik
2012.11.16.
16:42

@FenyvesiHK: nagyon pontos párhuzam az internetes kommunikációt illetően, kiválóan működik sok helyen másutt. kár hogy vége.

FenyvesiHK
2012.11.16.
17:04

@bardóczi: Hát igen, ez a dolog csak úgy működik, ha mindnyájan kölcsönösen egymás Szókrátészei és megszólítói vagyunk. Egyébként a cyber-galaxis-ban meghonosodott képernyő-eszmecsere nem előzmények nélküli. A kultúrtörténet tele van nagy levelezőkkel. A dolog sajátosságához tartozott, hogy a levélváltók elmélyült szellemi közösséget alakítottak ki egymással annak ellenére, hogy sokszor soha életükben nem találkoztak,vagy nem találkozhattak ilyen-olyan okok folytán. Mint Bolyai sem Gauss-al vagy Kazinczy sem az írásműveiket neki elküldő fűzfa– és valódi poétákkal, írókkal vagy írócsírákkal. Ez a fajta gondolatváltás kialakította a maga szabályait és lehetőségeit, ami szerintem nem sokat válatozott, csak felgyorsult. És ebben nem volt szerepe a személyes kapcsolatnak. Nem a személytelenséghez ragaszkodnék csak a hozzáállás sérülékenységétől és egy nem kívánatos szegregálódástól félteném ezt a szellemi közösséget.

HI
2012.11.16.
17:22

@FenyvesiHK: Komolyabbra fordítva a szót (és most nem nevezem sem Péternek, Bélának, Jolánnak és természetesen Fenyvesinek sem)számomra elvesztette az erkölcsi alapot ahhoz, hogy itt az eddigi nicknevén bármit is írjon. No nem azért, mert én tényleg azt hittem, hogy a valódi Fenyvesi építész kolléga ír - ,miért is ne hittem volna egy építészfórumon, miután ezen a néven közszereplő és azonosítható építész csak egy van és az Fenyvesi Péter, az a Fenyvesi péter, akinek a munkái a neten láthatók (nem az én világom, de tudom, hogy nagyon tisztességes terveket készít, és én abszulut tudom feltételezni róla, hogy véleménye van elméleti kérdésekben is, akár Szókratészről is hallott). Hanem azért, mert akaratán és tudtán kívül a valódi Fennyvesit hozza minősítési helyzetbe. Ugyan miért nem választotta a Finta, vagy a Vadász nicnevet. Lehetne azt feltételezni, hogy nem gondolt erre - bár ez sem teljesen ment -, de mind általam, mind Thumpek77 bejegyzései szerint egyértelművé vált a félreértés. Minimum ezek alapján korrigálni kellett volna, e helyett viszont látom jól szórakozott a dolgon és a végén pedig moralizál azon, hogy valós, vagy álnávem jó e a fórum. Gratulálok. Huszti István

Pákozdi Imre
2012.11.16.
18:07

@HI: Kedves István, "Fenyvesi" legalább kétszer, ráadásul iziben jelezte, hogy ő nem az a Fenyvesi Péter. A név egyébként nem olyan ritka, hogy szándékos ütközést kéne gyanítanunk.

HI
2012.11.16.
18:16

@Pákozdi Imre: Én nem feltételezek semmilyen szándékosságot, az ütközés tény, az ismert név nicknévként használata eleve nem elfogadható, ha meg már ütközés van a "jelzés" az, hogy a nicknevet megváltoztatják, tudósítva a többieket. A név ebben a környezetben pedig nagyon ritka, 1 db van belőle. Huszti István

bardóczi
2012.11.16.
19:38

@FenyvesiHK: Ez ismét egy gyönyörű történelmi párhuzam - ami viszont ismét sántít egy picit, ha valóban a szegregációról (az ettől való félelemről) beszélünk. Mert teszem azt mondjuk Erasmus és Thomas More korában ugyan ki tudott volna abban az Európában akárcsak belekotyogni is egy ilyen kettejük között zajló (egyébként sok részletében még életükben ki is nyomtatott) levelezésbe, amikor sem a 'szoftver' (írás és olvasás készsége), se a 'hardver' (nyomda) nem volt egyszerűen elérhető. Ehhez képest ma olyan szoftverek és harverek állnak rendelkezésre, amiben igen nehéz a szegregációról beszélni. Lehet viszont hatalmas gyorsulásról (túlpörgésről), amiben már nem is feldolgozható az információ, a gyors reakcióidő pedig sokszor a higgadt, letisztult véleményformálás rovására megy. Ma te is beleszólhatsz egy levélbe, amit a kor Gaussa küld a kor Bolyai-ának, ami már önmaga ilyen-vagy olyan irányba téríti a diskurzust. Szóval ha ma Gauss levelet küldene Bolyainak, az holnap felkerülne Science Magazin site-jára, még aznap kapna 25 kommentet (egyébként valódi nevektől), ezt átvenné a BBC, ennek a portálján tízezrek látnàk, megosztanák a facebookon, és valamelyik oldalon John a villanyszerelő Tesla nicknévvel hozzászólna valami trágárat, amiben hosszan elmélkedne a sok kenyérpusztító okostojás haszontalanságáról csak azért, mert ki akarja ereszteni a napi gőzt...:-)

Pákozdi Imre
2012.11.16.
21:41

@bardóczi: Ez a diskurzusról szóló diskurzus kezd kicsit saját farkába harapni, de nem baj, amíg sértődés nincs belőle. Ám, ha eldurvulunk, én büntiből újra becsatolom valamelyik, a nemzeti építészetről szóló, eposzi opuszomat :-). Amúgy továbbra is díjazom Bardóczi S. öniróniáját, amellyel a "szabadok kertjét" említi. Ettől megnyugodva javaslom, várjuk türelemmel és bizalommal az új keretrendszert. Megtölteni tartalommal úgysem elsősorban mi, hozzászólók fogjuk, hanem Erikáék, akiken az ÉF sikere továbbra is múlik majd. Mi legfeljebb kiegészítéseket, ellenpontot és járulékos színt vihetünk a dologba.

FenyvesiHK
2012.11.16.
23:00

@HI: Kedves István, ezen az alapon írhatnám én is, fogalmam sincs Te ki vagy. Csak azért mert azt írod Te vagy a Huszti, éppígy akárki is lehetsz. Ha felütöm a telefonkönyvet valószinüleg találok még egy pár ilyen nevű embert. Három éve, amikor ezt a nevet választottam nicknévnek, gőzöm sem volt arról, hogy bárkit megbánthatok vele. Bevallom nem is gondoltam arra, hogy utánanézzek(mea culpa),van e valakinek ilyen neve a szakmában, mert számomra ez egy nyilvánvaló melléknév volt egyenesen Balatonfenyves után szabadon.(Most aztán majd lehet a balatonfenyvesiek nevében is lehordani engem a sárga földig!) Ha Kovács vagy Varga néven jelentkezem be, akkor vajon az összes ilyen nevű ember bőszülten esik nekem? Amint felbukkant ez a téves azonosítás, azonnal nagy nyilvánosság előtt jeleztem, hogy nem egyezem a feltételezett személlyel (kösz Imre a mellém állást), akit nem szándékoztam megbántani, mindössze megállapítottam, hogy nagyon különbözünk egymástól.(kérek elnézést tumpek77-nek tett indulatos kirohanásom miatt, a három év alatt messzemenően tartózkodtam ilyesmitől a „nem szemetelés” jegyében, de ezúttal tényleg dühös voltam) Meglehet oda lyukadunk, hogy igazat kell adjak Erikának, nincs mese, itt ujjlenyomatig beazonosíthatónak kell lenni, mert különben íme ez lesz belőle. Ráadásul már éppen arra gondoltam, hogy milyen jót fogunk bringázni a zöldgyűrűn egyszer…Veled Huszti úr már ha képes vagy velem megbékélni, mások nevét nem bitorló, balatonfenyvesi Fenyvesi Nickkel (Pontos név, cím, telefonszám, családi állapot, email cím, lábméret, kedvenc hobbyk listája, gyermekek és kutyák nevei, valamit biztos kihagytam…az Arcosok klubjában lesz megtalálható)

FenyvesiHK
2012.11.16.
23:12

@bardóczi: Amit írsz mind igaz, ami a nyilvánossá vált levelezést illeti. Én talán csak a levelezésnek arra a természetére utaltam,hogy olyan személyek is levelezhetnek egymással akik nem ismerik egymást, csak ezen egy módon. A személyes névhasználatot pl.a közösségi oldalak kibillentették az elfogadható zónából. Igen érdekes azzal találkozni, hogy hozzászólsz egy számodra érdekes témához, majd bepötyögöd a gugliba a nevedet, ahol látod saját magadat és mellette gőzleeresztő Tesla barátunk k..va anyád megjegyzését a gondolataidra.Ráadásul kvázi örökre. Ezt aztán valaki összegyűjti, rendszerezi, kitalál belőle, feldolgoz és akkor már rögtön ott vagyunk, ahol József Attila jajderég : Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek. Aktákba irják, miről álmodoztam s azt is, ki érti meg. A szegregáció alatt inkább a belső elkülönüléstől való félelmem szólalt meg, de ez csak egy félelem, remélem nem lesz belőle semmi.

perika
2012.11.16.
23:59

@FenyvesiHK: Lehet, nem voltam teljesen világos fenti cikkben: minden marad a régiben, tehát mindenki használhatja a nick-jét ezután is. A klubtagok csak egymás adatait látják, és az jelenleg sokkal kevesebb lesz, mint ami ebben a Drupal rendszerben elvileg a regisztrációkor megadható volt. Klubtagoknak a telefonszám és a teljes név, email, foglalkozás és tartózkodási hely (város) megadása kötelező. Feltölthetnek magukról még képet és írhatnak magukról némi szöveget, de ez opcionális. A klubtagok adatait nem látja más. A beceneves felhasználók sem. A becenevesek meg amúgy sem adnak meg más adatot, csak becenevet. Email címük pedig nem publikus. Ergo a vendégek (akik nem regisztrálnak) és a sima felhasználók nem tudják, hogy melyik becenév mögött ki van.

Tekintsétek ezt egy zártkörű asztaltársaságnak, akik véleményezhetik az építészeti produktumokat. Változás, de nem tragédia, és messze nem arról van szó, amiről kedves Fenyvesi úr, te beszélsz. Nem beszélve arról, hogy kis cégként az adatokkal nem is teszünk semmit, nem úgy, ahogy a nagyok. Gondolom neked is van f@szbuk profilod, és amikor ott nyomulunk ezerrel, senkinek nem jut eszébe, hogy azokért az adatokért, személyes ismeretségi hálózatért, amit most szabadon közzéteszünk a neten, az ötvenes években leverték az emberek veséjét.

Ehhez képest ez a kis klub egy icike-picike proóbálkozás arra, hogy a következő években, ha találkozom építész ismerősökkel, vagy építészek társaságában vagyok, akkor ne az legyen az első, felém forduló megjegyzés, hogy jó-jó az építészfórum, de hát az a pár ember, akik ott kommentelni szoktak, hát az szörnyű, elképesztő, hogy milyen marhaságokat írnak össze-vissza névtelenül, meg hogy képzelik ezt, stb. Mitismondjak, nagyon elfáradtam a vitában és a magyarázkodásban (is), de leginkább abban, hogy ilyen társasági alkalmakkor sokkal inkább beszélgetnék valami másról. S az is kezd kicsit kínos lenni nekem, hogy adott esetben, amikor ez az epiteszforumos kommentelés téma előkerül és éppen ott lebzsel hallótávolságban egy konkurrens lap főszerkesztője, azonnal versenyelőnyt kovácsol a helyzetből, mert nem mulasztja el hozzáfűzni, hogy "óh, hát nálunk csak valós névvel regisztrálva lehet a cikkekhez hozzászólni". Igaz, náluk a kutya sem kommentel. Szóval aki bújt, aki nem, aki sír, aki nem, de változtatunk, oszt majd meglátjuk:-) Ha "nem tetszik a rendszer", mi szerencsére könnyen meg tudjuk változtatni:-)))

Biztosan lesz az új szájton temérdek kisebb-nagyobb hiba, mert ez most már akkora projekt, annyiszor tízezer sornyi program, hogy ha valahol belenyúl az ember, valahol máshol romlik el valami. Most is bug-okat keresünk, és még van egy túlságosan is hosszú listánk a tennivalókról. A nap pedig oly rövid, hétfőn kizárt, hogy kivasalva, fitten fölálljunk az asztaltól és pezsgőt bontsunk. Gyűrötten, kimerülten és reszketve ébredünk majd, hiszen hétfő lesz az első nap, amikor ráeresztünk egy jó nagy adag forgalmat egy teljesen új szoftverre, és abban bízunk, hogy a jóisten (és a rendszergazgánk) megsegít minket, nem lesz összeomlás, szerverleállás, nem dől össze a ház, nem szakad le a híd. Az, hogy lesznek linkek, amik nem működnek még? Hát igen. Lehet, hogy elveszett egy-két cucc? Lehet. Szombaton reggel Emese áthúzza az utolsó adag cikket, kommentet, felasználót, statisztikát, aztán a többit hagyjuk elveszni, tehát kérek mindenkit, hogy vegye figyelembe: a szombaton 10 óra után beérkezett regisztráció, hozzászólás, oldalletöltés-szám, bármiféle új tartalom stb. már nem kerül át az új oldalra, tehát elveszik. Üdv, perika / ps: most a pozitív energiákat Dröszinek és főleg Emesének kell nagy mennyiségben küldeni:-))) 

lecsó
2012.11.14.
17:23

"A könyvtárak kora leáldozóban van, Guttenberg galaxisát lassan de biztosan váltja fel Tim Berners-Lee galaxisa." "A közélet rovat cikkeit mindenki, míg az épületeket, terveket és az interjúkat, vagyis építészet című, összevont rovatunk cikkeit csak a klubtagok véleményezhetik." "A szimmetria elvét követtük ezen döntés során, vagyis ha valaki valós névvel vállalja a közlést és munkájának bemutatását, akkor csak azok véleményezzék azt, akik észrevételeiket szintén valós névvel vállalják fel." No comment.

Pákozdi Imre
2012.11.14.
18:30

@lecsó: Azért nehogy elmenjen a kedve. A kék Trabant elérhetőségét azóta is várom :-)

bardóczi
2012.11.14.
18:58

@lecsó: meg azért se menjen el a kedve, mert csak klubtagok véleményezhetik. Ön is lehet klubtag.

HI
2012.11.14.
19:34

@Pákozdi Imre: Erika nekem már elment a kedvem, 19-ig nem tehetek fel dekonstruktív recepteket ? Mi ez kérdem én Imre kék trabantjához képest, kérem ez egy tragédia, és ragaszkodom ahhoz, hogy legyen egy olyan rovat, ahová csak álnévvel lehessen hülyeségeket beírni. Huszti István

Pákozdi Imre
2012.11.14.
19:46

@HI: A tervezett tiltástól nekem is megjött a nickneves kommenteléshez a kedvem :-). Komolyra fordítva a szót, kb. egy éve nem igazán látok offenzív, durván anyázó, belemenős, tőszavas kritikákat. Akik ezt művelték, elmaradtak vagy egyszerűen megszelidültek, árnyaltabban fogalmaznak. Bocsánat, de én a jelenlegi jogosultsági rendszer fenntartása mellett lennék. Azt viszont jónak tartom, hogy bármelyik szerző kijelenthesse, csak akkor ad tervet vagy írást, ha azt nem szedhetik ízekre a fórumozók.

bardóczi
2012.11.14.
19:53

@Pákozdi Imre: szerintem továbbra is lehet nickneves, offenzív, durván anyázó, belemenő, tőszavas,családregényt író és tárgytól eltérő kommenteket közölni. Annyi különbség lesz, hogy bizonyos tartalmakhoz csak akkor, ha valaki vállalja a nevét, így cserébe több jogosultsága lesz. De ettől még lehet offenzív, belemenős, durván anyázós és tőszavas, vagy a tárgytól eltérő is. csak ahhoz már vér kell a pucába. Ez szerintem korrekt. Az az eset pedig eddig is volt, hogy bármelyik szerző kérhette: az ő írását, házát, termékét aztán ne kommentelje senki. 

Pákozdi Imre
2012.11.14.
20:27

@bardóczi: Bocs, de nem a névvel való durvulás lehetőségét hiányoltam :-), csakcsupán megjegyeztem, hogy a leküzdeni kívánt jelenség - a nickneves anyázás - jó ideje szűnőben van. Ugyanakkor vannak, akik nagyon szeretik a nicknevüket, úgyhogy lehet, elmaradnának, ha a teljes nevükkel kéne szerepeljenek. Miközben baromi jókat írnak... Sokfélék vagyunk, többfokozatú az emberek szereplési készsége. Valamelyik fórumról hallottam, hogy ott pl., egy hozzászólásra kb. 200 "néma" olvasás jut.

mB
2012.11.14.
20:54

@bardóczi: Engem érdekelne, hogy volt-e valakinek itt vagy bármely más (azért nem tini fan-klub, hanem szakmai vagy művészeti) honlapon olyan tapasztalata, mikor a névtelen floodolót hadát hiába kérték a társai, a szerkesztő, bárki a megálljra, ő csak tombolt és rombolt? Nyilván nem végtelen a memóriám, de szinte egy ilyen vagy hasonló esetet nem tudok - zavaró és zavaros szövege(in)k nyilván voltak, de különös módon ezek bennem sokszor pont teljes neves vagy tudható identitású emberek részéről. Határozott szerkesztői fellépésre nem emlékszem, előre rögzített moderációs elvekre sem. Elnézést csak azért kérdezem, mert kíváncsi vagyok mi hogy fog alakulni - egyszerűen nem tudok hinni abban, hogy a szigorítás, az adminisztratív akadályozás valóban fegyelmezettebb hozzászólásokat fog hozni. Több kellemetlenséget igen, új regisztrációk és hozzászólások elmaradását igen, régi hozzászólások visszanézhetetlenségét igen (hisz újra kell regisztrálni). Tényleg érdekel hogy másnak mik a tapasztalatai és reményei - nekem sokéves netezésem óta egyszerűen nincs olyan tapasztalatom ami ezt érthető és gyümölcsöző megoldásnak mondaná. Az általam ismert és kommentelt honlapokon nagyon könnyű és egyre könnyebb hozzászólni (többféle, választható identitással, akár anonim módon is, "durvább" esetben betűfelismerássel), a cikkek minősége és a határozott, világos moderáció viszont abszolút világos és teljes mértékben tolerálható rendet teremt. Kinek mik a tapasztalatai, és szerintetek mit fog ez a korlát eredményezni? Olvasatomban a névtelenség lehetősége az internet teljesen természetes velejárója, amit kell és lehet a helyén kezelni - még azt is el tudom képzelni, hogy egy rektor, egy budapesti főépítész, egy politikus stb. egy-egy épületről el szeretné mondani a gondolatait, anélkül hogy a köz-olvasat ezt a véleményt az ő titulusának tudtával ítélje meg. Miért ne? * Még egy kérdés, elnézést: megváltozik a portál neve? Eddig ÉpítÉszfÓrum volt, ami magyar szó, ki lehet mondani, aminek az internetcíme az epiteszforum.hu. Ezután epiteszforumponthu-nak fogják(juk) hívni? Mert ez szerepel az új fejrészen, illetve ott még az architectforum (kétszer - de itt .eu csak egyszer van benne). Ott az OAJournal is - ugyanakkora betűkkel mint az előbbi, holott az architectforum" a portál neve, az OAJournal a "típusa". Rosszul érzem? Most mintha 3 név is lenne, közel azonos erejű tipográfiával (a "fókusztéma" is kétszer szerepel, stb.) - nem túl sok így?

lecsó
2012.11.14.
21:02

@Pákozdi Imre: Sajnos, túl nagy a kereslet iránta. Csak ötéves előjegyzésre kapható. Ráadásul a színválasztás is csak klubtagoknak jár.

Pákozdi Imre
2012.11.14.
21:08

@mB: Egyetertek minden érvével (ilyen is ritkán volt :-). Lehet néhány olyan hozzászólónk, aki valóságos szerepjátékot épít a nickneve köré. A nevek némelyike legalábbis erről árulkodik. És miért ne? Kérem, gondoljátok végig még egyszer. Üdv., P. Imre

lecsó
2012.11.14.
21:09

@bardóczi: Az internet szokásjogai régóta ismertek. Nyilván minden weboldaltulajnak megvan rá a lehetősége, hogy unortodox módon kezelje a látogatóit, de úgy vettem észre, sem az olyan viszonylag népszerű oldalaknak, mint a WSJ, a NYT, vagy a CNN, sem az itt gyakran hivatkozott archdaily.com-nak nincsenek ilyesfajta szándékai. Legalábbis korlátozó jelleggel semmiképpen. Korábban már előkerült ez az ötlet, akkor maradt minden a régiben. Szerintem ezzel mindenki veszíteni fog. Cikkíró is, szerkesztőség is, olvasó is.

mB
2012.11.14.
21:19

@bardóczi: Továbbfűzve: lehet hogy félreértem és az új epiteszforumponthu - bocsánat: építészfórum ;-) ezentúl kisebb hangsúllyal számít a hozzászólásokra, mert ezt támasztaná alá hogy a cikk végén egy újabb kattintással nehezíti azok elérését. Ennek okát csak úgy tudom érteni, hogy szándékolt cél a kisebb hangsúly adása, egy kis elrejtés - másképp nem tudom mi értelme volna. Az internet nagy, a "lap alján" végtelen hely volt eddig is, ezután is, a cikk végén minden olvasó el tudja dönteni hogy továbbgörget-e vagy sem, mi több: látja is legalább az első hozzászólás pár mondatát. A plusz kattintással ez megszűnik, oké: csak picit, de egy fokkal problémásabb lesz ez IS. Értem, ha szerkesztői szándék, respektálom, de sajnálom és a magam olvasatában csak negatív üzenete van. (Imrének egy szmájli, így névtelenül is, hehe)

perika
2012.11.14.
22:39

@mB: Kedves mB, sajnos voltak olyan kommentelők, akikkel többször is kemény levelezést folytattam, sikertelenül, aztán már kérdés nélkül töröltem a hozzászólásokat. Attól, hogy nem emlékszel határozott fellépésre, az többször is volt. És a közelmúltban is lehetett volna. 

Az Építészfórum nevet már évek óta nem használjuk, minden más kommunikációs felületen (plakátok, médiadij, névjegyek, stb.) epiteszforum.hu-ként szerepeltünk, kivéve ebben a fejlécben:-)

Az új fejlécben lesz egy link az architectforum OAJournal-ra (hamarosan) és lesz legy link az architectforum.eu domainre, ami az angol site lesz (szintén hamarosan).  Az "architectforum AOJournal" lesz a neve annak a speciális dossziénak, ahová a tudományos publikációkat gyűjtjük. Az ide bekerülő cikkekhez kapcsolódóan két anonim lektor véleményét lehet majd a munkáról elolvasni, és rajtuk kívül senki más nem kommentelheti ezeket a cikkeket, még a klubtagok sem. 

A jogosultsági rendszer tehát háromszintű lesz. A nick-esek hozzászólhatnak a közélethez, az itt felmerülő problémákhoz, a klubtagok ezen felül a közzétett munkákhoz és interjúkhoz, a lektorok a tudományos tartalomhoz. 

Azzal kezdtem a fenti cikket (Ami marad... c. bekezdés), hogy NEM KELL ÚJRA REGISZTRÁLNI, hogy "felhasználóink ugyanazzal a névvel és jelszóval tudnak majd belépni, amivel az epiteszforum.hu-t eddig is használták." Azokat, akik nick nevük mellett megadták valós nevüket, telefonszámukat, azokat felvesszük klubtagnak, így pl. te az vagy és Imre is az, Huszti István is az, szóval számotokra nem változik semmi. Lecsónak viszont igen, mert a jövőben - ha nem kéri felvételét a klubba, akkor terveket, házakat, interjúkat nem fog tudni kommentelni, nem tud eseményt beküldeni, nem tud könyvajánlót írni, és még néhány dolgot. A régi cikkekhez viszont ugyanúgy mindenkinek hozzászólhat, ergo nem igaz, hogy a régi hozzászólások visszanézhetetlenek lesznek majd. 

Az, hogy egy rektor becenévvel nyomuljon az epiteszforumon... vagy egy komoly főépítész... no neeemááá 

MODERÁCIÓ: Nem moderálunk, mert nem és kész. Mert nincs erre kapacitásunk, kedvünk és van más dolgunk:-) Mindenki moderálja saját magát, vagy írhatnám azt is, hogy "intelligens ember nem szemetel, a többinek meg tilos". Ha valami nem OK, azt külön jelzés nélkül töröljük. Van, hogy bedühödök, van, hogy kicsit megengedőbb vagyok. Emberből vagyok, aki ezt az egész moderáció kérdést a pokolba kívánja. Most ennyi a moderáció. Korábban hosszú időn keresztül privát levelezést folytattam bizonyos kommentelőkkel, de erre már tényleg sincs időm, sem türelmem. Legutóbb pár hete több órányi írás, gépelés... Sok időt el lehet tölteni a kommentek olvasásával, és ez az idő NINCS. Legalábbis a mi szerkesztőségünkben nincs. Sokat levelezünk így is a kommentek miatt besértődő szerzőkkel. Békítgetjük őket levélben, telefonon. Mert itt mindenki hihetetlenül sértődékeny, viszont kevesen tudnak úgy írni, hogy az ne szemétnek tűnjön. Na őket szeretnénk megtartani. De nekik általában van nevük, és azt fel is vállalják. A jelenlegi egy új stratégia, majd meglátjuk, hogy beválik vagy sem. Ha nem, akkor igazítunk, javítunk, rugalmasan változtatunk. 

A komment mező azért van alapesetben zárva, mert az a szándék, hogy a cikk hangsúlyosabb legyen, mint a hozzászólás. Máshol is ez kezd divatba jönni. A jelenlegi oldalon a hozzászólások (főleg, ha sok van belőlük), szinte túlnövik a cikket. Egyébként pedig a cikk tetejéről is el lehet érni a kommenteket, görgetés helyett kattintással. Továbbá a kommentek sokszor elkígyóznak a cikk tartalmától eltérő tájakra is, többször előfordul, hogy egészen messzire:-) egyelőre ennyi, üdvüdv, perika

desdicsávo
2012.11.15.
08:09

@lecsó: igen tényleg. hát van a szerkesztőségnek szíve? mi olvasók, a klikkelésektől-scrollozástól kiégett lelkünkben felgyülemlett feszültségeinket már nem vezethetjük le egy jó kis névtelen anyázásban? és az alkotók is, akiknek edig nem volt annyi eszük, hogy letiltsák a komment lehetőségét (vagy nem tudtak erről az opcióról), de bedurciztak a hozzászólásokon: lemondanának a sértődés miatti simogatásokról? vagy arról a nagyszerű érzésről, hogy egyszavas véleményt alkothassanak azért, mert névtelen a komment? mondjuk a szerkesztőség viszont nem veszít: nem hinném, hogy kevesebb hirdető jönne, vagy kevesebb pályázaton nyernének a kevesebb anonim miatt... én csak azt nem értem, hogy a közélet miért marad arctalanul is véleményezhető?

FenyvesiHK
2012.11.15.
11:37

@desdicsávo: Hát jó volt köztetek fiúk, éppen három éve és 49 hete nyomkodom itt a billentyűket. Most sajnos nem hallotok rólam egy ideig, mert sürgősen be kell iratkoznom valahova.Ebben a mianeve École des Beaux-Arts-ban szerzett bizonyítványomat is valahova úgy eltettem, hogy már egy jó ideje nem találom. Belátom, hogy nem megy ez így tovább, még egy nyomorult DLA-m sincs, nemhogy Phd-m. Remélem kedveltétek írásaimat, amit sokszor egyeztettem Zahával(Hadid) Karimmal(Rashid)meg Alvaroval(Siza) néha Sir Norman-nel is sikerült szót váltanom. Biztosítalak róla, hogy mindannyian nagy érdeklődéssel figyelték az ÉF történéseit. Ha visszatérek, meglehet akkor sem találkozunk face to face, mert a NÉVTELEN LEKTOROK titkos társaságába bekerülni az igazi vágyam. Goodbye everybody, Adieu Jean Nouvel Párizs

Pákozdi Imre
2012.11.15.
12:29

@FenyvesiHK: Isten vele, Fenyvesi úr. Szerettem Önnel egyet- és egyet nem érteni :-).

bardóczi
2012.11.15.
13:07

@Pákozdi Imre: szerintem az általánosságban igaz minden internetes fórumra, hogy az olvasók 10%-a se fejti ki mondjuk pontozásos (like, unlike, recommend) alapon a véleményét és mondjuk a gombnyomkodókhoz képest is 10% a kommentelő. Én a nickneves anyázást peridódikusan visszatérő jelenségnek látom a fórumok életében, időnként mindig van egy troll, aki odapiszkít a kertbe úgy, hogy a fenti analógia alapján sok-sok szerzőnek és építésznek megy el attól a kedve, hogy bemutasson vagy írjon valamit, ami mind az olvasóknak, mind pedig a szerkesztőségnek eszmei károkat okoz. Akik nicknév mögött  baromi jókat írnak, azokat én nem sorolom e trollok csoportjába és igen magas (Voltaire-i) az ingerküszöböm (értsd: néha abszolúte nem értek egyet vele amit mond, de az életemet adnám érte, hogy elmondhassa) : egyedül az arc nélküli kifejezetten személyeskedő és pocskondiázó hangnemet viselem nehezen. Az ÉF-en a napi hét tartalomból egy, de maximum kettő szól projektismertetésekről, interjúról. Pont ebben a szegmensben az alkotók nagyon érzékenyek a munkájukra, arcukra, nehezen vehetők rá, hogy publikáljanak, megnyilatkozzanak és erős visszatartó erő a troll faktor. Emiatt számos jó projekt bemutathatósága, számos megnyilvánulás elvész. Szerintem az méltányos, ha a cikkek 15-20% érintő esetekben (terv vagy megvalósult projekt bemutatások, interjúk) azok szólhatnak hozzá, akik ugyanúgy beviszik a vásárra a bőrüket "arcos" kritikusként ahogy a mű szerzője beviszi. Nem tilos, nyitva van az aranykapu. Ez szerintem fair felállás. (megj: a facebook-on senkit nem zavar a valós névvel történő megjelenés, tehát van rá példa az internet világában is, hogy nem anoním a beszélgetés.) A többi 80-85%-ban pedig nem változik semmi. Vannak nicknévhez ragaszkodók, valóban jól bejáratott nicknevek, akihez kötődik jól azonosítható név, mint HI=Huszti István, mb=Marosi Bálint vagy WérGida=Wesselényi-Garay Andor, perika=Pásztor Erika Katalina vagy akár az égi kávéházba költözöttek közül rokon=Vargha Mihály. Ezekben a jól beazonosított esetekben én is meghagynám a nicknevet az Arcosok Klubjában, mert mindenki tudja, kiről van szó. Ez így is történik majd. Annyi bizonyos és kiolvasható, hogy a korábbi álarcos fórumozók minden további nélkül megtarthatják álcájukat a 80%-os "B középen", és akár létrehozhatják mellé saját valódi identásukat a "díszpáholyban" való szereplésre. Nem tilos. Én így látom ezt és azt gondolom, több előnye lesz tartalomszolgáltatási szempontból és a vitakultúra szempontjából is, mint hátránya. Úgyis modhatnám, hogy ha nincs moderálási elv, az a baj, ha van moderálási elv, az a baj, de hogy november 19-ig nincs tartalomfrissítés, az a legnagyobb baj :-)

HI
2012.11.15.
18:07

@Pákozdi Imre: Péter, én jobban örülnék, ha maradnál továbbra is a névvel hozzászóló, én értékeltem az eddigieket és még van néhány receptem. :) Huszti István

mB
2012.11.15.
19:26

@perika: (Elnézést, egy megjegyzés: hogy a "klub" tagja lehetnék külön regisztráció nélkül, azt köszönöm, de nem hinném hogy lehetséges: sem a nevemet, sem a telefonszámomat (se fotómat, se semmimet) nem adtam meg az itteni regisztrációmnál (ellentétben a fentiekkel)...

perika
2012.11.15.
21:37

@mB: Mégis mindannyian tudjuk, hogy ki az az mB - rejtély, honnan. Ha az mB nem akar klubtag lenni, akkor ne legyen, nekem mindegy. Van egy rakat felhasználónk, akiket személyesen is ismerünk, tudjuk kik ők. Őket az átállás után felvesszük klubtagnak. Személyesen én fogok meghívót küldeni nekik:-))) Ha nem akarsz, nem leszel klubtag, ha igen, akkor viszont majd írdd be a számodat, hogy adott esetben mások is fel tudjanak hívni és randizhassanak veled:-))) Ellentétben a jelenlegi Drupalos rendszerrel, itt a telefonszámodat a klubtagokon és a szerkesztőkön kívül más nem láthatja. Terv, hogy szervezünk klubdélutánokat meg szalonnasütést:-)))) Ja és az új rendszerben a felhasználó tudja a saját profilját VÉGLEGESEN törölni. (Na ez pl. nagy előrelépés, ezt még a fészbuk nagy testvér sem engedi.) Üdv, perika

tumpek77
2012.11.16.
12:23

@HI: Péter! Hát mégis Péter? "Máskor inkább vágj orrba, mint így sértegessél. a nicknév az nicknév és nem cifferblatt nem tudtad?" Nem... uhhh de durva...

FenyvesiHK
2012.11.16.
14:10

@tumpek77: Attól, hogy HI következetesen Péternek szólít liebe tumpek77 milyen éles logikával következik bármi ? De megvan(lesz) a lehetőség találkozni az Arcpáholyban, ahol Te is fellibbentheted a fátyolt. Így megfelel? Te tényleg látsz valamiBÁRMI rokonságot az általad feltalált, ilyen nevű derék úr interneten közzétett épületei és az én ÉF-en közzétett gondolataim között????!!!!! Mert ha igen, megígérem, hogy kamalduli szerzetesrendbe(örökös némasági fogadalom), kolostorba vonulok.

Pákozdi Imre
2012.11.16.
14:38

@FenyvesiHK: Fenyvesi úr, attól tartok, bármi indokolná is a visszavonulását, az a szerzeterend nem igazán illene a habitusához. Mert ugye két napja sincs, hogy Ön ráncolt homlokkal, szűkült szemmel, dacosra húzott, kemény ajkakkal intett borostás búcsút nekünk. És íme, visszatért, hogy csattanós választ adjon az álnevén évődőknek. Hát így, csipkelődésre mindíg készen, nehéz gyászszalagot húzni magunk után...

HI
2012.11.16.
14:43

@FenyvesiHK: Hát Béla, lóvá teszel minket, de én látok összefüggést. Zaha007

Pákozdi Imre
2012.11.16.
14:59

@HI: :-)

FenyvesiHK
2012.11.16.
17:09

@Pákozdi Imre: nehéz

FenyvesiHK
2012.11.16.
17:11

@HI: míg a harag rossz,a humor jó tanácsadó KHI

lecsó
2012.11.23.
19:41

@desdicsávo: 1. Szerinted milyen alapon is kell olyan privilégiumokat osztogatni magyar építészeknek, amelyek se királynak, se kormányfőnek nem járnak sehol a világon? Szerinted azok a Chelsea-drukkerek, akik nem bírják Rafa pofáját, azok előbb leadják a személyijüket a portán, mielőtt elmondják a véleményüket Abramovicsról? 2. Név és telefonszám stb... Kezdjük onnan, hogy az érintett 3 félből (tervező, portál, hozzászóló), utóbbi az egyetlen, aki kizárólag a saját nevében szólal meg, amit mond, az kizárólag az ő sara. Szemben a lappal, ahol szerkesztőség van, és kb. mindig többes számban beszélnek, illetve a tervezővel, akinek ugyan ott a neve a tervlapon, de ki nem hallott már építészt panaszkodni hatóságra, megrendelőre, kivitelezőre? Tehát a fórumozó már eleve hátrányos helyzetből indul, hiszen nincs hová bújnia, most ezt tetézzük a kényszerrel. Egy olyan korban, ráadásul olyan országban, ahol ezek a fajta kényszerek enyhén szólva gyanúsak. Kubatov-lista, választási regisztráció, Facebook cookie, Microsoft adatgyűjtés: a mai magyar valóság. 100 év múlva nagyobb adatbázis lesz rólam, mint Arany Jánosról, pedig azt se tudom, mi az a daktilus meg spondeus. Nyilván sokan nem tartják problémának, hogy vadidegenekkel osztják meg a személyes adataikat, de én nem tartozom közéjük. Aki szerint ez paranoia, az gondoljon a múltkori esetre, amikor a barikad.hu közzétette a lágerparancsnok ellen tüntetők adatait. Egy adatbázis feltörhető, a kiadói kft gazdát cserélhet, ezenkívül mit tudom én, hogy ki a többi "klubtag". 3. Ha csak névvel és címmel ellátott véleményt tűrünk meg, azt azért tesszük, mert feltételezzük, hogy így majd másként nyilvánul meg a hozzászóló. Márpedig ha valaki névvel nem hajlandó vállalni a véleményét, az az ember jellemtelen. Tehát engem itt jellemtelenek gondolnak. Miért is kéne konveniálnom, ha így állnak hozzám?4. Jól tudom, hogy a mai magyar építészet egyik központi problémája a megnemértettség? A párbeszéd hiánya szakma és "plebsz" között? Szerinted ez az új rezsim mennyiben fogja oldani ezt a problémát? Hány plebsztag (ha klubtag van, akkor plebsztag is lehet) fog majd feliratkozni, hogy elmondhassa a véleményét? És ha kb. senki, akkor szerinted ez mitől lesz jó az építészeknek, úgy általában?5. A szerkesztőség szerint van egy "közéleti" szekció, és egy "terves". Szerinted az NS-projekt hová tartozik? Szerinted az OTP/Fischer bontása/átépítése/megmaradása hová tartozik? Szerinted egy lakóház/irodaház/középület hová tartozik? Komolyan gondoljuk, hogy mindez csak "klubtagokra" tartozik? Egy járókelőnek csak azután lehet véleménye, miután a tervező igazoltatta? Mi jöhet még? Ha nem tetszik a mondandója, akkor majd nyomunk egy Jay és Néma Bob visszavágot?Az építész közéleti ember. A publikáló szintén. Ki is az, aki valójában nem óhajt felvállalni dolgokat?Ami meg a szerkesztőséget illeti, szerintem kérdezd meg őket látogatottság és hozzászólás közötti összefüggések témában. Nem véletlenül említettem a nagynevű lapokat. Ők tudják, mit csinálnak.

perika
2012.11.24.
09:31

@lecsó: Kedves Lecsó, minden rosszban van valami jó, de mielőtt ezt kifejteném, pár apró tévedést érdemes tisztázni a 2-es pontban leírtakkal kapcsolatban. Az érintett 3 félből (építészek, szerkesztők, kommentelők) közül eddig az első két csoportban lévők felvállalták a nyilvánosság előtt a nevüket és véleményüket, a becenevesek nem. A szimmetria elve azt kívánja (szerintem), hogy (hangsúlyozom minimális kötelező adatszolgáltatással és megjelenítéssel) ez minden félre hasonlóképpen vonatkozzon. Szerencsére és örömünkre szépen gyarapodik azok száma, akik klubtagok akarnak lenni, vagy elég sokan voltak olyanok, akik regisztrációjuk során már eleve megadták valós nevüket és adataikat.

Ami a jó, hogy a nickneves, helyenként hányaveti megnyilatkozások között megjelenő (valójában azok közé be nem illő) komolyabb vélemények megfogalmazása alkalmat adhat arra, hogy az epiteszforum.hu-t, mint (kvázi tanácsadói) szakportált használja mind a szakma, mind pedig a laikus közönség. Ergo a névvel együtt felvállalt véleményt szakértői vélemény szintre hozzuk, és ezt az ennek megfelelő kontextusban jelenítsük meg.

Abban igazad van, hogy az építész nyilvános szereplő. De ennek megfelelően fontos, hogy a nyilvánosság előtti megnyilatkozásai méltók legyenek szaktudásához, felkészültségéhez. Ha innen nézem, akkor nekünk (építészeknek és szerkesztőknek) sokkal fontosabb, hogy rávegyük legjobb építészeinket, hogy itt megnyilatkozzanak, mert így - reméljük - olyan tudást adhatnak át, olyan gondolkodási folyamatokba tudják bevonni az építészet iránt érdeklődő laikusokat, amely a tanulási folyamat része lehet.

Nyilván feltételes módban lehet ezt csak így leírni, mert azt látom, hogy olyan dogmatikus, tanulásra, fejlődésre alkalmatlan az emberek nagy része, amely megdöbbentő számomra. A felületes véleményalkotás, a vitaképtelenség és a közös gondolkodás hiánya (az, hogy egy vitában csak azt halljuk meg, amit mi mondunk, azt nem, amit a másik) jellemzi ma szinte minden szinten a nyilvánosságot. S ehhez bizony nagyban hozzájárul az álnevek mögé bújó személy azon tévedése, hogy nyitott és kíváncsi értelme/szelleme és kérdései helyett az érzelmeit kell itt és más vélemény nyilvánítási felületeken exponálnia. Nem.

Az adatok gyűjtését és kezelését illetően maximálisan egyetértek veled. Éppen ezért minimális adatokat kérünk, és ebből sem teszünk mindent nyilvánosan elérhetővé. S mivel irinyka-pirinyka cég vagyunk, nem használjuk fel az adatokat metaadatok kinyerésére, nem adjuk tovább senkinek (pl. gugli szerződése az "intelligenciával" vagy a fészbuk ismert technikái), direkt nem kötöttük össze a portált a fészbukkal (ahogy mások ezt megteszik, és a véleményeket, adatokat a fészbuk tárolja, amiket aztán istentudja mire használ fel), és pl. nem felhőben tároljuk az adatokat, hanem saját szerveren. Tulajdonképpen "biztonságban" vannak itt a személyes adatok mindaddig, amíg - s ebben is igazad van - nem jön egy új törvény (ami nem rajtunk múlik), ami viszont kényszerítő erőként majd MINDEN internetes felületre kiterjeszti az ellenőrzést. Sajnos a tendenciák ezt mutatják a világon mindenhol (lásd ACTA, SOPA próbálkozásokat, vagy a készülő új európai szabályozást).

Lehet, hogy veszítünk a látogatottságból, de mi az ahhoz a feltételes nyereséghez képest, hogy majd azok is megszólalnak itt, akik eddig nem tették, az általuk méltatlannak ítélt (komment) környezet miatt. Tekintsd ezt egy "tesztüzem módnak", aztán majd meglátjuk, és változtatunk, ha kell. Üdv, perika 

mB
2012.11.24.
10:45

@perika: Bizonyára hasznos lenne megbeszélni, értékelni a honlap alakulását, erre igazi nagy esélyt mégsem látok (tényleg jóval kevesebb az utóbbi hét hozzászólásainak száma a korábbi időszaknál, ezek helye is esetleges: el vagyunk tévedve), aminek az egyik oka olvasatomban a dolog áttekinthetetlensége, nehézkessége: sokan nem találják a hozzászólásokat, azok a főoldalon is jó mélyre vannak ásva, illetve a korábbi beszélgetésekben megfogalmazódott ötletek javaslatok helyett az építészfórum(pont hu) láthatóan más, önálló úton jár.

Innentől kezdve megpróbálok inkább nem minősítve fogalmazni az új arculatról, inkább összevetve saját eddigi tapasztalataimmal – azért, mert olyan mértékben megy más irányba mint amit tapasztalok máshol és jónak gondolok, hogy tényleg elbizonytalanodom a saját értékítéletem kivetíthetőségén. Pár gondolat azért talán érdekes lehet.

Ha a kilencvenes évek óta zajló átalakulásokat figyeljük az interneten, megfigyelhető hogy a honlapok (saját tapasztalat, önkényes élményösszefoglalás) egyre egyszerűbbek, kezelhetőbbek, átláthatóbbak, otthonosabban lesznek – eltűnek a sallangok (gif-animációk, nyitólapok, felesleges flash-ek, stb.), ehelyett a kényelmes használatra és a minél szélesebb elérhetőségre való optimalizálás történik.

Ezért meglepő nekem hogy az építészfórum(ponthu) váltásának alapvető üzenete számomra egy többszólamú és egyértelmű „nem”: nem szólhatnak hozzá ehhez-ahhoz a név-nélküliek, nem olyan egyértelműen elérhetőek és megtaláhatóak a hozzászólások (visszakereshető: páran elsőre egyáltalán nem találták meg), nem állandó helyen jelennek meg a cikkek (hiszen rovatonként szerveződnek, így egy írás hogy a főoldal legtetejére, hogy valahova hátra kerülhet, majd ismét előre, az egyes cikk szempontjából véletlenszerűen), stb. De grafikában, színekben is ugyanes a sok-ság, zavaró sokféleség a jellemző:

grafika - tipográfia:Csak a fejlécben hatféle (!) betűtípus van, különböző színekben, ehhez jön (az előző halmazzal kis fedésben) a három (!) logó három méretben de nem tiszta hierarchiában; a tarkaságot fokozza hogy a fejlécnek nincs határozott kontúrja (nem tudok felidézni hasonló honlapélményt), amögé véletlenszerű képekből kerül változó háttér: olvasatomban csak a tekintet zavarására, az idegenszerűség érzetének keltésére jó, hisz sem nem felismerhetőek az eredeti képek, sem nem járulnak hozzá (a folytonos változás miatt) a megszokás otthonos nyugalmához.

struktúra – cikkek, hasábokAz általam ismert honlapok rendje rendszerint a hasábok kezelésében is leolvasható: a tartalom maga a fő-hasábban, a honlappal kapcsolatos általános, egyéb inkormációk pedig az oldalhasáb(ok)ban találhatóak. Itt ez is felborul: az oldalhasábban az általános linkek-rovatok mellett felbukkannak a cikk szerves elemei is: képek, letölthető anyagok, de van hogy (a szintén véletlenszerű sorrendben generált) "dosszié" véletlenszerűen változó felülete megismétli a (gyakran pontosan mellette szereplő) cikk nyitóbekezdését. Amikor amúgy is olyan kevés látható át egy képernyőnyi nézetben, akkor ezt a duplázást feleslegesnek és pazarlónak gondolom.

Ugyanilyen nagyvonalúan bánnak a hellyel az oldalhasábban egyes dossziék nyitóképei: a véletlenszerű megjelenítése a fent előhozott tájékozódást nehezíti, a hozzájuk csatolt képek (nekem) is tovább fokozzák a zavart – sokáig egy víz alatti (?) kád szélén ülő hölgy tartozott az egyik (talán öko?) dossziéhoz. Ironikus, hogy most nem találom, előkereshetetlen – most gipszeskéz és pixelkéz váltakozik. Nem tudom mik ezek.).

cikkeknem értem a cikkek megjelenítését sem: míg a rovat vezető cikkének bevezetője a cím ALATT helyezkedik el, addig a hozzá tartozó kép attól BALRA, s ez alatt a kép alatt van két másik cikk bevezetője (sajnos kép nélkül, ami egy építészeti portálnál legalábbis kár). Természetesen ezt is meg lehet tanulni-szokni, de nem látom az okát. (Egy rovat-boxban a főoldalon ismét sok: ötféle betűtípus vagy méret… de más is szóvá tette az cikkek folyószövegének túl nagy betűit: a most bekerült nagy képekkel és nagyobb betűkkel sok cikk szinte olvashatatlanul hosszú lett - a betűméret vagy akár a képernyő felbontása ráadásul igény szerint itthon egyedileg állítható, nem látom miért kell itt az átlagnál nagyobat használni.)

képekAhogy a képkezelés praktikumát sem értem (nyitókép a cikkek elején a főoldalon): minden képmegosztó rendszer négyzetes bélyegképeket generál az albumból, érthető módon: kicsi a „sérülés”, láthatóak így az álló és fekvő képek is. A cikkek nyitóképe most lapos téglalap, ami sok esetben valóban sérülést hoz: levágott fejek és tornyok, megcsonkult képek jelzik ezt – a szerkesztőség ezeket a balesetes helyzeteket azóta részben javítja, de nem értem a dolog okát: miért kell alapértelmezetté tenni egy ennyire nem-jellemző képarányt?

Automatizmus szabja át a cikkek címeit is: "A Ludovika sportközpontját Skardelli Györgyék, a környezetre kiírt..." - csak nekem zavaró a főoldalon a cím ilyen csonkán? Több ilyen is van - miért kell ezt a vágást a gépre bízni (programozni, túlgondolni), miért nem ember ad címet és dönti el, mi lesz a főoldalon?

Az általános képkezelést is felemlegették már itt korábban – egyszerűen ZAVARÓ  a szemnek a galériában a (túl nagy) képek lassú betöltése, majd aztán hirtelen a rendszer rándulása és a kis bélyegképekkel együtt való „normális” megjelenés, hgy aztán az újabb vibrálás folytatódjon minden egyes újabb képnél. Sokáig tart, vibráló, zavaró. A kép nagy méretben problémásan szedhető elő (akkor miért nagy?), a kis képek között nehéz navigálni… (a képfeliratokat sokan megint nem találtuk egy darabig, el van rejtve ez is).

*

Lehetne még sorolni a kérdéseket, az érzésem az, hogy mintha még a kilencvenes években lennénk, és ki kellene találni az internetezést. Nem kell: nagyon sok és jó példa van, sok beszélgetés is volt e tárgyban élőben és itt a hozzászólásokban, de ehelyett valami gyökeresen más történt. A sok "újra-kitalálás" miatt lett a honlap nagyon bonyolult, gondolom nagyon munkaigényes, lett a megvalósítás időben nagyon hosszú, s hoz magával sok problémát.

Erről s bármi itteni változásról nem gondolom hogy a „szimmetria elvének” vagy a „demokráciának” vagy bármi ilyesminek kéne formálni - az építészfórum(ponthu) a szerkesztőség tulajdona, azt a belátása szerint alakítja, jól van ez így. Magam csak a csodálkozásomnak adtam itt hangot, illetve a szomorúságomnak - amivel az ismerősök véleménye vagy pár itteni megszólalás alapján nem vagyok egyedül: itt egy hatalmas adatbázis és egy kommunikációs LEHETŐSÉG, és most ez valamiért mintha minden szempontból nehézkesebbé, elzártabbá kívánna válni - egy nagyon "hangos", harsány felülettel. A magam részéről sajnálom, és tényleg remélem hogy nem lesz igazam, s hogy az általam vélelmezett hozzászólás-csökkenés, olvasottság-csökkenés nem fog bekövetkezni (és azért azt is, hogy a fenti jelzések közül legalább néhányat lehetne orvosolni - vagy csak megfontolni. Sajnos a „nem moderálunk, mert nem és kész” és a „azt látom, hogy olyan dogmatikus, tanulásra, fejlődésre alkalmatlan az emberek nagy része” nem teremt túl jó alapot a párbeszédre.)

(A hozzázóláskezelésről-moderációról-nevességről is van pár gondolatom, ettől most megkímélem ezt a felületet. :-) )

Marosi BálintolvasóFerencváros

lecsó
2012.11.25.
01:30

@perika: Kedves perika!Sok mindenben egyetértünk elvben. Abban biztosan nem, hogy itt valamilyen szimmetriákról beszélhetnénk. Per definitionem a közéleti szereplő (esetünkben ide sorolhatjuk a szerkesztőséget is) abban különbözik tőlem, hogy az "ő kezében van a mikrofon". Az övében van, az enyémben nincs. Ezt a hatalmat semmiképpen sem lehet párhuzamba állítani egy cikkhozzászólás súlyával. Hogy egy érintett felvállalja a nevét, az értelemszerű, sőt kötelező. Viszont egy civil neve totál érdektelen, semmi köze a mondandójához. (Felteszem, te sem használod mindenhol a saját nevedet az interneten.) A szakmabelieknek pedig - itt és most - egyenesen kijár, hogy maguk dönthessék el, milyen formában szólnak hozzá a dolgokhoz.180 fokos fordulatot venni sehol nem szerencsés. Főleg, ha nincs rá kirívó ok. A moderáció nem véletlenül terjedt el általánosan ("a legrosszabb forma, kivéve az összes többit"), ahogy erre az igazoltatásos megoldásra sem véletlenül lenne nehéz másik példát hozni. Bizonyára akadna két-három ember, aki fel tudná vállalni a moderátori feladatokat.Fenti cikk azzal nyit, hogy az Építészfórum kinőtte kereteit. Biztos, hogy ez a növekedés fenntartható lesz egy elsősorban szakmai közönségre építő látogatószámmal? És ha nem, azaz a civileket is komolyan elvárjuk, mert különben ugye, kikkel párbeszélünk, kiket oktatunk?, akkor miért nem olyan szabályokkal várjuk őket, amelyekhez hozzá vannak szokva? Szerencsés esetben a civilek többen vannak, mint a szakmabeliek, márpedig a többséget igazítani a kisebbség (egy kisebbségének(?)) elvárásaihoz megint nem túl szerencsés.Mindenhez hozzá lehet szólni, csak az építészethez nem...Az Építészfórum, minden tiszteletem ellenére, nem az Index, vagy az Origó. Aki idejön, idetalál, az okkal teszi. Pláne, ha vissza is tér utána. És ez az ok aligha elsősorban "közéleti" témájú.Az általad említett szerzői érzékenység nem lehet inkább túlérzékenység? Amely inkább gátja bármilyen párbeszédnek? És amelyen nem ártana változtatni?A szegregáció szegregációt szül. Először van a klub. Aztán lesz benne egy különterem az építészeknek. Ahol majd később külön asztalnál ülnek a DLÁ-k. Végül pedig hátul lefüggönyöznek egy helyiséget, ahová csak Piszkos Fred és a Nagy Bivaly léphet be.Érdeklődve várom említett urak megnyilatkozását. Bár mintha azokban az években sem tolongtak volna különösebben, amikor hetente kb. ha 2 hozzászólás volt összesen.

Pákozdi Imre
2012.11.25.
07:50

@mB: Dear mB, miközben mindenben igazat adok, sőt, folytathatnám a kifogások sorát (pl. a nehézkesen áttekinthető archívumról, a keresés hiányáról, ami - reméljük, ideiglenesen - elfedi az EF örökségét...), nos tehát, egyetértek.

Ám, a tökéletesség helyett itt van előttünk a paradigmaváltás öröme. Ez egy férfias, "építészes" honlap. Ahányszor kinyitom, annyiszor érzem ezt: a sarkos színvilág, a kemény formák, az elcsúsztatott bannerek, a nem feltétlenül találkozó színcsíkok, a nagy, kis és apró aszimmetriák világa.

De nem azért szeretem az Építészfórumot, mert ilyen vagy olyan a megjelenése, a moderálási rendje vagy a csatlakozási feltételrendszere. Hanem azért, mert becsülöm a tájékozottságát, az írások igényességét és mondanivalóm van a bemutatott épületekről, táj- és városépítészeti dolgokról. Még csak nem is a fórumon folyó vita kedvéért írok, hanem azért, mert eszméletlen mennyiségű épített kudarc vesz minket körül, és az elmúlt tíz év során még többet láthattunk tervek formájában. Eközben a kevés jót vállrándító irígységgel vesszük tudomásul. Mindezt szóvá tenni nagyon jó eszköz az építészfórum, akár .hu, akár nagybetűs, netán ékezetes is.

 

perika
2012.11.25.
09:34

@lecsó: Kedves lecsó, amikor hozzászólsz, akkor kezedben van a mikrofon. Kérlek, próbáld meg megfordítani a helyzetet, képzeld el, hogy beküldesz nekünk egy tervet vagy tanulmányt, amin jó esetben hetekig vagy hónapokig dolgoztál, aztán mi is dolgozunk, kijavítjuk az esetleges hibákat, majd közzétesszük, és aztán jönnek a vélemények. Szívesen elküldenéd a publikáció linkjét a megbízódnak vagy betennéd a portfóliódba, de nem teszed, mert a cikk végén vannak olyan vélemények is, amelyek miatt inkább nem. S a névtelenség miatt még azt sem tudod, hogy „barátaid” vagy netalántán olyasvalakik írtak, akiknek adsz a véleményére, és tényleg vannak tévedések a megközelítésedben. Ebből a nézőpontból is látni kell a világot, nem csak onnan, hogy most milyen jogaid sérültek. Sok (magyar és külföldi, közéleti és szakmai) portál kommentjeit olvasgattam már, és fenntartom azt a véleményemet, amit fentebb írtam a véleményekből kihallatszó dogmatizmusról és előítéletességről. A legtöbb ember az internetes kommentelésben éli ki az érzelmi életét. Az ilyenfajta kommunikáció nem vezet sehová, és ha a kommunikációnak nincs célja, akkor fölösleges időpocsékolás. Az idő (életidő) pedig irreverzibilis. Egyik kolléganőm sokáig volt az index egyik moderátora, és sokat tudna mesélni arról, hogy ez mennyi munkával és vitával járt együtt. Könnyű azt mondani, hogy moderálni kell, de erre itt nincs kapacitás. Az ingyenmunkában végzett moderálás pedig csak ideiglenes megoldás lenne akkor, amikor az általam ismert emberek majd mindegyike lassan 2-3 embernyi munkát végez, akár itt a szerkesztőségben, akár az építészirodákban, akár más, még egzisztáló munkahelyen, és a többiek meg munkát keresnek. Személy szerint nem marad már időm arra, hogy más oldalakon kommenteljek. A hg-ra pl. a fészbuk-konnekt miatt csak a fészbuk profilommal tudok belépni, és volt, hogy már hozzá is szóltam valamihez. De nem keveredtem vitába, mert amikor még be voltak kötve az index-hez, háááát mitismondjak, nem nagyon volt kedvem... Üdv, perika

lecsó
2012.11.28.
00:37

@perika: "amikor hozzászólsz, akkor kezedben van a mikrofon."

Jó, akkor most belemondom, hogy Abcúg stadion! De nehogy aztán mégis megépüljön, mert akkor nagyon dühös leszek!

"S a névtelenség miatt még azt sem tudod, hogy „barátaid” vagy netalántán olyasvalakik írtak, akiknek adsz a véleményére, és tényleg vannak tévedések a megközelítésedben. "Ha úgy állunk hozzá a világhoz, hogy ha a Finta mondja, hogy a Katona gagyi, akkor elkönyveljük (mi, tervezők), hogy gagyi, ha meg Nikk Béla, akkor meg semmibevesszük a Bélát, akkor egy idő múlva a csendet csak néha fogja megtörni egy belájkolás hangja a fészbúkról. Mert a Finták sosem fogják leírni a véleményüket, pont a súlya miatt. A többiek pedig, haladva lefelé a piramison, mindig a felettük lévőkhöz igazodnak, így mire eljutunk az aljára, a plebszhez, ott már csak a néma dühöngést találjuk ("Senki nem hallgat meg minket."). Hogy aztán amikor úgy alakul, hogy a dühöngők közül valaki olyan hatalmat kap a kezébe, amivel törleszthet a "beképzelt" építészeknek, akkor eszébe se jusson nem (vissza)élni ezzel. "Az ilyenfajta kommunikáció nem vezet sehová, és ha a kommunikációnak nincs célja, akkor fölösleges időpocsékolás."Hát, igen. Az a rémes tagság, ugye. Szerencsére van megoldás. Lásd a legutóbbi alkotmányozást. Mellesleg szerinted a közelmúltban megtorpedózott különféle projektek és a KÖH detronizálása között nincs semmilyen kapcsolat? És ha esetleg van, az vajon milyen mértékben tudható be a magyar építészetet alapvetően jellemző kommunikációhiánynak?Egy ekkora fórum moderálását két egyetemista ismerős bőven el tudná vinni. Máshol, mint nyilván tudod, úgy oldják meg, hogy szavazni lehet a hozzászólásokra. A jobbnak tartottak előbbre kerülnek, a rosszabbak hátra. Számos használható megoldás van a problémára. Pont azért, mert nemcsak egy építész lehet bizonytalan önmagával, ahogy nemcsak az ő jövedelme függhet a róla kialakult publikus képtől. Viszont aki a mai világban nem megy le a nép közé, az előbb-utóbb elefántcsonttoronyba kerül.

Pákozdi Imre
2012.11.28.
04:47

@lecsó: Lecsó: a kommentelés névtelensége humbug. Tegnap este megpróbáltam szelíd kilences osztályzatot nyomni az "Egy veszedelmes viszony" c. filmnek a port.hu-n. Nem sikerült, mert ehhez regisztrálnom kellett volna. Pedig nem véleményt kívántam írni, csak egy lájkot nyomtam vóna...  Ezek után bepróbálkoztam néhány további helyen, és mindenütt ez fogadott. Az amerikai szájtokon minimum a nevemet, anyám nevét és az oltási bizonyítványom számát is elkérték (volna). Tehát szó nincs anonimitásról, a nicknév játék, megengedem, izgalmas játék, pláne ha valaki annyi leleménnyel és humorral alkalmazza azt, mint Hanusovszky Katalin, született Fenyvesi úr :-). Tény azonban, hogy minden e-mailunk, telefonbeszélgetésünk, bejegyzésünk, sms-ünk rögzítésre kerül és semmi perc alatt összerendezhető egymással, valamint a budapesti utcákon működő több száz 7/24-es rendszerben működő videokamera felvételeivel + a nevünkkel. Ezért aki túllihegi a névtelenség fontosságát, akaratlanul is megtéveszti magát és a környezetét, mert azt sugallja, hogy az anonimitás és a titok még létező fogalmak. Pedig nem. Mert ugyan csak kevesünket figyelnek célzottan, de a rögzített információk alapján bármikor rekonstruálhatják bármelyikünk legutóbbi fél éves mozgását, leveleit, beszélgetéseit, pénzátutalásait, sőt, a megfelelő "demand analysis" szoftver technikákkal a vágyait is.

Üdvözli: Ákozdi Pimre (csak hogy rám ne ismerjenek)

mB
2012.11.30.
14:28

@Pákozdi Imre: Ez természetesen nem így van: a regisztráció kötelezettsége nem azonos a név megkövetelésével – ez utóbbit a közösségi oldalakon túl nemigen várják el a honlapok sehol (azok viszont érthető okból: hogy valós, meglevő ismerősökre bukkanjanak a felhasználók), bárki bejelentkezhet tehát ’rántotthús’ néven is, egy öt perccel korábban gyártott mailcímmel. Miért ne? Ahogy (talán) Fenyvesi írta Szokratészre utalva: van ahol a tartalom, az érvelés mélysége és milyensége fontosabb annál hogy ki az adott személy és hogy van-e rajta sapka.

A tendencia (tapasztalatom szerint) világszerte éppen a megszólalások megkönnyítése, néhány nagyon egyszerű és pillanatok alatt megugorható robotellenes „akadállyal” (ahol facebook-regisztrációt kérnek a hozzászóláshoz, rendszerint ott is van vagy 3 másik opció (a hg.hu-n is), amiből az egyik sok esetben az anonim).

Lecsónak igaza van a moderálás tekintetében. Eddig ez ahányszor szóba került ezeken az oldalakon, az (sajnos a kérdések ellenére konkrétum vagy megfogható érv nékül) annak rettenetes munkaigényére hivatkozva került parkolópályára („nem lesz és kész”), holott a moderáció nagyon egyszerű és a legkevésbé munkaigényes módon végezhető. Nem kell hozzá más csak egy előre tisztázott szabályzat, és aztán talán hetente havonta egy-két törlés (nem hinném hogy ennél több gond lett volna) – azt sem értem hogy miért lett volna szükség bárkivel „hosszas levelezésekre”. A szabályszegő hozzászólásokat törölni kell – ez ennyire egyszerű (és gyors: egyetlen gombnyomás). És tényeg nem volt annyi ilyen gond hogy a beszélgetéseket arra hivatkozva korlátozzuk és az apró gondokat nagyítsuk fel aztán óriásivá (tudnánk azért a problémákról, lévén hogy a komment nyilvános műfaj). De alkalmazható lenne az olvasók szavazása is: amelyik hozzászólásra sokan kattintanak "nem"-et, az nem látszik. Aztán tényleg rá lehetne ezt bízni 2-3 szorgalmas olvasóra is - a sor folytatható. Sok-sok módja van - kár hogy nem lesz egyik sem.

De mindez azért lényegtelen, mert jól láthatóan szándék a hozzászólások marginálisabbá tétele (látható hogy sokan azóta is el vannak veszve) – a mennyiség csökkenésével azok fajsújosabbá tétele láthatólag nem megy (ha cél volt): a nevesített olvasók nagyon kis százaléka szólal meg (igazából elég kevesen is nevesedtek), az épületek az átállás óta építész kollégától szinte nem kapnak megjegyzéseket egyáltalán, az új honlap-megjelenést kritizáló hozzászólások nem kapnak választ. Ezzel nemigen van mit vitatkozni – a szerkesztőség szíve joga az irányt megszabni (azért én azt sajnálom hogy egy névre kattintva nem kereshetőek elő az addigi megszólalások – voltak emberek akiket érdemes volt visszakeresni, érdemes volt olvasni, követni. Most már nem lehet.).

Kíváncsi vagyok hogy jelent-e ez új irányt majd a cikkekben – ha visszaemlékszünk, eddig a (viszonylag) kontrollálatlanul megjelenő nagyon ingadozó minőségben (műleírással) bemutatott épületek esetében a szerkesztőségi válasz az volt, hogy „a hozzászólások lehetnek az értékelés terepei” (nem szó szerinti idézet – persze visszakeresni nem tudom, nemigen lehet már).

Illetve arra vagyok kíváncsi, hogy a sok kritikát kapott zavaró képkezelés, az eligazodást nagyon megnehezító tarka megjelenés és a többi sok helyről elhangzó kritika nyomán lesz-e továbblépés (vagy visszalépés: számomra bármi ami nem a mostani, jobb és használhatóbb lenne… bár tény hogy azóta kevesebbet is vagyok itt, kevesebbet is olvasok itt a nehézségek és a valóban zavaró, néha idegesítő külalak miatt.)

Pákozdi Imre
2012.11.30.
17:38

@mB: "Természetesen nem így van" - elegem van, mB, a nagyképű hadonászásából. Mi az, hogy "természetesen" tévedek? Én így tapasztaltam valamit, maga úgy. Sok mindenben igazat adtam magának, ami az új ÉF hibáit illeti, de kérem, ekézzen most már mást. Úgy látszik, elfogyott az épületekkel kapcsolatos mondandója. Hogy jól meg tudja fogni az eke szarvát, az viszont látszik.

mB
2012.11.30.
19:14

@Pákozdi Imre: (Kedves Imre - nem tudom "hadonászok" vagy "ekézek"-e: leírtam a véleményem. Ha másképp látja, ha más tapasztalatai vannak honlapokon, kérem mondja el hogy hol kértek nevet címet - ez ilyen egyszerű lenne. Jómagam regisztrálva vagyok a youtube-on, szerkesztő vagyok a wikipédián, van 2 hotmailes címem (meg 4 másik), installáltam pár honlapot amikhez regisztráltam pár tárhelyen, stb stb stb. - sehol nem kértek nevet-címet (érvényes elektronikus címen kívül). Ha a témához szól hozzá (s nem a személyemhez), leírja hol mindenhol kértek nevet-címet (s anélkül nem fogadták), megkövetem. Azt hiszem én is konkrétumokat írtam - tegye Ön is ezt. (A port.hu sem kér amúgy nevet, regisztráltként mondom - de ilyen például egy adatlap, találomra). Bocsánat ha a "természetesen" szó bántó lenne, nem annak szántam - egyszerűen én CSAK ilyen honlapokkal találkozom, az ön által írott rendszerekkel nem - ami nagyon egyszerűen leellenőrizhető az adott honlapokat megnézve: ezért és csak ezért tartom ezt "természetesnek" és általánosnak. De ha kiigazít, konkrétumokkal - mint írtam: - megkövetem. De mindez azt hiszem független lehet attól hogy ki kinek hányszor adott igazat ;-) )

Pákozdi Imre
2012.11.30.
20:06

@mB: Amikor az e-mail címünket kérik a regisztrációkor, akkor azt akarják, hogy az ő számukra elérhetők legyünk. Az, hogy e-mail küldéskor nincs autentikáció (magyarán: tudunk hamis e-mail címről levelet küldeni, akár más e-mail címét felhasználva is) ennek a protokollnak régi hibája. Ez azonban nem vonja kétségbe a regisztrációt kérők szándékát: hogy szükség esetén kapcsolatba léphessenek velünk és beazonosíthassanak minket. 

Valóban van különbség aközött, hogy (1) valaki a nevével szerepel egy fórumon vagy hogy (2) a neve csak rákérdezéssel és csak a fórum gazdáján keresztül tudható meg - avagy hogy (3) minősített esetekben, az igazságszolgáltatás rendszere indul-e be az illető személyazonosságának IP-címeken és egyéb ravaszságokon keresztüli azonosítására. Az első két eset közötti különbségre figyelemmel írtam azt a vita során, hogy a nicknév csupán játékszer.

Pákozdi Imre
2012.12.02.
09:13

@mB: Az igazi veszély a privacy-ra egyébként a közösségi oldalakon leselkedik. Ott a regisztráláskor valóban nagy közönségnek és (minden szempontból) stratégiai fontosságú amerikai vállalatoknak adod meg a nevedet, az adataidat és az elérhetőséged. Én pl. azért nem kommentelek a hg.hu-n, mert ott csak közösségi oldalakon lehet hozzászólni, én pedig nem kívánok sem a Google, sem az AOL, sem a Yahoo sem a Microsoft által üzemeltetett adathálóban ficánkolni. Persze, nincs illúzióm: fagyasztott állapotban már úgyis az adatbázisukban heverek...

Amúgy a hg.hu friss, londoni cikkéhez csak annyit, hogy hosszabb ideje - még ezen a nyáron is - az Albi székesegyház hirdette magáról, hogy ő Európa legnagyobb téglaépülete. Jó lenne eldönteni, melyik, pl. a téglák gondos megszámolásával :-). Az a londoni hőerőmű mindenesetre kevésbé illik a városközpontba, mint Albiban a székesegyház a mellette lévő - ugyancsak téglából épített - erőddel. A döntésig javaslom mindenkinek, hogy használják az "egyik legnagyobb téglaépület" kifejezést.

másik
2012.12.02.
16:22

@Pákozdi Imre: nem hinném hogy ilyenektől köllene félni. énnem is tudok olyan pageről ami valós nevet kér és azt visszaellenőrizné - van ilyen? élő mailcímeket kérnek mindössze, amire küldik a regisztrációt visszaigazolandó levelet. a hghu-n is 4-féle módon lehet hozzászólni – ráadásul ez a 4 csak bónusz a saját regisztrációjukon túl, azaz összesen 5 lehetőség van. bármelyik alternatív módhoz vagy van már az embernek mailcíme, vagy egy mozdulattal csinál, és egyikbe sem _kell_ anyja-apja nevét lakcímét megadnia. amit fentebb írsz hogy valakinek a neve a ’fórum gazdáján keresztül tudható meg’ – ilyen szerinten nincs, ez nem érdeke senkinek: miért adná ki bármelyik honlapgazda az identitását takarni akaró ember adatait? főleg hogy nem is kéri, nem is feltétlenül van meg. [a jogi ügy persze más, de ahhoz gondolom államtitkokat kell minimum elárulni, de ilyen 10.000-ből ha egy van, és megy az fbi az ip-címre - de miért ne lehetne bármilyen gépről, kávéházból netezni?]. tehát nem látom semmi ilyen rendszeben egyáltalán veszélyeztetve a felhasználó adatait. ezért is furcsa itt a szigorítás, mivel meg _kell_ adni a belső körhöz még a telefont is.

érdekes az itteni kétlépcsős regisztráció, kíváncsi vagyok a tapasztalataira. nem tudok most olyan honlapot, ami kétféle lépcsőben minősítené az olvasóit, és valós telefonnal ellenőriztetné azt le… így a dolog újdonság, furcsa és nem jellemző.

Pákozdi Imre
2012.12.02.
16:55

@másik: Hát, akkor itt a különbség kettőnk álláspontja között. Szerintem attól nem kell félni, hogy egy szakmai fórumon a valós neveddel véleményezz, szerinted pedig attól nem, hogy lelepleződik az álneved. És ez azért jelentős különbség. 

De nekem is megvan a magam fóbiája. Irtózom a közösségi oldalaktól, egyrészt a híg merítés miatt, másrészt mert azt képzelem, hogy adott esetben visszaélnek a megadott adataimmal. Amely adatokat egyébként az Egyesült Államokban nem azért tekintenek valósnak, mert visszaellenőrizhetik, hanem azért, mert megadtad azokat. És ez is jelentős különbség...

lecsó
2012.12.04.
06:00

@Pákozdi Imre: Ha IP-cím alapján keresnek, az azt jelenti, hogy komolyan keresnek, és olyanok, akik - előbb vagy utóbb - meg is tudnak találni. Akinek ez gond, az szükségletei és lehetőségei szerint biztosan foglalkozik is vele. Nekem nem gond, és komolyabb formában nem is tudnám kezelni, tehát nem érdekel. A hétköznapok kíváncsisága viszont határozottan zavar. Ugyanúgy, mintha az utcán privát kérdésekkel kezdene zaklatni egy vadidegen. És ha egyre több a kíváncsiskodó, akik egyre több mindent szeretnének tudni, miközben én egyre kevesebbet tudok róluk, és egyre kevésbé látom át, mit tudnak ők rólam, akkor természetes magatartásnak az indokolatlannak vélt kérdések előli elzárkózást tartom. Különösen, ha olyan érzékeny adatokról van szó, mint a név+telefon kombináció, ami nagyon komoly behatolás a privát szférába. Hasonlóval, kvázi kötelező jelleggel, még sehol nem találkoztam. Még az online boltok sem ellenőrzik a telefonszámot. "tehát nem látom semmi ilyen rendszeben egyáltalán veszélyeztetve a felhasználó adatait."Aki meztelen képet tárol a feleségéről/barátnőjéról a telefonján/számítógépén, az sem látja veszélyeztetve az "adatokat", ehhez képest, ugye...Ráadásul itt átadod az adatokat egy harmadik félnek, aki felett semmilyen kontrollod nincs. Ellentétben a saját eszközeiddel, ahol azért különféle lehetőségeid csak-csak vannak.

bardóczi
2012.11.14.
15:49

Három éve minden szerkesztőségi megbeszélésen felmerült: mikor lesz és milyen lesz az új rendszer? Félig kívül-félig belülállóként úgy tűnt, mindig csak két hónapnyira van a munka lezárása. Közben persze rengeteg technikai probléma merült fel, oldódott meg és termelt újabb technikai problémákat. Láttuk félig kész meg majdnem kész verziókat és mikor utoljára néztük Emese lelkes prezentációit olyan áttörésekről, amelyek progamozásilag valószínűleg a világot váltották meg de mi nem láttunk benne semmit, már csak mosolyogtunk, ahogy csak a zen bölcsek és az idióták tudnak molyogni. Mert nem értük fel ésszel, ahogy mondjuk a kétévesnek viszonylag nehéz beszélni a részecskegyorsítóról és az antitestekről. Láttuk ahogy Lányi Andris marketingvezetőnk havonta dől a kardjába a határidőmódosítások miatt, láttuk ahogy Rab Hajnalka alias "Csipi", aki a legszelídebb terminátor, és gazdasági vezető hogyan fogja a fejét minden lecsúszott pályázati határidő túllépés során, és láttuk ahogy Erika holtfáradtan masszírozza, menedzseli a lehetetlen küldetést és közben olyan zseniális gondolatai támadnak, mint az Arcosok klubja vagy a Tudományos publikációkra való nyitás. Ami persze megint egy csomó új megoldásra váró feladatot jelentett.

Azt hiszem már régen senki nem hitte (perikán kívül), hogy a mindig két hónapnyi távolságban lévő végcél valaha majd bekövetkezik, már kezdtünk kicsit úgy lenni vele, mint a katalánok a Sagrada Familiaval, építeni jó, befejezni maga a vég lenne. Reméljük, most hogy befejeződött (nem fejezeződött be, mert a mobilinternetezés és a táblagépek már rögtön új kihívás elé állítják az internetes újságokat), nem fog ez a "katalán nép" szétesni. Csak gratulálni szeretnék a kitartáshoz és remélem, hogy az új lap megnyeri majd az olvasókat. Nagy taps a fejlesztő csapatnak! Hurrá Erikának! 

(P.S. Remélem az építészet területén és határterületein mozgó tudós körökből, citációs indexre szomjazó PhD és DLA aspiránsokból sokan meghallják Erika felhívását. Nemrégiben a rádióban hallottam egy a robotika területén kifejlesztett magyar - tudományos kommunikációt segítő platform - fejlesztőjétől, hogy a rejtve maradó tudomány = halott tudomány. És valóban: lassan ami nincs fenn az interneten, már nem is létezik. Az információt azonnal akarjuk. A kereső rendszerek kényelmessé tettek bennünket. Ezt lehet nem szeretni, de akkor is így van. A könyvtárak kora leáldozóban van, Guttenberg galaxisát lassan de biztosan váltja fel Tim Berners-Lee galaxisa.)  

perika
2012.11.14.
16:26

@bardóczi: hajrá katalánok:-) köszönjük Sanya! (e)

bardóczi
2012.11.14.
18:57

@perika: Catalonia is not Spain! :-)

http://youtu.be/Es3oRLUAIjE 

ggellert
2012.11.14.
11:45

Mobil verzió lesz esetleg? Olyan praktikus mikor magától átvált arra, ha telefonról netezek.

perika
2012.11.14.
14:36

@ggellert: Most még nem lesz sajnos, de idővel igen. Teszteltük mobilokon, az oldal látszódni fog, elvileg korrekt layout-al, de nem lesz valami gyors. Vicces, de az egyik leglassabb eleme az FB doboz... És csak IE8-tól fölfelé lesz kompatibilis, mert még minimum 1-2 hét munka lett volna IE7 vagy az alatti verzióra is optimalizálni. Találtunk már a neten olyan webshop-ot, aki extra pénzt számláz azoknak, akik IE-vel nézik az oldalt, mondván, az sok extra munka és költség, hogy ezekre a böngészőkre is optimalizálják az oldalukat, s ezt a költséget azokra terhelik, akik lusták másikat letölteni és használni:-) Mi most csak ki fogjuk írni, hogy kérjük, frissítse a böngészőt:-) üdv, perika

sanyiahegyről
2012.11.14.
06:20

Elsősorban szuper! (ámde; Érten én hogy tessék újnak a dolog, de lássuk be; amíg az AD, és a Dezeen is képes halftonegradientfill háttér nélkül létezni, addig itt sem fogja az égvilágon semmi sem indokolni ezt a lépést. most sincs. 1 db gif-et kell hozzá törölni.)

perika
2012.11.14.
07:30

@sanyiahegyről: ó, az csak a jpg tömörítésből eredő kuszaság, ne aggódj, kedves sanyiahegyől:-)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk