Épülettervek/Tervpályázat

Egy sokszínűen használható, szeretett hely – a Deichler Jakab Stúdió díjazott terve a Tata Szíve pályázaton

1/17

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv

?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - helyszínrajz
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - a rendezvényközpont módosítása: 1. bővítés, 2. aktív homlokzat, 3. főlépcső újragondolása, 4. átrium nyitható üvegteteje
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - a művelődési ház földszintje
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - művelődési ház
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - a rendezvényterem metszete
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - rendelőintézet
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - a színház metszete
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - térfalak
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - térhasználat
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - tetőhasználat
?>
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - vizuális kapcsolat
1/17

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv

Egy sokszínűen használható, szeretett hely – a Deichler Jakab Stúdió díjazott terve a Tata Szíve pályázaton
Épülettervek/Tervpályázat

Egy sokszínűen használható, szeretett hely – a Deichler Jakab Stúdió díjazott terve a Tata Szíve pályázaton

2021.06.30. 11:38

Projektinfó

Tata Szíve építészeti tervpályázat

URL:
Deichler Jakab Stúdió

Tervezés éve:
2021

Stáblista

Építészet - Deichler Jakab Stúdió

Deichler Tímea

Jakab Dániel

Kolossváry Bernadett

Kovács Regina

Gaál Renáta

Tájépítészet - OpenSpace Kft.

Pápai Veronika

Bulath Janka

Lugosi Flóra

Látványterv - koncretica

A Deichler Jakab Stúdió munkája a tatai önkormányzat által kiírt pályázaton kiemelt megvételben részesült. Cikkünkben most részletesebben is bemutatjuk koncepciójukat a tervezők leírása nyomán. 

A tervezési terület épített és természetes környezete tekintetében is különleges adottságokkal bír. A Vár történeti jelentősége, festői környezete, az Öreg-tó természeti szépsége mellett azonban a terület jelenlegi kialakítása funkcionálisan, építészetileg és műszakilag sem megfelelő. Célunk a történeti emlékhellyel együtt élő, ahhoz méltó megérkezést biztosító, napjainkat kiszolgáló terek létrehozása, az épületeken belül és kívül egyaránt, úgy, hogy a terület, mint a „Tatai vár előkapuja" sokszínűen használható, szeretett hellyé váljon mind a város lakói, mind az ide látogatók számára.

Városépítészeti koncepció

Aktív homlokzatok

A köztereken megfigyelhető, hogy az emberek szívesebben tartózkodnak a terek szélén, az egész tér belátható, így izgalmas, ugyanakkor biztonságos terület, hiszen kevesebb helyről tudják “meglepni" az embert. Ezáltal az, hogy az adott tér mennyire vonzó, mennyi időt töltenek el rajta a járókelők, nagyban függ határainak, szegélyeinek kialakításától. Egy tagolt, sok megnyitással rendelkező, ezáltal folyamatos mozgást generáló földszinti sáv a kapcsolódó köztér számára aktív szegélyt, térfalat képez, segíti a tér használatát, belakását. 

Jelenleg a teret vak homlokzatok veszik körül. Az épületek és a tér között minimális vizuális kapcsolat jön csak létre. Tervünk koncepciójának egyik alapvetése, hogy a tér határán aktív homlokzatokat alakítsunk ki.

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - térfalak
14/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - térfalak



Térfalak definiálása

A teret jelenleg a Művelődési ház, a volt Rendelőintézet és a Várfal határolja, azonban a három épület, építmény közötti viszonylag nagy kiterjedésű területek definiálatlanok. Az ezeken a helyeken kialakuló megnyitások a tér méretéhez képest túl terjengősek és mivel az épületekkel sincs kapcsolatuk, nehezen hasznosíthatóak. Tervünkben a térfalakat finom gesztusokkal meghatároztuk: a művelődési házat a Vár irányába két raszterrel bővítettük, valamint a fennmaradó területre fás-ligetes tömböt helyeztünk el. A tér északkeleti végére könnyűszerkezetes pavilont terveztünk, mely azon túl, hogy lágy határt képez a terület végén, a téri funkciókat mind a hétköznapokban, mind rendezvények esetén ki tudja szolgálni.

Vári panoráma, várfal

Megérkezés dramaturgiája, főtengely

A buszpályaudvar felől érkezve az új téri szervezéssel gyalogos tengelyt hozunk létre, mely burkolatával kijelöli a várkapuhoz vezető útvonalat. Erre a tengelyre fűztük fel az új tér főbb funkcióit: a rendezvényközpontot, az éttermet, a színházat, a szabad városi teret szökőkúttal, a kereszt irányú sétányt, a végén pedig elérkezünk a Várhoz.

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv
5/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv



Teraszok (tető, étterem) vizuális kapcsolata

Az új városi tér egyik legmeghatározóbb eleme, vizuális fókusza a vár látványa. A téralakítás során a fő közösségi funkciókat a vizuális kapcsolatot figyelembe véve helyeztük el. A művelődési ház vár és tér felőli sarka körül hasznosítjuk a tető adta lehetőségeket. Tervünkben itt új közösségi tér alakul ki, szabadtéri rendezvények számára, a vár és a tér állandó közvetlen vizuális kapcsolatával.

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - vizuális kapcsolat
17/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - vizuális kapcsolat



Elemelt padok a várfal menti zöldfelületeken

A tér felől a várfal sok helyen olyan magasan fut, hogy csak sétálva vagy közvetlen mellette állva tapasztalható meg a mögötte rejlő világ. Tervünkben a várfal mellett egy új kereszt sétányt terveztünk, mely a meglévő kapuk által a várárok vízfelületei mentén tervezett vízikerttel és új funkciókkal egy izgalmas, egybefüggő, többszintes térstruktúrát alkot. A sétány ligetes környezetében kiemelt ülőfelületeket hoztunk létre, melyeken üldögélve is átlátni a várfal mögötti vízikertre.

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - a színház metszete
13/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - a színház metszete



Térhasználat

Az épületek között nagyobb egybefüggő szabad teret hagytunk. A tér kialakításából és méretéből adódóan sok ember befogadására alkalmas, lehetővé teszi rendezvények, fesztiválok, koncertek rendezését. A nagy tömeget befogadni képes jelentős méretű szabad terek egyéb helyzetekben, amikor kevesebben vannak jelen túl terjengősnek hathatnak. Ezért olyan eszközökkel osztottuk, melyek rendezvények esetén megszüntethetők vagy átalakíthatók: egy, a térrel szintben egyező kialakítású szökőkúttal és egy egyszerű kialakítású pavilonnal.

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - térhasználat
15/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - térhasználat



Építészeti koncepció

Téri kapcsolatok, funkciók, használat

Művelődési ház

A művelődési ház szerepe szerint kulturális és szabadidő központ, publikus, sokak számára elérhető épület, ennek megfelelően tervünkben nagyfokú átláthatóság, transzparencia, erős vizuális és fizikai kapcsolatok jellemzik, mind az egyes épületen belüli terek, mind környezeti kapcsolatai tekintetében. Az épület szerkezeti rendszerét – alapozását, pilléreit, födémeit – illetve a színház tömbjét megőriztük a belső és külső falait üvegfalakra és mobil falakra cseréltük. A kiszolgáló funkciókat egy sávban az épület északnyugati homlokzata közelében helyeztük el. Ezáltal a ház a tér felől nyitott, csupán egy a történeti környezethez illeszkedő hártyaszerű oszlopsorral határolja. A transzparens vázként megjelenő épületben egyérteműen kitűnik a színház zárt tömbje. 

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - művelődési ház
10/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - művelődési ház



A jelenlegi kialakítás a Vár és a Kastélytér felől nem képviseli azt a színvonalat és téri minőséget, melyet a különleges környezete és funkciója megkívánna ezért a Művelődési házat a vár felé két raszterrel bővítettük. Ezen a területen nagyvonalú, két szint magas színházi előteret alakítottunk ki, mely külön catering pulttal rendelkezik, kiszolgálva színházi előadásokat, de külön rendezvények, fogadások megrendezésére is alkalmas. 

A színház tetejének geometriáját nem csupán esztétikai okokból, sokkal inkább annak használhatósága érdekében módosítottuk. Tervünkben a vár és a tér felé nézve rendezvényterasz kap helyet, melyhez – a nézőteret fölfelé ismételve – szabadtéri lelátó, színpad is kapcsolódik. Úgy véljük, hogy a szabadtéri események adta lehetőségek, a társadalom életvitele – egész nap zárt, ingerszegény környezetben való tartózkodás – mellett újra egyre fontosabbá válnak. Ezen a védett és nagyon különleges környezetben létrejövő rendezvények, előadások színes, különleges elemeivé válhatnak a szabadidőközpont programjának.

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - tetőhasználat
16/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - tetőhasználat



Az épület főlépcsője amellett, hogy izgalmas térsturktúra, az épület meghatározó eleme, kötetlen előadások színtere, azonban kialakításából fakadóan erős határt is képez. Tervünkben úgy alakítottuk át, hogy előnyeit megőrizzük: továbbra is biztosítja, mind a színház, mind a rendezvények közlekedését, lehetőség ad sokszínű előadások, felolvasások megrendezésére is és karakteres téri eleme az épületek, de nem képez gátat a tér felé, hanem arra nyit, kapcsolatot létesít vele.

A belső átriumot nyitható üvegtetővel fedtük le. Az átrium tere a rendezvényközpont szíve, mely a körülötte elhelyezkedő multifunkciós terekkel akár együttesen is használható, de üvegfalakkal, függönyökkel belső zárt világot is képezhet. A hétköznapokban a kávézó fogyasztóterének bővülete, míg rendezvények esetén változatosan alakítható, rendezhető terület. 

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - a rendezvényközpont módosítása: 1. bővítés, 2. aktív homlokzat, 3. főlépcső újragondolása, 4. átrium nyitható üvegteteje
8/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - a rendezvényközpont módosítása: 1. bővítés, 2. aktív homlokzat, 3. főlépcső újragondolása, 4. átrium nyitható üvegteteje



Volt rendelőintézet

A volt rendelőintézetet működése és téri minőségei tekintetében vízszintesen és függőlegesen is tagoltuk. 

Víszintesen: a tér szintén helyeztük el a publikus funkciók nagy részét. Ezen a sávon az épületet a leghető legnagyobb mértékben megnyitottuk, áramló, összefüggő terébe kisebb-nagyobb dobozokként állnak bele a zártabb helyiségek. A kiszolgáló funkciók nagy részét a tér szintjétől lefelé alakítottuk ki. A szobák és múzeumi irodák pedig a tértől elemelve zártabb épülettömbben kaptak helyet. 

Függőleges tagolás: művelődési házhoz közel a vári panoráma szemponjából legkedvezőbb helyen alakítottuk ki az éttermet és a szállodai szobákat, míg a múzeum irodáit, helyiségeit a tér nyüzsgésétől kicsit távolabb a ház keleti végén helyeztük el. 

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - rendelőintézet
12/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - rendelőintézet



Anyaghasználat

A vár és környezetének épített elemei, a várfalak, a vár épületének jellegzetes építőanyaga a kő. A művelődési ház külső oszlopsorára és hátsó – északnyugati – falára a vár köveivel azonos színű téglaburkolatot terveztünk. A téglaburkolat mögött a transzparens homlokzat megnyitja a belső teret a külvilág felé. A födémek meghatározó vízszintes síkjai közé a színház tömör tömbként ágyazódik be. Felülete perforált fémlemez, mely a tető szinten a kültéri előadótér kontúrját hártyaként fogja közre. A rendelőintézet földszintje nyitott, átlátható, itt jellemzően üvegfelületűek a homlokzatok, melyeket az oszlopok előtt végigfutó tégla sávok tagolnak.

A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv
2/17
A Deichler Jakab Stúdió terve a Tata Szíve építészeti pályázaton - látványterv



A felső két szinten meghatározó a tégla. Színében itt is a vár színével harmonizáló világos kő színt alkalmazunk. Az oszlopok előtti sávokon az épület teljes magasságában a tégla síkját kicsit visszahúztuk ezáltal hosszú homlokzat tagoltabbá válik. A homlokzat osztása érdekében ezen kívül különböző szerepű terek előtt részben eltérő burkolati módokat határoztunk meg.

Szerk.: Nemes D. Nikolett

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk