Közélet, hírek

Egyesület a zöld építészetért

1/7

MÉSZ udvar

?>
MÉSZ udvar
?>
Fegyverneky Sándor
?>
Ürge -Vorsatz Diana
?>
Márfi József
?>
Reith András
?>
Alapítók
?>
1/7

MÉSZ udvar

Egyesület a zöld építészetért
Közélet, hírek

Egyesület a zöld építészetért

2009.04.24. 09:14

Cikkinfó

Szerzők:
Biczó Gabriella

Vélemények:
7

Az új egyesület – amely a környezet iránt elkötelezett építészekből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, építőipari cégekből és szervezetekből megalakult non-profit, szakmai és társadalmi együttműködés – katalizátor szerepet vállal a környezetileg felelős építkezési gyakorlat elterjesztésében Magyarországon. A bemutatkozó sajtótájékoztatón jártunk.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete környezetileg felelős és egyben gazdaságilag is megtérülő építkezési gyakorlatok magyarországi terjesztését tűzte ki céljául. A szemléletváltást az egyesület elsősorban a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek segítésével kívánja elérni. „A gazdasági válság olyan lehetőség a szakmának, ami alatt a befektetők és építők egyaránt elgondolkodhatnak azon, hogy a válság utáni időszakban mit csinálhatnak másként" – mondta Fegyverneky Sándor országos főépítész, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületnek (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) elnöke, a szervezet szerdai, bemutatkozó sajtótájékoztatóján. „A zöld építészet lényege a tipikus, eddig bevett technológiáktól eltérő tervezésben, tájolásban, az építőanyagokban és az energiagazdálkodásban ragadható meg, de semmiképpen sem a magasabb költségekben" – hangsúlyozta.

MÉSZ udvar
1/7
MÉSZ udvar

 

 

Ürge-Vorsatz Diána, a HuGBC alapító tagja, a CEU docense, klímakutató szerint – aki 2002-től vesz részt a Nobel-békedíjas  IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, azaz Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) munkájában – maximum kétfokos melegedés a megengedhető, bár már ez is jelentős károsodást okoz. A klímakutató azonnali, radikális beavatkozásokat sürget. A szakértő szerint az éghajlati válságra megoldás lehet a megújuló energiaforrások széles elterjesztése. Véleménye szerint az épületek jelenlegi energiafelhasználásának egyharmada megtakarítható.

 

Fegyverneky Sándor
2/7
Fegyverneky Sándor

Ürge -Vorsatz Diana
3/7
Ürge -Vorsatz Diana

Márfi József
4/7
Márfi József

 

 

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének Ürge-Vorsatz Diána szerint szikra szerepet kell vállalnia, azaz be kell lobbantani a szemléletváltást az építőipar területén, mert a leghatásosabb és legnagyobb változást az építőipar érheti el. „Forradalmilag kell megváltoztatni a szemléletet" – fogalmazott a klímakutató, aki előadásában rámutatott, hogy az épületek 2030-ig 38 százalékkal járulhatnak hozzá a szükséges, összes energiamérsékléshez, annak érdekében, hogy a felmelegedés a szükséges korlátozott pályán maradjon. A klímakutató hozzátette, egyre több ország kötelezi el magát a passzív és nullenergiájú épületek mellett, Magyarországnak is így kell tennie, annak érdekében, hogy ne kullogjon a világ után. Az alacsony energiás épületek korántsem biztos, hogy komoly többletköltséggel járnak: „A LEED aranyfokozat tekintetében 1,82 százalékos a többletköltség, miközben 48 százalékos energiamegtakarítással számolhatunk" – mondta rövid előadásában. A már meglévő épületekkel kapcsolatban a kutató hangsúlyozta, hogy a régi családi házak, panelépületek felújításakor is figyelembe kell venni az energia megtakarítást, és „nem szabad kompromisszumot kötni, mert évtizedekre bebetonozzuk magunkat az erős éghajlatváltozáshoz vezető úton, ha nem megfelelő a felújítás."

Márfi József, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alapító tagja, az amerikai LEED AP képviselője, a „hármas haszon elvére" hívta fel a figyelmet, vagyis olyan építőipari technológiákat kell támogatni, amelyek a természet, a társadalom és a befektetők számára is hasznosak. Márfi József szerint, minél egyszerűbbé, olcsóbbá és könnyebben megismételhetővé kell tenni az építési eljárásokat. Előadásában elmondta, hogy világszerte az épületek használják föl az energia 30–40, az ivóvíz 17, a nyersanyag 40–50 százalékát és a szén-dioxid kibocsátás 33 százalékáért is az épületek a felelősek. „A környezettudatos technológiák világszerte hozzáférhetőek, és bizonyított hatékonyságuk" – fogalmazott Márfi József.

 

Reith András
5/7
Reith András

Alapítók
6/7
Alapítók

 

 

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete a World Green Building Council magyar tagszervezeteként a világon már jól ismert, számos országban működő tapasztalatokra támaszkodva módszertant és gyakorlatot kíván meghonosítani Magyarországon. A környezettudatos építészet kommunikációján kívül, a környezettudatosság építészeti szabályozásának megjelenését, a minősítési rendszer kidolgozását, az új technológiák megismertetését az oktatásban illetve az energiatakarékos, fenntartható építést előmozdító szabályozók szakmai kidolgozását tűzte ki céljául.

Az Egyesület 21 alapító tagja: Eltér István, Ertsey Attila, Fegyverneky Sándor, Frei Imola (LEED AP), Z. Halmágyi Judit, Jani Ildikó Elvira, Kazinczy Gyöngyvér, Kovács István, Kovács Péter, Marfi József (LEED AP), Márta Irén, Molnár Imre, Dr. Pálvölgyi Tamás, Radványi Gábor, Dr. Reith András,  Sarusi-Kiss József, Schön József, Dr. Szécsi Gábor, Szekér László, Ürge-Vorsatz Diana, Vargha Mihály, Zalavári József DLA.

Vélemények (7)
ragacs
2009.09.02.
01:29

Már a New York Times is lehozta (kétoldalas cikkben), hogy t.i. a LEED-en alapuló környezet tudatos cimke nem igazán váltja be a hozzáfűzött reményeket. A cikk itt olvasható.

frolicken
2009.04.26.
22:31

Nem egy szemérmetlen kisajátítása indult meg a zöld gondolatnak....???

Jobban megvizslatva, a mostanában mindenütt feltűnő "Passzívház Akadémia" is csak egy kft, ami pénzt akar keresni. És ennek az egyesületnek a honlapján is a pénzügyi paraméterek a legjobban kidolgozottak (tagság: 100e - 1M HUF, partnerség 250e - 2,5M HUF)...

zoldpont09
2009.04.26.
10:04

Gratulálok a szervezőknek! Jó dolog ma arról olvasni, hogy valamilyen területen,de különösen a jövőnket meghatározó épitészet területén nem hátul kullogunk, hanem a világ élvonalához tudunk csatlakozni. Persze ehhez is kellett két Amerikában dolgozó magyar mérnök, Frei Imola és Márfi József segitése , hogy megprobalja összefogni a hazai épitészek csapatát, környezetünkért felelősséget érző más szakembereket és megalapitsa a Magyar Környzettudatos Épités Egyesületét. Éppen ideje, hogy gondoljunk a kovetkezo generaciokra is, akik élhető környezetet szeretnének kapni tőlünk örökségként. Sok sikert a továbbiakhoz és minél több követőt!   

rokon
2009.04.26.
12:37

@zoldpont09: A két, majdnem pont azonos szövegű hozzászólás közül az egyiket töröltem,a szerk.

goforit
2009.04.26.
09:49

Az elottem reagalo altal emlitett cikkekre reagalva…

A “Green Washing” egy rendkivul talalo kifejezes, es a szomoru teny, de letezik. Minel nepszerubb es divatosabb a “zold” technologia es eletmod, annal inkabb.

Elsosorban viszont nem a LEED rendszert kellene tamadni, hanem azokat, akik a kredit javaslatok kijatszasa reven probalnak nem kierdemelt pontszamokat, valamint minositest szerezni. Ettol meg nem feltetlenul a minosito rendszerrel van a problema, hanem valoszinuleg annak minosito fazisaban lenne szukseg komolyabb es szigorubb ellenorzesre. A “Green Washing” cikkben az nem lett megemlitve, hogy az emlitett epuletek milyen szintu minositest kaptak, mivel ugye, aki kicsit is ismeri a rendszer lenyeget tudja, hogy egy eppen megfelelt es egy arany vagy platinum epulet kozott oriasi kulonbsegek lehetnek teljesitmeny szemopontjabol.

  A projektek kozti regionalis kulonbsegeket a 2009-es uj LEED az ujonnan a rendszerbe epitett regionalis kreditek reven veszi majd figyelembe, pontosan az olyasfajta problemak megvalaszolasa erdekeben, amit az elottem reagalo “ragacs” is emlit.

  A masodik cikk “Henry Gifford suggests a better way to rate green buildings” cime kisse megteveszto, mivel ebben egyertelmuen csak az energia kategoriat emeli ki, es nem az epulet teljes egeszet …

ragacs
2009.04.24.
14:26

LEED, 1,82%? Na ja. Annak aki belemegy. Az is azért teszi, nyílván, mert megérni (nagy projekt, image váltás, stb.). Arról persze nem szól a fáma, hogy egyszerű, kisebb beruházásoknál az építtetők  gyakran állnak el alkalmazásától. A járulékos költségek helyett (mely kisebb projekteknél sokkal jelentősebb), az összeget sokan inkább jobb anyagokra és/vagy technológiákra költik (ezt már! a helyi önkormányzatok illetékesei is kezdik belátni). Sajnos, a kiállított bizonyítvány egyáltalán nem bizonyítja, hogy az adott épület energia takarékosabb vagy környezettudatosabb lenne.Jó lenne végre elfogadni, hogy jelen építési gyakorlat mellett (meg különben is), nem lehet az épületeket környezetüktől függetlenül vizsgálni. Igenis eltérő, mind kiindulás mind pedig végcél tekintetében, egy belvárosi vagy egy városszéli fejlesztés, egy dél-alföldi vagy észak-magyarországi projekt. A nagy általánosítások, és a mindenre-huzzuk-rá-ugyan-azt-a-sablont típusú hozzáállás nem vezet sehova, akár mennyire is PC ez a fajta hozzáállás. A kidolgozott módszer tükrében (ti. az elvárások meglétét tételesen kell igazolni) pedig pláne nem. Az ilyen "kipipálós" típusú előírások kijátszásához nem kell Nóbel-díj.Alább 2 LEED kritika (angolul), annak akit érdekel:The Four Sins of LEEDwashing (hosszabb cikk)

Henry Gifford Suggests ‘A Better Way to Rate Green Buildings’ (rövid, videó alul)

barra
2009.04.24.
11:14

A névsor láttán valóban EGY (esület) mert csak egy személy tekinthető zöld-gondolkodásúnak. A többi ráúszott a témára (és az EU-s forrásokra).

Z. Halmágyi? Fegyverneki? és soroljam a többit? Idáig hülyét kaptak, vagy egyáltalán nem is értették a zöld gondolkodást. Most előállt valaki a HOLCIM palotában valami ámerikás ötlettel, és egyből menő lett a zöld gondolat.

Az igazi zöldeket miért hagyták ki? Még mindig levegőnek nézik őket, mint 15 éve folyamatosan? 

Van a fentiek közül bárkinek ilyen munkássága, publikációja egyáltalán - azon az egyen kívül?  Csapjatok a számra ha kiejtem rajta mégegyszer a green-building szóösszetételt magyarul.

Csak egy, csak egy munkát mutassatok nekem ezen újdonatúj csillagoktól! 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk