Helyek

Elindult a Harsánylejtő Kertváros projekt

1/3

Harsánylejtő

?>
Harsánylejtő
?>
Harsánylejtő
?>
1/3

Harsánylejtő

Elindult a Harsánylejtő Kertváros projekt
Helyek

Elindult a Harsánylejtő Kertváros projekt

2011.06.06. 11:14

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
2

Elkezdődött Buda utolsó nagy fejlesztési területén, a III. kerületi Harsánylejtőn a telkek értékesítésének első üteme. A közelmúltban lezajlott építészeti ötletbörzén a helyszínre tervezett környezettudatos, minőségi építészetet képviselő házak koncepciói versengtek a díjakért.

Miközben a közelmúltban napvilágot látott elemzések egyöntetűen ingatlanpiaci válságról, drasztikusan zuhanó telekforgalmazásról, csökkenő árakról és folyamatos túlkínálatról szólnak, ingatlanpiaci szakértők szerint a fővárosi telekárak a következő 12 hónapban már emelkedni fognak. A minőségi fejlesztések iránti kereslet ugyanis továbbra is létezik, csak a kínálat volt mindeddig korlátozott. A Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) nemrég tette közzé az FHB Ingatlan Zrt. kutatásain alapuló elemzését, amelyben megállapította, hogy az évezred első tíz évének végére a fővárosban hiány alakult ki a megfelelően közművesített, rendezett, egészséges lakókörnyezetet biztosító építési telkek piacán. Abból, hogy a családi házra vágyó vevők jelentős része korábban az agglomerációba költözött, vagy néha már irreálisan magas áron vásárolt a budai kerületek elit hegyvidékein ingatlant, a BIF arra következtetett, hogy az elérhető áron minőségi fejlesztéseket kínáló budapesti lehetőségek iránt jelentős a kereslet.

 

Harsánylejtő
1/3
Harsánylejtő

 

 

A társaság az elmúlt 10 év egyik legnagyobb méretű lakóingatlan-fejlesztésébe kezdett a III. kerület testvérhegyi részén, ahol egy 39 hektáros (kb. 50 labdarúgópályát kitevő) területen három ütemben mintegy 180 építési telket alakítanak ki, több mint 3 mrd Ft fejlesztési forrás felhasználásával a következő öt évben. Az első ütemben 51, a második ütemben további 37 telket értékesít a BIF. Az első két ütem teljes közmű-és úthálózata a tervek szerint 2011. október 31-re készül el, míg a harmadik ütem az első két ütem tapasztalatainak birtokában indul majd, várhatóan 1,5-2 év múlva.

Egyre inkább érezhető keresleti oldalról a megfizethető, élhető és energiafelhasználási szempontból is vonzó lakóövezetekre az igény. Budapesten az elmúlt években nem indult olyan nagy területű, átgondoltan megtervezett kertvárosi fejlesztés, amely a színvonalas infrastruktúrát és a jogi, üzleti feltételek biztonságát a valós vásárlói árigényeknek megfelelő áron kínálná – vallja Angel Gábor, a BIF Nyrt. vezérigazgatója.

A BIF saját ügyfelei között végzett nem reprezentatív felmérése szerint a lakást építeni szándékozók 90%-a már figyelembe kívánja venni az energiakímélő megoldásokat otthona megépítésénél, ami jelzi, hogy a minőségi jelző az utóbbi években már összefonódott a környezettudatossággal, a környezetvédelemmel és az energiahatékonysággal. Ezt az igényt szolgálta ki a BIF közelmúltban lezajlott, „Itt fogunk lakni!" elnevezésű, online építészeti ötletbörzéje is, amelyre kimagasló számban és minőségben érkeztek tervek. A pályázat konszenzust keresett a megbízó, a beruházó, az önkormányzat és a tervezői elit között, valós szakmai párbeszéd alapjait fektette le, egyben komoly alternatívát nyújtva a vevők jelenlegi igényeire is.

 

Harsánylejtő
2/3
Harsánylejtő

 

 

Míg korábban inkább valamilyen személyes indíték vagy akár divat által vezérelt megfontolás vezetett a passzív házak építéséhez, addig a jövőben már az értékállóság, az értékesíthetőség, a költségek kiszámíthatósága és a szabályozási változások miatt szinte természetes lesz az ilyen épületek iránti igény - véli dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alelnöke, a bíráló bizottság tagja.

A Hármashatár-hegy északkeleti lejtőjén, az erdő közelében elhelyezkedő Harsánylejtő Kertváros Buda egyik utolsó szabad, fejlesztésre alkalmas területe. Míg az átlagos fejlesztési gyakorlat többnyire a minél kevesebb négyzetméteren minél több lakásnégyzetméter építése és értékesítése elvet követi, addig a BIF a laza, kis beépítési sűrűségű lakóövezet kialakítására törekszik.

Az eddigi érdeklődés messze felülmúlta várakozásainkat: több mint 1000 vevőjelölt regisztrált az első 5 hónapban, amely mintegy nyolcszorosa a tavaly lezajlott összes budapesti építési telek tranzakciónak – mondta el Varga Tamás, a Harsánylejtő Kertváros értékesítési vezetője. – Az értékesítést a legkedvezőbb árfekvésű telkekkel kezdtük, amelyekre akár ikerház is építhető. Így már 16 millió forinttól is található megoldás egy átlagos család részére. Mindezek mellett a különleges panorámával rendelkező, luxusigényeket kielégítő telkek is népszerűek, június 1-től már az erdőhöz, természethez még közelebb lévő telkek is elérhetőek – tette hozzá a szakember.

 

Vélemények (2)
outrider
2011.06.06.
15:57

Szögezzük le: ez egy reklámhír. A környezetvédelemre, energiatudatosságra vonatkozó utalások a szövegben kizárólag marketing céllal jelennek meg, a valósághoz semmi közük. Hogy miért: -mert 20%-os beépítettséggel szabadonálló házakat építeni iszonyúan területpazarló, éppen ez az amit a városoknak kerülniük kell, ha fenntarthatóakká akarnak válni, -a telkek kiosztása öncélú, nem segíti az épületek szoláris nyereségre optimalizálható elhelyezését, -mert az infrastruktúra kiépítése is magas a nagy telekméretek miatt, -mert semmi nem garantálja, hogy nagy lehűlő felületű, pöffeszkedő villák helyett kompakt tömegű passzívházak fognak itt épülni, -mert a hazai éghajlat csak kompromisszumok árán teszi lakhatóvá az 5 méteres építménymagasság által kikényszerített tetőtéri szintet, -mert a terület nem rendelkezik megújuló forrásokra épülő központi hő/energia ellátó rendszerrel, -mert a zöldterületeket luxusnegyedek helyett sokkal fontosabb célokra, mint erdősítésre vagy élelmiszertermelésre kellene használni, -mert a terület elhelyezkedése gyakorlatilag agglomeráció, ennél sokkal beljebb is vannak beépítetlen, (akár barnaövezeti) területek a III. kerületben is. Ideje lenne végre felelősen bánni azokkal a fogalmakkal, amelyek tudatos, komplex alkalmazása teszi csak elérhetővé a kitűzött energiahatékonysági és környezetvédelmi célokat. SP

Kálmán László
2011.06.06.
20:27

@outrider: Kár, hogy a tervpályázat elbírálásánál sem érhető tetten a környezettudatosság.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk