Közélet, hírek

Elmarad a Kotsis Iván-érem átadása

1/1

?>
1/1

Elmarad a Kotsis Iván-érem átadása
Közélet, hírek

Elmarad a Kotsis Iván-érem átadása

2015.12.09. 12:28

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Vélemények:
1

Elmarad az idei Kotsis Iván-érem átadása. A díjazott, Mónus János Ybl-díjas építész az érmet nem fogadja el, a döntését indokló nyílt levelet alább közöljük. 

Közlemény

A MÉSZ Elnöksége és a Kotsis Iván-érem Kuratóriuma közli, hogy az 1990 óta - dr. Kotsis Iván professzor úr tiszteletére és emlékezetére - átadott „Kotsis Iván-érem" 2015. évi díjazottja Mónus János Ybl-díjas építész.

Sajnálattal tudatjuk, hogy Mónus János az érmet nem fogadja el, ezért az idei érem nem kerül átadásra. A döntését indokoló nyílt levél, melyet a MÉSZ Elnökének írt, a Szövetség honlapján és alább megtekinthető.

Budapest, 2015, december 08.
Roth János DLA
A kuratórium elnöke


Tisztelt Sáros László Elnök úr! Kedves Laci!

Díjazásom felterjesztéséről értesítettek. Számomra megható, jól esett, rám vonatkozó funkcióját ezzel teljes mértékben betöltötte, de mégsem fogadhatom el. Indokaim csak személyesek, rám vonatkoznak. Nagyon-nagyon korán (nem voltam 30 éves), teljesen váratlanul, Ybl díjas lettem. Akkor úgy értékeltem, hogy ezzel az elismertetési ambícióim egy életre megszűntek. Ez az érzés az elkövetkezett évtizedek alatt semmit sem változott, sőt Molnár Péter halálakor felerősödött bennem. Akkor számba vettem, hogy ki mindenki, milyen díjazásban részesült újkori építészetünk évtizedeiben és azt is, ki mindenki nem. Így Állami- vagy Kossuth-díj nélkül maradt Jánossy György, Szrogh György, Gulyás Zoltán és Molnár Péter. Ez olyan általános terhe szakmai közéletünknek, melyet valahol személyre szabottan is viselnem kell. Ennek fokozását jelentené számomra díjazásom elfogadása. 

Visszavonulásom harmadik érve társam, szakmai társam, Szőke Zsuzsa velem töltött munka évtizedeinek az enyémekkel egyként értelmezése. Kérlek értsd meg elutasításomat, házsártos szempontjaimat.

Köszönettel és tisztelettel Mónus János

 

Vélemények (1)
alfoldi2011
2015.12.10.
07:54

A kevesebb nem lenne-e több?

Tudja valaki azt, hogy ebben a szakmában hányféle kitüntetés létezik?

Átgondolta valaki azt, hogy kell-e mennyi?

 

Van esetleg ezeknek valamilyen rangsora?

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk