Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Építőipari Nívódíj 2007

1/1

?>
1/1

Építőipari Nívódíj 2007
Közélet, hírek

Építőipari Nívódíj 2007

2008.01.02. 14:41

Cikkinfó

Vélemények:
1

A Bíráló Bizottság 2007-ben a pályázatok kiemelkedő színvonala alapján a hat Nívódíjon kívül hat Elismerő Oklevelet is odaítélt.Nívódíjas többek között a Magyar Bíróképző Akadémia, az erdőbényei Borászati üzem, a budapesti Passzázsház, a Magyar Nemzeti Múzeum rekonstrukciója; Oklevélben részesült a Debreceni Kölcsey Központ és a Miskolc Városi Műjégpálya.

TÁJÉKOZTATÓ az ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ 2007. évi díjazottjairól

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2007-ben már négy alapító – az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) és a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat (MMKÉT) – hirdette meg, mivel az alapítókhoz csatlakozott a MMKÉT is. A felhívás 2007. tavaszán jelent meg 2007. szeptember 24. beadási határidővel. A megadott határidőre 18 pályázat érkezett, a formai és tartalmi szempontoknak mindegyik megfelelt.

A pályázatban szereplő létesítmények úgy tervezési, mint kivitelezési szempontból magas színvonalat képviseltek, sőt mondhatni, hogy minden pályamű kiemelkedő jelentőségű, ami a magyar építőipar mind jobb színvonalára utal.

A Bíráló Bizottság, mely 2007. évben 13 tagúra bővült, a pályázati anyagokat mind a beadott dokumentumok alapján, mind a helyszínen alaposan tanulmányozta és ennek megfelelően – az alapítókkal összhangban – úgy határozott, hogy minden kategóriában, így összesen hat Építőipari Nívódíjat ítél meg. A pályázatok kiemelkedő színvonala alapján még hat Elismerő Oklevelet is odaítélt. Így a hat kategóriában - mert 2007. évben az irodaépület mint új kategória szerepelt, összesen 12 elismerés született.

2007. évben ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ-ban részesült:

Középület kategóriában

a Magyar Bíróképző Akadémia (1125 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.)

2002. évben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala mind a tervezésre, mind a kivitelezésre közbeszerzési pályázatot írt ki. Előbbin az Építész Kaláka Kft., az utóbbin a KÉSZ Kft. nyert.
Szakmai vélemény: "az együttes mind a tervezés, mind a kivitelezés terén olyan magas színvonalat képvisel, hogy korrekt és alaposan végiggondolt funkcionális megoldások sorát hozza, amely a hazai építészetben még mindig igen ritka."

Generálkivitelező: KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft.
Építtető: Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala
Tervező: Építész Kaláka Kft.; építésztervezők: Kalo Emese, Pásztor József, Halmos Tamás
Közreműködők
: VB-Ép. Kft.; Stolica Kft.; Krüll-Ung Kft.Irodaház kategóriában
a Millennium Tower Irodaház
(1095 Budapest, Lecner Ödön fasor 6.)

Az épületegyüttes bérirodaház rendeltetésű. A két toronyépület a földszinten díszkertként funkcionáló nyaktaggal van összekapcsolva.
"A főváros kiemelten fontos területén, az új Nemzeti Színház környezetének további alakulásához méltó jó épület készült a tervező Fazakas György Építésziroda és munkatársai színvonalas munkája következtében, amelyet az ARCADOM mint fővállalkozó hasonlóan minősíthető módon oldott meg minden tekintetben, alvállalkozóival."

Generálkivitelező: ARCADOM Építőipari Zrt.
Építtető: DUNA Irodaház Ingatlanfejlesztő Kft.
Tervező: Fazakas György Építésziroda Kft.
Közreműködők: Gordiusz 95 Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.; Tóth Acél és Csővezeték Építő Kft.; Kraftszer Budapest Kft.Ipari és kereskedelmi létesítmény kategóriában
Erdőbénye, Borászati üzem
(3932 Erdőbénye, hrsz.: 085/17)

A borászati üzem a Béres család régi és új telepítésű 90 hektáros szőlőbirtokának a borászati központja. A tervezésre a tulajdonos nyílt pályázatot hirdetett, amit három pályázó közül Anthony Gall és társai nyertek, ők készítették el az engedélyezési és kivitelezési terveket, valamint ők művezették az építkezést. "A természet és a táj tiszteletére jól mutat az ősi diófa megtartása és az együttesbe komponálása."

Generálkivitelező: ADEPTUS Mérnöki, Építőipari és Kereskedelmi ZRt.
Építtető
: Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft.
Lebonyolító: Polyis Kft.
Tervező: Gall és Társai Építésziroda Kft.; Építészet: Anthony Gall, Pintér Tamás, Csaba Kata
Belsőépítészet
: MNDP Építőművészeti Kft.; Magyari Éva, Pazár Béla
Közreműködők: FAFEL Kft.; PM-Energo Kft.; Lavillker Plusz Kft.


Többlakásos lakóház kategóriában
Passzázsház
- 98 lakásos társasház
(1085 Budapest, Mária utca 9.)

A Budapest, VIII., Mária utca és Horánszky utca közötti viszonylag keskeny, 2200 m2 -es telekre épült ház, mely 98 lakást (4+2 szinten), irodákat és a 2 pince szinten 114 parkoló állást foglal magában. helyezkednek el a lakások. "Az eredeti építési engedélyt egy ízben módosították, mert az egy szintes parkológépes pince helyett, az alapozási lehetőségeket felülvizsgálva két normál magasságú gépkocsi-tároló pinceszint létesült. A szerkezeti rendszer is megváltozott. Az eredeti vb öntöttfalas szerkezeti rendszer helyett pi11érvázas kitöltőfalas teherhordó rendszer épült. Ez természetesen kihatott az alaprajzra és némileg a homlokzatokra is. A belső Józsefváros jellemző utcaképébe jól beleilleszkedő homlokzatokkal, a viszonylag keskeny telken jól értékesíthető, különböző - de jellemzően kis - alapterületű lakást és üzlethelyiséget létesítettek. Tekinthetjük sikeres revitalizációnak."

Generálkivitelező: Swietelsky Építő Kft.
Építtető: Passzázsház Kft.
Tervező: Dobai Építésziroda Kft.; építész: Dobai János DLA; építész munkatárs: Szabó P. Nándor, Vizdák Janka
Közreműködő: ÉPKAR Zrt.Műemlékhelyreállítás, rehabilitáció kategóriában
a
Magyar Nemzeti Múzeum rekonstrukciója, III. ütem (1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.)

A Magyar Nemzeti Múzeum rekonstrukció III. ütemévei befejeződött a Pollack Mihály által tervezett klasszicista épület átalakítása, kihasználatlan tereinek hasznosítása, talajnedvességtől, talaj víztől történő mentesítése, korszerű épületgépészeti-, elektromos, épület-felügyeleti és biztonságtechnikai hálózatának kiépítése. A szerteágazó, sok részletfeladatból álló munkát tervező és kivitelezők magas minőségi szinten valósították meg.

Generálkivitelező: Magyar Épületszerelő Zrt.
Építtető: Magyar Nemzeti Múzeum
Tervező:
KÖZTI Zrt.; építész tervezők: Dobozi Miklós, Rosch Gábor; belsőépítészek: Kerecsényi Zsuzsa, Schinagl Gábor
Közreműködők: MASZER Energo Zrt.; ÉPKŐ Kft.; Etisol Kft.


Mérnöki, mélyépítési és energetikai létesítmény kategóriában
az MO körgyűrű MS és 4. főút közötti beton burkolatú szakasza

Gyál- Vecsés-Üllő külterület

Gyál-Vecsés-Üllő külterületében megépült MO-útgyűrű 12,7 km hosszban, 2x2 3,75 m forgalmi sávval, 11,10 m-es elválasztó sávval és 1 m-es padkával.
(Végleges állapotban 3x3 forgalmi sáv lesz, és az elválasztó sáv leszűkül 3,60 m-re.) A projekt keretében ezen kívül megépült 21 db híd, 1,2 km zajárnyékoló fal, 1,2 hektár telepített véderdő és az új 4. sz. főút Vecsés-Üllő elkerülő szakasza 12,5 km hosszban. "A beton pálya szerkezet választására a végleges igazolást az idő és a használat fogja megadni, de az már most kijelenthető, hogy bátor, jól megvalósított úttörő munka volt."

Generálkivitelező: STRABAG Építő Zrt.
Építtető: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Tervező
:
Kivitelezési terv - UNITEF-Céh Kkt.
Független mérnök - UTIBER Közúti Beruházó Kft.Az ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ 2007. pályázaton ELISMERŐ OKLEVÉL-ben részesültek:

Középület kategóriában
a Debreceni Kölcsey Központ
(4026 Debrecen, Hunyadi János utca 1-3.)

A három nagy rendeltetési egységet magába foglaló, közel 11 milliárd Ft-os (33.000 m2-es hasznos területű) épület-komplexum igazodási támpontjai az "OTI" épülete, a MATÁV székház léptéke és nem utolsó sorban a Déri Múzeum tömege. "A megvalósult létesítmény Debrecen város fontos kulturális központja, de az országnak is gazdagodást jelent. A kivitelezés során igen komoly figyelmet, szervező és ellenőrző feladatot jelentett a közel 70 alvállalkozó munkájának ütemezése, koordinálása és műszaki ellenőrzése."

Generálkivitelező: KEVIÉP Kft.
Építtető: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tervező
: KELETTERV Kft.; építész tervező: Kováts András, belsőépítész: Balogh Balázs
Közreműködők: Blicz 2053 Kft.; LAKI Épületszobrász Kft.; ORIENT GROUP Kft.


Középület kategóriában
a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Új Diagnosztikai és Műtéti Tömbje
(1106 Budapest, Maglódi út 89-91.)

A létesítmény tervezése és megvalósítása 1996 óta tartó folyamat, de a tényleges felépítésre 2004. május és 2006. november között került sor. A kivitelezők által vállalt munkák minden tekintetben dicséretreméltóan, jó minőségben készültek el.

Generálkivitelezők
: STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. és KIPSZER Fővállalkozási és Tervező Zrt.
Építtető
: Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal Beruházási Ügyosztály
Tervező:
ALTANA Építész és Épületgépész Mérnökiroda Kft.
Közreműködők: ALUMONT Kft.; PA-NÉ-LA Kft., PRIMONT Kft.


Sport és szabadidős létesítmények alkategóriában
a Miskolc Városi Műjégpálya
(3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 19.)

Miskolcon a Népkertnek nevezett régi városi parkban épült fel annakidején, Hajós Alfréd tervei szerint, a Vigadó épülete. A háború után nem messze tőle létesült a városi Sportcsarnok és két fedetlen műjégpálya. Mára szükségessé vált a jéghez kötött sportok számára egy fedett csarnok létesítése. Több szempontból célszerű volt a működő sportcsarnokhoz csatlakoztatni az új épületet úgy, hogy az egyik szabadtéri műjégpálya kerüljön lefedésre. "Az új létesítmény összesen 5300 m2 beépített alapterületbőll 745 m2 a küzdőtér. A csarnok lefedése 9 m vállmagasságból indított lamellás faszerkezetű (Oikos rendszerű) 35,5 m fesztávú donga, gyergyószentmiklósi vállalkozók munkája.
A kivitelezés bravúrja volt, hogy a 2005. októberében elkezdett építést a kegyetlen téli időben úgy tudták teljesíteni, hogy 2006. március végén világbajnokságot rendeztek a csarnokban.

Generálkivitelező: FK Raszter Építő Zrt.
Építtető: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tervező: ARC Építész Kft.; építész vezető tervező: Rostás László
Közreműködők
: Nimród Vetus Kft.; FK Miszer Kft.; Nivient Kft.


Irodaház kategóriában
T-Mobile Irodaház
(1117 Budapest, Szerémi út 4.)

A kivitelezés során különleges műszaki feladatot jelentett az ötszintes mélygarázs megvalósítása és a lepény-épületben elhelyezett számítógépközpont és a NOC terem különleges követelményeinek biztosítása.

Generálkivitelező: CÉH Tervező, Beruházó és Fővállalkozó Rt.
Építtető: Magyar Telecom Nyrt. Mobil Szolgáltatások Üzletág
Tervező: CÉH Tervező, Beruházó és Fővállalkozó Rt.
Közreműködők: STRABAG MML Kft.; KÉSZ Kft.; SzámHEAD Kft.


Többlakásos lakóház kategóriában
"Obsitos Udvarház" többlakásos lakóház (7100 Szekszárd, Garay tér 14-16.)

Az épületben (mélygarázs, f+2+tetőtér) 17 lakás, 11 üzlet, a mélygarázsban 39 gk. beállóhely van. "Az épületben érvényesül a beépítési követelmények és adottságok kielégítése a környezeti illeszkedés harmóniájával. A városi környezeten belül az építészeti megoldás lehetővé teszi a közösségi hangulat kialakulását. Az alkalmazott anyagok megfelelőek, az épület jó kivitelezési színvonalat képvisel."

Generálkivitelező: SZ+C Stúdió Kft.
Építtető: Ker-Plan Kft.
Tervező
: A2 Építész BT.
Közreműködők: Müller és Lánya Kft.; Pannonszolg Bt.; Elektrolit Kft.; Renoval Plusz Kft.


Műemlékhelyreállítás, rehabilitáció kategóriában
Baranya Megyei Kórház "A" épület
(623 Pécs, Rákóczi út 2.)

A "Jakovali Hasszan" Dzsámival egybeépített XVIII. századi "L" alakú épület, az egykori ispotály ma műemlék. Az épületben korábban sebészet működött. A rekonstrukció során a gastroenterológiai osztály került az épületbe. Az épület minden műemléki értékének megtartása mellett sikerült olyan eredményt elérni, amely példaértékű lehet a hasonló létesítmények létesítése során.

Generálkivitelező: Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.
Építtető: Baranya Megyei Önkormányzat
Tervező
: PÉCSÉPTERV Stúdió Kft.
Közreműködők
: R + S Alpin Bt.; Variometál Kft.; RE-Piktor Kft.

forrás: Nívódíj Tájékoztató, epiteszforum.hu

Vélemények (1)
beton
2008.01.02.
15:18

Jó a Goldás fotó :)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk