Közélet, hírek

Eredményt hirdettek a 15. Europanon

1/1

?>
1/1

Eredményt hirdettek a 15. Europanon
Közélet, hírek

Eredményt hirdettek a 15. Europanon

2019.12.06. 15:03

Összesen 136 nyertest hirdettek a 15. alkalommal megrendezett, a 40 év alatti európai építészek számára kiírt építészeti versenyen 2019. december 2-án. A kiírásban szereplő 47 helyszínre nem kevesebb mint 901 terv érkezett be. 

A 136 nyertes csapat közül 44 kaptak első helyezést, 47-én „Runner-up", azaz finalista minősítést, és 45-en büszkélkedhetnek a „Special Mention" minősítéssel. Pénzjutalmat az első két csoport tagjai kapnak, előbbiek 12 ezer, utóbbiak hatezer eurót.

A csapatok összesen 17 országot képviselnek; kétharmaduk a saját országuk által hirdetett helyszínen nyert. A legnagyobb sikereket a franciák, a svédek és a spanyolok könyvelhetik el. Az Europan statisztikája szerint a legaktívabbak külföldön az olasz, a német, a norvég és a spanyol csapatok voltak. Az átlagéletkor harminc (a versenyen építészhallgatók és 40 év alatti gyakorló építészek indulhatnak). 

A nyertesek teljes listáját az Europan hivatalos oldalán lehet megnézni. 

A 2019-es Europan pályázatot 12 szervezet együttműködésében hirdették meg; a téma az eggyel korábbi pályázat szerves folytatásaként a „Productive Cities 2" címet viselte. A pályázatot az Europan 12 tagországa írta ki, saját helyszíneikre: Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Lengyelország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország és Svédország. 

Magyarország utoljára 2013-ban szerepelt az akkori, 12. Europan kiírásában, helyszínként a budapesti Rákospatak-mentével. Erre Szabó Lilla tájépítész, Besenyei Balázs és Guba Sándor megvételben részesült tervét, illetve Romain Granoux, Francois Justet, Margaux Minier szintén megvételt kapott munkáját közölte az Építészfórum; a nyertes pályázatokat pedig idehaza is bemutatták. Bár az Europan hazai helyszínei számára komoly fejlődési potenciált jelent a pályázat (a legutóbbi eredményei nagyban inspirálták a Rákos-patak fejlesztési tervét, amelyről nemrég bővebben is írtunk), 2013 óta képviselet híján Magyarország nem vesz részt a pályázat kétévenkénti szervezésében.

A korábbi, magyar részvétellel zajló Europan-anyagokat vonatkozó dossziéinkban lehet böngészni: 

EUROPAN 10 | EUROPAN 11 | EUROPAN 12
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk