Technológia

Evezős központ: egyszerű és barátságos anyagokkal

1/12

Forrás: CRLT Solutions

?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
?>
Forrás: CRLT Solutions
1/12

Forrás: CRLT Solutions

Evezős központ: egyszerű és barátságos anyagokkal
Technológia

Evezős központ: egyszerű és barátságos anyagokkal

2021.12.06. 14:08

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Magyarország, Dunakeszi

Cég, szervezet:
CRLT Solution Kft.

Termék, technológia:
homlokzat, homlokzatburkolat, szálcement anyag

Védett természeti értékek és a múlt emlékeinek találkozásánál, a Duna partján, a feladat nagyívű építészeti kialakítást, korszerű és a hely szelleméhez illeszkedő anyaghasználatot igényel. Ilyen hely a dunakeszi evezős központ és ilyen anyag lehet - többek között - a fa vagy a természetes szálcement is.

Genius loci

Dunakeszi történelmi város Budapesttől északra, a Duna bal partján, szemben a Szentendrei-szigettel. A kelták óta lakott településen a római császárkorban a jazigok éltek. A 4. században a rómaiak a Duna balparti erődjeinek sorába illeszkedően megerősített kikötőt és átkelőhelyet építettek, amit egy határvédelmi erőd őrzött. Az erőddel szemben, a Szentendrei-szigeten, Horánynál is állt egy hasonló erősség, a kettő együtt védte a Birodalom határait és biztosította a zavartalan átkelést a folyón. A római mérnökök földrajzi ismereteit és szakértelmét bizonyítja, hogy a komp jelenleg is az általuk kijelölt útvonalon, a két korábban itt állt erődítmény között közlekedik. Alig két évtizede sikerült feltárni a dunakeszi „contra castrumot", melyre a folyó partján, a Duna-soron egy leszakadt faltömb és egy ismertető tábla hívja fel az arra sétálók figyelmét.

A környékre látogatni nem csupán a történelmi, de a természeti értékek miatt is érdemes. A késő-római kikötőerőd fölött éri el a folyót Dunakeszi legszebb kis völgye, a Kiscsurgó patak sok madárnak, mókusnak és rókának otthont adó, természetes és természetközeli élőhelyeket összekapcsoló, ökológiai folyosó besorolású védett zöld sávja. És természetesen itt van a Duna, a nagy, komoly folyam, ami egyeseket átkelésre, másokat utazásra és van, akiket pihenésre, sportolásra csábít. 

Forrás: CRLT Solutions
2/12
Forrás: CRLT Solutions



Az alkotók: INCORSO Építész- és Építőműhely 

A nagy folyó, a kis patak védett völgye és a római erődítmény hármasának ölelésében épült fel a Dunakeszi Nyíltvízi Edzőközpont, amelyet az INCORSO Építész- és Építőműhely munkatársai terveztek. Az INCORSO tervezőinek alkotói munkáját szálloda, orvosi rendelő, családi házak, borpince, iskolák, hivatali épületek, a győri Dunakapu tér felújítása és egy itt épült üzletház, valamint a nemrégiben átadott veszprémi sportuszoda fémjelzik. – „Az INCORSO-t a Pécsi Tudományegyetem Építész képzésére járt évfolyamtársak alapították" – mondja Kiss Szabolcs, az evezős központ felelős tervezője.

„A cégben jelenleg 20 fős csapatban 15 építész dolgozik, de szoros kapcsolatban állunk a szakági tervezőkkel is. Több korábbi sikeres együttműködésen alapszik kötődésünk Dunakeszihez. A kisebb felújításoktól, pályázatokon keresztül, több nagyobb közintézményt is megvalósítottunk, együtt az önkormányzattal. Szeretjük az evezős központot, az épület és környezete egy egymás mellé rendelt egész, amely közösen igyekszik megteremteni a Hely szellemét. A Dunakeszi Nyíltvízi Edzőközpont építész tervezői rajtam kívül Jávorka Noémi, Vékony Krisztián és Bregó Krisztián."

Forrás: CRLT Solutions
6/12
Forrás: CRLT Solutions



Sport és pihenés

Az evezős központ korábbi elavult épületeinek helyére az önkormányzat olyan új, közösségi térként is működő sport és szabadidő központot szeretett volna, ami egyidejűleg több igényt is ki tud elégíteni. Az elsődleges cél kifejezetten a helyiek, gyerekek, az ifjúság sportolásának, táboroztatásának biztosítása, a létesítménynek azonban az is feladata, hogy a távolabbról érkező vendégeket, vendégsportolókat, egy-egy rendezvényre külföldről ideérkezőket megfelelő korszerű szinten el lehessen szállásolni. Az evezős központban a legmodernebb körülmények között szervezhetők a különböző események, továbbképzések. Az 1 200 négyzetméteres épület több mint ötven fő elszállásolására és száz fő étkeztetésére is alkalmas egyidőben. 

Kapcsolat a természettel

Az evezős központ gépjárművel egy zsákutcából közelíthető meg. A telek adottsága, hogy - a fölső rész és az alsó rész között körülbelül egy szintnyi különbséggel - folyamatosan lejt a Duna felé, valamint mellette, meglehetősen mélyen található a Csurgó patak, így egy meredély indul a terület szélétől. A terepviszonyokhoz igazodva az apartman-egység földszintje a központi épülethez képest egy szinttel lejjebb helyezkedik el, emeleti padlószintje a központi mag földszintjével van egy magasságban. Az evezős központ többcélú felhasználásának megfelelően a telket több részre osztja az épület, a meredély tetején a szállásokhoz kapcsolódóan egy rekreációs jellegű játszó-pihenő parkra, belül, a kerengőnél egy intimebb társalgó zónát biztosító nyugodt belső udvarra és egy, a megérkezésre szolgáló udvarra, ami egyben parkoló is, a főbejárat, a központi szárny előtt. A Duna felé eső alsó rész a sportolás és a kikapcsolódás területe; itt akár tüzet is lehet rakni, azt körbe ülve a Dunára pazar kilátással.

Táborozók és megpihenők

A középső szárny magva egy nagy belmagasságú csarnoktér, ami a közösségi funkciókat látja el, valamint helyet az étkezőnek. Ez a multifunkcionális, a száz adagos melegítő konyhához kapcsolódó és saját vizesblokkal rendelkező tér a nagyobb rendezvények, akár esküvők helyszíne. Az épületet a különböző funkciók szerint teljesen szeparálttá lehet tenni, egyszerűen szét lehet választani a különböző csoporttevékenységeket. Ez teszi lehetővé, hogy egyidejűleg működhet a bentlakásos és a napközis jellegű táboroztatás is: a negyven fiatal és négy nevelő elszállásolására alkalmas szálló-egység saját belső udvarral rendelkezik. A földszint plusz tetőtér-beépítéses magban négyágyas szobák találhatók, saját vizesblokkal. Az emeleten helyezkedik el a tanári-nevelői szoba, melyből - pedagógiai szempontból igen hasznosan - rá lehet látni a gyerekek közlekedőjére. 

Forrás: CRLT Solutions
10/12
Forrás: CRLT Solutions



A táborozóktól teljesen elkülönülten, külön használhatóan kapott helyet az apartman-szárny. A két szinten két-két magasabb minőségű, saját kis konyhával rendelkező lakrész kapott helyet, amelynek ablakai a szomszédos parkos terület felé, illetve a Dunára néznek. Az épületnek ez a része lapostetős kialakítású, a Dunára néző reprezentatív terasz fogadások megrendezésére is alkalmas.

Természetes és tűzálló

„A tervezésnél az volt az alapvető szempontunk, hogy minél egyszerűbb anyagokkal, minél barátságosabban oldjuk meg a feladatot, nem ledominálva a környezetet, hiszen van itt egy nagyobb tekintély is, maga a Duna. Kellemes fa hatás, természetes kőfal, az ismerős cserép. Semmi erőszakos figyelemfelkeltés" – mondja Vékony Krisztián, a tervezőcsapat tagja. – „Természetes hatást kívántunk elérni, ezért lamellás szálcement burkolatot alkalmaztunk teljes felületén átszellőztetett rétegrenddel. Lényeges szempont volt a tűzvédelem, ezért nem éghető anyagokat használtunk. Jó választás volt a fa hatású, átlapolással készült szálcement burkolat, mert ez egy barátságos hatású, csekély ökológiai lábnyomú, természetközeli elem. 

Az is fontos – veszi vissza a szót Kiss Szabolcs –, hogy a szálcement teljesítette az esztétikai, műszaki és a megrendelőnek a könnyű karbantarthatóságra, gondozásmentességre vonatkozó elvárásait is. Homlokzatburkolatként közintézményeken több tervünkben is alkalmaztuk, alkalmazzuk. Elsődlegesen nagy-táblás kialakítás mellet döntünk, amivel modern és elegáns megjelenést érhetünk el." 

Forrás: CRLT Solutions
11/12
Forrás: CRLT Solutions



A természetes szálcement anyag

A Cedral burkoló lapok szín- és formaválasztékuknak, valamint kiegészítő elemeiknek köszönhetően változatos és kreatív, színpompás és egyedi homlokzatok készítésére alkalmasak. A természetes faburkolatok mintázatával kiválóan helyettesítik a fát, ám egy sor fontos előnyt kínálnak a fához képest. A fával ellentétben a Cedral nem repedezik, nem vetemedik, nem korhad, a festék nem pereg le róla – ez az alapja karbantartásmentességének. Mindez pedig párosul azzal, hogy a hosszú évtizedekig tartós homlokzat esetén mégsem kell lemondani a fa szemet gyönyörködtető látványáról. Ez olyan helyen, ahol az átlagosnál is jobban ki van téve az épület a természeti hatásoknak, ez még inkább előny. További előnye, hogy nem éghető. Az átszellőztetett Cedral homlokzatburko¬latok gyorsan szerelhetők, valamint optimális hő- és páratechnikai tulajdonsággal rendelkeznek.

A Cedral Classic lapok látványukban a hagyományos és legegyszerűbb fűrészárut jelenítik meg, ám a szálcement lap további előnyös tulajdonsága, hogy vastagsága a gyártástechnológiának köszönhetően mindössze egy cm. 

A Cedral homlokzati lapok természetes alapanyagok felhasználásával, minőségi szálcementből készülnek, tartósak, UV és ütésállók, és nem utolsó sorban a gyártó 10 év színgaranciát 30 év minőségi garanciát is vállal.


Háttérinformáció

A szálcement alapanyagú a szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz és tetőhöz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé a CRLT Solutionnak köszönhetően. A cég a Cedral, a Cembrit, Eternit szálcement anyagok magyarországi képviseletét látja el. Kínálatában nem csak szálcement, hanem acél és alumínium homlokzatburkolat és tetőfedő rendszerek, illetve kerámia homlokzati anyagok is elérhetőek. Minden termékcsoport esetén teljes rendszert kínál, sőt az ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

www.crlt-solution.hu

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk