Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Felpörgött az újlakás-piac Dél-Budán

1/1

?>
1/1

Felpörgött az újlakás-piac Dél-Budán
Közélet, hírek

Felpörgött az újlakás-piac Dél-Budán

2017.10.03. 07:52

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
Balla Ingatlan

Miközben nem változott a forgalom, az elmúlt hónapokban hajszálnyival emelkedtek az árak egyes ingatlanpiaci szegmensekben a dél-budai ingatlanpiacon - derül ki a Balla Ingatlan jelentéséből. Ugyanakkor meghatározó, hogy egyre több az újlakás-kereső, akiket most nem is akármilyen árakon tudnak kiszolgálni az ingatlanközvetítők, egy nagyobb projektnek köszönhetően. 

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan régiós szakmai vezetője jelentős igényt lát az újépítésű lakásokra a dél-budai ingatlanpiacon. Leginkább olyan lakások iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés, melyek már nemcsak tervezőasztalon léteznek, hanem látható fázisban jár az építésük, sőt, hamarosan az átadásukra is sor kerül.

Versenyképes újépítésűek

"A vevők számára azok a vonzó új építésű ingatlanok, melyeknél már látható, hogy javában zajlik a fejlesztés, és kedvező az ár-érték arány." - hangsúlyozta Nagy Csaba. Az átadás felé közeledő beruházások azért élveznek előnyt a most indulókhoz képest, mert az érdeklődők nap mint nap azt hallják, hogy projektek dőlnek be kapacitáshiány miatt. Ebben az esetben sokszor el sem tudják kezdeni a munkát, vagy már a legelején abbahagyják. Így a vevők érthető módon azokat a fejlesztéseket keresik elsősorban, ahol már biztosra vehető az átadás.

"Ilyen többek között a biatorbágyi Tópark is, ahol az első ütem, azaz 210 lakás átadására már a jövő év első negyedévében sor kerül." - hívta fel a figyelmet a szakember. Összesen 350 lakás készül el ebben a fejlesztésben, mellettük irodák, valamint kereskedelmi területek. Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint nemcsak a közeli átadási időpont a vonzó a vásárlók számára, hanem az árak is, melyek négyzetméterenként átlagosan 450-550 ezer forint között mozognak.

Ezek olyan árak, melyekért még a dél-budai agglomerációban sem lehet megfelelő minőségű ingatlant vásárolni, nemhogy Budapesten belül. A XI. kerületben a használt ingatlanok ára is magasabb: 500 ezer forint feletti négyzetméterárakról beszélhetünk a téglaépítésűeknél, míg panellakásoknál 430 ezer forint környékén alakul az átlag, viszont Gazdagréten 450 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a paneleket. Az újépítésűeknél azonban  750 ezres négyzetméterárakkal is lehet találkozni. Nem véletlen, hogy azok a vevők, akik itt keresnek lakást, többnyire távolabb is körülnéznek.

Annál is inkább, mert a központtól való távolság nem sokkal nagyobb, mindössze 10 perccel kell többet autózni. Ráadásul jövőre várhatóan tömegközlekedési járattal is bővül a lakópark megközelíthetősége. Érdemes tehát elgondolkodni a kialakult helyzeten, elsősorban az árakat is figyelembe véve.

Mindezek ellenére, a szakértő szerint egy-egy ilyen újépítésű beruházás nem vonja ki az összes vevőt a használt piacról, mivel ők többnyire azonnal költözhető lakást szeretnének. A Tópark első ütemének átadása ugyan hamarosan bekövetkezik, csak jövő év elején várható.

Használt lakások piaca Dél-Budán

A használt lakások is keresettek Dél-Budán, akár a XI., akár a XXII. kerületre vagy az agglomerációra gondolunk. Elsősorban a 1.5-2 szobás panel és téglaépítésű lakások iránt jelentős az érdeklődés, különösen akkor, ha tömegközlekedési csomópontok környékén vagy a 4-es metró vonalán helyezkednek el. Ezen ingatlanok esetében hajszálnyi, néhány százalékos áremelkedést érzékelt a szakember az elmúlt hónapokban. "A megemelkedett árak azonban az alkuk során gyakran el is tűnnek." - tette hozzá.

A jó megközelíthetőségű részek mellett Budatétény családi házas része is vonzó a vevők számára, mely egy magas presztízsű része Dél-Budának, ahogy Rózsavölgy is, itt azonban 50 millió alatt ne keressünk megfelelő állapotú ingatlant. Ugyanakkor az alacsonyabb presztízsű Nagytétényben is jelentős a vevők érdeklődése a 25-30 milliós forintos házak iránt, míg Budafok az örök sláger, 35-40 millió forintos lélektani határral. A XI. kerületben Péterhegy, Kelenvölgy és Sasad mind keresett részek, utóbbinál kicsit magasabb árfekvéssel találkozunk.

Összességében azonban a keresletet tekintve nem lát növekedést Nagy Csaba, véleménye szerint most is közel annyi a kereső ügyfél, mint tavaly ilyenkor, ahogy a kínálat sem bővült. Egyetlen tekintetben érezhető nagyobb változás, az új építésű ingatlanok iránti megnövekedett igénynél. De ez csak azokra az ingatlanokra érvényes, melyeknél közeli az átadás időpontja és persze megfizethetők az árak.

forrás: sajtóközlemény

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk