Közélet, hírek

Felújítják a bodajki Hochburg-Lamberg Kastélyt

1/1

?>
1/1

Felújítják a bodajki Hochburg-Lamberg Kastélyt
Közélet, hírek

Felújítják a bodajki Hochburg-Lamberg Kastélyt

2017.01.13. 09:01

Cikkinfó

Cég, szervezet:
West Hungária Bau

Földrajzi hely:
Bodajk

A decemberben a WHB Cégcsoporthoz került bodajki kastély jelenlegi siralmas állapota ellenére, hozzáértő kezek segítségével még menthető. A vállalat a szakmai kihívás mellett az észszerű értékteremtés miatt döntött a felvásárlás mellett.

A bodajki Hochburg-Lamberg Kastély egy közepes méretű épület, a klasszicista magyar építészet - tervezőjéről hiteles adatot nem tudni, sokan Hild Józsefhez kötik - egyik jeles alkotása. Az 1830-as években épült kastély a II. világháború során megrongálódott, majd a lakosság teljesen kifosztotta, csak a falai álltak. Hosszas előkészületek után 1962-ben új tetőzet készült, majd 1964-65-ben az Országos Műemléki Felügyelőség tervezésében és kivitelezésében turistaszállóvá alakították. Az 1990-es évek elejéig működött turistaszállóként, majd 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen áll. Jelenlegi siralmas állapota ellenére az épület hozzáértő kezek segítségével menthető, mert statikailag még ép.

A WHB Cégcsoport a WHB Vagyonkezelő Kft-n keresztül vásárolta meg a BDJK Real Estate Kft-t, amelynek tulajdonában van a kastély is. Szikszai –Lukács Zsanett a felvásárlás kapcsán kiemelte: „a WHB évek óta kivitelezőként vesz részt nagy értékű műemléképületek felújításában, korszerűsítésében, így rendelkezik az ehhez szükséges szakértelemmel, és forrásokkal is, amelyek segítségével a bodajki Hochburg-Lamberg Kastély megújulhat, és régi fényében pompázhat. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a történelmi, nemzeti vagyont is gyarapító ingatlan megújítjuk, célunk az épület rangjának megfelelő turisztikai hasznosítása."

A felújítás után a kastély amellett, hogy önmagában is turisztikai látványosság, az új tulajdonos tervei szerint akár vadászati és művészeti kiállításoknak is helyt adhat majd.

forrás: WHB

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk