Technológia

Frisomat evolúció

1/8

Astra

?>
Astra
?>
Astrigma
?>
Ceptra
?>
Delta
?>
Flatro
?>
Omega
?>
Sima
?>
Ypsilon
1/8

Astra

Frisomat evolúció
Technológia

Frisomat evolúció

2013.05.22. 11:20

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Cég, szervezet:
Frisomat

Ipari, mezőgazdasági és logisztikai felhasználás esetén is gyakori tervezési szempont az acél alapanyag költséghatékony felhasználására való törekvés. A minél kisebb anyagfelhasználás, amely a beruházást olcsóbbá teszi, ma már cél. Itt mutatkozik meg a hidegen hengerelt alapanyagú Frisomat csarnokrendszer egyik kiemelkedő előnye. 

A Frisomat csarnokok standardizáltsága a költséghatékonyság messzemenő figyelembe vétele miatt elengedhetetlen.

Könnyed, stabil, gyors és környezetkímélő. Ezeknek a tulajdonságoknak a kor követelményeit figyelembe vevő tervezés és építés, a felelős szakemberek által is figyelembe vett alapkövetelményeivé kell válniuk.
Ebben a Frisomat csarnokok komoly előny élveznek.

Nézzünk egy példát. Ennél a gyártási technológiánál a falvastagság 0,25 mm-kénti változtatási lehetőségének köszönhetően, más eljárásokkal szemben sokkal pontosabban lehet a feltétlenül szükséges acélmennyiséget meghatározni. Ezzel mind a beruházás költsége optimalizálható, mind pedig a környezetterhelés csökkenthető. Természetesen a szabványok és a jellemző meteorológiai viszonyok figyelembe vétele mellett a tűzvédelem szempontjai is jelentősen latba esnek. Erre ugyanakkor a Frisomat házon belüli szakértelmét kínálja: a Frisomat csarnokait ugyanis tűzvédelmi tervezéssel együtt kínálja.

A Frisomat csarnokok esetén sokoldalú, széles választékkal bíró standardizált rendszerről van tehát szó, amelyet minden esetben a megrendelő országban hatályos jogszabályokhoz és előírásokhoz igazítanak, a konkrét éghajlati sajátosságoknak – hőmérséklet, szél, csapadék – megfelelően terveznek a cég mérnökei.

Szinte ránézésre, a fő szerkezeti elemeket figyelembe véve is eldönthetjük, hogy az egyszerűbb – Omega, Ypszilon és Delta -, vagy a komolyabb megrendelői igényeket kielégítő 4 emelt szintű műszaki megoldásokat felsorakoztató csarnok – az Astra, Astrigma, Ceptra és Sigma – vagy azok lapostetős változatai – a Flatro és Flatrigma - közül választjuk ki azt, amely az egyedi csarnokunk alapját fogja képezni.

Astra
1/8
Astra

Az első 7, standard csarnoktípus ezáltal a határtalan lehetőségek tárházát kínálja. Ezek mind annak a Frisomat csarnok-evolúciónak egyes állomásai, amelyet a megrendelői igényekre alapozott. Két típusú evolúcióról beszélhetünk. Egyrészt az egyes, az evolúció során kialakult és együtt sokétű felhasználást biztosító 7 különböző standard csarnok egyenként is, a mai napig folyamatos fejlesztés alatt áll.

A másik típusú evolúció a belga anyavállalat kelet felé történő indulásának eredménye. Az építészeti kultúrában, az előírásokban, valamint a meteorológiai és egyéb körülményekben tapasztalt jelentős különbségek okán a kínált csarnokszerkezeteknek különböző igényeknek kellett eleget tenniük.
Már az épületrendszerek több mint 200 lehetséges standard méretben elérhetőek.

Frisomat Evolúció állomásai

Az evolúció az egyszerű íves, festett acél csővázas szerkezetű, faszelemenes, felülvilágítókkal ellátott Omega csarnokkal kezdődött. Ez a típus mai napig költséghatékony tárolási megoldásként szolgálhat, akár ideiglenesen is, hiszen könnyen átépíthető.

Ypsilon
8/8
Ypsilon

Az Ypsilon típus esetén függőleges tartóváz váltotta fel az Omega oldalfalain szokásos íves szerkezetet, amit bizonyos tárolási igények indokoltak. Ez a típus is a szerényebb műszaki igényekkel fellépő beruházók esetén nyújt költséghatékony megoldást.

A kis alapterületű, magasság és szélesség tekintetében nem különleges elvárásokat támasztó tervezési feladatok estén ajánlott alkalmazni a fejlődés következő állomásán álló Delta csarnokot, amely már szakítva az íves formákkal hagyományos nyeregtős változat. Az egyszerűbb típusokhoz tartozó Delta csarnok már horganyzott c profilú tartóvázzal készül, de még faszelemenes, hullámlemez borítás tartozik hozzá.

Ha a három egyszerűbb szerkezetűnél komolyabb műszaki tartalommal kínált típusok – Astra, Astrigma, Ceptra és Sigma – közül választhatunk, amelynek alapanyaga tüzihorganyzott előregyártott acélszerkezet. Ezeknél a tető- és a homlokzati burkolata különböző hőszigetelési lehetőségekkel választható igény szerint, illetve hideg raktárként is építhető. Ebben az esetben a külső burkolat trapéz profilú acéllemez.

A fejlődés korai szakaszának megoldásaival szakít, és a máig legkorszerűbb és leguniverzálisabb felhasználást biztosít a világszerte, szinte minden igénybevételnek megfelelő Sigma csarnok.

Sima
7/8
Sima

A horganyzott acélszelemenekkel (trapézlemez burkolattal) készülő, 22 fokos hajlásszögű nyeregtetővel ellátott csarnok nagyobb területi igények esetén kínál alternatívát, így 4 méteres tengelytávolsággal, akár 22 méter alátámasztás nélkül fesztávolsággal is tervezhető.

De ha még ezt a méretet is meghaladó a beruházói igény, akkor érdemes az Astra csarnokkal dolgozni. Ez a típus 30 méteres szabad fesztávval alátámasztás nélküli lefedésére is biztonsággal alkalmas, de már Magyarországon is épült Astra típusú 35 méteres fesztávú épület is. Ebben az esetben természetesen a statikai és anyagminőségi kérdésekkel is behatóan kell foglalkozni, de ezekben a kérdésekben a Frisomat teljes körű szolgáltatást nyújt.

Az Astra típus az evolúció következő állomásán ál. A párhuzamos övtartós szerkezettel egy manapság keresettebb formájú épületet tervezhetünk, 10 fokos tetőhajlásszöggel. Ebben az esetben érdemes a beruházóval a lehetséges fal és teljes belső magasságok, a rácsostartók elhelyezkedéséből, azaz a szerkezetből adódó különbözőségeit előre tisztázni. (fal maximális magassága: 12m, szélesség függvényében pl. 30m széles csarnok esetén a belső magasság középen közel 15m).

A legkeresettebb Sigma és Astra csarnokok közös előnye, hogy mindkét szerkezetből a Frisomat statikai támogatásával nagy fesztávú épületek viszonylag nagy belmagasságokkal (pl. az Astra esetén 27x8 m vagy 25x10m) biztonsággal és költséghatékonyan megtervezhetőek. A Sigmánál 4,5m a megoldható legnagyobb magasság.

Amit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy e két univerzális szerkezettel a tűzvédelem szempontjait is maximálisan kielégítve, költséghatékonyan épülhet akár terménytároló, akár magasabb esztétikai igénnyel tervezett autószalon is.

A különféle igények azonban hamarosan a fejlődés újabb állomásaira irányították a Frisomat mérnökeit. Az igényes megrendelő ma már dönthet a Sigma szerkezetű, azaz nyeregtetős, de 10 fokos tetőhajlásszögű változat, az Astrigma mellett is. Ez az elmúlt évek mezőgazdasági felhasználóinak kedvelt választása volt: számos lovarda, feldolgozó üzem, terménytároló épült ezzel a szerkezettel.

A Sigma csarnok tömegformálását tekintve a könnyebben elhelyezhető akár lakóövezetben is, míg az Astrigma robosztusabb megjelenése miatt inkább az ipari környezetben állja meg helyét.

Astrigma
2/8
Astrigma

A legnagyobb alapterületű csarnokok tervezéséhez azonban a Ceptra szerkezet ajánlott. A vízszintes övtartós szerkezettel akár 35 méteres, és akár 12 m belmagasságú csarnokok is megoldhatóak.

A legmodernebb formájú, szögletes formavilágú csarnokok a Flatro és a Flatrigma az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményként születtek meg. Mindkét típus a lapostetős épületek kategóriájába tartozik. Amennyiben ez forma nyeri el tetszésünket, a nagyobb fesztávok lefedése érdekében a rácsostartós szerkezetű Flatrigma szerkezet használata javasolt.

A Frisomat bővíti tervezői hálózatát!
Legyen a Frisomat Evolúció szakértője és a cég új partnereinek egyike!

A Frisomat bővíti azon tervezői partnerei körét, akikkel üzletileg is szoros kapcsolatban, egymás munkáját támogatva dolgozhat. Küldje el e-mailben szakmai bemutatkozó anyagát az info@buildmarketing.hu címre. A pályázatra jelentkezők közül kerülnek ki azok, akik térítésmentesen részt vehetnek a „Frisomat tervezői hálózat" 2+1 modulból álló képzés-sorozatán. A hálózatba a jelentkezés folyamatos és megfelelő létszám esetén indulnak az alapképzések.

A Frisomat termékeiről további információ.
A Frisomat tervezői hálózatáról további információ.

(x)

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk