/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Pályázatok

FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetői pályázat

1/2

FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás

FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás

Hirdetés
?>
FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás
?>
FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás
1/2

FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás

FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás

FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetői pályázat
Pályázatok

FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetői pályázat

2009.04.09. 09:17

Cikkinfó

Vélemények:
7

Dosszié:

A FUGA Budapesti Építészeti Központ élére a BÉK olyan vezetőt keres, akinek feladata a város szívében épülő központ beindítása, programjainak és financiális hátterének szervezése. Jelentkezési határidő: május 4.

A FUGA Budapesti Építészeti Központ (Bp. V. ker. Petőfi S. u. 5.) olyan vezetőt keres, akinek feladata a város szívében épülő központ beindítása, programjainak és ezek financiális hátterének szervezése. A központ kulturális és információs célja a nagyközönség és az építészet kapcsolatának sokrétű megteremtése: az építészet és kultúra új városi fóruma, az épített környezet alakítását, a főváros építészetét bemutató kiállító tér, a város felfedezésének új kiinduló információs pontja, szakmai és civil konferenciák helye.

 

FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás
2/2
FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás

FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás
1/2
FUGA - metszet, építész: Dévényi Tamás

 Kiíró: Budapesti Építész Kamara (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.)

A központ:
A FUGA Budapesti Építészeti Központ Kft. a BÉK működtetésében induló, célja szerint önfinanszírozó, kulturális-információs bázis Budapest szívében.

Címe: Belváros, Petőfi Sándor utca 5.

A központ földszinti helyiségei az utcáról nyílnak, az utca felé tágas üvegezett portállal, a Katona József Színházzal szemben.

Európa minden civilizált országában sok évtizede létezik egy olyan kulturális bázis, főként a fővárosokban, de igényesebb országokban minden jelentős városban, amelynek feladata a környezet alakításával kapcsolatos tevékenységekről hírt adni, nemcsak a szakmának, de főként – és Magyarországon a vizuális kultúra hiánya miatt különösen – a szélesebb közönségnek.

A kiíró által elképzelt tevékenységek:

Fórum

 • Budapest vizuális kultúrája, ismeretterjesztés
 • közéleti fórum – mai téglák/holnapi házak: a jövő építése ma (közönség, építészek, politika, hatóság, befektetők, civil szervezetek)
 • interaktív városépítő-közönség műhelymunka (a város, ahogyan lakói képzelik)
 • Budapest retro és utópia
 • Filmklub
 • Szavazó- és véleményfal (közönségítéletek épületekről, terekről, a városról - online analógia)

Kiállítás

 • Hol-mi 1? kerületi és fővárosi városfejlesztési projekt kiállítások, közberuházások, rendezési tervek, EU projektek, városépítés publikálása, közönségkommunikáció (költségvetési beruházók, kerületek)
 • Hol-mi 2? beruházások/beruházók projektbemutatói
 • aktív tervezők, tervek, tervező irodák kiállításai
 • fiatal építészek, hallgatók megjelenésének biztosítása
 • az építőanyag, technológia, innováció megjelenése (promóciós rendezvények)

InfoPont

 • tematikus városi séták (jól működő külföldi példák nyomán)
 • idegenforgalmi kiindulópont
 • építészeti vonatkozású információs pont, adatbázis
 • folyóirat és könyves tér, saját kiadvány szerkesztés

Konferencia

 • a központ tematikájához illeszkedő vendégrendezvények
 • szakmai konferenciák (kiemelt témák pl. fenntartható fejlődés – építészet), külföldi építészek, társközpontok, vendégek – a nagyközönség és a szakma számára
 • különleges rendezvények (pl. BÉK sajtótájékoztatók, szervezeti gyűlések, akciók, nyitott nap, múzeumok éjszakája)
 • szakmai továbbképzés (Továbbképző Kht.)

A központ rendelkezésre álló idő kisebbik felében a BÉK (a központ működéséhez történő anyagi hozzájárulás fejében) helyet kíván biztosítani a (szintén a BÉK-hez tartozó) Építész Továbbképző Kht. nonprofit szervezet szakmai továbbképzési eseményeinek. A központ fő tevékenysége és a továbbképzési tevékenység bizonyos összekapcsolása speciális lehetőségeket is rejt magában.

A központ működésének része a kávézó-olvasó-fórum, illetve a folyóirat-könyves tér, amelynek palettáját - az építészet, illetve a központ tematikáján belül – szintén a központ vezetője határozhatja meg, kiegészítve, támogatva ezzel a négy fenti alapfunkciót. Ezek a terek koncepciótól függően bevonhatók, különböző szinten integrálhatók az adott rendezvények során.

A keresett vezető:
A FUGA élére olyan, a kulturális világban, a közéletben jártas, nyitott személyiségű vezetőt keresünk, aki a négy alapfunkció kiteljesítésével, a fentieken túl további termékeny ötletekkel képes hozzájárulni a sikeres működéshez.
A kiíró nyitott a szellemi élet bármely részéről érkező jelentkezők felé, aki lehet természetes személy, illetve a feladatra vállalkozó team is. Utóbbi esetben a pályázó és szerződő fél a team vezetője.

Adatok, információkérés:
- a központ kész állapotának látványrajzai, alaprajzok.
- a központ tereinek rekonstrukciója folyamatban van.

Kérésre helyszíni szemlét biztosítunk. Jelentkezés és kérdések: 1/318-2444 Sára Lászlóné titkár.

A következőket kérjük beadni
:

 1. Szakmai életrajz, elérhetőség (postacím, telefon, e-mail)
 2. A kiírásban felsorolt funkciókon, tevékenységeken belül, illetve azon túl, a pályázó elképzelése a lehetséges programokról, rendezvényekről, a működés elképzelt rövid ismertetése
 3. A programokhoz kapcsolódó üzleti terv – szponzorációs lehetőségek, elképzelések ismertetése (rendezvénytípusok – lehetséges bevételi források, nagyságrendek), lehetséges bérleti díjak, belépődíjak becslése, a központgazda BÉK-től és a Továbbképző Kht-tól esetlegesen várt részesedés kalkulálása
 4. Közönségkapcsolati modell ismertetése – a közönség bevonásának eszközei

Beadás:
Határidő: 2009. május 04. hétfő 12,00
Helye: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2. BÉK Titkárság
Módja: A4 borítékban (jelentkező neve legyen ráírva), személyesen, vagy futár útján.

Elbírálás, ismertetés:
A BÉK Elnöksége a beérkezett jelentkezéseket két héten belül elbírálja, és a jelentkezőket írásban értesíti.

Vélemények (7)
rokon
2009.04.29.
17:52

Emlékeztető a FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetői pályázata kapcsán tartott helyszíni bejárásról

Independent
2009.04.19.
06:34

Véletlenül keveredtem ide, aztán csak olvasgattam, linkeltem, olvastam... Nem ismerem pontosan a körülményeket. De !

Aki ezt elvállalja az egy mazochista.

Szerintem nem abból kellene kiindulni, hogy jól szívassuk meg, aki jelentkezik, (úgy tudom nem törik magukat össze a pályázók....)  és buktassuk meg mielőbb, valamint mondja el előre 5 évre a programokat, legyen nagyon szakmai, és persze indulástól önfenntartó is legyen. 

Szerintem abból kellene kiindulni, hogy létrejött egy "hardver" és ha van egy őrült, aki esetleg elvállalja, azt hogyan lehet támogatni....hogy az egésznek értelme legyen.

 

A két "konkurrens" szervezetnek sem kellene f eltétlenül egymás ellen dolgoznia.

 

kiskarakter
2009.04.10.
09:37

Egyszerű ez.

A FUGA az, aminek van egy felülről ráboruló szervezeti háttere (a kamara), van infrastruktúrája, gondolom valamennyi pénze, kapcsolati tőkéje, helyisége. Viszont nincs igazi tartalma, csak egy jól (jórészt a KÉK programjából -> értsd: azt jónak tartják) összeollózott koncepciója arról, hogy mi mindent lehet egy ilyen helyen csinálni. Nincs múltja, közönsége, és most keresnek bele valaki(ke)t, aki(k) megtöltik konkrét tartalommal.

A KÉKnek van többéves múltja, kontentje, közönsége, valami jó értelemben vett civil lendülete, nemzetközi kapcsolatai, frissessége. Nincs neki profi menedzsmentje, nincs saját helyszíne, nincs jól működő szponzorációja, nincs pénze, nincs beágyazottsága azon az amúgy szép számú fiatalon kívül, akik körülveszik. Többé-kevésbé folyamatos ellenszélben működik, amíg egyszer ki nem fullad.

És erre varrjatok gombot: a kettő, úgy tűnik, nem fog semmilyen szinten együttműködni.

Ha valakinek még van kedve, folytassa a gondolatmenetet, én itt most abbahagyom.

 --- a rockandroll az nem egy tánc ---

bal
2009.04.12.
12:31

@kiskarakter: ahogy a kamarai összefoglalót olvasom (itt: http://epiteszforum.hu/node/12279) a FUGA-nak 'felülről ráboruló szervezeti háttere' és infrastruktúrája, helyisége van csak, sajnos a tartalom mellett a kamara a pénzt is keresi hozzá:

"A működés során a lehetőség szerinti értékarányos gazdálkodás (önfenntartó képesség) kialakítása fontos feladat. A működés megindítása sürgős, hogy a kamarai költségvetést ne terhelje tovább a központ működési költségeinek előfinanszírozása. Ezekben az üléseken részt vevők egyetértettek."

na akkor hogy fog ez így működni?

frolicken
2009.04.09.
21:33

Tegnapelőtt még úgy hangzott a BÉK egypercesben, hogy a FUGA célja és közönsége (?..?) más, mint a KÉK-é. Ehhez képest a felsorolt programok szinte egy az egyben a KÉK kínálatát hozzák le.

bal
2009.04.09.
17:52

 

Azt már korábban sem értettem miért kell az - állandó hely hiányát leszámítva - jól működő KéK mellé másik szervezetet kreálni. Ráadásul az egész projekt beindítása sem sikerült valami fényesre, a hosszú csöndben én már kezdtem azt hinni, hogy a kamara lemondott erről a tervéről. Hát, kíváncsi leszek ki vállalja és milyen programmal...

Ahogy én látom a 'kiíró által elképzelt tevékenységek' jó részét a KéK rendezvényei, vagy tervezett projektjei lefedik. Persze, örülök, hogy a belváros szívében építészeti galéria nyílik, de tényleg kell mögé egy konkurens építészeti központot kreálni? Nem volna elég ha megmarad egy kiállítóhely alapprogramjánál? A nagyívű elképzeléseket és programokat a BÉK vajon támogatni is fogja-e? Vagy majd a nem túl széles szponzori kör (feltételezem manapság egyre szűkülő) és az állami pályázati források (szintén feltételezem, szűkülő) pénzéért indul meg majd élet-halál harc?

Remélem a nyertesnek ezekre is lesznek válaszai.

 

Kühn Péter
2009.04.09.
19:08

@bal: Az alulról jövő kezdeményezések erejét nem bírom hangsúlyozni. És egyben ez a véleményem a KÉK-ről és a FÚGÁról, merthogy egészen egyszerűen ez az a különbség, ami lényegében dönt. A KÉK egyszerűen a nullából létrejött, küzdött és folyamatosan küzd, nem volt pályázat a névre meg logóra, meg igazgatóra, ez ment magától.(nem is tudom van-e izgató?) A FÚGA meg egyszerűen nyögve nyel. Vajon milyen igény szülte a FÚGÁt a KÉK árnyékában? Ez ballal egyetértve nekem is kérdés. azt sem tudom, hogy ez is a kamarai feladatok közé tartozik-e (ha már az érdekvédelem nem).

Üdv

KP

 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.