Épülettervek/Középület

Futura magtár újrahasznosítása — Nomen est omen?

1/11

Futura-magtár

?>
Futura-magtár
?>
Futura-magtár
?>
Futura-magtár
?>
Futura-magtár
?>
Futura-magtár
?>
Futura-magtár
?>
Futura-magtár
?>
Futura-magtár
?>
Futura-magtár
?>
Tensegrity
?>
1/11

Futura-magtár

Futura magtár újrahasznosítása — Nomen est omen?
Épülettervek/Középület

Futura magtár újrahasznosítása — Nomen est omen?

2009.08.07. 05:37

A Csodák palotájához hasonló interaktív természettudományos oktatóközpontként születhet újjá egy 18. századi magtár Mosonban. A Lenzsér és Társa építésziroda felújítási terve szerint megtartandó lenne a ház izgalmas belső faszerkezete is.

Előzmények
Majd’ 100 éve Futurának hívják a helyiek a 18. században, Mosonban, a Duna felé tölcséresedő alsó Fő utcán épült közel 70 méter hosszú, háromszintes magtárépületet. A vasút kiépüléséig eddig tartott a keleti és déli országrészekből a vízi szállítási útvonal, itt rakodták le és tárolták az árut addig, amíg szekereken újra útra nem keltek a gabonával nyugat felé.

A közel 300 éves épület, amely húsz évvel ezelőttig folyamatosan eredeti rendeltetésének megfelelően működött, ma műemléki védettség alatt áll. A 2000-ben elvégzett állagmegóvási munkákat követően a földszintjén és első emeletén üzletek, raktárak működtek, míg a magasabb szintek üresen állva várták az idők jobbrafordulását.

 

Futura-magtár
1/11
Futura-magtár

Futura-magtár
2/11
Futura-magtár

Futura-magtár
3/11
Futura-magtár

 

 

A program
A tulajdonos, a város és a mosoni szervezetek több éves munkája során született meg a gondolat, hogy a budapesti Csodák Palotája mintájára igény lenne egy olyan természettudományi interaktív bemutató központra, mely a város határain túlmutató érdeklődésre tarthatna számot, és amely Bécs, Pozsony és Győr vonzáskörzettel a városrész revitalizációs programjának motorjává válhatna.

A végső program Egyed László, a Csodák Palotája Kht. igazgatójának lelkes közreműködésének köszönhetően az alábbiakban alakult:

  • egy állandó, de folyamatosan megújuló interaktív természettudományi kiállítás, amely a nélkülözhetetlen klasszikus természettudományokat szórakoztatva népszerűsítő ismeretterjesztő tárlat, helyi speciális elemekkel bővítve a Duna, a folyók, a terménytároláshoz kapcsolódóan
  • egy az ismeretterjesztés másik formáját biztosító megközelítőleg 100 fős előadó
  • egy időszaki kiállító tér, a technika legújabb vívmányai, kuriózumai bemutatására
  • valamint a mindezekhez tartozó kiszolgáló tér, amely az intézmény működéséhez nélkülözhetetlen

 

Futura-magtár
4/11
Futura-magtár

Futura-magtár
5/11
Futura-magtár

Futura-magtár
6/11
Futura-magtár

 

 

A terv
Az integrált műemlékvédelem gondolata így foglalható össze: a funkcióváltás a műemlék épület javát szolgálja, míg a belőle eredő adottságok az új funkciót gazdagítják, azaz a különleges történeti „épületdíszlet" és a „science show" egymás szolgálatában áll.

Mindennek érdekében a koncepció tiszta elveket követelt, a régi és az új határozott szétválasztását a harmonikus egység létrehozása végett:

  • A magtárépület egységes kezelése érdekében ide csak a főfunkció, az állandó kiállítás és a hozzá tartozó nélkülözhetetlen terek mint a jegypénztár, előcsarnok, információ, bolt és büfé kerültek. A nyomott belmagasság miatt a szinteket több helyen összenyitottuk, így nyertünk teret a nagyobb berendezések számára, de az épület áttekinthetősége, átláthatósága is így valósult meg. A horizontális és a vertikális terek egykarú lépcsők és egy üveglift segítségével térben és időben összekapcsolódnak.
  • A régi épületből kiszorult funkciók számára az utcától eldugottan, az épület mögött két fahenger és egy nyaktag ad helyett. A bővítés formavilága az eredeti épülettel harmonizáló, de nem szolgaian másoló megoldásként a szintén gabonatárolásra szolgáló silók mintájára készült. Hasonló a funkció, de a horizontális, „szögletes" magtár tömegére vertikális, „gömbölyű" formával válaszol. A nyaktag szerelt jellegű acél-üveg szerkezete pedig az anyagmozgatás egykori technológiáját idézi. A két henger, bár elhelyezkedésében a magtár tengelyébe eső eredeti bejáratra szimmetrikus, homlokzati kialakításában és alaprajzában oldja azt. Míg a tömör „éteri" köralaprajzú, az orvosi egyetemek előadóira emlékeztető torony az auditóriumot, valamint a kuriózumok kiállítótermét foglalja magába, addig a másik áttört palástú egy négyzet alaprajzú hasábot rejt a gyomrában, a profán, racionálisan cellásítható kiszolgáló helyiségek számára.
  • Az épület belsejében is a meglévő szerkezetek és az új elemek közötti kontraszt a fő szervező erő, a lépcsők, a bolt vagy a büfé falai, a bútorok, mind önállóan definiálható elemként, „bútorként" jelennek meg a térben, behelyezett objektumok.
  • Az épület előtt az utca felől megjelenő bejárati építmény, hirdető és előtető is ezt az elvet követi, az épülettől függetlenül, attól eltartva, önálló tárgyként jelöli ki a bejáratot.

 

 

Futura-magtár
7/11
Futura-magtár

Futura-magtár
8/11
Futura-magtár

Futura-magtár
9/11
Futura-magtár

 

 

Meglátni és megérteni
A program inspirálóan hatott minden résztvevőre, az ismeretterjesztés, a megértetés és felfedés szenvedélye a tervezőket is elkapta. A magtár eredeti működésének bemutatása mellett a gépészeti rendszerek egy része is látható formában valósul meg, mint például a magtáraktól csöppet sem idegen textil szellőzőcsatornák. De történt már javaslat a köddel oltó rendszer, a földszondás fűtés vagy a napkollektoros áramellőállítás bemutatására is.

Ugyanilyen izgalmas a magtár belső fa szerkezete, amelynek oszlopai tölgyből, gerendázata és deszkázata fenyőből készült. Viszonylag alacsony belmagasságú, hosszan elnyúló tereit egy középtengelyben futó oszlopsor osztja 2 hajóra. Ez a több szintet behálózó, rúdelemek ismétlődéséből összeálló, burcsellás fedélszékkel záródó térrendszer lenyűgöző és elementáris erővel hat a látogatóra. Szerettük volna ezt az épületbelsőt minél eredetibb és érthetőbb formájában bemutatni, ugyanakkor az alacsony csőszerű tereket tágítani, összenyitni, ennek érdekében egyes mezőkben csak a deszkázatot, máshol a fiókgerendákat is elbontottuk a lépcsőknek helyet engedve, a szerkezet csontvázát láthatóvá téve, így felfedve annak rendszerét. (Mert reményeink szerint megvalósulhat egy sokszintes, látszó, kezeletlen faszerkezetű épületben egy nagy tömegforgalmú közintézmény, amelyre eddig - elsősorban a tűzvédelmi szabályok merevsége miatt - Magyarországon nem volt példa.)

Tensegrity
10/11
Tensegrity

Ez a belső ácsszerkezet maga az érthető tektonika, a klasszikus értelemben vett rúdszerkezet. Ebből született az ötlet az épület elé, az utcára tervezett vertikális jel formájára: álljon ott egy tensegrity! Egy primitív rúdszerkezetű torony, mely összesen két fajta elemből áll, a húzott hajlékony huzal és a nyomott rúd játéka egy lebegő, mesebeli szerkezet, inog, hajlik, de áll, és reméljük, állni fog az öreg magtár mellett, amelynek bár funkciója változik, a neve a régi marad: FUTURA. Továbbra is.

Gaul Cicelle


Megbízó: Movinnov Kft. Bella Sándor
Építészet: Lenzsér Péter DLA, Gaul Cicelle - Lenzsér és Társa Kft.
Kiállítási program: Egyed László
Tartószerkezet: Dr. Armuth Miklós
Épületgépészet: Kéry Tamás
Épületvillamosság: Benke Szilveszter
Tűzvédelem: Mészáros János

Vélemények (10)
Mészi
2009.08.08.
21:44

Mire vagy kíváncsi a tűzvédelem terén? Ha szerinted közérdeklődésre is számot tarthat, tedd fel a kérdéseket itt. Ha nem:

mebartbt@t-online.hu

 Mészáros János

andras.n
2009.08.07.
15:57

A győri Széchenyi István Egyetemen éppen idén a nyári diplomavédésre készült ebben a témában egy hallgatói terv.

Szerzője: Németh Dávid

Nekem személy szerint az tetszett.Remélem itt is publikálásra kerül, érdekes lenne parallel, egyszerre megtekinteni a Lenzsér Péter DLA és Németh Dávid (friss diplomás) tervét.Nagy András

viktor
2009.08.08.
20:46

@andras.n: Köszönjük az információt, utánaérdeklődünk, de azért aki ismeri, szólhat neki, hogy küldje be az anyagát az editors[kukac]epiteszforum[pont]hu címre! - a szerk.

abra
2009.08.07.
14:05

Emberek! Ez tényleg egy érdekes terv! Titeket tényleg a tűzrendészeti kérdések érdekelnek??? (!)

kid_
2009.08.07.
16:10

@abra: Akkor félreértettél...nekem nagyon tetszik a terv,és a gondolat pláne.

Csak annyit írtam,hogy a tűzrendészet nem lesz egyszerű a hatóságok miatt.

A megoldáskeresésnél pedig arra gondoltam,hogy jó lenne,ha a hatóság is látná a lehetőségeket,és megoldás irányában tenne ő is lépéseket,esetleges útmutatást adna.

amúgy hajrá!!!

desdicsávo
2009.08.08.
15:05

@abra: Engem speciel tényleg a tűzrendészet érdekel.

desdicsávo
2009.08.07.
12:54

"Történt már javaslat a köddel oltó rendszer...bemutatására is" -most akkor az oldja meg a belső tűzvédelmet és ez kielégíti a tűzoltókat, vagy sem? Ha sem, akkor mi lett a lapis epitesphorum?

Szerintem -sajnos- ez a mindenkit érdeklő kérdés ennél a tervnél, nem pedig az, hogy milyen formai vagy téri megoldásokkal villog a tervező...

kid_
2009.08.07.
11:33

sok sikert a bürokratizmus útvesztőihez...

amúgy jó lenne, ha végre a feladatot akarnánk megoldani,és nem kifogásokat keresni(ez csak a tűzrendészethez),mert biztosan megoldható...

pár képnek örültem volna amin a magtár,és a belső tere látható

zsuppanandras
2009.08.07.
12:13

@kid_: a kapcsolódó oldal - képek a ház mai állapotáról - galériája mutat külső képeket

kid_
2009.08.07.
12:34

@zsuppanandras: köszi!

nem voltam elég figyelmes:-)

amúgy tényleg csodaszép a magtár...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk