Épületek/Lakóépület

Geometria a sivatagban – lakóépület Utah-ban

1/28

fotó: Imbue Design

?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
fotó: Imbue Design
?>
Alaprajz
?>
metszet
?>
metszet
?>
emeleti alaprajz
1/28

fotó: Imbue Design

Geometria a sivatagban – lakóépület Utah-ban
Épületek/Lakóépület

Geometria a sivatagban – lakóépület Utah-ban

2015.04.22. 13:00

Projektinfó

Szerzők:
Nemes András

Földrajzi hely:
Amerikai Egyesült Államok, Utah

Építészek, alkotók:
Christofer J. Talvy, Hunter Gundersen

Lakóépület Utah-ban

URL:
Imbue Design

Építés éve:
2014

Bruttó szintterület:
500 m2

Stáblista

szerkezeti mérnök: Shen Engineering
kivitelező: Moosman Construction 

Éljünk valahol távol, egy lakatlan sivatagban, az Utah állambeli Capitol Reef Nemzeti Park határában, a világ legimpozánsabb sziklaformái között – ez volt a célja két magasan képzett és a minimál designra fogékony megrendelőnek. Az Imbue Design tervezőitől táborszerű struktúrát kértek – egy lakóházat, mellé egy vendégházat valamint egy kisebb garázs- és műhelyépületet, a lakóbelsőkbe intim zugokat és minden irányba kilátást a páratlan tájra.

Ugyanakkor alapvető szempontjuk volt az is, hogy a környező vegetáció érintetlen maradjon és hogy a költségvetést tartsák alacsonyan.

Az építészek számára nem volt szokatlan az extrém környezet – évekkel ezelőtt ők is részt vettek a nálunk is bemutatott Design Bild Bluff-projektben. Ez egy olyan építészeti mesterkurzus a Navajo-rezervátumban, ahol kis költségvetésű és környezetbarát szociális lakásokat építenek navajo-indiánok számára. „Modern design cég vagyunk, és minimálisták vagyunk, amikor azok lehetünk" – állítják talányosan az Imbue Design tervezői honlapjukon. Ennél az épületnél erre meg is volt a lehetőség – és ők éltek vele!

fotó: Imbue Design
4/28
fotó: Imbue Design

Tehát itt, a Capitol Reef esetében, a megoldás két L-alakú, istálló-tetős épület lett, amelyek egy-egy homlokzata üvegezett. A többi fronton pedig hosszúkás, vízszintes ablakok biztosítják a panorámás kilátást minden irányba. A projekt egyediségét a lakóház és a nála éppen-csak-hogy-kisebb vendégház elhelyezése adja. Ahogy egymásnak fordulva körbeölelik, kiegészítik, védik egymást, akár két szekér, amely ideiglenes tábort alkot a préri hősei számára évszázadokkal ezelőtt. A hagyományos ikerházak mindenesetre nem ilyenek.

Az épület éles vonalvezetése, háromszögformákkal operáló geometriája erős kontrasztban áll az őstermészettel, a sziklás talajjal és a gyér növényzettel – itt egyébként a örökzöld göcsörtös boróka a honos. A hullámacél borítás megfelelő védelmet nyújt a sivatagi éghajlat, főleg a napfény ellen. Vöröses barna színével a helyszín poros és durva hangulatára reflektál. Hasonló tónusúak a cédrus-deszkák, amelyek az ablakokat keretezik és máshol is felbukkannak a homlokzatokon. A tervezők szerint az épület borítása gyorsan kap természetes patinát majd a magas hőmérséklettől és a sivatagi napsütéstől.

fotó: Imbue Design
5/28
fotó: Imbue Design

Az épület belsejében is maníroktól mentes, átgondolt minimalizmus honol. Normális emberek számára készült tágas, egyszerű terek, sötét padlóval, fehérre meszelt falakkal, föld tónusú bútorokkal. Nem kell semmi csillogás, semmi menőzés, csak az indokolt funcionális elemek. Állhatna ez akárhol, akárkinél, és ez tulajdonképpen figyelemreméltó. Az épület egy jól szervezett menedék jellemzőit viseli magán, a konyha és a vizes blokk az alaprajz központjában helyezkedik el. Innen egy kissebb fedett udvarra nyílnak ajtók. Van még egy kissebb garázs-barkács épület, ugyanazzal az acélboritással, cédrusfaajtóval, fémkilinccsel. Mindent helyi vállalkozók és iparosok készítettek – de hát nem is lehetett volna ez másképp, ilyen távol minden nagyvárostól. A kortárs, vidéki, civil amerikai építészet szimpatikus példája ez a lakóház.

Nemes András

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk